Iohannis: fără oameni politici la șefia SRI și SIE

„Printre obiectivele mandatului meu se vor număra:
– consolidarea echidistanței, neamestecului politic și profesionalizării în activitatea structurilor de intelligence;
(…)
– reanalizarea rolului unor organisme cu rol de coordonare și integrare a informațiilor, precum Comunitatea Națională de Informații și Oficiul pentru Informații Integrate și propunerea, după consultarea tuturor părților interesate/vizate, a unui concept integrator cu privire la domeniul securității naționale și al intelligence.” (sursa)


Ce tocmai ați citit face parte din programul politic al candidatului la prezidențiale Klaus Iohannis.
Să reținem formularea „consolidarea (…) neamestecului politic (…) în activitatea structurilor de intelligence„. Ceea ce înseamnă, logic, și că oricine va fi numit de președintele Klaus Iohannis la SRI și SIE trebuie să vină din afara politicii. E o promisiune de campanie a lui Iohannis.
Acum e momentul ca președintele Iohannis să demonstreze că prezidențiabilul Iohannis nu a mințit în campanie.
k

You May also Like...

Raportul complet al conflictului de interese care ar trebui să o scoată din parlament pe Cătăniciu
5 decembrie 2017
Udrea, foarte aproape să fie înfundată de "Pinalti"
1 octombrie 2014
Coca nu e moca pe plajă, o plătim noi. Garantează ministra Carmen Dan
8 aprilie 2019
36 Comments
  • Reply
    Prisacariu: E momentul ca Iohannis să demonstreze că nu a mințit în campanie. Oricine va fi numit la SRI și SIE trebuie să vină din afara politicii - Ziarul Profit
    27 ianuarie 2015 at 16:36

    […] acest context, jurnalistul Cătălin Prisacariu amintește, într-un articol publicat pe blogul său personal, că una dintre promisiunile făcute de Klaus Iohannis în campania electorală a fost neimplicarea […]

  • Reply
    L
    27 ianuarie 2015 at 16:47

    Iohannis bate campii… E un fel de bla-bla blageala de doi bani. Iohannis stia prea bine la momentul acelor declaratii despre depolitizarea serviciilor ca acest lucru este imposibil de realizat in actualul context. Maior, in opinia mea, desi a fost om politic, a reusit sa faca treaba foarte buna ca sef al SRI. Insa, pe ultima suta de metri a dat-o rau de tot in bara… A dat cu mucii in fasole prin declaratii absolut nepermise.
    P.S. Sursele il dadeau acum ceva vreme pe tovarasul Scutaru ca viitor sef al SIE… Si tot un om politic este pregatit si pentru SRI… Sa fim seriosi, Iohannis a uitat chiar de a doua zi dupa alegeri declaratiile si promisiunile pe care le-a facut in timpul campaniei electorale… Cel putin prima sa luna de mandat a fost dezastruoasa. Din toate punctele de vedere. Ideal ar fi, da, ca serviciile secrete sa nu mai fie sub comanda politica. Insa acest lucru este imposibil de realizat. Nici macar in marile si vechile democratii sefii serviciilor secrete nu sunt de capul lor. Macar ca exista controlul parlamentar, si tot se afla sub control politic serviciile secrete. Eu zic ca reforma la sange trebuie facuta in MAI si la doi si-un sfert. Acolo e buba mare de tot.

  • Reply
    virgilius
    27 ianuarie 2015 at 16:54

    I-ai făcut domnului Președinte Iohannis o deschidere ca la șah: Indiana Regelui 🙂
    Acum să așteptăm răspunsul acestuia: la mutarea dumneavoastră răspund cu mutarea următoare: :))
    Așa ar fi normal…

  • Reply
    Prisacariu: E momentul ca Iohannis să demonstreze că nu a mințit în campanie. Oricine va fi numit la SRI și SIE trebuie să vină din afara politicii - Agenda Primarului
    27 ianuarie 2015 at 16:59

    […] acest context, jurnalistul Cătălin Prisacariu amintește, într-un articol publicat pe blogul său personal, că una dintre promisiunile făcute de Klaus Iohannis în campania electorală a fost neimplicarea […]

  • Reply
    L
    27 ianuarie 2015 at 17:54

    @Catalin Prisacariu
    Ce parere ai de asta:
    „S-a declanşat Operaţiunea CUTREMURUL. Iar anunţul că şeful SRI şi-a depus demisia nu este decât o petardă aruncată pentru a-l scoate cât de cât onorabil pe fostul pesedist George Maior din ecuaţia scandalului scurgerii de informaţii din Dosarul EADS. Iar preşedintele Iohannis a mers sută la sută pe mâna actualei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi. Şi liniei pe care a anunţat-o şi asumat-o. Sursele noastre spun că decizia lui Iohannis survine unui raport înaintat de actualul procuror şef al DNA. Iohannis i-a cerut, de urgenţă, lui Maior, să-şi depună demisia.
    În zilele următoare se va vedea, de pildă, că Toni Greblă nu este singurul judecător de la CCR care face obiectul unor investigaţii ale procurorilor DNA. Iţele nu duc doar spre PSD ci şi spre noul PNL- adică PDL şi PNL.
    Iar zilele lui Victor Ponta sunt numărate atât în fruntea PSD cât şi a Guvernului. Aşa cum sunt şi zilele lui Sebastian Ghiţă în libertate. Sursele noastre spun că urmează puneri sub acuzare de răsunet. Şi reţineri spectaculoase. Inclusiv în rândul unor foşti generali SRI şi MAI.”
    P.S. Jurnalul lui Puiemonta, ce se mai intampla cu el? Ca, zic eu, e pe ultima suta de metri… in libertate… Cocalarul de la Palatul Victoriei, ca la el ma refer…

  • Reply
    L
    27 ianuarie 2015 at 23:19

    @Catalin Prisacariu
    Am si eu o intrebare-nelamurire… Sorina Matei e cumva ofiter acoperit? Pentru ca altfel chiar nu-mi pot explica zelul ala suspect cu care apara cauza lui Maior si besteleste CCR (in special pe Daniel Morar) pentru decizia data in cazul legilor „big brother”… Si cand o aud cu „domne”… Are inca foarte multe de invatat despre cum se face jurnalismul de televiziune profesionist…

    • Reply
      prisacariu
      27 ianuarie 2015 at 23:33

      va trebui sa o intrebi pe ea:)

      • Reply
        L
        28 ianuarie 2015 at 11:22

        Intrebarea mea era pur retorica… Raspunsul e usor intuibil…
        P.S. Maior era obligat sa demisioneze. A sarit calul cu declaratii nedemne de un sef SRI si, mai mult, asa cum circula pe la bursa zvonurilor, ar fi implicat si SRI-ul in campania electorala in favoarea cui credeti?… „Zvonurile” astea vin chiar din interiorul SRI, de la profesionistii serviciului. Lamentabil sfarsit de cariera pentru Maior… N-o sa pricep niciodata de ce un cocalar jalnic cum este Gunoimonta a beneficiat de sprijinul neconditionat al unor oameni aparent ok. Mai ales ca acest sprijin vine in contradictie flagranta cu interesul national…
        SRI are nevoie la conducerea sa de un profesionist neimplicat politic. Ca si celelalte servicii secrete. Politicienii au dovedit ca nu se pot desprinde definitiv de interesele lor pur politice.

      • Reply
        lmihai
        28 ianuarie 2015 at 12:03

        Nu v-ati simtit penibil aseara ascultand tembelismele d-nei Matei?
        Un sfat impartial caci eu unul nu-mi mai pierd timpul urmarind orice si pe oricine, selectati-va invitatii la emisiune, NE-AM SATURAT de nicolicea et comp. si toate gunoaiele care au dus la indobitocirea acestei natii. Sunteti un jurnalist tanar, inteligent, fiti profesionist!
        (folosesc telecomanda- daca acesta este raspunsul d-stra!)

        • Reply
          L
          28 ianuarie 2015 at 14:35

          Observatie corecta. Selectarea invitatilor a devenit obligatorie. E o chestiune de bun simt. Daca realizatorii continua sa invite personaje sinistre, dubioase, arhaice, penale chiar, isi vor pierde telespectatorii. Constat ca ii vedem in mod repetat pe Nicolicea, Cumpanasu, Andronescu, desi acestia nu au nimic a spune. Sunt doar niste propagandisti si politruci ieftini care imput aerul de mai bine de 20 de ani. Emisiunile de talk show au devenit insuportabile mai ales din cauza calitatii foarte proaste a invitatilor. O selectie se impune. Si nu tine deloc explicatia cu „astia ne sunt trimisi de partide”.

    • Reply
      virgilius
      28 ianuarie 2015 at 1:18

      Adica Base, in calitate de sef al statului si al csat nu poate aduce nicio dovada concreta ca viorel a fost capitan sie si trebuie sa-l credem pe cuvant si tu vrei ca un ziarist sa iti spuna ceva ce nu se poate dovedi niciodata cu acte. Dar daca zice Catalin ca da, asa e, te-ar fi lamurit?M-am bagat si eu in seama pentru ca mi-a placut neprihanirea intrebarii – nelamurire :). Nu trageti in pianist, va rog.

      • Reply
        L
        28 ianuarie 2015 at 11:26

        Mda… Te-ai bagat in seama exact ca musca in rahat. In nici un caz ca un pianist.
        P.S. A zis cineva ca Gunoimonta a fost capitan? P-asta de unde-ai mai scos-o? Din putul gandirii tale de pianist ratat? Exista dovezi circumstantiale ca Gunoimonta a fost acoperit al SIE. Foarte multe fire duc catre aceasta concluzie.

        • Reply
          virgilius
          28 ianuarie 2015 at 13:43

          Du-te mă în p/…./ că eşti mai prost decât prevede legea, da-ţi-aş cald între măsele…

          • prisacariu
            28 ianuarie 2015 at 14:13

            va rog mai cu perdea, altfel trecem la cenzura

          • L
            28 ianuarie 2015 at 14:39

            Ba degeneratule, ia du-te’n ma-ta de gunoi! Chiar daca ti-am dat o replica dura, nu te-am injurat de ma-ta… Ai mare grija, ma pricep foarte bine sa te injur, sa te calc in picioare. Mai mult, iti pot trage si doua scatoalce dupa ceafa, astfel incat sa nu te mai trezesti cateva zile. Fir-ar ma-ta a dracu’ de gunoi!

          • virgilius
            28 ianuarie 2015 at 14:41

            Ok boss, dar libertatea de exprimare? Doresc sa pot spune liber orice gandesc si oricand, urmand a fi tras la raspundere de catre o autoritate, daca am gresit. Catalin, nu eu am jignit primul, daca citesti mai sus. Ala nici nu stie ce am vrut sa spun cu pianistul.Habar n-are ca in vestul salbatic era o regula nescrisa potrivit cu care cei care se rafuiau cu pistoalele nu impuscau niciodata pianistul, pentru ca acesta ii distra pe toti. Iar fara pianist…Eu ii zic lu ala ca e infantil si ala incepe cu rahat si ratat. Si ca sa inchei, daca nu vei decide in echitate cine e mai prost decat prevede legea, eu ma duc in treaba mea si te las chitara solo cu coarda ta. Nutesuparafrate.

          • L
            28 ianuarie 2015 at 15:48

            @ VIRGILIUS
            Prost esti gramada, fudul esti… Nu-ti mai trebuie chiar nimic ca sa ne demonstrezi tuturor ca esti un nimic. Ia-ti uneltele si cuvintele de cocalar si dispari de-aici! Daca unei replici ceva mai acide intelegi ca trebuie sa injuri de mama pe cel care ti-a administrat replica, inseamna ca nu esti numai un primitiv mizerabil, esti si lipsit de bun simt.
            @Catalin Prisacariu
            Eu zic ca era normal sa cenzurezi chiar din fasa injuraturile primitivului care-si spune VIRGILIUS. Nu sa le permiti aparitia. Cat despre jigniri… hai sa nu ne mai dam virgini. Suna a ipocrizie. Vrei sa-ti amintesc cand il faceai „cocalar” pe Ponta? Sa facem diferenta intre jignire si injuratura. Sunt lucruri cu totul diferite.

          • L
            28 ianuarie 2015 at 15:56

            @Catalin Prisacariu
            Degeneratul ala ma injura de mama iar tu tolerezi asa ceva? Mi se pare nescuzabil si revoltator. Idiotul trebuia cenzurat fara comentarii si punct. Eu nu am facut nimic altceva decat sa raspund unor injuraturi de maidanez. E asa dificil de observat?

          • prisacariu
            28 ianuarie 2015 at 16:51

            eu aș prefera să nu monitorizez înjurături între cei care comentează aici, dar nu am încotro. cînd o să vedeți organe genitale prin postările mele, vă invit să faceți la fel. pînă atunci, măcar atît: fără organe. în rest, liber. sigur, puteți să nu fiți de acord, nu e nici o problemă:)

          • L
            28 ianuarie 2015 at 18:01

            @Catalin Prisacariu
            Aici nu e vorba de organe genitale de marime sub medie (deci mici), asa cum pare a avea in dotare si numitul VIRGILIUS… Aici este vorba de a nu permite postarea injuraturilor de mama. E asa greu de priceput? Cred ca ironiile si mistourile pot fi tolerate, atata vreme cat nu sunt utilizate cuvinte foarte dure, insa a injura de mama, de familie, de morti, este inacceptabil. Tovarasului VIRGILIUS i-au plesnit venele de la gat ca l-am comparat cu o musca atrasa de rahat. Si cum a inteles el sa raspunda? Injurandu-ma de mama… Un gunoi, nimic mai mult. Acesta este VIRGILIUS. Eu n-am facut decat sa-i raspund cu aceeasi moneda.

        • Reply
          virgilius
          28 ianuarie 2015 at 13:50

          Şi nu mai fă abuz de p.s. că s-ar putea să te trezeşti cu nişte p.s – culate între paranteze.

          • L
            28 ianuarie 2015 at 14:40

            Fa bine si pazeste-ti spinarea cocalare. Sa nu cumva sa abuzez de ea si sa te las cocosat.

          • prisacariu
            28 ianuarie 2015 at 14:49

            L, virgilius, e ultima oara cind va avertizez: la urmatoarea jignire, din partea oricui ar veni, nu public acel comentariu. va puteti bate si fara injuraturi. multumesc

          • virgilius
            28 ianuarie 2015 at 15:04

            Ok, daca asta crezi tu ca e rezolvarea, imi iau literele si plec. E mai bine asa pentru toata lumea. Oricum nu ziceam nimic interesant. Hai, va las pe ciuci si ganduri 🙂

          • virgilius
            28 ianuarie 2015 at 19:22

            Vezi ce ai facut patroane? Ai cenzurat ce am spus si reziduul asta de laba a crezut ca l-am injurat de doamna mama lui, cand, de fapt eu ii trasesem faptura prin sex. Na, poftim cum se opareste asta aiurea desi el incepe. Da drumu la injuratura originala.

          • L
            28 ianuarie 2015 at 20:06

            @VIRGILIUS
            Bre Maidanezule, intoarce-te inapoi in padocul tau! Si latra acolo cat poftesti!

      • Reply
        L
        28 ianuarie 2015 at 11:40

        „Amice”, sti care e dovada (in ceea ce priveste acuzatia ca Gunoimonta a fost acoperit al SIE)? Acel HG dat de Gunoimonta in cardasie cu Melescanu, prin care se decide (discretionar) ca acoperitii SIE raman acoperiti pe veci. O HG netrecuta prin CSAT, asa cum obliga legea. Oare cine avea interesul direct sa ramana acoperit pe veci? Ghici ciuperca cine-i? Sau, mai correct spus, cine-s? Ce dovada mai buna doresti? Dumneata ori gandesti putin si selectiv, ori te faci ca nu pricepi.

  • Reply
    ALMA
    28 ianuarie 2015 at 3:46

    Despre plecarea lui Maior de la SRI :”Sunt pline cimitirile de oameni de neinlocuit”.
    Maior a declarat ca-si depune mandatul dupa alegerea noului presedinte. A vorbit cand trebuia sa taca!Se vede ca dorinta lui de a deveni premier (probabil ca si presedinte psd) era mai importanta decat functia pe care o avea. Cand a vazut cum stau lucrurile dupa alegeri a „uitat” declaratia facuta . Iohanis nu a uitat si sper sa nu uite nici promisiunea lui cu directorii de servicii din afara politicii.
    Nu se intampla nimic daca se sta un timp fara directori la servicii, important este sa vina oameni buni si serviciile sa functioneze.
    In alta ordine de idei, pe mine Sorina Matei ma oboseste de mult timp, in sera aceasta cand am vazut ca are doi ziaristi buni ca Prisacariu si Mandruta am vrut sa ma uit la emisiune dar nu am rezistat. Am constatat ca avea o durere cu Morar (care nu avea nicio legatura cu subiectul si am preferat sa vad un film. Biata femeie este depasita de subiecte si se agita ca „un pardon” intr-o caldare!
    Imi aduc aminte ca pentru luni intregi , obsesiv vorbea de „fugitul” Nicusor Constantinescu , si spunea ca ea nu sta de vorba nici macar la telefon cu hotii si coruptii , iar cand cu acidentul elicopterului SMURD, a zis ca a stat de vorba ore-n sir si a dat pe post elucubratiile lui Nicusor Constantinescu. Despre ce vorbim!?

  • Reply
    ghita
    28 ianuarie 2015 at 12:25

    In legatura cu, calitatea oamenilor din politica;Toti sunt urmasii FSN-ului.Deci oameni de bine.La multi ani tov Ilici I

  • Reply
    petre
    28 ianuarie 2015 at 13:04

    Ia sa ti-l prezint pe unu ,care nu m-ar mira sa fie nominalizat ,cel putin.
    La discutiile de astazi a participat si Ciprian Dobre. Sa intre-n carti pentru sefia unuia dintre servicii? Este avocat , fost deputat PNL ,actual presedinte CJ ,fara manarii ….deci ……sanse sunt
    Ar fi si pacat la ce declaratii „intelepte” facea …
    http://www.presalocala.com/2011/04/25/ciprian-dobre-vrea-sa-desfinteze-curtea-constitutonala/

    • Reply
      L
      28 ianuarie 2015 at 14:44

      Ciprian Dobre e o secatura.

  • Reply
    waterfall
    28 ianuarie 2015 at 19:20

    Daca lucrurile stau in realitate asa cum se speculeaza referitor la demisia fortata a lui Maior, incepe sa-mi placa Iohannis. Prea incepuse sa se inchipuie un Edgar Hoover si Alexandre de Marenches in distinsa lui persoana. Chestia aia cu 2 servicii in 1 – SRI+SIE = Maior – ii cam tradau adevaratele intentii.
    Spar ca Iohannis sa joace in liga mare asa cum au facut-o Margaret Thatcher si Georges Pompidou de a da un semnal serviciilor secrete ca nu ei fac jocurile.

  • Reply
    mno
    28 ianuarie 2015 at 20:52
    • Reply
      prisacariu
      28 ianuarie 2015 at 21:03

      tare comentariul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *