Domnule Iohannis, conduceți o ședință de Guvern dacă vreți să contați

Președintele Klaus Iohannis a recuperat azi cam 1% din speranțele care au fost învestite în el de către cei care l-au votat. Făcînd ce ar trebui să facă orice președinte responsabil: să sancționeze (măcar) public derapajele unui premier. Dar moale, totuși.

Primul ministru Victor Ponta a plecat pe cont propriu, nu a discutat cu mine in prealabil despre vizita in statele arabe. M-a informat la intoarcere ca a avut discutii foarte bune. Este o metoda inedita de a face politica externa, fiecare de capul lui„, a spus Iohannis (sursa).
Aha, „o metodă inedită”, a zis președintele. Eu credeam că e vorba de o metodă nesimțită, arogantă și chiar umilitoare pentru președintele țării, dar să nu-i tăiem entuziasmul lui Iohannis, trebuie și el să înceapă de undeva.
Însă reacțiile lui Iohannis nu trebuie să se oprească aici. Constituția, de exemplu, care îi este foarte dragă președintelui (și din care Iohannis nu vrea să iasă, cum singur a declarat), îi dă președintelui dreptul de a se pune pe sine în capul mesei la Guvern atunci cînd țara o cere. Deci, domnule președinte Iohannis, iată ce se spune în actul fundamental al României, la articolul 87: „(1) Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.         (2) Preşedintele României prezidează şedinţele Guvernului la care participă.” (sursa)
Politica externă, deci, îi dă dreptul președintelui să prezideze ședința de Guvern la care se discută astfel de chestiuni. Și, probabil, înainte de turneul arab, Ponta o fi discutat în Guvern cum urma să o frece prin deșerul îmbibat de petrol. Un prilej ratat de Iohannis, care ar fi putut prezida acea ședință, apoi să ne spună și nouă ce crede despre asta. După cum știm cu toții, însă, asta nu s-a întîmplat.
Vor mai fi ocazii, cu siguranță. Dar președintele trebuie să le fructifice și, iată, doar să respecte Constituția României. Care-i cere să se implice în treaba Guvernului cel puțin atunci cînd acolo se discută „probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice şi, la cererea primului-ministru, în alte situaţii.” Iohannis trebuie doar să vrea. Și să mai și poată.
iohannis ponta

You May also Like...

Ponta, acest cocalar autoritar: a anulat "exercițiul democratic firesc (…) în mod direct și brutal"
21 ianuarie 2015
EXCLUSIV Cătălina Ștefănescu, angajată la Guvern. Dragnea nu-și uită pițipoancele
29 octombrie 2017
Cum se pot duce la pușcărie TT, Dăncilă și alții dacă emit OUG de salvat corupți
7 aprilie 2019
12 Comments
  • Reply
    Oscar
    8 mai 2015 at 17:45

    Ce rost are să se pună-n capul mesei guvernamentale, din moment ce România lui Dottore e pe culmile bunăstării, fericirii și democrației? Bonus: și cum ar arăta un Ficus între Ciulini? 😀

  • Reply
    Domnule Iohannis, conduceți o ședință de Guvern dacă vreți să contați - Pe Bloguri
    8 mai 2015 at 17:51

    […] Sursa: Cătălin Prisăcariu […]

  • Reply
    L
    8 mai 2015 at 21:40

    Ha ha ha! Indemnul tau, Cataline, este cel putin hilar. Si ridicol. Iohannis e total deposit de situatie. Daca I se urca PSD-ul in cap o sa fie nevoit sa se ascunda dupa perdelele tovarasei Bran Tatiana, proaspat demisionara de la Cotroceni. N-ai auzit-o pe trompeta Podasca ce ofuscata era? Vorbea de parca PSD-ului nu-i pute gura a coruptie de trazneste in toata tara asta… Omul care doarme in poalele lui Mihalache nu poate face mai mult. Decat sa latre nitel la Ponta, delicat, de forma, astfel incat sa-si tina fraierii aproape. Imi pare rau, Iohannis a dovedit ca e total inadecvat functiei. Daca o sa ne tot citeasca de pe foi chiar si ce are de spus despre Gunoimonta, astfel incat fraza lemnoasa sa fie finalizata cam intr-un sfert de ora, romanii n-o sa priceapa mare lucru.
    P.S. Aveam nevoie de un presedinte care sa le spuna parlamentarilor ca sunt niste imbecili, asa cum a spus-o Basescu raspicat. Iar lui Ponta sa-i reaminteasca ca e plagiator si corupt. Dar, nu-i asa?, Iohannis ne-a prevenit ca e un „altfel” de presedinte… La ce ne-am fi asteptat? Vai de noi…

  • Reply
    pensionara
    9 mai 2015 at 0:10

    Dle Prisacariu, spune cineva intr-un comentariu ca Iohannis nu stie si de-aceea nu iese sa vorbeasca. Desigur, pe toate nu le stie, dar nici in campania electorala nu era mai vorbaret. Domnia sa este un temperament flegmatic (conform clasificarii facute de psihologie), adica lent in toate cele si foooarte rar poate fi scos din aceasta lentoare. Dar noi ne-am obisnuit cu Basescu si-l comparam (constient sau nu ) cu acesta. Oricum, in ultimul timp dupa interventiile verbale, comentariile si criticile la adresa justitiei din media, tot Basescu este presedinte. Nu vedeti ca cei care dau arestari preventive il asculta? Nu vedeti ca E. Udrea este la domiciliul sau ? ( exact cum a cerut, pe buna dreptate Basescu). Iohannis nu se baga.

  • Reply
    eu
    9 mai 2015 at 8:59

    Nu a zis „discutii foarte bune”, a zis „discutii senzationale”. Asta e o exprimare chiar ironica a presedintelui, ca de la profesor la elev loaza. Nu mai poate Ponta, deja l-a asmutit pe Codrin Stefanescu pe care l-a insarcinat sa se ocupe si pe viitor de Klaus, daca mai face.

  • Reply
    PETRE
    9 mai 2015 at 9:58

    Ma intreb : daca pentru 300 ha teren arabil ,cumparat ,pana la proba contrara ,cinstit, s-au dezlantuit energii politico-mediatice impresionante ,atunci pentru 40 si ceva de ha padure ,taiate zilnic ,de ce nu se face nimic?? La Cotroceni ,domnul Mihalache are grija ca lucrul bine facut sa nu fie stiut de romani. Domnul Nitu are niste dureri in fund de aceste probleme ,iar DIICOT il asteapta pe dl. Horodniceanu cu patul facut si perdelele trase. S-a trezit Ponta sa bata din gura ca guvernul lui este cel mai cinstit , fara sa se gandeasca ca se vede freza lui Dusa din scandalul acesta care sigur va face ca Microsoft sa para parfum. Trebuie amintiti si restul „poporului” care transpira la gandul ca justitia din Austria se va misca mult mai repede ca a noastra ;iar responsabilii din firma HS ,vor plati scump coruptia pe care au promovat-o aici. Nu cred ca in Europa ,cel putin, asa ceva mai este posibil. Ne vedem la miting.

  • Reply
    grisa
    9 mai 2015 at 11:55

    Cu un sparlament 70% de partea lui Ponta ce putere o mai fi avand presedintele ? Cu permanenta amenintare a ” suspendarii” daca vor muschii usedistilor,Iohannis poate cel mult sa marie spre acestia. Astfel ipochimenul purtator de genti a lui nastcase, isi bate joc pur si simplu si de Constitutie si de Institutia Prezidentiala. Iohannis s-a inconjurat de Consilieri ce pana mai ieri erau in echipa rosilor asa ca , Iohannis joaca precum ii canta acestia. Am dorit ” o altfel de politica” acyum, nu avem decat sa ne spalam pe cap cu ea. Adevarata voce a opozitiei a ramas doar Basescu, mult prea putin pentru lacheii ce ne conduc( mai fatis , mai la fereala, tot slugile baronilor din totdeauna, asa ca, ” vom fi mai mult decat atat”.). De ce credeti ca latrina 3 si rtv se dau de ceasul mortii sa-l vada pe fostul presedinte ” la brutarie”. Atat ca, matrozul nu-i profesorasul de Sibiu.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    9 mai 2015 at 12:15

    , ICOANA FACATOARE DE MINUNI DE LA COTROCENI’?????????
    Despre pelerinajul ortodocsilor romani la manastiri in cautarea mintuirii nu cred ca mai trebuie sa vorbesc ,mai ales ca unele manastiri au intrat in istoria crestina cu icoane facatoare de minuni,care pling la intervale de timp numai de ele stiute.
    Am facut mica introducere despre ortodocsi romani,care dupa ce au avut un pres. hiper activ,atent la tot ce misca in tara asta,neavind de unde alege au trimis la Cotroceni pur si simplu UN TABLOU’
    Ieri din motive doar de el stiute a fost scos din locurile intunecoase ale Cotrocenilor TABLOUL IOHANNIS,incarcat de praf,deci cu chipul greu de ,CITIT’ si sperind ca va creea emotie,invocind MIRACOLUL TABLOUL IOHANNIS A VORBIT,DE FAPT A BIGUIT CEVA CE AS PUTEA SPUNE CA ERA NEINTELIGIBIL,ECHIVALENTUL,VORBIRII IN LIMBI PRACTICATA DE CREDINCIOSII CULTULUI PENTICOSTAL.
    Ce nu stiau cei care cu mare greutate sau hotarit sa urneasca tabloul,este ca ,ENORIASII ORTODOCSI’ plecasera de mult spre alte zari pt ca oricum ,SARBATOARE’ trecuse dezamagitor,iar ei,ortodocsii sau lamurit-E UN BIET TABLOU,INSIGNIFIANT,IN CARE DIN CIND IN CIND E BINE SA PUI COPII SA ARUNCE CU COCOLOSI DE HIRTIE,PT CA ORICUM NU MERITA MAI MULT.
    Dealtfel astazi multi romani vor scoate BANNERE,AFISE,SI MULTE ALEA,CARE ZIC EU AR FI POSIBIL SA ZMULGA O LACRIMA DACA NU TABLOULUI,PROBABI DOAMNEI DE LA CABINETUL DOI CARE ISI VA VEDEA TABLOUL MASCARIT DE ZECI DE MII DE ROMANI,MINTITI………..

  • Reply
    waterfall
    10 mai 2015 at 11:38

    Un lucru este cert. Iohannis nu are carisma si nici exercitiul oratoriei menit sa stabileasca increderea in persoana sa. Ii lipseste cu desavarsire o strategie de comunicare si liniile directoare care sa lamureasca cetatenii de intentiile sale.
    Pana in prezent, am inteles urmatoarele:
    -nu-i plac catusele si telejustitia
    -vrea in Shengen si fara MCV
    -Big Brother is watching you
    -colaborare institutionala deplina cu Guvernul fara tapaj
    Ma rog, o fi tacerea de aur, dar sa te plesneasca peste bot un derbedeu infractor si sa se hlizeasca ca-n curtea scolii este prea mult. Restauratia mafiei rosii de sorginte socialista se petrece sub privirile sale odata cu asaltul trupelor parlamentare asupra judiciarului.
    Citind presa de la antipozi din fosta colonie penitenciar, constat ca ne situam ca tara la zeci de ani lumina dpdv al democratiei, partidelor politice, mass-media. Ei se vaicaresc pentru faptul ca au iesit din top 10 cel mai putin corupte tari. Nu se feresc sa vorbeasca despre asta dar si actioneaza la nivel legislativ in sensul indreptarii lucrurilor. In Romania, situatia este taman pe dos.

  • Reply
    narcis purice
    11 mai 2015 at 5:51

    Monitorul Oficial
    cel mai bun Prim Ministru,Ordonante,Hotarîri,oug,oug pentru modificarea oug………………

  • Reply
    narcis purice
    11 mai 2015 at 5:53

    şi un ou spart

  • Reply
    Agamitza
    13 mai 2015 at 14:12

    Ii cereti prea mult lui Iohannis. Iliescu ne cerea noua sa fim linistiti, Iohannis si-a impus lui insusi sa stea in banca lui. Mai maraie din plictiseala sau sa nu creada lumea ca la Cotroceni se doarme. Marea majoritate (a se intelege, vulgul needucat), n-a inteles ca Basescu a fost mai agresiv din simplu motiv ca stia cine e Ponta. Iohannis nu-si permite sa ridice tonul la colegul lui din USL. O rataram si muri de Vasile Alexandri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *