Pariu că Baconschi nu are atîta onoare încît să demisioneze?

UPDATE: am cîștigat și pariul ăsta.
Diplomatul Teodor Baconschi, întîmplător ministru de Externe al unei țări din estul Europei, și-a dat cu mucii românești în fasolea europeană ca un răcan aflat prima oară la popotă. Cu cuvintele lui, a amenințat că România poate să-i lase pe europenii ăia plicticoși în soare cu monitorizarea lor pe Justiție cu tot: „există posibilitatea de a denunţa unilateral Mecanismul de Cooperare şi Verificare” (sursa).
Ce mai, o fudulie demnă de patru fudulii diplomatice! Atîta că, în ambuscada asta ministerială, săracu’ Baconschi a uitat că aiasta nu se poate. Sau, cu cuvintele lui Mark Gray, purtătorul de cuvînt al Comisiei Europene, „În mod procedural, suprimarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare ar fi bazată pe o decizie a Comisiei Europene, după ce vor fi împlinite cele patru jaloane ale reformei justiţiei care sunt corelate. (…) Este decizia Comisiei” (sursa).
Deci, România nu poate denunța MCV-ul ăsta unilateral nici dacă răcanul Baconschi e avansat caporal și nici dacă acest caporal se transformă în Rambo în ie și ițari tradiționali, pentru că renunțarea la MCV este exclusiv dreptul Comisiei Europene.
Iar dacă ministrul nostru de Externe nu a înțeles engleza lui Mark Gray, iată și varianta în română a președintelui Băsescu: „Romania nu poate denunta MCV” (sursa).
Așadar, nu e vorba că denunțarea unilaterală a MCV ar fi o decizie ineficientă, ci că e imposibilă! Deci nu se poate! Ceea ce, după toate evidențele, Baconschi nu știa. Că el nu e decît ministru de Externe al României, o țară care a fost și bolnavă cînd era mică.

You May also Like...

A încălcat premierul Victor Ponta legea de funcţionare a CSAT?
18 iulie 2013
Lăsați UCM Reșița să fure TVA de 60 de milioane de euro! Altfel, se desființează echipa de handbal!
23 februarie 2011
*
20 februarie 2011
3 Comments
  • Reply
    Basencu
    5 ianuarie 2011 at 21:09

    Asta nu macane nimic,fara acordul titularului in materie de politica externa. Cand un intellectual e Mai idiot, il zugravesti comparandu-l cu diverse grade din armata. Ai la indemana ziaristi,filozofi,poeti. O importanta parte din realizarile de politica externa(NATO,UE) a trecut prin cosciugele caporalilor morti in Irak sau Afganistan. Miile de caporali ce luptau acolo ,au facut politica externa, l-au obligat pe marele licurici sa ne impinga in NATO si UE. Schengen ul a fost treaba lorzilor politicii externe. Si licuriciu nu se Mai baga,ca nu e treaba lui.

  • Reply
    ciprikus
    5 ianuarie 2011 at 21:59

    Dar oare o sa mai fie candidatul PDL la Presidentie??? 🙂

  • Reply
    John DOE
    5 ianuarie 2011 at 23:29

    Io mă întreb dacă individul a dat pe gură ce a dat în urma consultării cu ceva consilieri. Dacă s-a consultat, atunci e cazul să-şi schimbe consilierii. Măcar.
    Dacă nu… chiar că ar trebui să lase pe altcineva care când scoate baioneta s-o arate Europei, mai întâi se caută prin actele din torpedou să vadă dacă are voie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *