Cine este Elena Udrea pentru Traian Băsescu?

Aseară, la puțină vreme după realegerea lui Vasile Blaga la șefia PDL, Traian Băsescu, președinte al României, a difuzat un mesaj video în care anunța ruptura de PDL. O frază anume din declarația președintelui cred că ar trebui să atragă atenția: „Ma voi dedica constructiei unei alte solutii de drepta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele, cu oameni care accepta dreptul democratic al contestatiei si vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL”. Din această frază, un fragment este încă și mai interesant: „vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL„.
Așadar, textual, Traian Băsescu a spus că nu va face nimic pentru a aduce alături de el „vreo bucățică din PDL”. Ce înseamnă, mai exact, „vreo bucățică din PDL”? Înseamnă un alt partid, rupt din PDL? Înseamnă doar membri, fără identitate instituțională, plecați din PDL-ul lui Vasile Blaga? Înseamnă orice pedelist? Lămurirea acestei fraze prezidențiale atîrnă foarte greu. La prima vedere, pare că președintele s-a referit la o eventuală facțiune pedelistă, fie încă în partid, fie ruptă din PDL. Altfel, Băsescu ar fi spus că nu va aduce alături de el nici un pedelist. Dar nu a spus că nu va aduce alături de el nici un pedelist, ci nici o „bucățică din PDL”. Logic, deci, Traian Băsescu nu-și dorește să se alieze cu vreun partid, platformă, facțiune etc ruptă din PDL. Din motivul evident că nu vrea să culeagă criticile că ar fi rupt PDL.
E la fel de evident, însă, că fără nici un om din PDL, susținerea pe care ar avea-o Traian Băsescu ar fi foarte subțire. E destul de probabil, deci, că președintele mizează pe membri PDL. Membri demisionari. Mizează că va fi susținut de x, y, z, de Ionel, Georgel și Maricica, nu de grupul lor, un grup cu identitate proprie, instituțională.
Deci, primul mesaj transmis de Băsescu pedeliștilor care nu l-au votat pe Vasile Blaga este să nu construiască o altă formațiune politică. Al doilea mesaj este că îi va aduce în preajma lui pe toți cei care vor vrea asta, dar individual. Nu e de mirare: Traian Băsescu a construit întotdeauna în jurul lui, nu în structuri date de-a gata.
Dar ce rol joacă în această strategie Elena Udrea? La puține momente după mesajul de aseară al președintelui, figura ei exprima stupefacție. Părea luată prin surprindere, confuză. Nici pînă acum, de altfel, nu există o reacție a Elenei Udrea la mesajul lui Traian Băsescu. Iar motivul nu este acela că Elena Udrea nu ar ști cum să se poziționeze, opțiunea ei pentru Traian Băsescu este indubitabilă. Problema Elenei Udrea e alta acum: dacă președintele nu vrea alături de el „vreo bucățică din PDL”, atunci ea nu are decît opțiunea de a demisiona din PDL. Acum. Nu mîine, nu poimîine, nu luna viitoare, ci acum. Iar după ce demisionează, Udrea nu are voie să scoată pe piața politică alt partid, o altă grupare, orice agregare din foști membri PDL, ci trebuie să aștepte mutarea lui Băsescu.
Dar cînd va muta Traian Băsescu. Și cum? Iar răspunsul e al dracului de greu de dat: Traian Băsescu este președintele României. Deci, constituțional, nu poate juca politic. Nu ca membru al unei mișcări politice. Da, e adevărat, președintele a spus: „Ma voi dedica constructiei unei alte solutii de drepta”. Dar cum se va dedica? Din postura de președinte? Nu prea se poate, chiar l-ar cam strînge un pic Constituția. Prin intermediari pe care să-i sprijine de la Cotroceni? Nici asta n-ar fi tocmai cușer din punct de vedere constituțional. Dar, dacă ar fi așa, care sînt acei intermediari? E Elena Udrea unul din ei? Sau își va da președintele demisia și se va arunca în politică precum înainte de 2005? Ori va aștepta o nouă suspendare?
Dar acestea sînt îngrijorările Elenei Udrea. Ale lui Traian Băsescu, însă, care sînt? Și ce rol îi rezervă Elenei Udrea? Eu sper că nici unul. Din multe motive, prea multe. Din cele prea multe, doar un exemplu.

You May also Like...

Cu un click, mai furi un pic!
20 august 2010
Românii domiciliați în Frankfurt, Londra sau New York au votat la Făurei, Iași sau Sibiu la locale?
3 august 2012
EXCLUSIV Stenogramele penale Apostu – Boc
11 noiembrie 2011
20 Comments
  • Reply
    Teo
    24 martie 2013 at 14:41

    Elena Udrea nu are sustinerea electoratului de dreapta . Traian Basescu a intrat in contact cu multe personalitati autentice , a avut de unde alege . Daca si-a dorit o marioneta , iata n-a putut sa o impuna .

  • Reply
    KAKA MIZE
    24 martie 2013 at 15:16

    Cine este Udrea pentru Basescu e o intrebare retorica. Un raspuns calificat il poate da un psihiatru, pentru ca fixatia pe care a dezvoltat-o Basescu pentru panarama asta tine de patologic. Daca iesea Macovei si era lasata sa-si faca treaba, poate am fi avut o opozitie care mai misca. Din pacate, pizda lu’ Udrea e mai tare decit singurul neuron viu care mai face pluta in alcoolul din capul prezidential, asa ca s-a ales praful de tot. Omu’ si-a tras giaca di chele pi el, a iesit sucarit la tv, le-a dat muie la toti si s-a bagatla loc in debaraua cu sticle sa bea cu Lazaroiu pina au s-o vada pe Alba ca Zapada. Acum, Ponta cu Antonescu au liber sa pirjoleasca tara cum vor ei, in timp ce jucatoru’ isi exerseaza dreapta din incheietura.

  • Reply
    Marcel H. Popa
    24 martie 2013 at 15:39

    Cu siguranta,inaintea oricarui interes de grup lucratov,care in PDL sunt,har Domnului!este orgoliul nemasurat al Presedintelui,care tremura ,practic,in postarea de pe retea.Nu iesit cine trebuie!Actil neconstitutional?Un moft!O trecere dureroasa de la agonie la extaz.
    Basescu nu stie sa piarda.

  • Reply
    Ruxandra Sanda Popescu
    24 martie 2013 at 15:39

    Imi pare rau sa va spun,ca toti suferiti de scenarita.Cel mai bine ar fi pebtru ei si pebtru noi,cateva zile sa-i lasati in pace si pe noi la fel.Nu ne mai incarcati creerele si asa tulburate de ce au facut cei pe care i-am votat ,cu scenariile d-vs.Si in plus ii faceti rau Presedintelui.Nu vedeti ca se ridica problema suspendarii.Ori noua chiar asta ,nu ne mai lipseste.Va citesc,va urmaresc,chiar aseara v-am vazut trist,si de aceea mi-am permis sa va scriu.NU MAI PUNE_TI PAIE PE FOC,va rog…..

  • Reply
    Alex cel vechi
    24 martie 2013 at 16:54

    „Bucatica” se poate referi chiar la madam Udrea in persoana, nu? He,he,he. Acum, serios vorbind, sprijinul acordat de Base Elenei Udrea, in detrimentul Monicai Macovei nu-l inteleg deloc.Udrea are o imagine mult prea terfelita (fara argumente serioase insa, comparativ cu imaginea lui Blaga, care-i putred), si cativa sustinatori ai motiunii ei complet nefrecventabili, pentru a putea fi locomotiva unui partid de dreapta cu adevarat onest. Base ar trebui sa ajute din umbra si la adapostul pensiei prezidentiale, din toate puterile, o constructie corecta de dreapta, repet, fara sa fie prea vizibil. Asta cred ca ar fi cea mai corecta si aducatoare de voturi solutie, si i-ar spala intr-un mod onorabil obrazul cam patat. Cei care il vad in fruntea unei noi constructii sa nu uite un lucru: cimitirele sunt pline de oameni de neanlocuit.

  • Reply
    Nic
    24 martie 2013 at 19:46

    Pai bine mai jurnalistule,nu sustineti voi zilnic la B1 Tv ca asta vara ati aparat statul de o „lovitura de stat” pt ca nu a fost constitutionala suspendarea presedintelui??!!Pai cum nu a fost constitutionala suspendarea din moment ce a fost suspendat tocmai pt ca actiona ca un sef de partid si asta il „constrangea constitutional „exact asa cum marturisesti mai sus si unde spui ca daca va face un partid va incalca Constitutia?Adica dupa ce chiar el recunoaste ca s-a despartit chiar aseara de PDL dupa 9 ani recunoscand implicit ca a fost activ tot voi va puneti problema cum el va mai face politica el fiind inca presedintele „tuturor romanilor ” ?Asta vara nu-l constrangea pt ca la voi curgeau banii !Acum nu mai curg si dintr-o data il „constrange constitutia”.Mie unul imi e rusine de rusinea voastra.Asta da jurnalism 😉

    • Reply
      prisacariu
      24 martie 2013 at 19:55

      măi, nic, ce a făcut băsescu aseară nu încalcă grav constituția, astfel încît să ducă la suspendare. nu o încalcă deloc, de fapt, așa cum arată constituția noastră acum. exact asta e problema: avem o constituție așa de proastă că poate fi interpretată de oricine, oricum. asta ca să te liniștești:). iar astă vară onor ponta și crin s-au pișat pe el de stat de drept nu vorbind, ca băsescu, ci făcînd, asta e marea diferență

      • Reply
        Nic
        24 martie 2013 at 20:33

        hai ca abia la asta cu „dictatorul” m-ai aprins Prisacriule.Pai tu vorbeti ca un jurnalist eu iti spun ca un tip care astudiat dreptul ca eu nu-l acuz pe Basescu de dictatura ci de josnicie,micniuna,hotie si ipocrizie !Pai tu zici ca Antonescu si Ponta sau pisat pe statul de drept pt ca au schimbat legile statului tocmai pt ca Basescu stiind din timp xa va fi suspendat si organizat jocul in favoarea lui?Pai asta nu inseamna ca el s-a pisat primul pe „statul de drept” cand l-a pus [e zegrean ( un jurist comunist la un SA comunist fara sa fie o zi judecator si la pus sef peste Curte ?!Pai atunci cand a pus cvorumul de 51 % prin legile lui Boc ce inseamna?Nu tot pisat pe „statul de drept ?” Pai asta este „statu; vostru de drept” jurnalistule nu al tarii mele !Dar nu uita tara asta este si a mea si nu a fopst „dictatura in ea dar daca acest om avea alte conjuncturi facea din ceausescu un om chiar bland…sanate si succes la „dreapta” lui Basecu la care lucrati !

        • Reply
          prisacariu
          24 martie 2013 at 20:53

          săracu’ de tine… te compătimesc:)

          • Nic
            24 martie 2013 at 20:55

            si eu pt ca traiti in lumea voastra plina de ipocrizie si minciuna care cand se sparge va plangeti ca vai ce vi se intampla 😉

  • Reply
    Nic
    24 martie 2013 at 20:00

    parerea ta pt ca parerea milioanelor de oameni care au votat si au beneficiat de „binefacerile „conducerii concrete ale acestui presedinte spun ca acesta incalcat constitutia si au votat ca atare ! Au si ei dreptul sau numai voi junralisti dreptul la „intepretare” ?Voi si in ceasul al 12 o tineti intr-una cu a voastra dar sunteti mult si departe de adevar !Asa ca nu in teorie a incalcat Basescu constitutia ci faptic chiar el recunoscand aseara in filmulet !Daca esti cinstit mai urmareste-l odata si poate incepi sa vezi si tu ca cei multi din tara asta care apropo…nu este numai a voastra ,este si a noastra 😉

    • Reply
      prisacariu
      24 martie 2013 at 20:03

      nic, nu știu la care „voi” te referi, eu credeam că-mi scrii mie, nu unui grup. numărul de votanți de la referendum nu e un argument, să știi, cîtă vreme referendumul a fost ilegitim TOCMAI din cauza constituției, care e interpretabilă (de obicei, prost). hai să ne cheltuim energiile pentru legi clare, nu prentru oameni politici, oricare ar fi ăia

      • Reply
        Nic
        24 martie 2013 at 20:12

        uite primul raspuns bun pe care l-am vazut la un tip care a tinut pana ieri cu Basescu si sincer chiar nu vad de ce il mai creditati inca(pt ca aseara in transmisiune am vazut ca tu esti constient de cam toate dedesupturile conducerii basiste ).Corect este atunci sa va bateti cu Antonescu ca sa nu isi bata joc acum cand va umbla la Constitutie dar ce ma deranjeaza este ca voi ati luat-o tare cu faptul ca nu exista „dreapta romaneasca” si voi va bateti pt ea.Dreapta intotdeauna in orice tara nu are mai mult de 30 % din electorat (cei activi in afaceri si in spirit)si dupa parerea mea e total aiurea sa se infinteze inca 10 partide mici care nu au forta in loc sa sustineti PNL care va ramane singurul opozant cu adevarat.Nu va place Antonescu?e de inteles pt ca va calca in picioare dar asa sau simtit si ei cand Basescu incerca sa-i rupa cu Stolojan…asa ca pt Romania 2 partide mari sunt deajuns.PNL si PSD cu alternante la guvernare de aceea va trebui sa ajutati PNL de aici incolo sa ajunga la 51 % cam asta e solutia si pilula amara necesara.Restul sunt alergaturi dupa cai verzi pe pereti si ani pierduti pt o tara ramasa in urma de tot.

        • Reply
          prisacariu
          24 martie 2013 at 20:16

          nic, eu îl susțin pe băsescu atunci cînd merită susținut și l-am criticat atunci cînd am considerat că era cazul. dar hai să nu vorbim de crin antonescu, te rog, crin antonescu e sub orice critică, e un gurist care a luat-o razna.
          cît despre dreapta, ea e utilă nu pentru mine, personal, ci pentru jocul politic într-o democrație. desigur, dacă vrem așa ceva. dacă nu, putem să votăm psd de fiecare dată și pnl să se uite, vorba unui clasic în viață

          • Nic
            24 martie 2013 at 20:20

            atunci succes in constructia voastra „de dreapta”cu Basescu,Udrea,Macovei,Ungureanu,Neamtu si Papahagi 😉 Sincer va fi jalnic de urmarit asa ceva pana si la Tv…pt ca asta voi nu intelegeti ! Tot ce a atins Basescu pt noi ceilalti este PUTRED !

          • prisacariu
            24 martie 2013 at 20:22

            e părerea ta, bine că încă trăiești într-o țară în care tiranul îți permite să ți-o și exprimi:)). sănătate

    • Reply
      mary
      28 martie 2013 at 13:15

      Nic,si eu te compatimesc,pentru traiul si invirteala ta in lumea coruptilor si puscariabililor ,a hotilor si plagiatorilor,si Nic,pacat de sufletelul tau!

  • Reply
    Nicolae
    24 martie 2013 at 21:01

    Bai baieti si fete, dragi colegi, asa-i cand prinzi greu si uiti repede: Base le-a zis adio PD si PDL ieri, imediat dupa ora 10, indiferent ce rezultat ar fi avut parodia de dupa. Ce a zis si facut seara n-a fost decat pentru Merkel, Barroso, Van Rompuy si Martens, care se trezesc mai tarziu cu o ora, doua macar numai din cauza GMT, apoi stau j’de minute in cada, merg la hypermarket etc, si n-au chef de televizor. Seara se mai uita si ei. Ca sa auda de la „PROTECTORUL CONSTITUTIEI” ca El ia atitudine si viteza fata de coruptii care au fugit cu urna, fata de judecata nedreapta cu care au siluit-o pe Elena d’Arc, fata de pdl-istii care nu mai migreaza cate unul ci cu Modrogan cu tot. Nu va faceti griji ca de unde gaseste adepti! Robin Hood n-a gasit?

    • Reply
      Nicolae
      24 martie 2013 at 21:44

      De unde pana unde Robin Hood? Ce ala n-a fost suspendat?

  • Reply
    Elena Udrea? Care Elena Udrea? | prisacariu
    28 martie 2013 at 11:31

    […] Udrea, e unde e? Mă întrebam asta și după convenția PDL (aici): “Dar ce rol joacă în această strategie Elena Udrea? La puține momente după mesajul de […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *