Pontanoia

Paranoia se defineste ca delir cronic, bine structurat si organizat, in care bolnavul manifesta un orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere. (…)
Ceea ce elimina paranoicul – dintr-o nevoie maladiva de certitudine cu orice pret – sunt nuanteleambiguitatileevolutia in timp a sentimentelor, ideilor si intereselor celorlalti. (…)
Delirurile specifice paranoiei sunt grupate de specialisti in doua categorii: megolamania (mania grandorii) si mania persecutiei. Acestea pot coexista.” (sursa)

Ce ați citit mai sus este una dintre definițiile paranoiei. Aveți Google la îndemînă, veți constata că majoritatea definițiilor paranoiei rețin cam aceleași trăsături pe care tocmai le-ați citit. Pentru siguranță, puteți accesa (tot pe Google) și surse ceva mai academice, rezultatul va fi același.
Asta e teoria. Să vedem, în practică, dacă un citat ales întîmplător (sau nu) poate ține de delir paranoid. Iată citatul:
În trei ani România va depăși economic mai multe țări europene – spune FMI!
Cred cu tărie că acest lucru este realizabil, prin munca românilor și printr-o guvernare eficientă (și atunci, în 2018, ne vom gândi că nu au fost rele timpurile în care economia crește, salariile și pensiile la fel, absorbim fonduri europene și ajutăm Republica Moldova, iar singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani)! 🙂
” (sursa)
Să căutăm, deci, elemente de paranoia:
1. Există, în acest citat, „orgoliu excesiv determinat de hipervalorizare, de exces de autoapreciere„? Aș zice că da: un tip, întîmplător premier al României, una din cele mai sărace și corupte țări din UE, se vede pe sine ca un Mesia guvernamental care duce țara pe noi culmi de progres și civilizație peste „mai multe țări europene”;
2. Se elimină, în citatul de mai sus, „nuanteleambiguitatileevolutia in timp a sentimentelor, ideilor si intereselor celorlalti„? Evident: autorul citatului „crede cu tărie”, nu moderat, deci fără nuanțe; tot autorul citatului nu are nici o îndoială că măsurile pe care și le asumă sînt pur pozitive, fără  pată și fără rest: „economia crește, salariile și pensiile la fel, absorbim fonduri europene și ajutăm Republica Moldova”; autorul citatului nu-și pune nici o clipă problema că: poate, creșterea pensiilor e modică; că economia o fi, în cifre, mai bună ca altădată, dar în viața reală nu are corespondent; că absorbția fondurilor europene nu înseamnă cheltuirea tuturor banilor europeni, ci doar a o parte din aceștia; că ajutorul acordat Moldovei e mai degrabă o chestiune de bunăvoință din partea Executivului de la București și nu un efort hotărîtor pentru soarta Moldovei;
3. Asistăm și la mania grandorii, dar și la cea a persecuției? În mod evident, ambele manii se regăsesc: pentru mania grandorii, recitiți punctele 1 și 2 de mai sus; pentru mania persecuției, iată pasajul relevant: „singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani)! :)”.
Dar eu nu sînt psihiatru, așa că nu o să spun că Victor Viorel Ponta, autorul citatului interpretat prin prisma paranoiei, este paranoic. Dar pot spune, ca cetățean al patriei, că Victor Viorel este pontanoic. Ce este pontanoicul? Pontanoicul este un paranoic care, printr-un joc politic nefericit, a ajuns premier al României în mai 2012 și a transformat țara în publicul captiv al delirului său cronic. Pontanoicul este cel mai periculos paranoic pentru că are la îndemînă mijloacele nu doar să fugă de tratament, ci și să ne abuzeze constant. Pontanoicul nu mai este de mult doar un pacient, el a devenit un infractor politico-psihiatric și noi sîntem victimele lui.
P.S. Am toată compasiunea pentru pacienții spitalelor de psihiatrie. Spre deosebire de mulți dintre cei care citesc acest text, am avut mai multe ocazii să vizitez astfel de stabilimente ale disperării, în care am văzut oameni distruși de boli psihice, oameni care și-au ruinat viețile și familiile. Acei pacienți, însă, mai aveau o șansă: beneficiau de tratament medical de specialitate. Pontanoia, însă, pare fără leac.
ponta
 

You May also Like...

Cum să recunoști un jurnalist care-l are pe Ponta-n suflet. Sau în buzunar
21 ianuarie 2015
Și tu, Moise?
22 aprilie 2015
Insolență la Agerpres: poze artistice cu Dragnea la DNA, cu explicații în engleză, cumpărate de la EPA
12 decembrie 2017
20 Comments
  • Reply
    Nicu Valentin
    18 septembrie 2015 at 0:56

    ”Singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist care vrea să se afirme.” De fapt asta e chiar autobiografia lui Victor Ponta.
    Plagiatorul inculpat e chiar ridicol!

    • Reply
      prisacariu
      18 septembrie 2015 at 1:06

      excelenta observatie!

  • Reply
    MOISA ION
    18 septembrie 2015 at 2:40

    Domnule Prisacariu , ma-i spart .
    Esti fenomenal .Cum ai reusit analiza asta de pomina .
    Megafelicitari .

    • Reply
      prisacariu
      18 septembrie 2015 at 10:17

      sper ca nu va-m spart de to-t!

  • Reply
    zulu
    18 septembrie 2015 at 10:09

    tot din prima sursa:
    „Nu atacati frontal imaginea pe care o are despre sine. Daca, la un moment dat, se va dovedi ca s-a inselat intr-o privinta, nu-i spuneti nimic de genul: “Vezi, ti-am zis eu!”, pentru ca asta l-ar putea impinge la decizii irationale numai din nevoia de a se ridica deasupra esecului.”
    d-le Prisacariu, procedati gresit, la fel si procurorul „total neprofesionist”(nu ponta), viorel trebuie tinut de manutza(infantil cum e la cei 42 de anisori) si certat stiintific si legal dar fara implicatii imediat negative, cum ar fi dez-doctorizarea si jilavizarea, altffel riscam sa fim datori la fmi pe urmatorii 2-300 de ani

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    18 septembrie 2015 at 12:34

    IATA SI O EXAMINARE PARACLINICA A SUBIECTULUI VICTOR VIOREL PONTA’
    sUNT DE ACORD CU DESCRIEREA SIMPTOMATOLOGIEI CARE TINE DE PARANOIA,numai ca subiectul V.V. PONTA datorita expunerii masive si hiperconcentrata in ultimii 5 ani,a avut o evolutie rapida,astfel ca PARANOIA sa instalat in mod galopant,ducind la complicatii majore,de unde si ideea mea ca este necesar un examen ,PARACLIC’ subiectului pe post de POLITICIAN DE TOP,V.V.PONTA.
    Trebuie sa incep printr-o constatare de tip generalist,PARANOIA face parte din bagajul genetic al familiei,chiar as spune ca ESTE BLAZONUL,EFIGIA ACESTEI FAMILIEI,asadar radacinile sunt adinci vechi si probabil printr-o selectie naturala,VV PONTA a atins virful,APOGEUL A CEEA CE POATE OFERII IN MATERIE DE PARANOIA,CLANUL DE INFRACTORI PONTA.
    De aceea sa si recurs la imbunatatirea ,GENEI’ si trecerea la un nivel superior prin imperecherea si incruciarea cu geneleCLANULUI SIRBU.
    Dar sa revin la subiectul VV PONTA,CAZ PATOLOGIC,care ar trebui sa primeasca acelasi atentie ca si celebrul RIMARU,conservarea lui si prezentarea publicului larg si generatiilor viitoare fiind o obligatie legiferata obligatorie asa incit natia romana sa nu mai comita gresala,repetata dealtfel de-a lugul istoriei sale de a instala in fruntea tarii a UNOR BOLNAVI PATOLOGICI,care distrug precum celula canceroasa fibra poporului roman.

  • Reply
    Pontanoia - Pe Bloguri
    18 septembrie 2015 at 12:51

    […] Sursa: Catalin Prisacariu […]

  • Reply
    JULES VERNE
    18 septembrie 2015 at 13:46

    cand vom scapa de acest bolnav care ne conduce ?

  • Reply
    PRISACARIU | Pontanoia | Nasul.tv
    18 septembrie 2015 at 20:13

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    PRISACARIU | Pontanoia - Stiri Presa Online
    18 septembrie 2015 at 20:26

    […] sursa: prisacariu.ro […]

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    19 septembrie 2015 at 10:05

    PLAGIATORUL DIN GAGESTI-ION CRISTOIU
    Dragul meu PRISACARIU,iata cum sunt obligat de evenimente sa te anunt ca:
    ,AI AJUNS VEDETA,DA ,SI NU ORICE FEL DE VEETA,UNA MARE DI TAT’
    Pai,cind MAESTRUL GIRUETA,PUPINCURISTUL CARE DIN ANII 70 NU A SCAPAT UN REGIM SI NICI UN POLITICIAN MAI RASARIT FARA A-I NETEZI DOSUL CU LIMBA LUI LATA DE SARPE ,TE PLAGIAZA,CRED DL PRISACARIU CA ASTAZI FIIND SIMBATA DECI WEEK-END,ai toate motivele sa banchetuiesti cu amicii.
    E drept ca batrinul comunistoid-bolsevic din Gagesti-DEAL,te copiaza pe invers,SUSTININD CA PARANOIA A LOVIT CORPUL PROCURORILOR D.N.A. si nicidecum ALTERATUL GENETIC,MITOMANUL SI SCHIZOFRENICUL V.V.PONTA,care in acceptiunea MAESTRULUI ION CRISTOIU,nu are nici o hiba.
    Ce mie mi se pare de-a dreptul incredibil,este faptul ca ACEASTA MOLECULA,DE FAPT PARTICULA NEGLIJABILA IN SOCIETATEA ROMANEASCA,CARE ESTE ION CRISTOIU,NU PRIMESTE O REPLICA PE MASURA DIN PARTEA CONFRATILOR SAI MAI TINERI,CARE DAU DOVADA DE-O LASITATE,SI MULTA COMPLICITATE INCREDIBILA LASINDUL PE piticul asta sa zburde si sa-si verse scenariile de doi bani.
    Asa a ajuns DAN DIACONESCU MARE JURNALIST,CU COMPLICITATEA BRESLEI,ASA A AJUNS VADIM TRIBUNUL,CHIRIAC,GIDEA,CIUTACU,RADU TUDOR,SI MULTI ALTII,REPERE ALE PRESEI ROMANESTI.
    Sigur ca este o mizerie,sigur ca BREASLA JURNALISTILOR PRIN NEIMPLICARE,TACERE SI COLABORATIONISM,devin complicii unuia ca PONTA,NASTASE,ILIESCU,PRETUL????????????
    NENOROCIREA ROMANIEI SI NENOROCIREA UNEI NATII INTREGI………..
    Ce zici dragul meu PRISACARIU,AI AVEA CURAJUL SA COMENTEZI,ultima creatie mizerabila a maestrului ION CRISTOIU????????
    Sunt foarte curios……………

    • Reply
      prisacariu
      19 septembrie 2015 at 10:50

      nu-l citesc pe cristoiu

      • Reply
        FRANK ZAPA(KING)
        19 septembrie 2015 at 12:09

        Offffffffffffff,PRISACARIULE,ABIL SI DIPLOMATIC RASPUNS.
        Bon,admit,sa zicem ca nu-l citesti,dar DE AUZIT AUZI,NU??????
        Acum eu nu iti voi forta mina,musai sa bagi o ideea doua pe tema asta,desi tupeu cu masura si curaj cu masura,sunt vitale pt un jurnalist pur singe.
        Eu,am incercat,daca doar atit sa putut asta e,eu ce cred si cum vad lucrile am spus,mai mult de atit…..
        Astia suntem,si meritam ce ni se intimpla,pt ca permitem ascensiunea unor gunoaie…………

        • Reply
          prisacariu
          19 septembrie 2015 at 13:14

          nu-l citesc pentru ca imi pierd vremea. e mai clar acum?:)

  • Reply
    Basencu
    19 septembrie 2015 at 15:43

    Barosane,
    Cand mai vine dna comisar nuland in control la gubernie, știind ca la mama democrației presa inseamna doar cei ce le sug licuriciu si le satisfac interesele, întreaba-o, daca va lăsa noul gubernator, cati refugiati vor primi ei anul asta.
    Refugiați arabi, sa nu ne confunde, ca si noi suntem un fel de arabi, dar ca cei sugatori ascultători sauditi, jordaniti, corditi.
    Johannis ar trebui sa fie mai flexibil cu Refugiați arabi, ca pe el l au votat o parte din Refugiați noștri din occident, oamenii Frumoși de pe facebook, care nu sunt contributori la buget.
    Si ai lui au fost Refugiați.
    Arabi astia sunt cei din clasa medie, tineri si vor ca toată generația lor la vila si Mercedes direct si le identifica cu Germania.
    Ca altfel sunt sute de sate depopulate la noi, teren de muncit cat vezi cu ochi, daca ar dori sa se aseze aici sa scape de război ar fi ok.
    Am fost la cateva zeci de kilometri de bucuresti la o înmormântare si cu greu am găsit câțiva barbati cat decat in putere sa sape o groapa sau sa care sicriul, in conditiile in care populația acum 30 de ani era de 2500 de cetateni si acum mai sunt 500 de babe, 50 de tineri si 15 copii.
    Ponta cu tot tantamul va rămâne premier pana in decembrie 2016, iar din Decembrie 2016 va fi tot premier PSD pentru ca opozitia e varza, iar dupa înlocuirea sclavilor lui basescu & ușa din justitie si servicii, vor zbura la răcoare Blaga, Gheorghiu si compania ca sunt la fel ca ceilalți. Blaga il va urma pe ginerele sau la parnaie, ghiorghiu va trebui sa ducă si ea la parnaie in conditiile in care sova a castigat procesul, iar ea la pierdut. Am văzut un dosar penal recent in care daca nu esti procuror chior sau idiot iti dai seama ca inculpații ar trebui sa fie doi foști miniștri pdl (nu udrea) care se pregătesc din nou de guvernare deși ar trebui sa se pregătească de parnaie.
    Sclavi lui basescu Mai sunt ținuti de americani ca doresc sa distrugă stanga ca vezi doamne e filorusa.
    Toți Monștrii din Orientul mijlociu sunt Creația acestor Comisari care nu i interesează de gubernie.

    • Reply
      Cx
      21 septembrie 2015 at 15:15

      Tu îți treci inepțiile prin grapinizator , sau atât ești tu de tâmpit ? Că mă gândesc că un tip atât de degrabă dătătoriu cu părerea în probleme globale , și nu numai , ar trebui să fie mai bine pus la punct cu gramatica .

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    19 septembrie 2015 at 17:33

    Ptiu,MAI BASENCU,multe idiotenii citi-i io la viata mea,dar o duhoare asa puturoasa care sa-mi oblige imaginatia sa conceapa o pereche de ciubote CAZACESTI CU CELE MAI PUTUROASE OBIELE,din care tu un nemernic de PUTINIST SA SUGI CU NESAT,n-am mai trait din anii de sfirsit de 89 cind in clasa ni se citea obligatoriu din creatiile lui CRISTOIU ION DI GAGESTI-DEAL SEF LA DEPARTAMENTUL,CULTURA,INDOCTRINARE SI PROPAGANDA DE LA SCTINTEIA TINERETULUI OFICIOSUL TINERILOR COMUNISTI ROMANI.
    Ca esti un imputit de antiamerican,este limpede,cum tot asa este limpede ca DEMOCRATIA ,te deranjeaza iti creaza disconfort pt ca te-ai nascut in genunchi cu botul racordat la HIDRANTUL RUSESC.
    Cum se face nenorocitule ca uiti ca MACELARUL ASSAD ESTE SUSTINUT DE CRIMINALUL PUTIN CARE IN 2014 A ORDONAT DOBORIREA UNUI AVION INTESAT DE CIVILI,AI………
    Bey ,BASNECU-daca democratia ar putea fi suspendata citeva minute,tu ai fi printre primii vinati………..

    • Reply
      Basencu
      20 septembrie 2015 at 10:29

      сосать мой член

  • Reply
    narcis purice
    19 septembrie 2015 at 23:29

    Sînt un paranoic alcoolic,fumător,neafemeiat,nu pidosnic,moldovean(din zona aia!),dar:
    Ponta n-o să ia decizia aia,oricare ar fi,el e nedemis.
    nedecis

  • Reply
    DanC
    21 septembrie 2015 at 18:28

    Pai recent, concluzia mareata a ‘executivului’ PSD, Ponta: “Opinia unanima a fost sa continuam guvernarea, pentru ca e buna”.
    🙂 Tata, sintem un popor de timpiti. Nu numai ca idiotii astia sint votati si rasvotati acolo sus, chit ca fura, dar lumea le si permite asemenea mizerii ca asta de mai sus. Cum ma-sa nu l-a impuscat nimeni pe loc exact cind a spus perla asta? Sa-i sara naibii in git si sa nu-i dea drumul pina nu-si da ultima suflare?!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *