UNPR vrea pensii speciale pentru jurnaliști (?!), Guvernul zice că nu are bani din cauza noului Cod fiscal

Prin grija statului, artiștii recunoscuți de o „uniune de creație” primesc un soi de pensie specială care să le recunoască statutul extraordinar de creatori (conform legii 8 din 2006). Un mare artist al legiferării (inginer minier, fost pepededist și actualmente uneperist), senatorul Haralambie Vochițoiu s-a gîndit că și jurnaliștii sînt niște artiști.

Așa că a inițiat un proiect de lege care să le ofere și jurnaliștilor pensionari o pensie specială (totul despre acest proiect de lege, aici). Inspirația artistică legiferatoare a lui Vochițoiu l-a dus pe senatorul UNPR pînă la Academia Română, la Secția de Filologie și Literatură (condusă de Eugen Simion), dar și la Secția de Arte, Arhitectură și Audiovizual (condusă de Răzvan Teodorescu). Iar concluziile lui Simion și Teodorescu spun (zice Vochițoiu aici) că „actul jurnalistic, publicistic din presa scrisă și cea audiovizuală constituie un act de creație a jurnalistului”.
Așadar, inspirație plus academism egal inițiativă legislativă și pac cu ea și la Guvern, să-și dea cu părerea. În ciuda numărului mare de semnături strînse de Vochițoiu în special de la colegii din UNPR pentru acest proiect de lege, Guvernul a zis așa (vezi mai jos): „Ministerul Culturii – nu susține; Ministerul Muncii – să se pronunțe Ministerul de Finanțe și Ministerul Culturii; Ministerul de Finanțe – nu susține, să se pronunțe Ministerul Muncii; Ministerul Justiției – observații financiare”.
guv jurn 1
Iar Guvernul în întregul lui (paradoxal, sub semnătura șefului UNPR, generalul cu patru stele verzi pe pereți Găbiță Oprea) a zis „pas” pensiilor speciale pentru jurnaliști. Culmea, cu următorul argument corect: „jurnalismul nu poate fi asimilat ca domeniu de creație” pentru că „obligația morală a unui jurnalist constă în a prezenta faptele așa cum s-au petrecut și de a informa cititorii în mod obiectiv, fapt ce nu conferă acestuia statutul de creator în sensul stabilit de Legea nr. 8/2006”. Cum ziceam, un argument perfect legitim.
Dar Guvernul mai are o problemă: nu are bani. Pentru că, „Avînd în vedere măsurile de relaxare fiscală instituite prin Codul fiscal, nu mai pot fi susținute actele normative care conduc la creșterea cheltuielilor”.
guv jurn 2
Bravos, Guvernule, în ciuda declarațiilor aberante, pompoase și pompieristice ale lui Ponta (cum că noul Cod fiscal o să permită creșteri de cheltuieli publice nelimitat – sigur, mai ales în domeniul pomenilor sociale), poți recunoaște că, de fapt, noul Cod fiscal ne cam bagă în rahatul austerității. Iar dacă pentru a recunoaște asta era nevoie de stupida inițiativă legislativă a lui Vochițoiu, atunci Vochițoiu chiar a fost inspirat cînd a gîndit aberația asta de proiect de lege.

You May also Like...

Firea construiește Circus Maximus fără licitație
9 iunie 2017
Pentru cei care nu înțeleg: Dragnea a fost condamnat pentru campanie electorală în ziua votului
15 mai 2015
Acoperite sînt căile Domnului. Ale politicianului la Sfînta Parascheva nu ar trebui să fie
14 octombrie 2014
6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *