Checkpoint Charlie. Charlie Hebdo

Priviți imaginile de mai jos. Sînt crude. Sînt abominabile. Dar sînt necesare ca să înțelegem. Acum. Pînă nu e totul pierdut.
Zvîrcolindu-se pe trotuarul parizian nu era doar un om. Acolo era mai mult decît atît: era libertatea noastră de exprimare. Acolo, pe jos, căzut, rănit, era dreptul nostru de a vorbi, de a scrie, de a polemiza, de a caricaturiza, de a dialoga. De a comunica, în cele din urmă, chiar și cînd nu sîntem de acord eu cu tine, eu cu voi, ei cu noi, ei cu tine etc. Iar doi dezaxați spălați pe creier, cu mitraliere, au venit în fugă și i-au tras acestui drept un glonț în cap. Sau măcar au încercat. Au răspuns cu gloanțe unor idei. Cu forță brută, sadică, unor libertăți fundamentale pașnice.
Dezaxații sînt asasini. Niște ucigași mecanici. O eroare biologică a speciei umane. Dar atrocitatea pe care cei doi asasini au comis-o azi la Paris, în redacția Charlie Hebdo, nu e doar un masacru. E mult mai mult decît atît. Este acel punct din care, dacă o iei înapoi, te vei prăbuși fără combustibil. E acel point of no return de la care nu mergi decît înainte dacă vrei să supraviețuiești. Nu ne mai putem întoarce. Nu putem uita și nu trebuie să uităm. Dacă acceptăm că jurnaliștii uciși au greșit cînd și-au exprimat părerile și ideile, asasinii au cîștigat. Și ne-au condamnat pe toți la frica fetidă, insinuantă, umilitoare.
Checkpoint Charlie era punctul de trecere de pe linia care separa, în Berlin, Estul de Vest. Teroarea de libertate. Sclavia comunistă de dreptul de a alege. Azi, la Paris, în redacția unei publicații de satiră și investigații în care doisprezece oameni au fost asasinați, s-a ridicat Checkpoint Charlie Hebdo. Checkpoint Charlie Hebdo e un punct de trecere pe linia care separă extremismul de dialog, fundamentalismul de rațiune, frica de bucurie. Dar e un punct de trecere care trebuie să aibă un singur sens: dinspre extremism spre dialog, dinspre fundamentalism spre rațiune, dinspre frică de bucurie. Și nu invers. Niciodată invers.
P.S. CTP, ești un imbecil. De asta.
jesuischarlie

You May also Like...

Made in USA: cum să pui la punct o propagandistă putinistă de presă
11 decembrie 2015
Blog in, blog out: Ponta, acciza penală pe șpagă
2 octombrie 2014
Motto-ul lui Striblea: "mult e dulce și frumoasă limba ce o dăm"
9 aprilie 2015
37 Comments
  • Reply
    Sept
    8 ianuarie 2015 at 5:10

    Cum ai îndrăznit să iei numele CTPului în deșert? Mâine, poimâine parcă văd că îi trântești și o caricatură. Dacă intră la voi în redacție și vă mitraliază cu încruntături? Credeam că sunt singurul care a observat că CTP a acționat ca un laș în 2005 și s-a lăudat cu asta în 2015. Măcar de nu pomenea asta fix în ziua atentatului de la Paris.

    • Reply
      Mehamod
      8 ianuarie 2015 at 8:07

      Dar ai observat altceva, de exemplu, in grupul tau de prieteni poate ai vreunul care e mai sensibil atunci cand faci misto de ma-sa, de prietena lui sau de faptul ca e credincios. Si omul iti zice ca nu-i convine si-l vezi ca se oftica. Si te roaga sa nu mai faci glume pe seama lu ma-sa, a prietenei sau a patriarhului, pastorului, sau dumnezeului sau.
      Cred ca orice om normal, intreg la cap s-ar opri sa mai faca misto, daca pe om il deranjeaza vadit.
      Extrapoland, daca iei la pula o data pe saptamana o comunitate de milioane de oameni, iar aceasta comunitate te-a rugat in repetate randuri sa te opresti atunci…asteapta-te la asa ceva. Pentru ca vorbim de o comunitate de milioane de oameni, in aceasta comunitate sigur vom gasi hoti, homosexuali, intelectuali de frunte, fundamentalisti. Asta e valabil oriunde! (Vezi si la noi politisti beti, preoti gay, judecatori corupti, etc.) Sigur se vor gasi cativa dezaxati sa-ti faca felul.
      Asemenea provocari repetate la infinit sunt intolerabile.
      Ce, nu mai era democratie in Franta daca nu-i lasau in pace cu religia lor? Trebuiau batjocoriti saptamanal, altfel Charlie nu se simtea bine?
      E sensibil, lasa-l in pana mea in pace. Nu te mai juca cu el. A, e sensibilul din alta tara si mie nu-mi plac sensibilii? Atunci pune mana, fa o initiativa si da-i afara din tara ta insensibila si necredincioasa.
      Cum vine aia, te primesc la mine in tara dar vezi ca aici eu pot sa te mistocaresc la nesfarsit, da? Ca pe mine ma doare-n cur de Mahomed al tau, n-am idee despre el dar vreau sa-l iau la caterinca pentru ca vad ca te oftici.

      • Reply
        prisacariu
        8 ianuarie 2015 at 10:45

        un singur lucru contează: o părere, oricare ar fi aceasta, nu poate fi sancționată prin asasinat. unei păreri i se răspunde cu altă părere, cu o acțiune în instanță, cu un protest etc. dar NU CU UN ASASINAT

        • Reply
          virgilius
          8 ianuarie 2015 at 14:41

          Nu sunt de acord cu p.s. – ul tău. Trebuie înțelese două lucruri: 1. Orice acțiune sau însușire umană are o limită, nu există ceva propriu ființei umane de care poți să te bucuri în mod nelimitat, absolut și să soliciți să-ți fie respectată această cerință de către absolut toți ceilalți. Nu poți invoca libertatea absolută a cuvântului, atunci când: 2. Cuvântul ucide. Libertatea absolută, de orice fel, ar exista atunci când ai fi singurul om de pe Pământ. Dacă sunt deja doi, nu mai poate fi vorba de libertate absolută. Cu prietenie si moderat spirit citic, aștept un alt punct de vedere.

          • prisacariu
            8 ianuarie 2015 at 15:46

            nici un cuvînt nu ucide. ucid gloanțele, armele (în general), forța brută.

      • Reply
        Lalaimultaminte.Insha'Allah.com
        14 noiembrie 2015 at 1:49

        A luat la pula o communitarian interaga si n-au ieșit decât patru idioți din câteva milioane, cam atâți idioți sunt la câteva milioane.
        Acum așteptam sa vedem câți mai au raționamente sănătoase ca ale tale, de dragul statisticii, in tărtăcuța cărora, pare justificat sa pui mâna pe un AK47 ca deeeee, ți-a luat unu dumnezeul si cele sfinte, la pula.
        Dacă e ceva pe lumea asta care poate justifica crima, nu zic c-ar fi, dar dacă ar fi….. sigur nu vei găsi acel ceva intr-o redacție fie ea si Charlie Hebdo.

  • Reply
    alt imbecil
    8 ianuarie 2015 at 5:14

    Vorbiti despre supravietuire in articol.
    Mie mi se pare ca e ceva nenatural din punct de vedere psihologic ca nevoia de libertate de expresie sa fie mai importanta decat instinctul de supravietuire.
    Din cate am inteles, acei desenatori au escaladat satira in mod constant dupa fiecare amenintare si fiecare agresiune.
    Ce au facut ei a fost un comportament autodistructiv.
    Au facut supradoza de satira.

    • Reply
      Ghita
      8 ianuarie 2015 at 8:56

      Am o intrebare : ai voie sa-ti bati joc de religia cuiva ?

      • Reply
        prisacariu
        8 ianuarie 2015 at 10:45

        un singur lucru contează: o părere, oricare ar fi aceasta, nu poate fi sancționată prin asasinat. unei păreri i se răspunde cu altă părere, cu o acțiune în instanță, cu un protest etc. dar NU CU UN ASASINAT

        • Reply
          Ghita
          8 ianuarie 2015 at 11:10

          Publicatia respectiva a mai avut astfel de probleme. Asta-i o provocare grosolana, cum comenteaza cineva :
          http://www.cotidianul.ro/dumneavoastra-ati-publica-asemenea-desene-254516/

          • prisacariu
            8 ianuarie 2015 at 11:14

            deci, să-i omorîm cu mitraliera, da?

          • Basil
            8 ianuarie 2015 at 12:01

            Ii cunoaste lumea pe arabi ? De ce sint 5 milioane in Franta, pentru binele lor sau al francezilor ? Cit a furat Franta din tarile pe care le-a colonizat si „civilizat” ?

          • Ghita
            8 ianuarie 2015 at 12:07

            Nici nu se pune problema de a mai omori acum in secolul 21 pe cineva.

        • Reply
          alt imbecil
          8 ianuarie 2015 at 14:11

          ce s-a intamplat ieri demonstreaza ca se POATE intampla asta.
          adica sunt persoane suficient de suparate incat sa faca asta.
          uite ca exista riscul sa mori pentru o „parere”.
          ca nu ar trebui intr-o lume civilizata, asta e alta problema.
          foarte multe lucruri din cele care se intampla acum in lume nu ar trebui sa se intample intr-o lume civilizata. cel mai banal : parinti care isi bat proprii copii fara ca acestia sa-i provoace in vreun fel. acei copii „cer bataie” in mintea distorsionata a parintelui.
          si mai e ceva : un desen conceput sa fie ofensator si jignitor nu mi se pare ca e o parere.

      • Reply
        L
        8 ianuarie 2015 at 15:18

        Dumneata esti idiot? Se pare ca da. Dar ce e religia? Ceva tabu? Despre care nu avem voie nici macar sa radem, s-o ironizam? Si sa-ti mai pun o intrebare… Dumneata ce incerci sa insinuezi? Ca acei jurnalisti si-au meritat sfarsitul? Ce minte ai omule? Esti habotnic, sau ce? Du-te nene si inroleaza-te in SI si mori acolo! Societatea civilizata nu are nevoie de primitivi ca dumneata.

        • Reply
          L
          8 ianuarie 2015 at 15:22

          Intr-adevar, esti doar un alt imbecil, Cum bine iti spui singur. Si caricaturea reprezinta un mod de a spune ceva, de a transmite. E ceva ce nu pricepi, imbecilule? E limpede ca nu pricepi nimic. Sunt convins ca si tu ai trage cu pistolul daca te-ar deranja ca cineva ar face misto de tine si ti-ar rade in nas ca esti un prost facut gramada. Nu esti doar un alt imbecil, ci si un alt primitiv in gandire.

          • alt imbecil
            8 ianuarie 2015 at 18:01

            un om care spune ca e nebun rar este de fapt nebun.
            un nebun nu poate sa accepte ca e nebun.
            e accept ca pot sa fiu imbecil.
            tu nu poti sa accepti ca esti idiot, la fel cum au fost si acei desenatori.
            trebuie sa fii idiot sa te expui agresiunii doar de dragul libertatii de exprimare.
            si e imatur sa nu accepti ca exista primitivitate in mentalitatile multor oameni. si ca daca o provoci risti sa iti iei un ciomag pe ceafa.
            daca esti asa de curajos du-te-n Franta si fa-te desenator; ia-le locul celor care au murit pentru libertarea de expresie.
            si martirizeaza-te cu dreptatea de gat.
            nota : An idiot is someone who acts in a self-defeating or significantly counterproductive way. (wiki)

        • Reply
          Ghita
          9 ianuarie 2015 at 7:51

          Tu esti ba idiot. Bate-ti joc mai intii de ma-ta si fute-o-n cur pe forumuri daca asta crezi tu ca-i satira, ca noi nu comentam. Intre timp fute-l in gura si pa taica-tu, cretinule ca sa arati la ce nivel de civilizatie franceza ai ajuns.

      • Reply
        L
        8 ianuarie 2015 at 15:41

        @GHITA
        Avem dreptul sa radem despre orice si despre oricine. Chiar si despre dumneata. Pricepi chestiunea asta? Cum naiba se face ca aia de la Charlie Hebdo au caricaturizat toate religiile (ceea ce nu este, in nici o situatie, o justificare pentru a li se suprima vietile), dar au fost asasinati de catre niste fundamentalist islamici cu mintea in pioneze? Cum naiba se face ca tocmai religia islamica este atat de intoleranta si de violenta? Ce-ar trebui sa facem, sa ne schimbam modul de a trai si de a gandi, de a ne schimba societatea doar pentru ca am deranja niste descreierati? Pai unde am ajunge in situatia asta? Pentru ca maine nu am mai avea voie sa spunem si sa facem altceva, ca nu cumva sa deranjam pe altii. Chair nu realizezi cat de precar esti in rationament?
        P.S. Chiar si rasul si bascalia este ceva caracteristic omului. Trasezi dumneata niste granite ale libertatii de exprimare? Unde se opresc aceste granite? Cine decide asta? Niste psihopati? Tu?

        • Reply
          Ghita
          8 ianuarie 2015 at 18:03

          Eu nu am fost agresiv. Rideti de ce vreti. Toti cei implicati sint cetateni francezi, adica de mina intii, iar eu nu cred ca am ce invata de la astfel de oameni.

        • Reply
          George
          8 ianuarie 2015 at 18:06

          De ce nu te legi de evrei oligofrenule, pentru ca faci automat puscarie ?

        • Reply
          Ghita
          9 ianuarie 2015 at 7:52

          Ride de pizda ma-tii hahalera.

      • Reply
        ion
        10 ianuarie 2015 at 0:35

        Da,cine omoara pt Dumnezeu e nebun indiferent de motive.

  • Reply
    Laura
    8 ianuarie 2015 at 10:41

    Un articol excelent. Iti citesc toate postarile si ma bucur ca mai sunt jurnalisti care si gandesc inainte de a scrie. Felicitari, Catalin si multa putere de munca in noul an!
    PS: Cine e CTP? Hahahaha, fireste ca stiu.

  • Reply
    corina
    8 ianuarie 2015 at 11:34

    Lumea este bolnava.Sa admiti ca cineva poate fi ucis numai pentru o caricatura,rautate,ironie…cei care accepta asa ceva sunt ei insisi bolnavi.

  • Reply
    Nasul TV » Checkpoint Charlie. Charlie Hebdo | AVERTISMENT! Imagini șocante
    8 ianuarie 2015 at 11:48

    […] sursa prisacariu.ro […]

  • Reply
    catalin
    8 ianuarie 2015 at 15:08

    Dle Prisacariu, va propun ca in numele libertatii de a va plimba singur sub clar de luna sa o faceti odata pe la 12 noaptea in Ferentari. Va rog sa ignorati realitatea locului pentru ca, nu-i asa, aveti dreptul de a va plimba in mod liberi oriunde prin Bucuresti. Ce veti face? Va prevala instinctul de supravietuire sau dreptul de a va plimba, pe care eu unul nu vi-l neg. Si daca Doamne fereste, patiti ceva in Ferentari ce ar trebui sa fac mai intai, sa va plang de mila pentru ca vi s-a incalcat un drept sau sa constat ca ati fost destul de inteligent sa ignorati o realitate, fie ea si stramba

    • Reply
      prisacariu
      8 ianuarie 2015 at 15:44

      e ok și nu prea comparația asta. pînă la urmă, dacă nu mă plimb prin ferentari nu pierd mare lucru, dar dacă îmi pierd (sau ne pierdem) libertatea de exprimare, ne transformăm într-o societate mînată de frică și autoritarism (fie el și religios).
      P.S. dacă nu e evident: nu am pe agendă ironizarea vreunei religii, nu am o pasiune din asta, nu mă preocupă subiectul; dar, dacă altcineva o face, cu siguranță nu o să-l asasinez, deși l-aș putea critica pe acel cineva.

      • Reply
        catalin
        8 ianuarie 2015 at 16:02

        Bun. Sunt de acord ca sunt libertati … si libertati. Unele mai importante decat altele. De acord ca libertatea de exprimare e una importanta intr-o democratie dar, sunteti de acord ca libertatea dvs de exprimare nu este una absoluta? Ca ea se opreste acolo unde ea imi afecteaza libertatile sau sensibilitatile mele? Sunteti de acord ca atunci cand iti bati joc de simbolurile unei comunitati de 2 miliarde de oameni poti avea nesansa ca unul dintre ei sa nu apeleze la mijloacele statului de drept ci sa scoata arma? Cred ca si libertatea de exprimare trebuie folosita cu discernamant. Nu cred ca se poate spune orice, oriunde, oricand, oricui, doar in numele libertatii de exprimare.

        • Reply
          prisacariu
          8 ianuarie 2015 at 16:07

          charlie hebdo ironizează pe toată lumea, fie laică, fie religioasă, dar molotoave și gloanțe au primit numai de la fundamentaliști islamiști. nu de la fundamentaliști creștini, nu de la extremiști evrei, nu de la budiști etc.
          ceea ce mă face să mă gîndesc că problema nu e la charlie hebdo, dacă înțelegeți ce vreau să spun.

          • L
            8 ianuarie 2015 at 18:07

            @Catalin Prisacariu
            Exact asta am afirmat si eu. Ca Charlie Hebdo a caricaturizat pe toata lumea, inclusiv pe papa, pe evrei, pe catolici, pe rptestanti, pe budisti… Chestiunea de subliniat, asa cum deja am spus-o, este ca doar fundamentalistii islamici au folosit crima ca mijloc de a-si impune punctul de vedere impotriva unor oameni care foloseau creionul si imaginatia ca mijloc de a transmite mesaje. Nu evreii, nu crestinii, nu budistii… Problema e a islamului, a religiei islamice. Iar aceasta problema trebuie sa si-o rezolve musulmanii insisi. Spre binele lor. Nu putem trai intr-o societate a urii religioase, a intolerantei, a crimei in numele religiei. Nici un Dumnezeu al nici unei religii de pe lumea asta in care tarim cu totii nu indeamna la crima. Lumea civilizata va fi pusa in situatia sa aleaga intre libertatea de expresie si intoleranta si violenta sharia. Ce sa facem? Sa tacem, sa ne ascundem ca sobolanii, asa cum ne propun unii? Sa ne omoram unii pe altii pana nu mai ramane nici unul dintre noi? Nu asta este calea, nu asta este solutia. Musulmanii trebuie sa-si rezolve propria lor problema, aceea cu extremistii lor religiosi. Si asta cat mai rapid.

          • Orca
            9 ianuarie 2015 at 1:05

            Bun! In sfarsit ziceti ce e corect. Ei ironizau pe toaaaata lumea, toate religiile, toti politicienii. Deci sictir serios celor care nu au inteles ca da, in lume e nevoie de aceasta libertate de exprimare, care se prezinta asa plastic cum faceau jurnalistii ucisi de la charlie hebdo.
            Treziti-va, oameni bun. Libertatea de exprimare e sfanta. Ne intoarcem iar in cei 45 de ani de comunism n care numai sub plapuma aveam urajul sa spunem PE BUNE?
            Pun pariu ca Mohamed si Iisus se pisa pe ei de ras de toate caricaturile astea, numai prostii pe pamant decid ca e ok sa le inece in sange.

  • Reply
    L
    8 ianuarie 2015 at 15:12

    @Catalin Prisacariu
    CTP si Hoandra sunt niste gunoaie. Ei nu sunt jurnalisti si nici nu sunt niste democrati. Asa cum, probabil, pretend ca ar fi. N-au inteles nici pana acum, nici ei dar nici altii, defapt nici nu sunt capabili sa inteleaga ca libertatea presei, libertatea de exprimare reprezinta fundamentul democratiei. Fara acest drept fundamental se va alege praful de noi toti. A incerca sa se justifice niste crime odioase comise de niste dezaxati, cu afirmatii prin care se insinueaza ca o parte din „vina” o poarta si cei morti, este o mizerie de nedescris. O impietate grava la adresa celor care au murit pentru o cauza, pentru o idee, pentru un principiu. Car au murit pentru noi. Pai il vedeti pe CTP sa afirme ceea ce afirma Charb in urma cu ceva timp, stiind prea bine ca viata sa este amenintata de islamistii radicali, il vedeti pe CTP sa aiba curajul sa declare ca viata sa nu ar mai avea nici un rost daca ar fi privat de libertatea de exprimare si de gandire si ca n-ar accepta sa traiasca ca un sobolan? nicidecum. Si inca ceva… Iata ce spunea un alt om desosebit, foarte bun prieten cu Charbonnier, unul dintre cei care le-a fost coleg celor ucisi, un anume Mourad Boudjellal (54 de ani), care conduce echipa Rugby Club Toulonnais, campioană a Franței, dar și a Europei. Omul de afaceri are origini algeriene, la fel ca și cei care au comis actul de cruzime, și a lucrat la revista „Charlie Hebdo”, fiind editorul caricaturistului Stephane Charbonnier, alias Charb, cel care a fost împușcat mortal ieri. Mourad a vorbit fără menajamente despre gestul comis ieri de fundamentaliștii musulmani.
    „Este vorba despre nişte cretini care, în numele a nu ştiu ce, îşi permit să distrugă, să ucidă, să extermine oameni care fac parte din cultura noastră. Cu ce drept? În numele cui? Cine poate revendica asta? Charb a fost ucis de curajul lui. A fost un tip de un curaj extrem. Ştia că este în pericol, însă a continuat să-şi facă meseria”, a declarat Mourad pentru RTL.
    Credeti ca poate intelege ceva CTP din declaratia lui Mourad Boudjellal, fost coleg cu Charb? Eu sunt sigur ca nu pricepe nimic. CTP s-a umplut de rusine. Si nu e prima oara cand se intampla asta.
    P.S. Mult mai grav este ca afirmatiile unora ca CTP penetreaza mintile defecte ale unor concetateni de-ai nostril care, auzind insinuarile debitate de acesti asa-siz jurnalisti, isi confirma in sinea lor exact ceea ce gandeau si ei, dealtfel total eronat si nociv, cum ca acei ziaristi sunt vinovati pentru ce li s-a intamplat. Nu dezaxatii religiosi islamici. Aici cred eu ca lucrurile sunt extrem de periculoase. As mai remarca si gestul de doi lei al lui Iohannis, gest de oportunist, care seamana identic cu gesturile de propaganda de imagine ale lui Gunoimonta. Si-a agatat si el, Iohannis, un „Je suis Charlie” pe pagina sa de Facebook. Gest de un infantilism profund. CTP sunt sigur ca sta calm. Stie ca nu se afla pe lista neagra a al Qaida, asa cum era Charbonnier.

  • Reply
    Mariana
    9 ianuarie 2015 at 5:21

    @L
    “Charlie Hebdo au caricaturizat toate religiile ”
    Au caricaturizat si iudaismul ?

    • Reply
      Ghita
      9 ianuarie 2015 at 8:02

      Cred ca sint evrei, ca si majoritatea jurnalistilor.
      Cei implicati indirect nu-si da seama unde se ajunge prin escaladarea violentei in „numele libertatii de a-ti bate joc de oricine”.

  • Reply
    ion
    10 ianuarie 2015 at 0:40

    Citiva seici se duc la studioul unde sa filmat Star Trek foarte revoltati …..nici un musulman/arab in toate seriile Star Trek…dece nu?
    Directirul de filmari cu calm raspunde…..pt ca acest film este despre viitor
    ……pt gluma asta islamistii mi-ar taia capul…nu este nici o scuza pt o religie agresiva,intoleranta cum nu este nici o scuza pt cruciadele din trecut

    • Reply
      prisacariu
      10 ianuarie 2015 at 0:41

      :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *