Tudose, șantajat de Pop cu plagiatul. SRI face presiuni să se amâne verdictul CNATDCU
Amenințat (în primă fază) cu demiterea de către premierul Tudose, ministrul Pop al Educației a fost salvat de către SRI. Rămâne amenințat, însă, de către Dragnea, care îi cere exact opusul.
Bătălia dintre Tudose și Dragnea pentru controlul Guvernului se duce în aceste zile pe terenul Ministerului Educației. Din nefericire pentru premierul Mihai Tudose, pe numele acestuia a fost depusă (de către „România liberă”) la CNATDCU o sesizare de verificare a unui plagiat (într-o carte scoasă de Tudose sub egida Academiei Naționale a de Informații a SRI). CNATDCU, după cum știm din istoria recentă, este doar o anexă a puterii politice de la vârful Ministerului Educației. Azi, deci, CNATDCU este la mâna lui Liviu Pop.
Pentru ca CNATDCU să dea un verdict în cazul posibilului plagiat al lui Tudose, este nevoie de un punct de vedere de la SRI. Până acum, CNATDCU și ANI a SRI au conlucrat fructuos pentru a amâna verdictul la nesfârșit. Firesc: Dragnea și SRI jucau același joc de susținere a lui Tudose la Palatul Victoria.
Acum, însă, Dragnea și SRI se află pe poziții divergente: Dragnea îl vrea mielușel pe Tudose, SRI îl vrea fiară în fața lui Dragnea. Chestiunea poate fi tranșată de verdictul de plagiat: dacă CNATDCU, adică Pop, adică subordonatul lui Dragnea, decide că Tudose a plagiat, premierul ar trebui să facă un pas în spate. Evident, șeful PSD îl presează pe Pop să tragă sforile pentru acest verdict. La fel de evident, Pop știe că nu e bine să se pună rău cu SRI, căci viața e lungă, complexă și are multe aspecte. Iar unul din cele mai importante aspecte e că Dragnea nu e veșnic la putere.
Detalii tehnice despre verdictul așteptat în cazul posibilului plagiat al lui Tudose: „Cele două instituții ale statului au depășit termenele legale prevăzute pentru a da un verdict în cazul suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Ministerul Educației explică tergiversarea procesului de analiză prin vacanța în care s-au aflat membrii CNATDCU. SRI susține că nu are cine semna recomandarea privind retragerea sau păstrarea titlului de doctor în cazul Tudose deoarece Academia Națională de Informații a rămas fără rector. Pe 4 iulie 2017, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării a anunțat că teza de doctorat a premierului Mihai Tudose va fi analizată de Consiliul Națio-nal de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Scuze protocolare
Investigația a fost declanșată după ce România liberă a adus argumente că există suspiciuni rezonabile potrivit cărora prim-ministrul nu a redactat teza sa de doctorat respectând standardele academice.
Premierul Mihai Tudose a dobândit titlul de doctor în domeniul știinţelor militare şi informaţiilor în 2010, la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul“, aflată în subordinea SRI, cu teza „Protecția infrastructurii critice, element strategic dinamic în sectorul de securitate“.
Astăzi, la două luni de la admiterea sesizării, procedural și legal, trebuia să avem un verdict în cazul acuzațiilor de plagiat la adresa premierului.
Pentru a justifica întârzierea verdictului, SRI a invocat faptul că Academia Națională de Informații nu are rector. În același timp, Ministerul Educației îi scuză pe membrii CNATDCU pe motiv că au fost în vacanță până la 1 septembrie.
Comisia de analiză, din a doua încercare
Procedura privind analiza suspiciunilor de plagiat în cazul unui doctorat este clar stipulată în „Regulamentul de organizare și funcționare a CNATDCU“ din 24 martie 2016. Acesta spune că „după primirea solicitării (care s-a făcut pe data de 5 iulie – n.n.), președintele CNATDCU solicită Comisiei (de Științe Militare în cazul nostru) numirea, în termen de cinci zile lucrătoare, a unei echipe de lucru formate din trei experți, care pot fi membri ai CNATDCU sau experți externi”.
Într-un răspuns pentru „România liberă“, Ministerul Educației a confirmat că acești pași au fost făcuți.
„Sesizarea privind suspiciunile de plagiat în cadrul tezei intitulate «Protecția infrastructurii tehnice – element strategic dinamic în sectorul de Securitate, autor Mihai Tudose, susținută la Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul din București, a fost înregistrată la UEFISCDI cu nr. 1806/ 4 iulie 2017, iar la Ministerul Educației Naționale cu nr. 16400/ 5 iulie 2017.
În ședința Consiliului General al CNATDCU din 10 iulie 2017, a fost prezentată sesizarea mai sus menționată, iar Consiliul General a decis desemnarea unei comisii de lucru care să o analizeze. Secretariatul tehnic a primit din partea președintelui Comisiei de Științe Militare, Informații și Ordine Publică o propunere de comisie de lucru. Unul dintre membrii desemnați s-a recuzat, iar după nominalizarea unui alt membru comisia a fost confirmată și a transmis declarațiile pe proprie răspundere că nu se află în situație de incompatibilitate.
Secretariatul tehnic al CNATDCU a transmis adrese către Biblioteca Națională a României și către Academia Națională de Informații «Mihai Viteazul din București pentru a transmite o copie în format electronic a tezei de doctorat după exemplarul-martor depus la BNR, respectiv punctul de vedere al instituției organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD), în conformitate cu prevederile art. 12, 13 și 14 din Anexa nr. 2 la ordinul ministrului Educației nr. 3482/2016”, arată Ministerul Educației.
La SRI nu are cine semna
Aici s-au oprit demersurile făcute de SRI și Ministerul Educației pentru elucidarea suspiciunilor de plagiat din teza de doctorat a lui Mihai Tudose. Într-un stadiu extrem de incipient la care, în mod normal, s-ar fi ajuns în câteva zile.” (aici).
(sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)