Una din mizele lui Erdogan: Marea Neagră, lac ruso-turcesc. Băsescu știe

În 2011, scriam așa în introducerea unei cablograme trimise de Ambasada SUA de la București către Washington: „În septembrie 2005, la nici un an de la preluarea primului său mandat de președinte, Traian Băsescu arunca în aer relațiile cu Rusia, declarînd că, pentru vecinul de la Răsărit, Marea Neagră nu ar fi decît un <lac rusesc>. Deloc întîmplător, tot în septembrie 2005, o telegramă a Ambasadei SUA de la București, care trata subiectul implicării Turciei în politica de securitate a Mării Negre, arăta că, pentru oficialii turci, Marea Neagră ar fi fost <lac turcesc>. Americanii, însă, menționau și strînsele relații ale Turciei cu Rusia, cel puțin în Marea Neagră, și se refereau la o oarecare reținere a Turciei în privința colaborării cu SUA și NATO în chestiunea militară din regiunea Mării Negre.

Apoi, urma cablograma, în original. Pe care o puteți citi aici. A propos, ce se întâmpla în 2005 în politica externă a Turciei era tot mâna lui Erdogan, premier din 2003 până în 2014 (iar din 2014 încoace, președinte).
Gândiți-vă la toate astea când vă uitați la ce se întâmplă zilele astea în Turcia. Și amintiți-vă și ce țeapă și-a luat Iohannis la Sofia când a crezut că o pune de o flotă comună pro-NATO cu bulgarii, niște vecini ai Turciei aflați în buzunarul lui Putin.
erdogan putin

You May also Like...

Doctoratul lui Oprea, moșit de milițieni (și securiști?)
3 iulie 2015
Procedee și tipuri de plagiere în doctoratul lui Ponta. Raport oficial
16 decembrie 2014
Nuuu, nu cred că Florică și Pescariu au fost scoși de sub urmărire penală pentru că sînt securiști
25 martie 2015
3 Comments
  • Reply
    Silviu
    18 iulie 2016 at 15:04

    ah, e o problema in analiza aceea in punctul in care se da de inteles ca Rusia ar fi vecinul nostru de la rasarit. Pai nu avem granita comuna cu Rusia ci cu Ucraina. Dar poti in schimb pleda bancul ca Rusia se invecineaza cu cine vrea ea.

    • Reply
      pensionara
      20 iulie 2016 at 21:01

      Silviule, lasa chitibusurile, nu uita ca Rusia are un cap de pod in Crimeea (Sevastopol) de unde , pe mare, este o foarte scurta calatorie pana in Dobrogea.

  • Reply
    Rottendame
    18 iulie 2016 at 17:21

    Sper să ne poţi da unele amănunte legate şi de interesul special pe care ex-doctorul Ponta l-a arătat în ultima vreme Turciei, pentru că nimic nu e întâmplător când e vorba de politichie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *