Elena Udrea? Care Elena Udrea?

O majoritate covîrșitoare a jurnaliștilor, analiștilor, facebook-iștilor etc a interpretat mesajul lui Traian Băsescu („Adio, PD! Adio, PDL!”) ca pe o gafă, ca pe o reacție emoțională impulsivă. Nu credeam și nu cred asta. Dimpotrivă, sub aparența unui impuls de comandant de navă rănit că echipajul l-a abandonat, Traian Băsescu a calculat foarte rece și foarte pragmatic: PDL chiar este un bolovan de moară. Or, dacă echipajul te-a abandonat și nava se scufundă, ești nevoit să înoți. Și cine dracu’ a văzut marinar atît de idiot încît să-și lege de picior un bolovan cînd vrea să supraviețuiască în apele oceanului, de unul singur? Așadar, mesaj țintit al președintelui către electoratul propriu, către acel electorat care vota, în trecut, PDL doar prin asociere cu Băsescu. Cînd, însă, ai un scor mai mare în sondaje, de unul singur, decît are un partid pe care l-ai dus la guvernare, e logic că trebuie să scapi de acel partid. Pe scurt: rațiune, nu simțire. Paranteză: exact asta a confirmat președintele aseară, pe B1, cînd nu și-a îndulcit deloc tonul critic la adresa PDL (așa cum se așteptau unii), ci dimpotrivă.
Dar Udrea, e unde e? Mă întrebam asta și după convenția PDL (aici): „Dar ce rol joacă în această strategie Elena Udrea? La puține momente după mesajul de aseară al președintelui, figura ei exprima stupefacție. Părea luată prin surprindere, confuză. Nici pînă acum, de altfel, nu există o reacție a Elenei Udrea la mesajul lui Traian Băsescu. Iar motivul nu este acela că Elena Udrea nu ar ști cum să se poziționeze, opțiunea ei pentru Traian Băsescu este indubitabilă. Problema Elenei Udrea e alta acum: dacă președintele nu vrea alături de el “vreo bucățică din PDL”, atunci ea nu are decît opțiunea de a demisiona din PDL. Acum. Nu mîine, nu poimîine, nu luna viitoare, ci acum. Iar după ce demisionează, Udrea nu are voie să scoată pe piața politică alt partid, o altă grupare, orice agregare din foști membri PDL, ci trebuie să aștepte mutarea lui Băsescu”.
Ei bine, Udrea nu a demisionat din PDL, ci l-a legitimat pe Blaga la șefia partidului atunci cînd a renunțat la contestații. În acest moment, Udrea s-a scos singură din jocul lui Traian Băsescu. Din voință proprie? La cererea președintelui țării? Cel mai probabil, a doua variantă e cea corectă. Pînă la urmă, din același motiv din care Băsescu se dispensează de PDL trebuie să se dispenseze și de Elena Udrea: blonda e tot un bolovan pentru președinte, chiar dacă e un bolovan estetic, strunjit și sulemenit. Cel puțin formal, aparent, Udrea trebuie să dispară. Fie și în PDL. În orice caz, să nu apară în preajma Mișcării Populare.
Pînă acum, Udrea a înțeles și joacă bine rolul. Cel puțin la prima vedere, s-a plasat (pentru că nu a părăsit PDL și a acceptat șefia lui Blaga) în tabăra de care Băsescu s-a despărțit. Dar pentru cîtă vreme? Răspunsul corect ar fi „pentru totdeauna”. Însă, cel mai probabil, ea va fi doar o iapă troiană, care va necheza, fornăi și da din copite cînd Blaga va avea garda jos.
 

You May also Like...

Elwis Săftoiu are de plătit rate de 3.500 lei lunar, dar cîștigă sub 1.000 lei*
11 august 2012
Părerea lui Ponta despre protestatarii din Vaslui: săraci, bețivi, incestuoși, violenți
18 octombrie 2013
+1: Luca
24 mai 2012
5 Comments
  • Reply
    aysa
    28 martie 2013 at 12:14

    prietene eu am ajuns la alta concluzie,EU precum si ceilalti care au votat-o sint pdl-istii adevarati ,probabil multi dintre ei chiar BASE i-a inscris in partid,,multi au muncit mult ptr partid si este ca si cum la divort lasi toata averea sotiei.BASE,trebuia sa para credibil in momentul lansarii miscarii,ptr asta si-a luat la revedere de la pdl si ptr el este mai bine sa mearga cu fundatia si jumatate din PDL,NU AM CULOARE POLITICA DAR MI SE PARE DUBIOASA ChESTIA DE CE SINT CRITICATI INCLUSIV PE BLOGURILE DE DREAPTA PDLISTII ADEVARATI,decit aripa blaga

  • Reply
    mary
    28 martie 2013 at 12:45

    Prietene(folosesc acelasi cuvint ca si aysa),sint de aceeasi parere ca si tine:Aysei,eu ii spun ca nu sint de aceeasi parere cu ea,sa le fie de bine tuturor celor care nu vor reforma(blaga si udrea),singurii pe care ii accept din toti pdl-istii sint cei 209 care au votat pro reforma!Noi vrem reforma cu oameni adevarati si cinstiti si nu cu politicienii actuali care-si doresc doar perpetuarea lor la vesnicul „Ciolan”!

  • Reply
    doina
    28 martie 2013 at 15:16

    Daca ati vazut adeziunea la Miscarea Populara,ati vazut ca una dintre conditii este sa nu faci parte din alt partid politic (ma rog,nu scrie chiar asa,dar faptul ca exista rubrica exolicita pe acest subiect,mie asta imi sugereaza).
    Asadar,eu banuiesc o detasare absoluta a Presedintelui de PDL,inclusiv Elena Udrea-in ecuatie cu Fundatia Miscarea Populara.Presupun ca,in continuare,candva,pe la sfarsitul anului viitor,Miscarea Populara va deveni partid ,situatie in care va incepe negocierile cu celelalte formatiuni de dreapta,in vederea cuagularii unui pol,capabil sa faca fata USL-ului.Ei bine,de aceea era nevoie ca Elena Udrea sa ramana in PDL,pentruca ea sa fie la conducerea adevaratului PDL (poate impreuna cu Monica Macovei,Cristi Preda,Paleologu,Th.Baconski,si ceilalti)dupa ce Blaga si acolitii lui se vor fi lichefiat si dizolvat intr-un PNLgretos si nesemnificativ pentru dreapta.

  • Reply
    androidul cu sobolani
    28 martie 2013 at 19:55

    prietene, arata mult mai bine blog-ul si scrii mai des, ceea ce e foarte ok!

    • Reply
      prisacariu
      28 martie 2013 at 21:25

      multzam!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *