De ce nu-mi e simpatic Raed Arafat

În iunie 2009, colega mea Alina Moscalu de la Academia Cațavencu, unde prestam atunci, a documentat și scris un articol despre o achiziție de 11 milioane de euro a Ministerului Sănătății. Era vorba de o achiziție de ambulanțe. Deși era vorba de o sumă enormă, la licitație s-a înscris, surprinzător, o singură firmă. Care, firește, a și cîștigat. Coincidență, firma era deținută de un bun prieten al lui Raed Arafat. Care Raed Arafat era deja subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, în acel moment, de vreo doi anișori. Sunat de colega mea, Arafat a admis legătura de prietenie cu proprietarul firmei cîștigătoare. Apoi, pentru că deja fusese pus în gardă, a făcut presiuni ca articolul să nu apară. La un alt bun prieten al lui (pe care nu-l voi numi), și el prestator la Academia Cațavencu pe vremea aia. Articolul, însă, a apărut. Ori înainte, ori după, nu-mi amintesc foarte clar, însoțit de colegul nenumit, i-am făcut o vizită lui Arafat la minister. Atunci l-am văzut pentru prima și ultima oară pe eroul providențial al sistemului medical românesc de urgențe. Pe tot parcursul discuției, Arafat a evitat cu îndemînare subiectul conflictului de interese în care se afla (el – subsecretar de stat la Sănătate, prietenul lui bun cu firmă – beneficiar de contract de 11 milioane de euro în condiții cel puțin suspecte de la Sănătate). Am zîmbit, de dragul colegului meu care mă cărase acolo să văd un nene ultrapătruns de propria importanță. Și am înțeles că și eroii providențiali au micile lor slăbiciuni scumpe, plătite de la buget. Constatarea asta i-a redus lui Arafat, cel puțin din punctul meu de vedere, capitalul de simpatie. Chestiune de opțiune, desigur.
Despre tipul acesta de conflict de interese am scris sute de articole în ultimii zece ani. Dar niciodată nu am fost apostrofat (am folosit un eufemism, v-ați prins) ca în cazul Arafat. De aici, eu pricep că tipul are o imagine atît de bună, încît a devenit un mit. Iar miturile nu au nici o legătură cu realitatea. Din păcate, eu nu mă ocup de mitologie, ci de fapte și întîmplări reale. Ghinionul meu.
E alegerea voastră să-l apreciați pe Raed Arafat pentru munca depusă la SMURD. Ca și voi, și eu cred că e un nene respectabil din punctul ăsta de vedere, al muncii prestate. Dar cred că e mult mai puțin respectabil cînd vine vorba de integritate.
V-aș da link-ul articolului scris de Alina Moscalu, dar www.catavencu.ro nu mai există, așa că, în continuare, vă dau direct textul, așa cum a apărut acesta în Academia Cațavencu din iunie 2009:
Un bun prieten al lui Raed Arafat a cîștigat 11 milioane de euro de la Sănătate
În 2008, noiembrie, Ministerul Sănătății Publice (MSP) dădea anunț pentru o achiziție de mașini transport multiple vicime pe targă în valoare de 11 milioane de euro. Adică niște ambulanțe. Zis și făcut! Au dat anunț, au așteptat oferte, s-a înscris o singură firmă la licitație (Deltamed SRL), a fost adjudecat contractul. Astfel, MSP a hotărît să plătească 200 de mii de euro pentru o ambulanță de lux off road Mercedes Sprinter. A fost semnat un acord-cadru cu sereleul Deltamed iar produsele urmează să fie livrate în momentul în care vor fi găsiți și banii în bugetul Sănătății. Faptul ca sereleul clujean a fost singurul participant la licitație este un mister și pentru MSP. Care ne-a răspuns așa, cînd i-am întrebat cum de: “Faptul că la licitație s-a prezentat o singură ofertă nu cade în sarcina autorității contractante (adică a MSP – n.r.)”. Clar, nu? Pe de altă parte, să vezi întîmplare: Deltamed a îndeplinit toate condițiile din caietul de sarcini la milimetru. La propriu! În documentul cu pricina erau descrise exact mașinile pe care le poate livra sereleul din Cluj. Astfel, raportul lungime (9.500 mm) – înălțime (4.000 mm) – lățime (2.550 mm) a fost respectat cu brio, fără a se depăși nici măcar o miime de milimetru. Atîta că prețul oferit MSP a fost puțin umflat. Cel puțin așa se înțelege, de exemplu, dacă analizăm oferta pe care a făcut-o aceeași firmă, Deltamed, altei firme care a solicitat un preț pentru exact același tip de ambulanță ca ministerul. În cazul privaților, prețul pe care l-au cerut clujenii a fost de 170 de mii de euro. Logica pieței libere spune că, atunci cînd semnezi un contract de peste 11 milioane de euro (din postura celui care dă banii), obții reduceri. Canci, în cazul ăsta. Ca să ne mai amuzăm, pe final, să mai spunem că subsecretarul de stat în MSP Raed Arafat își recunoaște prietenia cu patronul Deltamed, Dan Gorgan. Dar asta nu a contat la stabilirea prețului mașinilor achiziționate deoarece, așa cum ne-a declarat sirianul, “relațiile interumane nimeni nu le poate interzice.” Corect. Iar dacă mai ies și bani din ele, să fie primiți.
Alina MOSCALU
alina.moscalu@catavencu.ro
P.S. Despre povestea „Fundației pentru SMURD” și a cheltuielilor netransparente am aflat tot pe atunci. Nu am documentat niciodată povestea pentru că mi s-a părut neverosimilă. Cu alte cuvinte, nu-l credeam pe Arafat în stare să se pună singur în situații gri. M-am înșelat. Dar asta nu înseamnă că voi trebuie să fiți de acord cu mine. Chestiune de opțiune, cum am zis mai sus.
P.P.S. Nu vă mai obosiți să mă înjurați, am priceput deja că sînteți de altă părere decît mine. Și e foarte bine că e așa.

You May also Like...

Vești bune: liber la percheziții la Gigi Becali
29 mai 2013
Ziua în care Ponta a fost pragmatic și Antonescu nu
8 februarie 2012
Băsescu lucrează la propria statuie, intitulată "Marinarul mesianic". Eurostat și Felix îl încurajează
27 aprilie 2013
90 Comments
  • Reply
    Cockwork Orange
    13 ianuarie 2012 at 7:14

    Stai liniştit dom-le că nu ne-am încuscrit cu Arafat. Dă-l în mă-sa de harap speculant şi profitor. Slavă Domnului şi Maicii Preciste că l-a dat afară Băsescu pe mâncătoru ăsta de curmale şi buget de stat. A înşelat oamenii cu ăia doi la sută din care şi-a luat gipan potricaliu, vilă şi casă de vacanţă plus două excursii la Meca în plin sezon de rugăciuni şi un ifon benga nou nouţ de pe Okazii. Mai bine de banii ăştia face PDL-ul încă ceva stadioane care se completează cu sălile de sport construite de pesedişti sau două, trei branduri de ţară cu frunze de brustur. Toate pentru sănătatea şi bunăstarea noastră a tuturor!

    • Reply
      prisacariu
      13 ianuarie 2012 at 7:32

      să ne înțelegem: PDL fură direct de la stat, adică din 100% din taxe și impozite, nu din ăia 2% direcționați de cetățeni voluntar spre unul sau altul:)). deci, la capitolul ăsta, arafat mai are mult de învățat.

      • Reply
        emanuel
        13 ianuarie 2012 at 8:05

        cu alte cuvinte, daca un prieten de-al lui a castigat o licitatie la msp, inseamna ca a furat, iar daca a furat un prieten de-al lui la o licitatie necontestata, iar tu nu ai adus vreo dovada in sensul asta, automat rezulta ca a furat si din cei 2 %.
        am inteles gresit ?
        ce zici de urmatorul exercitiu de logica: daca tu nu esti de acord cu arafat inseamna ca esti de acord cu basescu. iar daca esti de acord cu basescu cred ca mai degraba scrii la evz, iar daca scrii la evz e clar ca n-ai nici o treaba cu jurnalismul.
        ce parere ai de rationamentul asta ?
        p.s. faptul ca pdl fura de la stat , „adica 100% din taxe si impozite si nu din aia 2%” cum spui, nu e mai putin hot, asa cum lasi tu sa se inteleaga. Si asa pentru cultura ta generala, acei 100% taxe si impozite sunt la fel de egali banii tai (daca platesti taxe si impozite) si ai mei ca cei 2% directionati voluntar. si asta o spune unul care stie ce inseamna sa platesti taxe si impozite (aprox. 200.000 de eur in 2011 fara sa am vreun fel de afacere cu statul)

        • Reply
          prisacariu
          13 ianuarie 2012 at 8:36

          dacă nu ai ști doar să scrii, ci și să citești, ai fi citit pe blogul ăsta și ce părere am de evz, și de pdl. și ai fi observat că arafat nu a apărut nici măcar o singură dată pînă acum, deci ți-ai fi dat seama ce consider eu „hot”.

          • emanuel
            13 ianuarie 2012 at 9:49

            recunosc, este prima oara cand citesc blogul tau, nu mi-o lua in nume personal, insa e riscant sa te iei de omul care a aprins in atata lume scanteia, de fapt pentru mine nu omul raed arafat conteaza cel mai mult, ci ideea ca se poate si altfel, poate tu ai dreptate cu prietenul lui cu licitatia, nu ma intereseaza, dar intelege te rog, ca lumea prin toata nebunia asta, parca se trezeste, si cand ai o atat de mica speranta ca nu e chiar totul pierdut…incearca sa pui umarul

          • prisacariu
            13 ianuarie 2012 at 10:32

            multumesc, e un punct de vedere rezonabil

          • Cockwork Orange
            14 ianuarie 2012 at 8:09

            E un punct de vedere partinitor, nerealist si subiectiv.

          • mary
            28 martie 2012 at 19:30

            @emanuel
            Undeva este o poveste care are cateva morale, une este legata d faptul ca cin te baga in balegar nu neaparat iti vrea raul, iar cine te scoate de acolo nu neaparat iti vrea binele. Personal cred ca Arafat este in morala 2 – a facut ceva, a muncit, nu ma deranjeaza ca este palestinian-sirian, dar ma deranjeaza la fel de tare ca fura si fura de la niste fraieri romani.
            Ma deranjeaza toti care fura si as dori ca numarul acestora sa fie cat mai mic pentru ca numai asa putem sa ne dezvoltam cu adevarat liberi in functie de competentele si abiltiatile noastre.Arafat este o persoana extrem de abila – asa este nascuta – este competent, dar este si integru???
            De aceea iesirile in strada si urletele pentru Arafat mi se par desantate – omul nu este integru si pentru mine acesta este singurul si unicul argument pentru care ma duc sa ma culc si nu ies in strada.
            Factorii schimbarii sunt in noi, dorinta de a fi integri tot in noi este sau nu este – nu au nici o legatura cu acel om si cu nici un alt om.
            Pentru mine modelul trebuie sa fie perfect si daca nu este, nu este model, iau numai partile care le consider bune!
            Noapte buna!

        • Reply
          Logica masii de treaba
          13 ianuarie 2012 at 11:28

          Dihotomia ta ma uimeste, sau poate ai degenerescenta maculara, caz in care ai o scuza. Daca te intereseaza cauta pe wikipedia despre Falsa dilema. Toate bune si te rog nu mai invoca exercitii de logica ca enervezi pe astia care chiar o facut logica la scoala.

          • emanuel
            14 ianuarie 2012 at 3:36

            @Logica masii de treaba: era sa zic „ba pe-a matii”, asta e riscul cand folosesti cuvinte pe care nu le intelege toata lumea.
            LÓGIC, -Ă, logici, -ce s. f., adj. I. S. f. 2. Gândire justă, raționament corect, consecvent și temeinic. ♦ Fel de a gândi al cuiva. 3. Cerință firească, temei rațional, rațiune.

          • Platon
            14 ianuarie 2012 at 21:44

            Frumos domne, criptic dar frumos, adica tu zici de fapt ca emanuel are o vedere alb-negru si rationeaza conform George Bush care a spus „Fie sunteți cu noi, fie sunteți cu teroriștii”. Adica pot sa mai fie si alte variante. Trebuia sa fii mai clar cu omul ca il confuzezi, nu stie ca exista o materie numita Logica in liceu (sau poate chiar nu o facut liceul, ce stii tu).

      • Reply
        Raul Noica
        15 ianuarie 2012 at 16:21

        Doar ca aia 2 % sunt voluntar pe cand taxele si impozitele sunt obligatorii si din aia 2 % se vede ceva pe cand din ceilalti nu prea 🙂

    • Reply
      Antonescu Erou National
      14 ianuarie 2012 at 10:31

      Cockwork, esti cam prost pretenas

      • Reply
        prisacariu
        14 ianuarie 2012 at 11:06

        fara mizerii, va rog, fiti politicosi

  • Reply
    ilie
    13 ianuarie 2012 at 7:48

    Eu nu va injur. Fara sa urmaresc prea atent conflictul eram sigur ca atata timp cat sint gata sa-i ridice statuie aia de la antene, e ceva putred cu omul asta.

  • Reply
    KAKA MIZE
    13 ianuarie 2012 at 8:10

    Daca Bese a sarit asa de scurt la jugulara, inseamna ca-i rost de-o spaga aproape de aia de la RMGC, ca numai acolo l-am vazut prestind pe fata cu asa determinare. Dati-ne si noua o cifra (aproximativa), sa stim cam pe ce bani se poate fute-n cur un pasa care iese in pridvor la ora de maxima audienta si-un arab cu ochii stinsi si graiu’ slab, deposedat de El Zorab.

  • Reply
    Vasile Gorgan a primit milioane de euro pe “blat” cu Arafat | Liviu Alexa
    13 ianuarie 2012 at 8:40

    […] Prisacariu de la Kamikaze este un jurnalist foarte serios. Dau link spre blogul lui, dar imi permit sa “fur” textul sau despre Raed Arafat numai si numai pentru a arata […]

  • Reply
    florin
    13 ianuarie 2012 at 8:40

    Cum bine zice Liviu Alexa- „Sa zica mersi Raed Arafat ca nu l-am vazut pe la DNA, baga-mi-as pula in falsii idoli pe care romanii si-i atarna de televizor!”

    • Reply
      prisacariu
      13 ianuarie 2012 at 8:46

      sa nu exageram, zic

  • Reply
    ion ionescu
    13 ianuarie 2012 at 9:16

    Oricum, Base a pierdut meciul cu Arafat si l-a pierdut la scor!!! Nici la conferita de presa, care a urmat ratoielii de la Realitatea Tv, n-a fost mai inspirat. Mi se pare ca a ratacit pe undeva flerul care-l facea sa aiba raspuns acceptabil la aproape toate intrebarile. A vrut sa stie o zarista ce-a discutat cu Ciohodaru. TB s-a suparat si a zis ceva de genul ca sa-l intrebe asta ar fi ca si cum l-ar intreba ce-a vorbit cu maica-sa, Dumnezeu s-o odihneasca, sau cu nevasta-sa, adica o convorbire particulara. Daca jurnalista l-ar fi intrebat ce-a discutat in bucatarie, sau, sa zicem, la Golden Blitz, i-as intelege iritarea. Dar despre o discutie purtata oficial, in biroul presedintelui Romaniei, se pot cere informatii. Putea sa spuna ca a fost vorba de secrete de stat, dar nu ca a fost o discutie particulara.
    Zic fanii presedintelui ca nu Arafat a creat SMURD-ul, ci statul roman. Asa o fi, dar ganditi-va ca tot statul roman a creat si autostrazile, si sistemele informatice din sanatate, si brandurile de tara. Nu trebuie decat sa se compare rezultatele pentru a se vedea daca doctorul Arafat a avut o contributie decisiva la crearea SMURD-ului.
    Cat priveste acuzatiile Dvs. de frauda, stiindu-va drept unul dintre cei mai buni jurnalisti de investigatie, ar fi trebuit sa defilati cu lucruri mult mai clare, duse pana laa capat.

    • Reply
      bombilica
      13 ianuarie 2012 at 13:15

      ba din contra, cred ca Base a castigat batalia cu Arafat si chiar ma bucur. Am citit o mare parte din opiniile lasate pe paginile mai multor ziare si am observat ca majoritatea celor care sunt contra lui Basescu nici macar nu s-au obosit sa citeasca textul proiectului de lege de la care a inceput scandalul, protesteaza doar de dragul de a protesta, Asa ca o astfel de categorie nu sunt o pierdere, prostimea se desteapta mai greu si cred ca totul este bine calculat tinand cont ca suntem in an electoral. O sa vedeti cum peste ceva luni tot Romanul o sa afle cine este de fapt acest sfant musulman de pe meleagurile mioritice

      • Reply
        selvyn
        14 ianuarie 2012 at 8:01

        foarte corect! numai ca, acum uitandu-ma la televizor, vad inca atatia revoltati ca SMURD-ul se desfiinteaza…. cata manipulare si dobitocenie…. si, de fapt, s-a vazut din scandarile revoltatilor de aseara, cum scria cineva pe blogary, ca doar discursul anti-Basescu conteaza, de fapt….

  • Reply
    Sare'n Ochi
    13 ianuarie 2012 at 9:25

    Culmea face ca cele cinci autospeciale să fie administrate, cu acordul lui Arafat, de către o fundaţie patronată de Mihaela Geoană, soţia liderului PSD Mircea Geoană.

    • Reply
      Achtungbaby!
      14 ianuarie 2012 at 6:31

      Cretinutz, fundatia ai nu e cumva Crucea Rosie din Romania?
      Esti tampit? Acum ne luam side Crucea Rosie????!!!

  • Reply
    Ambulanța și Costel | Sareinochi's Blog
    13 ianuarie 2012 at 9:38

    […] De ce nu-mi e simpatic Raed Arafat. În iunie 2009, colega mea Alina Moscalu de la Academia Cațavencu, unde prestam atunci, a documentat și scris un articol despre o achiziție de 11 milioane de euro a Ministerului Sănătății. Era vorba de o achiziție de ambulanțe. Deși era vorba de o sumă enormă, la licitație s-a înscris, surprinzător, o singură firmă. Care, firește, a și cîștigat. Coincidență, firma era deținută de un bun prieten al lui Raed Arafat. Care Raed Arafat era deja subsecretar de stat la Ministerul Sănătății, în acel moment, de vreo doi anișori. Sunat de colega mea, Arafat a admis legătura de prietenie cu proprietarul firmei cîștigătoare. Apoi, pentru că deja fusese pus în gardă, a făcut presiuni ca articolul să nu apară. […]

  • Reply
    Herr Spiegellman
    13 ianuarie 2012 at 9:49

    Da-mi sase randuri scrise de cel mai onorabil om si voi gasi o scuza in ele sa-l spanzur – Cardinalul Richelieu

  • Reply
    IonutS
    13 ianuarie 2012 at 10:00

    Eu unul il sustin pe Arafat cu prietenul sau cu tot!!
    Nu cred ca isi doreste cineva sa ramana blocat in masina cu picioarele sub bord si cu doua coaste rupte, fara a fi scos la timp pentru acordarea primul ajutor . doar cei care au trecut prin asa ceva pot aprecia ce a facut acest om,pentru noi, romanii!
    Apropo de suma platita pentru o masina…poate este umflata DAR voi nu stiti ca masina aia vine cu accesorii care pe o masina completa de descarcerare si prim ajutor pot depasi pretul masinii de achizitie!
    Dar asa suntrm noi romanii stim numai sa acuzam si sa aruncam cu cacat!!!
    De ce nu puneti problema altfel domnule editor? Vati intrebat daca Arafat a cumparat cu ajutorul prietenului pentru a elimina hotii cei mari? (firmele „specializate” ale ministerului)
    Pai noi suntem romani si stim doar sa aruncam cu pietre in oameni!
    Cine mama dracu era specializat la vremea respectiva pentru achizitionarea acelor vehicule? Mi se pare normal ca Arafat sa se foloseasca de prietenul sau, pe ala l-a putut controla cum a vrut el!! Pai ala e prost el nu vede cat se fura in tara asta si ca nu poti avea incredere in nimeni. Cu strazile lor de „n” milioane pe kilometru!!! Cu „n” milioane in turism, etc
    Inca ceva…eu cred ca a cumparat prea multe de banii aia! Serios! Mergeti in unitati de pompieri sa va convingeti!

  • Reply
    Si cel fara de pacat… | Brylu Crocodilu
    13 ianuarie 2012 at 10:54

    […] de mulți oameni salvați de la moarte câți au groparii băgați în pământ. Dar nici omul nu e fără de păcat, semn că a stat prea mult prin România. A prins și el ceva metehne balcanice. Cu repetiția de […]

  • Reply
    Ion Popescu
    13 ianuarie 2012 at 12:19

    Intrebarea este daca a facut performanta in domeniul lui?
    Avem tendinta sa scoatem in evidenta numai partea negativa. Daca analizam toate achizitiile publice din Romania, o sa constatam ca majoritatea sunt neperformate. (preturi de cateva ori mai mari decat cele de piata, calitate sub orice critica, conditii dezavantajoase pentru stat, etc.)
    In cazul SMURD (si a tuturor achizitiilor publice) rezultatul este vizibil si evident performant. Faptul ca au existat si niste beneficii nu este relevant, trebuie sa avem in vedere in primul rand rezultatul.
    Ne blocam in 11 milioane de euro, unde probabil ca pretul a fost umflat cu 10-20% si nu scoatem in evidenta sutele si miliardele de euro, dolari sau orice alta moneda cheltuiti aiurea si fara nici un rezultat in infrastructura. Ar trebui readus aminte in fiecare zi jaful din zona asta (sa ne aducem aminte de cele 800 de milioane din CFR si exemplele pot sa continue) si la care se adauga pierderea investitiilor straine si costuri mai mari pentru firmele romanesti.
    Chiar daca ideal este sa traim intr-o societate in care nu exista spaga, trebuie sa fim realisti, spaga a existat, exista si va exista si la noi si in tarile „civilizate”. (exemple sunt cu sutele)
    Cred ca aici este meritul lui Arafat, a reusit sa faca performanta in domeniul lui, facand abstractie de prietenii si alte detalii care din punctul meu de vedere nu sunt importante in cazul de fata.

    • Reply
      Popescu Ion
      13 ianuarie 2012 at 13:20

      Voiam sa spun cam acelasi lucru, dar s-a spus deja: nu e o batalie cu miturile care nu pot fi invinse; pana la urma, cine viseaza ca Arafat e Cristos si Fecioara Maria, la un loc? Daca omul facut de bine, masurabil si de mare ajutor, chiar mi se rupe ca a manarit o licitatie. Licitatiile statului sunt oricum manarite toate, si nu ma pot decat bucura ca macar a avut de castigat un om ca lumea, nu un carnat de la putere.
      Pe de alta parte, simt un iz de proiectie oedipiana, pe ici pe colo, ca un fel de junghi in inima ca „tata nu a fost, de fapt, un om drept”. Opusul carnatilor de la putere nu e Cristos, ci omul normal. Arafat e un om normal, iar pentru asta merita o statuie.

      • Reply
        ElCucui
        14 ianuarie 2012 at 5:44

        Da, dom’le! Să fure, da’ să facă și treabă!

  • Reply
    rteodor
    13 ianuarie 2012 at 13:06

    Cum ar veni
    (Bill Clinton + rochia Monicai) = (Raed Arafat + licitatie castigata de prieteni)

  • Reply
    fgsnydgj
    13 ianuarie 2012 at 14:19

    am inteles punctul tau de vedere. da-mi voie sa iti spun ca spre deosebire de altii, raed chiar a facut treaba. sunt altii care fura si baga in buzunar si nu ramane nimic de pe urma lor. cu cat apar mai multe materiale si articole anti arafat cu atat il cred mai mult.
    si pentru ca o tot o dai in diverse cu achizitiile, desi discutia lui arafat e strict pe sistemul de urgenta, mai citeste si o sa afli ca in europa doar 2 tari au sistem public-privat de urgenta: olanda, unde situatia e foarte grava tocmai din cauza privatilor si slovacia, unde dupa privatizare, privatii au marit preturile si au jecmanit fondurile de la stat. in slovacia, statul incearca acum sa refaca sistemul public de urgenta.
    cam atit am avut de zis. tu esti un fel de vadim cu articolul asta: iti zice unul ca esti nebun si iti trebuie rudotel, te uiti la el urit si incepi sa zbieri ca bunica-sa a fost comunista si ca varu-su de-al doilea a turnat la securitate…

    • Reply
      ElCucui
      13 ianuarie 2012 at 15:15

      Uite, eu am citit că Olanda are cel mai eficient sistem de asigurări din lume.

      • Reply
        fgsnydgj
        14 ianuarie 2012 at 13:12

        mda, eu cred ca nu ai citit si vrei doar sa te dai mare. uite, doar un aspect: olanda are una dintre cele ai mari rate de mortalitate la cancer din ue. de ce? pentru ca asiguratorii privati nu deconteaza in pachetul de baza investigatiile necesare, mamografii, radiografii pulmonare, screenere etc. pentru ca sunt scumpe. tre sa le platesti din buzunar si nu oricine isi permite.
        cam ce crezi ca se va intampla in romania? ma opresc aici, vad ca nu am cu cine discuta…

      • Reply
        emanuel
        17 ianuarie 2012 at 3:22

        Stii ce s-a intamplat la un an dupa ce s-a deschis sistemul din Olanda catre privati ? Au facut greva casele de asigurari private si au pus presiune pe guvern sa creasca contributia la sanatate cu 25 % ! si s-a intamplat ! ce zici de-asta ?????

  • Reply
    Nea
    13 ianuarie 2012 at 18:30

    Am intuit toate cele descoperite de voi atunci când am văzut că în Fundaţia aia pentru SMURD figurează Emil Hurezeanu în fruntea bucatelor.

    • Reply
      lorenzo
      14 ianuarie 2012 at 10:14

      Plus Radu Tudor de la Antene 😉

  • Reply
    Modelul Raed
    13 ianuarie 2012 at 19:12

    […] în timp ce alţii furau, Raed a salvat în timp ce alţii se-mbuibau, Raed, după cum spunea Cătălin Prisăcariu, a atins statutul de mit în urma încăierării cu Traian Băsescu. Treaba asta prezintă tot […]

  • Reply
    Alex Nedea
    13 ianuarie 2012 at 19:37

    Catalin, de ce nu imi erai simpatic, stiam. Acum stiu si de ce imi esti simpatic

  • Reply
    BĂSESCU RETRAGE PROIECTUL NOII LEGI A SĂNĂTĂŢII. Mii de oameni au ieşit în stradă la Târgu Mureş pentru a-l susţine pe Raed Arafat. Protestatarii au fost amendaţi de jandarmi. Presa ostilă Puterii vorbeşte de REVOLUŢIE! Medicul Raed Arafat
    13 ianuarie 2012 at 20:30

    […] Prisăcariu, Kamikaze: De ce nu-mi e simpatic Raed Arafat […]

  • Reply
    florin piersic
    14 ianuarie 2012 at 0:13

    sunt de acord cu ceea ce ai scris! cat timp a fost subsecretar de stat nu l-a ridicat nimeni in slavi iar acum ca poate fi folosit iimpotriva ,,dusmanului acestor televiziuni” este ridicat la rangul de mit de antene,realitati si alte televiziuni care stiu sa arunce doar cu noroi! a avut ideea cu SMURD-ul dar daca nu ar fi preluat statul si nu ar fi investit in dezvoltarea lui ar fi fost apa de ploaie! pentru aceasta idee ar trebui sa-l facem presedinte pe viata?daca emigreaza va disparea SMURD-ul? trebuia sa-i facem presedinti pe viata ,simultan,pe Caramitru, Iliescu, Petre Roman?

    • Reply
      selvyn
      14 ianuarie 2012 at 8:09

      eu l-am ridicat in slavi, la prietenii mei straini, pana cand am aflat ca are exact acest gen de dedicatii… am propus pentru unitatile de primiri urgente asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=nP816d8zsrw
      si am avut o informare, pe surse, ca exista dedicatii, asa ca nu are rost sa-mi bat capul…

  • Reply
    Eve
    14 ianuarie 2012 at 8:11

    Ok, ai dreptate.
    In Romanica, unde e rost de malai se merge in acelasi stil.

  • Reply
    Anock
    14 ianuarie 2012 at 10:01

    ce imi place mie e ca sunt un popor de carcotasi si ne mancam singuri cacatu de sub cur. ‘ e ceva putred’ cu Arafat? ba, in pula mea de oligofreni, TARA ASTA e condusa de niste LABAGII infometati care o sa va devoreze pe voi si pe toate neamurile voastre fara mila. uitati-va in pula mea la chiorul ala care nu are alt scop decat sa va vanda organele pe-un sac de cartofi si dup-aia vorbiti de Arafat si de meseria lui. Si invatati in pula mea sa scrieti, labili psihici ce sunteti!!!

  • Reply
    ribelalu
    14 ianuarie 2012 at 10:06

    Eu am cont pe siteul de licitatii publice si nu exista caiet de sarcini la achizitia de autovehicule care sa nu preia cu copy-paste cartea tehnica a unui anumit tip de autovehicul, doar marca si tipul nu este precizat. Sunt prevazute inclusiv „geamuri fumurii”, „indicatoare de bord electronice”, „tapiteria” ca sa nu mai spun de dimensiuni, puterea si capacitatea maxima a motorului etc.
    Recent erau niste licitatii pentru SUV-uri organizate de…nu mai stiu exact denumirea, in orice caz directia generala a padurilor. Caiet de sarcini copy-paste dupa o carte tehnica: dimensiuni, putere, culoare, geamuri, oglinzi, tapiterie, jenti samd. Lipseau marca, tipul si eventual poza masinii. In acelasi timp, tot pentru SUV-uri organiza licitatie si o directie judeteana, parca Arad. Acelasi caiet de sarcini. Practic contractul era „spart” pe judete ca sa nu bata la ochi.
    In ceea ce priveste „luatul” in brate al lui Arafat de catre USL, o sa pateasca si Arafat ce a patit Misu Intaiul acum cateva luni. Va fi aruncat ca o carpa dupa ce trece valul.

  • Reply
    Piticu21
    14 ianuarie 2012 at 10:33

    stai asa tu ai parere contra? ca nu reiese

  • Reply
    sefciuc c
    14 ianuarie 2012 at 11:00

    Nu esti singur Catalin, sunt in asentimentul tau. Arafat s-a opus primul proiectului de lege. De ce? Pai exista un interes, nu? Era doar un proiect de lege care trebuia dezbatut. Acum nici mie nu imi este simpatic.

  • Reply
    Mihaela Roman
    14 ianuarie 2012 at 11:04

    D-le Prisacariu,
    v-am vazut din cand in cand la TV: sunteti un jurnalist de proasta calitate care nu are deprinderea de a purta o discutie cvilizata, de a asculta parerea interlocutorului, de a formula coerent o idee, care spune cu prea multa usurinta „nu stiu”…
    Din pacate cazul dvs. nu este singular, ba chiar reprezentati norma jurnalismului romanesc.
    Sincer, cred ca dvs. nu cred ca aveti potentialul sa va redresati si sa jungeti la nivelul de credibilitate si competenta cerut de jurnalismul adevarat. Noroc ca sunteti in Romania! Ghinion ca sunt in Romania!
    (este prima data cand am simtit nevoia sa las un comentariu pe un blog. va felicit!)

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2012 at 11:13

      va multumesc. nu va mai uitati la tv, va face rau

    • Reply
      ilie
      14 ianuarie 2012 at 21:48

      Doamna sinteti sigura ca nu-l confundati pe dl.Prisacariu cu cineva care apare pe la antene sau pe irealitati? Nu-i sunt vreun prieten sau ruda dar chiar etse printre putinii ziaristi care poarta discutii civilizate.

      • Reply
        Dan Irimia
        5 august 2012 at 7:58

        Stimata Doamna, a spune „nu stiu” nu este un semn de slabiciune sau incompetenta jurnalistica. Daca va plac jurnalistii care se pricep de la echipamente NASA pana la cazuri de psihologie atunci ce sperante sa avem sa fie si jurnalisti specializati. Iar legat de coerenta, sincer nu va cred. Poate il puteti acuza de multe pe Catalin, dar nu de coerenta! Mai ascultati-l, dar fara sa va uitati la TV, doar ascultati!

  • Reply
    InimaRea
    14 ianuarie 2012 at 11:15

    prisacariu: Vezi, pretine, cum muti mortul pe Academiei? Adeca, problema-i ca Arafat nu-i icoana de biserica – or, noi doar la astea ne-nchinam, alelalte ne put a bieti oameni si ei acolo… Da’ cine te pune sa te-nchini? Ori ai – asa – o pornire mistica si te loveste stenahoria cind nu-ti gasesti idolul de dat cu capul?
    Uite ca nu mi-ai facut vreo surpriza cu dezvaluirile astea despre Arafat. Sa-i spui lu’ mutu’ ca umbla cineva cu miere si nu-si linge destele!
    Cit priveste licitatia cu cintec, e acolo un aspect ignorat rau(tacios) de tine: De ce nu s-a mai prezentat vreo alta firma?
    Daca raspunsul e „Nu merita deranjul” ingini macar un sorry, acolo?
    Fi’nca-s prima oara pe blogul tau, ma abtin sa te-ntreb cum ai face tu o licitatie pentru ambulante de SMURD. Daca promiti ca te gindesti la chestia asta, poate-ncingem o discutie despre cum se pot face lucrurile astfel incit sa nu se-aleaga prafu’ de bani.

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2012 at 11:19

      iti raspund pe larg in vreo doua ore, nu te indeparta:)
      P.S. ți-am răspuns, vezi mai jos ce i-am scris lui Ben Sisko, avea și el cam aceleași nelămuriri în legătură cu licitația

  • Reply
    Ben Sisko
    14 ianuarie 2012 at 11:45

    Acum câțiva ani eram într-un concediu medical. Neavand ce face prin casa, ma uitam dimineata la Antena 1, era Teo si Mircea. Da, Mircea Badea. Ce-i drept pe vremea aia nu se prea ocupa cu politica, dar ideea e ca eu unul, ca telespectator, am contribuit la cresterea audientei emisiunilor sale. Prin urmare am contribuit la cresterea veniturilor din publicitate ale postului lui Voiculescu. Intr-o proiectie ulterioara, acei bani ar fi putut contribui la campania lui Mircea Geoana. Astfel ca in momentul de fata s-ar putea trage concluzia ca sunt un sustinator al PSD-ului.
    Cam asa e si cu articolul ala din Catavencu. Uie de aia nu-mi sunt simpatici astfel de ziaristi. Voi sunteti motivul pentru care exista Mircea Badea. Este fratele vostru geaman dintr-o realitate alternativa si malefica.

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2012 at 12:08

      pare interesant ce spui, dar nu pricep cum vine chestiunea

      • Reply
        Ben Sisko
        14 ianuarie 2012 at 12:51

        Eh, lasa, sunt sigur ca pricepi ce vreau sa spun. Presupuneri si desenarea unor legaturi aparent ascunse si cu consecinte nedovedite poate face oricine. Trist e ca in ultimele zile s-au umplut blogurile talibanilor cu chestii dintr-astea la adresa lui Arafat. Eu unul, pana nu vad dovada ca si-a tras si el un comision, ceva, acolo, ii acord prezumtia de nevinovatie. Prefer sa cred ca inca mai exista fraieri care nu fura de la stat.
        Mai bine i-ati explica lui Basescu de ce si-a sabotat singur-singurel legea sanatatii. Nu de alta, dar daca nu faceti voi asta, atunci o fac „ceilalti”, care insa ii explica taman pe dos.

        • Reply
          prisacariu
          14 ianuarie 2012 at 14:02

          așadar: de vreo zece ani, mă tot ocup cu studiul licitațiilor publice, de la publicarea anunțului de participare pînă la plata contractului firmei care cîștigă și, eventual, suplimentarea contractului. din mica mea experiență pot să-ți spun că nu există nici în românia, și nici în lume, o licitație în valoare de 11.000.000 euro la care să nu se prezinte un puhoi de firme. desigur, în afară de cazurile în care se cumpără servicii/produse exclusive, ale unei singure companii, produse și comercializate, adică, doar de acea unică firmă.
          deci, dacă la licitația aia de ambulanțe de 11.000.000 euro s-a prezentat o singură firmă, asta nu înseamnă decît un singur lucru: toate celelalte care vindeau ambulanțe în acel moment știau că e vorba de o dedicație și că nu are nici un sens să mai piardă vremea. de ce nu au protestat? asta e o întrebare bună. dar răspunsul e și mai bun: protestul nu face decît să-ți scadă și mai tare șansele la următoarea licitație. care licitație, și dacă ar fi corectă, tu, cel care a făcut scandal, nu mai ai nici un dram de noroc în viață:).
          a propos, știi cîte companii vînd ambulanțe în românia? multe. e vorba, mai exact, de toți marii dealer-i de autoutilitare. nume grele în industria auto, nu fitecine care are un service ilegal în garaj. dar dacă și dealer-ii ăia au decis să nu participe, ordinul pe unitate era destul de clar.
          sigur, dacă vrei să spui că eu nu am filmul pe care se vede cum arafat a blătuit licitația asta, ai dreptate.

          • Ana
            14 ianuarie 2012 at 16:36

            Eu zic asa :
            Daca aveti filmul, va rog chiar sa-l duceti la DNA, daca nu il aveti, pe ce baza vorbim ? Sa presupunem ca va da ibn judecata pe chestia acestui articol, dumneavoastra cu ce dovezi va sustineti pozitia ? trebuie ca dumneqavostra sa demonstrati ca e vinova6t de ce il acuzati, nu el ca e nevinovat si, sorry, ati fi bun de plata . dar, stati linistit, nu cred ca va da .

  • Reply
    ion......ion popescu
    14 ianuarie 2012 at 13:15

    Felicitari domnului Arafat pentru ca a reusit sa schimbe viata unor oameni transformandu-i din patiseri , mecanici, vanzatori etc. in distinsi paramedici printr-un curs specializat de 4 saptamani. Bravo Arafat ca ne aduci zambetul pe buze cand ne urcam in ambulantele SMURD pline de mizerie intampinati de un personal sictirit si cu pantalonii rupti in cur. Lasand gluma la o parte ii dau totusi un 10 + lui Arafat pt. ca a reusit sa implementeze un sistem cu timpul de raspuns de la apel in 10 min.

  • Reply
    gelu odagiu
    14 ianuarie 2012 at 15:02

    Imi plac cainii, care latra de fiecare data cand trece cineva pe langa gardul lor. Nu pot sa spun acelas lucru despre cateii care raspund la comanda: soooo pe el acum!…. deci cu alte cuvinte imi plac cainii, nu insa si….cateii

  • Reply
    vasile
    14 ianuarie 2012 at 15:56

    tata are o vorba in cazul unei dispute de genul asta…. „depinde de idiot”…Faptul ca tu prezinti ceva concret si oile anteniste bat campii pe langa….La ei, concret e doar rahatul mancat la antene. Astept sa iasa USL la putere sa vedem din nou la TV realizari remarcalie in agricultura si industrie…

  • Reply
    Reporter Virtual – stiri exclusive » Revoluția naivilor
    14 ianuarie 2012 at 16:58

    […] au ieșit în stradă fără să știe de fapt pentru ce o fac. Inițial au spus că pentru Arafat, săracul sirian care și-a dat demisia, apoi au răcnit pentru salvarea SMURD, nicio clipă în situația de […]

  • Reply
    razvan
    14 ianuarie 2012 at 17:00

    cred ca deltamed era la vremea aia singura firma din romania care se ocupa cu asa ceva. s-ar putea sa ma insel.

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2012 at 17:42

      te inseli

      • Reply
        basencu
        16 ianuarie 2012 at 21:38

        Nu stiam ca te ocupi cu achizitiile publice de 10 ani.
        Conflictul de interese e probabil materia si declaratia de avere antimateria.
        La ANI nu ai vazut nimic.
        Te paste opozitia.
        Pa Pa TVR.
        Bun venit imbogatire.

        • Reply
          prisacariu
          16 ianuarie 2012 at 21:55

          abia astept

          • basencu
            19 ianuarie 2012 at 19:57

            sa te-mbogatesti doar cand vei constata ca intre basescu-ponta-iliescu-antonescu exista doar o diferenta de varsta si vei invata ca un ziarist trebuie sa taie-n carnea puterii in contrapondere cu cetateanu, nu cu cei din opozitie.

  • Reply
    unu simplu'
    14 ianuarie 2012 at 17:36

    Nu stiu toate datele problemei dar Smurdul nu ar trebui sa se supere ca va avea concurenta de la privati. Daca ofera cele mai bune si ieftine servicii vor castiga oricum licitatiile cu privatii. Nu? N-ar trebui sa le fie teama si sa se scandalizeze in halul asta.

  • Reply
    monica
    14 ianuarie 2012 at 17:51

    Dar ce spuneti de oile TVR iste, B1iste si altele din aceasi categorie? cum ar fi si oile PDL iste care reproduc doar discursul lui Basescu.
    Nu va este clar ca oamenii au ajuns la capatul rabdarii?
    Arafat a fot doar triggerul. Si apropos de el si licitatiile on cauza e clar ca asa a fost dar a facut gteseala sa nu dea cota la Basesecu. Asta nu se iarta.
    Si ca sa intregesc nota optimista a celor de mai sus va doresc sa va tratati intr-un sistem mefical care functioneaza dupa conceptoa luo Basescu, conceput de un colectiv coordonat de Udrea. Si sa va resusciteze Salvarea particulara a unei case private.
    Sanate dle Prisacaru!
    P.S. am studiat proiectul legii in dezbatere si va doresc sa beneficiati la batranete de acest sistem

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2012 at 18:01

      ai dreptate cu trigger-ul

  • Reply
    Dan Olteanu
    14 ianuarie 2012 at 21:06

    Clasic, cum incearca unul sa se pishe contra vantului imediat e improscat cu kkt. Daca nu era licitatzia cu cantec probabil il gaseau membru Hamas.

  • Reply
    InimaRea
    14 ianuarie 2012 at 21:17

    prisacariu: Ramine p’al’dat’, bine? C-acu-i jale-n cartier.
    Daca, totusi – exemplificam ceva cu si cu blonda ministeriala, bine?

  • Reply
    johny dreptaciul
    15 ianuarie 2012 at 9:06

    1. Este surprinzator ca un membru al comunitatii arabe a facut in Romania ceea ce nu a reusit nici un roman. De ce spun al comunitatii arabe? ptr. ca stim cu totii ce caracter au acesti arabi si ptr. ce au venit in Romania. si in nici un caz nu sunt fapte laudabile.
    Felicitari pentru un om care si-a depasit conditia.
    Despre prostiile legale de licitatii, fonduri, etc… aceasta este politica de tip securistic manifestata in Ro. „fiecare om trebuie sa aiba o toarta, daca nu o are i-o creem noi”. adica orice om trebuie sa fie compromis. SI IATA… ce bine functioneaza sistemul. ce usor poti da cu noroi in oricine..
    Rusine PDL, Rusine toate celelate partide derivate din PDL: adica UNPR, Partidul Popular, Noua Republica, etc.

  • Reply
    vlad
    15 ianuarie 2012 at 11:53

    articol scris de lingaii lui Basescu!ce sa zic….

    • Reply
      prisacariu
      15 ianuarie 2012 at 11:55

      pai, ai zis deja

  • Reply
    firesc
    15 ianuarie 2012 at 22:16

    Poate ca stiai de aceasta informatie si deontologia profesionala(atat de blamata in Romania in orice profesie) nu te-a putul lasa sa nu o publici si ti-a dat ghes. Ar fi foarte trist daca l-ai scris la indemnul cuiva sau, mai rau, la porunca celui cu „ghici ghicitoarea mea”…

  • Reply
    Ragnarök
    16 ianuarie 2012 at 10:09

    Foarte bun articolul. Felicitări. Mulţumesc şi pentru acest altfel de punct de vedere referitor la „Super Arafat”.
    Oamenii nu au ieşit în stradă pentru Arafat, au ieşit pentru un trai decent şi ca un protest împotriva TUTUROR partidelor politce care vreme de 22 de ani ne-au furat ţara şi încrederea.

  • Reply
    presacaopra(v)da
    16 ianuarie 2012 at 11:43

    Cataline, ar fi fost prea frumos sa fie altfel. Ia insa in calcul urmatoarea realitate: indepartarea lui Arafat a fost doar picatura care a umplut paharul (iar picatura picaturii-aroganta lui Basescu, citez „Ghici cine va pleca?”). In esenta, cei care au iesit la proteste spuneau un singur lucru: NU MAI PUTEM!

    • Reply
      prisacariu
      16 ianuarie 2012 at 12:10

      nu te contrazic

  • Reply
    Eugen
    17 ianuarie 2012 at 14:31

    Vedeti si:
    http://prisacariu.ro/2012/01/12/de-ce-nu-mi-e-simpatic-raed-arafat/

  • Reply
    Eugen
    17 ianuarie 2012 at 14:31

    http://alexaionescu.wordpress.com/2012/01/11/cealalta-miza-a-domnului-arafat/comment-page-4/#comment-5388

  • Reply
    iulian
    17 ianuarie 2012 at 16:34

    felicitari catalin prisacariu pt. ca ai fost singurul care a putut sa spuna si altceva decat laude penibile la adresa lui arafat….acest mesia al medicinei de televizor..
    o fi facut si cetateanul asta de origine palestiniana ceva bun prin tineretile lui, dar e clar ca in ultimii ani nu face altceva decat personal branding.
    fosta sotie a actualului patron realitatea impreuna cu hurezeanu in C.A. la fundatia pt smurd” si faptul ca in caz de accident e f probabil sa-ti dea primul ajutor un pompier care a absolvit un curs de 3 luni..spun totul despre acest hibrid dubios numit smurd…
    sute de medici sunt someri doar la mine in iasi!!! cred ca s-or pricepe mai bine decat un pompier la medicina!

  • Reply
    SMURD, bani privaţi aduşi în sectorul public | Punctul
    23 ianuarie 2012 at 16:00

    […] pe blogurile unor jurnalişti au apărut şi critici la adresa dr. Raed Arafat. Astfel, la adresa http://prisacariu.ro/2012/01/12/de-ce-nu-mi-e-simpatic-raed-arafat/, cititorii pot lectura un text publicat de Alina Moscalu în Academia Caţavencu. Aceasta arăta […]

  • Reply
    Nea Omat
    2 februarie 2012 at 15:24

    vedeti ca la primit inapoi sefu’ dvs-tra. mai actualizati articolele ca va cearta ca nu sunteti la curent…:)

  • Reply
    Arafat a semnat « prisacariu
    8 noiembrie 2012 at 20:40

    […] ianuarie. Tot cu ocazia aia, mi-am atras niscaiva antipatii declarînd public că am motivele mele să nu-l simpatizez pe Arafat (deși îi apreciez munca, inteligența și tenacitatea puse în slujba […]

  • Reply
    Ce mișto e la SMURD cînd te dai cu BMW prin oraș! | prisacariu
    16 mai 2013 at 16:41

    […] Ce nu am înțeles, însă, e ce treabă are Deltamed cu mașinoiul. Cum, care Deltamed? Ăsta. […]

  • Reply
    Florin
    23 ianuarie 2017 at 13:15

    Masinile de transport victime multiple nu sunt ambulante. Mercedes Sprinter este fabricantul sasiului care a suferit modificari serioase la carosier care nu e o firma „SRL” mica asa cum vrei tu sa reiasa din articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *