Cronica de Cotroceni a Adrianei Săftoiu e așa tardivă încît a venit prea devreme

N-am de gînd să cumpăr cartea Adrianei Săftoiu („Cronică de Cotroceni”), așa cum nu am dat bani nici pe cărțile lui Iohannis și cum nu am plătit și nu voi plăti niciodată nici o lețcaie pe cartea vreunui politician. E un principiu care ține de igienă și respect: o bibliotecă e o chestiune mult prea importantă ca să o umpli cu maculatura interesată a unuia și altuia.

În cazul particular al cărții Adrianei Săftoiu, aș zice că volumașul e total inoportun: a venit așa tîrziu încît e cam devreme. Să mă explic: măcar cărțile lui Iohannis se referă la ce se întîmplă acum, în mandatul omului, conțin chestiuni de actualitate, chit că sînt mai degrabă indigeste și plicticoase. Săftoiu, însă, deși a plecat de la Cotroceni acum niște ani (peste opt, mai exact), a așteptat ieșirea din mandat a lui Băsescu, timp în care a făcut politică: a fost deputat liberal, apoi comunicator pedelist, iar azi plutește în stratosfera noului PNL și are impresia că se trage de șireturi cu Iohannis. Aș zice, deci, că amintirilor Adrianei Săftoiu le cam lipsește curajul, ca să nu zic că sînt de-a dreptul lașe. Așadar, e cam tîrziu, aș fi apreciat o luptă deschisă cu președintele Băsescu, nu cu pensionarul Băsescu.
Și, tocmai pentru că e cam tîrziu, adică nu a venit acum niște ani acest volum, e cam devreme că a apărut acum, cînd Adriana Săftoiu are agendă politică și e susceptibilă de subiectivism și partizanat (da, e adevărat, ar fi fost suspectată de partizanat și cînd Băsescu era la Cotroceni, dar i-ar fi fost apreciat curajul). Pînă la urmă, asta e și diferența dintre memorialistica de bună calitate și răzbunarea politică: memorialistica ia distanță critică față de întîmplări, evenimente și personaje, răzbunarea politică este un pur joc interesat de imagine care se folosește, pentru profitul prezentului, de fapte cel puțin manipulabile, dacă nu de-a dreptul manipulate.
P.S. E cineva pe aici care i-a cititi cartea Adrianei Săftoiu? Dacă da, îl/o rog să-mi povestească ce își amintește fosta consilieră de la Cotroceni despre episodul numirii lui Elwis Săftoiu la șefia SIE. Mulțumesc!
P.P.S. Mircea Marian povestește pe fb (aici) că, în „Cronica de Cotroceni”, Săftoiu a mai „cosmetizat” niște întîmplări povestite în carte.
saftoiu basescu

You May also Like...

Bolșevicul Iliescu se va pișa pe noi și din mormînt
22 mai 2015
Cine l-a băgat pe Fifor într-un trio cu Firea și Anca Alexandrescu
15 ianuarie 2018
Crin Antonescu, scula utilizată cel mai eficient de către PSD
26 mai 2014
27 Comments
  • Reply
    PRISACARIU | Cronica de Cotroceni a Adrianei Săftoiu e așa tardivă încît a venit prea devreme | Nasul.tv
    25 mai 2015 at 14:16

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    dana
    25 mai 2015 at 14:25

    e dureros pt voi basistii sa vedeti ca ati girat niste haimanale, ba unii ati mai fost si platiti de una din ele (aka udrea) sa o pupati in partile moi! femeia are prea mult bun simt si a spus ce stia dupa ce nu a mai fost presedinte. unii din voi, desi stiati aceste lucruri, ati continuat si continuati sa le inchinati ode celor doi penali.

    • Reply
      prisacariu
      25 mai 2015 at 14:27

      ești pe arătură (ca să fiu politicos; uneori chiar mă întreb de ce sînt așa politicos:)

      • Reply
        Gabi
        25 mai 2015 at 14:36

        Turcescu a citit toata cartea si o recomanda spre a fi citita! Intrebati-l pe el!

        • Reply
          prisacariu
          25 mai 2015 at 14:37

          cred că încă avem libertatea în țara asta să citim ce vrem, nu?:)

        • Reply
          pensionara
          26 mai 2015 at 2:18

          Turcescu a recomandat cartea lui A. Saftoiu ca sa vedeti cat este de lasa (cartea si autoarea)

      • Reply
        dana
        25 mai 2015 at 14:44

        asa e cum zici tu, numai ca exact invers!

        • Reply
          prisacariu
          25 mai 2015 at 14:48

          du-te la osim și înregistrează replica asta de o originalitate măiastră, e păcat ca patrimoniul universal să fie văduvit de așa contribuție

        • Reply
          L
          25 mai 2015 at 15:24

          Mda… Esti o idioata profunda. Mai ai d-astea din putul gandirii tale de uselista profund devotata Latrinei 3?

      • Reply
        ion
        30 mai 2015 at 9:14

        „basist” inseamna ai loial …

    • Reply
      L
      25 mai 2015 at 15:22

      Auzi, fa, Dano!?…
      Dar daca in curand o sa aflam cate ceva nasol si despre leprele pe care le sustineti voi, iohannistii si pontistii? Ce zici, iti convine? Ai demonstrat ca ai un caracter de tot rahatul incercand sa justifici povestile de can-can si subiectivismele scrise de un personaj josnic, despre care, intr-o buna zi, vom afla si motivul real pentru care i s-a aratat poarta Cotroceniului… Basescu a avut mult prea mult bun simt fata de fosta sa menajera, ai carei ochi stateau beliti pe gaura cheii dar si pe fustele scurte ale Elenei Udrea.
      Iti doresc sa ai parte doar de prietenele pe care ti le meriti pe deplin, genul tovarasa Saftoiu.

    • Reply
      G.
      25 mai 2015 at 15:37

      Da dovada de bun simt? Dupa ce definitie de dictionar?
      Nici macar nu spune cine stie ce (recunosc. am citit doar fragmente din ziare), ca avea Udrea fusta rosie stim toti, fapte sunt prea putine, mai mult perceptiile ei asupra unor evenimente, unele ar putea fi si secrete de stat, dar cine se mai impiedica in acest amanunt ?
      Ramane de vazut cata incredere mai au actualii ei colaboratori, ar trebui sa ne anunte cand aflam lucruri despre Blaga, Gorghiu, Iohannis, sa ne pregatim sufleteste 🙂

  • Reply
    PRISACARIU | Cronica de Cotroceni a Adrianei Săftoiu e așa tardivă încît a venit prea devreme - Stiri Presa Online
    25 mai 2015 at 14:28

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    L
    25 mai 2015 at 15:15

    Impresionante obsesia si frustrarile (nu numai sexuale) Adrianei Saftoiu evidentiate in cartea pe care cica tocmai ce-a scris-o si pe care si-a si lansat-o… Constat, nu fara surprindere. ca deja e la moda ca orice nepriceput sa scrie carti care nu intereseaza pe nimeni. O carte de can-can pur, cel putin indoielnic, care imi dovedeste ca Saftoiu Adriana, fosta soata a sinistrului clovn Elvis Saftoiu, prezinta grave carente de caracter. Si nu numai. Saftoiu Adriana ne povesteste (incercand sa-si camufleze invidia si complexele de “pufulet”) ca Udrea purta fuste scurte si rosii chiar in biroul fostului presedinte, agatandu-se lasciv de biroul acestuia… Vai, ce nenorocire! Si, ce sa intelegem de aici? Evident! Exact ceea ce ne sugera pe vremuri Latrina3, dar si alti obsedati sexual, cum ca Udrea se tavalea cu Basescu prin birourile de la Cotroceni… Cam asta e insinuarea Adrianei Saftoiu, cea care a reusit sa-si puna sotiorul la sefia SIE… Sotior care s-a acoperit de foarte mult penibil si ridicol in perioada foarte scurta in care a ocupat acea functie… Sotior care a continuat sa se acopere de ridicol si de penibil si dupa ce a fost ejectat de la sefia SIE. Apoi Elvis s-a suparat pe marinar si a defectat. S-a suparat si madam. A defectat si ea. Pana la urma au ajuns sa fie reuniti in acelasi partid, PNL. Partid care a ejectat-o pe Adriana Saftoiu acum ceva ani… Cine stie, poate ca in timpul cel mai scurt vom avea “placerea” sa ne delectam cu o carte scrisa si de Elvis, ca tot e la moda. Cu atatia scriitori in tara asta chiar ca ma mir ca ne aflam atat de jos la capitolul educatie.
    Ca o paranteza… Iohannis tot face pasi, dar toti inapoi, scriind si carti pe banda rulanta, de te intrebi cand naiba mai are timp sa conduca tara… Dar nu e nevoie. Mirarea e nejustificata. O conduce Gunoimonta in locul lui. Doar este evident, nu? Ce tara senzationala! D-aia ne si merge atat de bine.
    Astept volumele de amintiri picante scrise de Crin Antonescu, Victor Ponta, Adrian Nastase, Catalin Voicu, Ion Iliescu (asta parca deja a scris ceva) si alti politicieni de doi bani. Dar ce ne facem daca se apuca sa-si scrie si Traian Basescu memoriile… Defapt nu ce ne facem noi, ci ce se vor face aia care vor aparea in memoriile sale in momentul in care vom afla mai multe lucruri despre ei. Lucruri pe care nu si le-ar dori stiute de publicul larg. Si indraznesc sa o includ printre acei “ei” si pe omul de “mare” caracter care este Adriana Saftoiu, devenita specialista pe picanterii si can-can-uri de doi bani.
    O nerusinata de doi bani. Sunt tare curios sa aflu cam cati prieteni are tovarasa Saftoiu… Mai ales dupa „dezvaluirile” astea de alcov. E greu, e foarte dificil sa simti ca traiesti dupa ce in viata ta anosta au avut loc doua gelatine de „barbati” (Saftoiu si Imre), unul mai jalnic decat celalalt. Poate data viitoare tovarasa Saftoiu isi face putin timp sa scrie si o carte in care ne sunt descrise cu lux de amanunte basinile fostului sot dar si pe cele ale fostului amant…
    P.S. Turcescu a comis o grava eroare…

  • Reply
    L
    25 mai 2015 at 15:37

    Eu as zice ca ar fi ok daca ne-am aminti cate ceva si despre episodul Peter Imre… Acela despre care Elwis Saftoiu nu are rememorari prea placute… Oare patul in care ar fi fost surprinsi Saftoaica cu Imre, scartaia? Cat despre „carte”, nu ma intereseaza. Evident, insiruirea de amintiri selective si subiective ale tovarasei Saftoiu, dealtfel bine impanate cu minciuni si diversiuni, o sa fie in fruntea box-office-ul antenistilor, pontistilor, iohannistilor, fostilor pedelisti cu sange de oportunisti si iubitori de tradare si nerecunostinta. S-o citeasca frustratii aia carora le place sa priveasca prin gaura cheii la cei care fac partide de sex de care ei nu vor putea avea parte niciodata.
    Basescu ar putea s-o dea in judecata pe Saftoaica. Ar castiga suta in mie. Dar nu va face asta. Oricum, atitudinea de aseara, la B1tv, a fostului presedinte fata de gestul Saftoaicei a fost de toata lauda. A dovedit ca este un barbat adevarat.

  • Reply
    dana
    25 mai 2015 at 15:39

    uuups! s-au activat calugaru, udrea si spalatii pe creier! spectacol pe cinste!!!!!

    • Reply
      L
      25 mai 2015 at 17:21

      Alooo, fa, Dano, dar pe tine cine te-a activat pe blogul asta, fa, maimutza uselista? Mahalache? Gelatinosul ala de Palada? Daca nu-ti convine, tunde-o de-aici si indreapta-ti hoitul pe forumurile unde faceti terapie in grup injurandu-l pe Basescu, la Latrina 3, la Guitza TV, Irealitatea tv si la alte creaturi media de genul asta! Nu te obliga nimeni sa stai sa putzi pe-aici. Pricepi? Hai, mars de-aici!

    • Reply
      L
      25 mai 2015 at 17:28

      Si mai sti ceva, pacoste? Eu, de exemplu, nu sunt omul si postacul nimanui. Nici macar al lui Udrea sau al lui Calugaru… Si sunt cam satul de replicile si de lozincile astea prafuite pe care le tot vomitati pe forumuri impotriva oricui nu-l injura pe Basescu si nu scrie doar ce va convine voua, obsedatilor de Basescu si Udrea… Nu vreti deloc sa admiteti ca exista oameni care gandesc si singuri, neimpinsi de la spate de cineva ocult, asa cum se intampla in cazul vostru, al latrinistilor de serviciu pe forumuri. Get a job, jerk!

  • Reply
    L
    25 mai 2015 at 15:41

    @Catalin Prisacariu
    Ar fi trebuit sa dai link-ul direct catre textul publicat pe fb de catre MM. Ca acesta sa poata fi citit. Nu link-ul catre pagina de fb a lui MM. Nu toti avem pagina de fb.

    • Reply
      dana
      25 mai 2015 at 18:37

      aha, cred ca esti mircea marean…

      • Reply
        L
        25 mai 2015 at 21:56

        Cum ai ghicit, „inteligento”? M-am prins, esti DANA Grecu, asa-i? Cum mai merge terapia in grup de la Latrina 3? Inteleg ca va e destul de greu fara Stapanul aflat la Rahova…

  • Reply
    Cronica de Cotroceni a Adrianei Săftoiu e așa tardivă încît a venit prea devreme - Pe Bloguri
    25 mai 2015 at 17:47

    […] Sursa: Cătălin Prisăcariu […]

  • Reply
    Camelian Propinatiu
    25 mai 2015 at 18:19

    Mai mult literatura. La popor i-e mila ca Basescu n-a anticipat shmenul pubintelectualilor, care l-au periat pt a se dezice, ca ai lui Ceausescu de nu-i mai scriau de Crăciun 1989 numele cu majuscula! Categoric, Traian Basescu fost cel mai bun dintre presedinti, zdrobind bolsevismul si slobozind justitia, ceea ce nu mai spera nimeni. In rest, nenorocul de a se sprijini pe antieminescieni contaminati de postromânismul cum ca Neamul Românesc n-are istorie, deci nici viitor!

  • Reply
    waterfall
    25 mai 2015 at 19:09

    Hai sa fim seriosi! Saftoiu nu e mahalagioaica precum Firea. Ce mi ti l-a plesnit moldoveanca pe presedintele jucator peste gura aia sloboda si-l taraste acum prin instante!!!
    Cat despre frustrarile binomului Papa – Strumfitza acestea sunt mult mai evidente. Fiasco pe toata linia.
    Cand am vazut-o pe fosta prima doamna neoficiala iesind pe poarta penitenciarului, mi-am adus aminte de melodia „The winner takes it all” -ABBA. Parca semana la coafura cu Agnetha.
    The judges will decide
    The likes of me abide
    Spectators of the show
    Always staying low
    The game is on again
    A lover or a friend
    A big thing or a small
    The winner takes it all

  • Reply
    Florina
    26 mai 2015 at 3:04

    să aşteptăm ecranizarea, zic. 😀

  • Reply
    m
    26 mai 2015 at 10:24

    TB a fost si este un politician adevarat, a facut si greseli pe care multe dintre ele si le-a recunoscut, dar, a facut si foarte multe lucruri bune pentru tara, prestatia adreanei saftoiu este de cea mai joasa speta! de ce nu a scris in carte cum a fost atunci cind porcusorul ei de guineea a fost numit de TB la SIE, cum a fost atunci cind tu ” preacinstita” adriana ieseai din casa lui Imre, cum a fost atunci cind gelatina ta, te-a parasit pentru amanta si cum e atunci cind un personaj ca tine este, un rateu in toate? sa-ti fie rusine ca incerci sa-ti cistigi banutii pe mizeriile spuse de tine la adresa fostului presedinte.peneleii sun la fel ca pesedeii, jigodii ordinare!!!

  • Reply
    epure revoltat
    27 mai 2015 at 10:12

    ordinara madam saftoiu. a imbatranit si a uitat ce e, nu e de capul ei! o tara de javre

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *