Cît aur ar costa tăcerea adversarilor proiectului de la Roșia Montană?

Victor Ponta, în iulie 2010, despre Roșia Montană: „Orice fel de proiect care creează locuri de muncă este sprijinit de noi, dar cu respectarea şi cu un preţ acceptabil. Orice fel de proiect care respectă cele mai înalte standarde de protecţia mediului, de protecţie socială pe termen mediu şi lung, nu pe un an sau doi e normal să fie sprijinit. Dar atunci când există garanţii absolute vis-a-vis de protecţia mediului, de protecţia socială şi de tot ceea ce înseamnă viitorul nostru. Vreau să cred că nu o să ne gândim cum s-a gândit Ceauşescu numai la el şi nu s-a mai gândit şi la noi, ăştia care venim după el” (sursa).
Traian Băsescu, în august 2011, tot despre Roșia Montană: „În orice caz, un asemenea proiect nu poate fi început fără un aviz al Comisiei Europene. Problema este ca Guvernul să aibă curaj să spună, în primul rând românilor, că acest proiect trebuie început şi dus la bun sfârşit – cu protecţia mediului, cu obligaţia celor care exploatează să refacă mediul şi reîmpărţire a drepturilor din exploatarea zăcământului de aur, argint şi alte metale” (sursa).
O deosebită comuniune de idei, am zice, între cei doi, chiar la un an distanță: să se facă, primesc, dar cu garanții de protecția mediului și protecție socială.
Dar iată-l și pe Victor Ponta, din nou, imediat după declarațiile lui Băsescu din august 2011: „Ca şi în 2004, Traian Băsescu îşi protejează sponsorii din campanie, împotriva intereselor României. Cred că mai întâi trebuie să discutăm despre transparenţa fondurilor Gold Corporation pentru a sponsoriza persoane politice şi mass-media. Gold Corporation ar trebui să facă publice toate persoanele politice, fie că sunt de la PSD, PNL sau PDL, pe care le-a sponsorizat, pentru că la Băsescu ştim sigur că a fost, probabil şi la Roberta Anastase. Altminteri, riscăm să avem în România cel mai grav caz de lobby şi corupţie politică” (sursa).
Așadar, acum un an, Ponta nu era împotriva proiectului. E adevărat că nici pentru exploatarea aurului. În orice caz, își permitea o poziție nuanțată, care nu excludea deloc funcționarea minei. Și, oricum, acum un an Ponta nu descoperise încă, la RMGC, sponsorii băsescieni. Deși ei erau tot acolo.
Așa că, dragi oengiști care v-ați grăbit să tămîiați cu „like” pe facebook declarațiile lui Ponta, gîndiți-vă că șeful PSD s-ar putea să devină iar nuanțat dacă va cîștiga alegerile și să redescopere avantajele locurilor de muncă de la Roșia Montană, bașca beneficiile unei exploatări corecte, în folosul statului român, desigur. Pe care, sînt sigur, le veți putea descoperi și voi, dacă vi se va explica frumos, cu litere și, mai ales, cifre. Sau nu?
P.S. Precizare: nu am avut, nu am nici și nici nu intenționez să am vreun beneficiu de pe urma prezenței RMGC în România, nu am fost în excursii peste mări și țări și nici la recepții pe banii RMGC. Dar nici nu sînt activist pro sau contra proiectului.

You May also Like...

Să zicem că CEDO nu-i primește dosarul lui Felix
10 martie 2011
Gîndăcelul. De Elena Farago-go far away from Starbucks
24 iulie 2010
Stîngăcia drepților oportuniști
28 septembrie 2011
16 Comments
  • Reply
    KAKA MIZE
    23 august 2011 at 14:52

    Tot nu inteleg cum pot fi oamenii atit de idioti incit sa nu priceapa din prima despre ce e vorba: bani multi de furat. Toti behaie despre locuri de munca, dezvoltare zonala, cianuri, poluare, arheologie si alte cacaturi. Aia vin sa-si umple teschereaua pe moca, dupa care, muie si la sicriu. Ma cac in situl lor arheologic si-n prezervarea naturii, da’ nu vreau ca niste bagabonti sa se umple iar de bani si sa ne dea muie, cum au facut cu petrolul, bancile, autostrazile, electrica, apa, etc. Chiar daca ar lua Romania tot aurul d-acolo, au astia grija sa-l fure si sa si-l imparta intre ei, deci tot in cacat si-n foame o sa traim si-o sa murim, indiferent daca se scoate sau nu aur d-acolo, da’ barem sa nu se mai pishe pe noi jegosii aia de politicieni si derbedeii ailalti care-si spun „oameni de afaceri” si care traiesc numai din ciordeala si futut prostimea cu munca. Capra noastra e moarta de mult si facuta pastrama, sa moara si-a lor! Restu’ e vrajeala.

    • Reply
      baby jane
      24 august 2011 at 12:11

      vai nu se poate! pe bune? pe mine chiar m-a convins Presedintele cand a zis ca ne dublam rezervele de haur! silly me:D

  • Reply
    Bucuresti - Rosia Montana
    23 august 2011 at 16:28

    Nu cred ca exista cineva cat de cat treaz, care sa fi dat like pe declaratiile lui Victor Ponta.

  • Reply
    aura
    23 august 2011 at 16:57

    Din punct de vedere ideologic, proiectul Rosia Montana e de dreapta sau e de stinga? 🙂
    Tot ne plingeam noi ca proiectele incepute de o guvernare nu sint continuate de urmatoarea guvernare, acum sint sanse sa se intimple.

    • Reply
      MadameDuRecamier
      24 august 2011 at 10:39

      Proiectul RM a fost facut cu stinga si e dat cu dreapta.
      Rezulta ca e o manuela pe uscat.

    • Reply
      Bogdan
      26 august 2011 at 0:40

      Asta e o intrebare capcana, caci s-ar putea foarte usor sa se spuna ca intr-o economie de piata asta e, daca sunt bani de scos sa se scoata. Problema e care este pretul celorlalte lucrurilor care vor fi afectate pe langa aurul extras de acolo:
      – vestigiile istorice;
      – mediul inconjurator;
      In cazul vestigiilor sa zicem ca acestea sunt valori culturale, nu au interesat prea multa lume pana acum si daca pe noi nu ne intereseaza, atunci cu atat mai putin i-ar interesa pe altii ( de ex. UE).
      In cazul mediului inconjurator avem de a face cu o subestimare masiva a efectelor asupra societatii in mai toate industriile. Daca ei se angajeaza cu garantii bancare inaintea proiectului (nu sa extraga aurul de acolo si sa dea faliment la un an dupa) sa refaca ecosistemul dupa exploatare mai putem discuta. Pe canadieni i-au costat miliarde de dolari sa decontamineze exploatari asemanatoare, eu zica ca fara cateva sute de milioane de euro puse gaj la banca de Gabriel Resources nici nu ar trebui sa se discute despre acest proiect.
      Daca vrem sa ne vindem pe nimic insa, aste se poate oricand…

      • Reply
        cristi
        26 august 2011 at 10:38

        <>
        I-a costat sute de miliarde dar NU l-au decontaminat si nu au cum sa-l decontamineze. Am citit la un moment dat un post destul de lung cu cap si coada de la un tip care spunea ca a lucrat in Canada intr-o astfel de exploatare. Tehnologia care se aplica dupa terminarea exploatarii consta in ciuruirea pamantului si introducerea cate unei sonde pe fiecare x sute mp. din terenul exploatat. Prin sondele astea se pompeaza in continuu nu stiu ce gaz/lichid/solutie care raceste pamatul la x grade. In momentul un care instalatia asta crapa, cianurile o iau razna si infesteaza pamantul pana la a 3-a panza freatica pe o raza de nu stiu cati km.
        Nimeni nu vorbeste concret despre cum se face deconatminarea, pt. ca e ceva ce nu se poate face. Tehnologia asta e un fel de retroviral SIDA, care nu vindeca niciodata dar tine moartea la distanta cat timp e administrata.

  • Reply
    Bucuresti - Rosia Montana
    23 august 2011 at 17:02

    @aura
    Distrugerea celei mai vechi comunitati din Romania nu e proiect, ci… distrugere.

    • Reply
      aura
      24 august 2011 at 17:55

      Si actiunea de distrugere presupune un proiect, mai ales cind se intimpina rezistenta. A fost o ironie, am vrut sa arat ca lacomia, prostia si coruptia ce ne guverneaza nu tine de vreun partid sau de vreo ideologie anume.

  • Reply
    baby jane
    24 august 2011 at 12:10

    primiti cu naivitatea? eu cred ca n-o sa se concretizeze niciodata proiectul RMGC 🙂

    • Reply
      baby jane
      24 august 2011 at 12:12

      A! Si mai cred ca Ponta n-o sa fie niciodata Presedinte.

      • Reply
        prisacariu
        24 august 2011 at 12:14

        zi-ne și ce numere să jucăm la loto, nu ne mai fierbe!

  • Reply
    stefi
    24 august 2011 at 17:35

    daca nu exista niciodata?

  • Reply
    Cockwork Orange
    24 august 2011 at 20:18

    Sfarsitul nu-i aici!!!!!

  • Reply
    misu
    24 august 2011 at 21:13

    textul urmator este trimis pe blogul monicai macovei si se afla in moderare de doua zile. daca nu prea-i place blogul ei si evita sa mai intre pe el m-am gandit ca poate intra si-l citeste aici ca pe voxpublica, unde de asemenea se afla textul l-a care i-am raspuns, are comentariile inchise.
    cum am gasit si aici acelasi subiect ma gandesc ca nu va supar prea tare….
    „pe site-ul camerei deputatilor s-a deschis un sondaj legat de acest proiect. peste 95% din raspunsuri au fost impotriva proiectului. cei care tin haturile s-au speriat de amploare si l-au oprit. au inceput o alta etapa de cumparare a formatorilor de opinie si a factorilor de decizie si uite asa am aflat ca apa cu cianura se poate bea si apoi poti chiar ajunge consul prin franta pentru curaj. cred ca faceti parte din aceasta a doua etapa. de ce nu cere RMGC un referendum pe care eventual sa-l finanteze?
    Basescu si guvernu deja au anulat democratia castigata in 89 prin faptul ca ei continua sa sustina un proiect impotriva celor 95% dintre romani care se opun. pana la organizarea unui referendum, un sondaj pe siteul oficial al camerei deputatilor, si nu pe facebook, este suficient sa-mi dovedeasca vointa poporului. sunteti noii dictatori ai romaniei.”

  • Reply
    misu
    24 august 2011 at 21:16

    erata la prostii:
    vad c-am despartit un la aiurea. daca mai gasiti si alte greseli, ele nu sunt din cauza oboselii ci doar din pura prostie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *