Ce n-a spus Băsescu atunci când era președinte: Obama a făcut o eroare când a abandonat Marea Neagră în 2008

„America­nii realizează acum și eroarea pe care au făcut-o în 2008. În 2008, după câștigarea alegerilor de către președintele Obama, Statele Unite și-au schimbat prio­ritățile: de unde aveau o prioritate diplomatică în regiunea Mării Negre și în Asia Centrală, au spus că trebuie să-și mute efortul diplomatic în Pacific – Marea Chinei, pro­bleme cu China, Coreea de Nord, de asemenea o amenințare în regiunea asiatică, problema propriilor lor baze militare din Japonia, unde începuseră oarecare tulburări ale populației împotriva prezenței militare americane, dezvoltările pe care le face China chiar în Marea Chinei.

Și atunci, decizia Casei Albe a fost să se retragă și diplomatic din Asia Centrală și regiunea Mării Negre, punând efortul în Pacific. Acum este exact ceea ce am comunicat ambasadorilor americani după 2008 tot timpul: <Atenție, v-ați retras, vă va costa mult mai mult să reveniți!>.”
Continuarea, în interviul din „România liberă”.
basescu rl

You May also Like...

B1: game over
5 aprilie 2015
Iohannis, înjurat cu (P) pentru summit-ul UE de la Sibiu. Articol identic în mai multe publicații
8 mai 2019
EXCLUSIV: de ce s-a dispus confiscarea sediului Antenei 3
8 august 2014
10 Comments
  • Reply
    AntiGelu
    2 august 2016 at 0:17

    NIciodata nu voi intelege cum naiba a ajuns Obama presedinte, daramite sa fie reales.
    Papagal si nimic altceva. Nici macar Obamacare nu e a lui…e supica reincalzita, propusa original de clintoneasa in 1993-1994 parca.
    Cel mai misto paradox: omul ia Nobelu pt pace si lasa lumea dupa 8 ani cu mai multe razboaie si haos decit a luat-o.

    • Reply
      Gabi Sorocianu
      2 august 2016 at 2:46

      Obama a ajuns presedinte datorita alegerilor prezidentiale castigate de doua ori.
      Obama a ajuns presedinte pentru ca a promis ca va fi un presedinte pacifist si s-a tinut de cuvant: toti militarii americani au fost trimisi in cazarmi.
      In 2008, datorita administratiei Bush, economia era la pamant, iar americanii doreau locuri de munca, nu razboaie.
      Obamacare este un program care a isi propune ca toti americanii sa beneficieze de sistemul de sanatate, exact cum se intampla in Europa, adica taman aceeasi supica. Daca nu i-a reusit, se datoreaza republicanilor majoritari in Congres si Senat care s-au opus cu inversunare. Aceiasi republicani se opun de decenii si controlului armelor de foc, dar e usor sa treci orice ne-implinire pe seama presedintelui care nu imparte cu butelii nici in America.
      Dupa 8 ani America si-a revenit dupa criza din 2008, s-au creat milioane de noi locuri de munca, USA exporta petrol si gaze naturale pastrand pretul petrolului atat de scazut cat Rusia sa nu fie capabila sa se re-inarmeze, iar statele arabe sa inarmeze cu dificultate Daesh, adica mai putine razboaie decat pe vremea familei Bush, mai putini militari americani cazuti in lupta pentru prosperitatea altora: cand aparau democratia oriunde in lumea aceasta, erau interese, petrol si dominatia Jandarmului Mondial. Acum, ca nu mai intervin decat diplomatic, sunt niste lasi datorita acestui „papagal si nimic altceva”.
      Nu stiu cum Dumnezeu, dar orice ar face, America este injurata.
      Basescu, in schimb, de cand si-a terminat ultimul mandat de presedinte, este un vizionar. Daca ne spune si cand va termina Elena Udrea cu problemele ei cu Justitia, il cred pe cuvant.
      Apropo: Romania este inca in NATO, cu, sau fara Marea Neagra.

      • Reply
        AntiGelu
        2 august 2016 at 14:25

        Coane, ce am scris eu si ce ai scrijelit tu.
        Presedinte pacifist? Este pace in Irak sau Afghanistan? Nu e. Era harakiri mare in Siria sau Libia inainte? Nu era. Ce am scris eu si ce ai scris tu. Nu are nici o legatura. Te pomenesti vorbind.
        Ce economie dom’le? Cat a crescut datoria USA sub Obama? Desi au taiat serios din bugetul armatei.
        USA a ajuns sa exporte datorita fracking-ului, care oricum nu e rentabil sub 55-60$ barilul. Ca urmare, falimentele in industrie sind numeroase.
        Esti naiv si neinformat daca crezi ca USA impune pretul la baril contra dorintei OPEC.
        Obamacare e vopsirea programului lui Clinton pt healthcare din 1993 si reimpachetat.
        Nu am injurat America, nu te prosti degeaba.
        Am scris doar ca nu voi intelege niciodata cum dupa un presedinte ca dubaya, americanii au ales pentru doua mandate unul ca Obama doar pt ca le-a vandut vise.
        Ca nu s-au invatat minte, arata si popularitatea lui Bernie sau faptul ca Trump e candidatul republican.
        Se zice ca „God bless America”, eu as zice, „God educate America and spread some IQ there”.

        • Reply
          Gabi Sorocianu
          3 august 2016 at 0:30

          Coane, ai spus ca nu stii cum a ajuns Obama presedinte si ti-am explicat.
          Da, Obama a fost un presedinte pacifist: razboaiele din Iraq si Afghanistn le-a inceput altcineva, dar te faci ca nu intelegi, adica ma pomenesc vorbind, mai ales ca in Iraq si Afghanistan nu mai exista picior de militar american.
          Ce economie, dom’le, daca USA nu mai este in criza? Ce economie, dom’le, daca somajul a scazut semnificativ? Obama s-a indatorat de la chinezi cu un trilion de dolari in ultimii 30 de ani: ce savanterii spui tu, si cat de limitat sunt eu, sare in ochi.
          Daca ai mai bagat-o si cu „exportul fracking-ului” m-ai inmultit cu zero. Iti dau o informatie gratuita: de anul acesta USA exporta petrol si gaze naturale si coroborat cu implozia economiei chineze, exista mult mai mult petrol pe piata decat ar fi necesar ceeace a dus la scaderea pretului petrolului. Ce treaba are „fracking-ul vandut” (intereselor straine, ca nu se intelege?) cu pretul petrolului, numai inteligenta ta nativa o stie. Apropo: stii cat de tare controleaza OPEC pretul petrolului din moment ce acesta a ajuns pana la piciorul broastei? Si asa, in general, stii despre ce e vorba, sau iti place numai sa-ti admiri postarile?
          Ca veni vorba de Obamacare: pentru ca nu i-a ajuns ambalajul „pt programul de healthcare” din 2001 al lui W Bush, a vopsit si el, saracul, ce a gasit. Crima mai mare ca asta, e drept, nu exista: un plagiator ordinar… la fel ca toti europenii, de-altfel.
          Desigur, povestile astea le vinzi celor care nu stiu despre ce e vorba. Iar cand te simti atins, jignesti: argumente nu ai, asa ca mi se pare normal sa te ataci.
          Se zice „God Bless America”, dar eu zic ca te dai mare.

    • Reply
      Nea
      2 august 2016 at 8:34

      A ajuns președinte așa cum câștigă ăștia pe la noi: din cauza populației cretine. În cazul lui Obama, fiindcă e negru și l-au votat toți săracii, negrii și musulmanii.

      • Reply
        AntiGelu
        2 august 2016 at 14:27

        Care acum saliveaza si au orgasm la gandul „Bernie Sanders for President”.
        E o chestie interesanta, cat de socialisti si cu idei de stanga pot deveni tinerii din tarile capitaliste.

        • Reply
          Gabi Sorocianu
          3 august 2016 at 1:02

          Maestre, cunosti politica americana ca pe propriile-ti buzunare. Si stii o gramada de chestii interesante despre ce pot deveni tinerii din tarile capitaliste si cum saliveaza ei si au orgasm la ganduri necurate: „cum le spui dumneata, să tot stai s-asculţi; ca dumneata, bobocule, mai rar …”

      • Reply
        Gabi Sorocianu
        3 august 2016 at 1:10

        Adevarul e ca acesta-i avantajul de a fi negru: te voteaza toti saracii, negrii si musulmanii. Si ajungi presedinte.
        Daca esti alb, te urmareste ghinionul: te voteaza toti bogatii, albii si crestinii. Sa ai noroc chior sa ajungi presedinte si nici atunci nu e sigur!
        „Ei, bobocule, apăi cum le știi dumneata toate, mai rar cineva!”

  • Reply
    DROMICHETE
    2 august 2016 at 22:33

    Foarte bun interviul.
    Ce faceti la RL domnule Prisacariu ? La servici ? 🙂

    • Reply
      prisacariu
      2 august 2016 at 22:59

      scriu de trei ani la RL:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *