Firea își repară dinții rupți pe socoteala lui Dragnea

În acest moment, în PSD se bat trei tabere: adepții lui Dragnea, suporterii lui Tudose și fanii Gabrielei Firea. Ca mai toți pesediștii, Firea l-a susținut pe Dragnea. Până de curând. Nu neapărat de dragul teleormăneanului, ci pentru că luptele în trei se poartă după formula clasică 2 versus 1, până 1 cade, apoi 2-ul se transformă în 1 versus 1 până când nu mai rămâne decât un singur pretendent la prima poziție de putere.

Tentativa de subordonare a lui Tudose, însă, a eșuat (după cum am arătat aici). Ceea ce înseamnă că tabăra premierului este, acum, mai puternică decât cele două, combinate, ale lui Dragnea și Firea. Ce a ales să facă Firea după înfrângere? Avea două variante: să-l susțină și mai accentuat pe Dragnea sau să-l abandoneze. Firea a ales a doua variantă: târgul de Crăciun care ar fi blocat Piața Victoriei a fost uitat și, la pachet, Firea s-a derobat de orice responsabilitate de a susține pachetul de modificări la legile Justiției. Practic, intrând într-un soi de silenzio stampa, Firea l-a lăsat singur pe Dragnea în spatele berbecilor din Parlament (Șerban Nicolae, Iordache, Cătăniciu & co) care asaltează statul de drept.
În acest moment, masculul alfa din PSD e Mihai Tudose iar Firea nu poate aspira decât la un loc de locotenent. Pentru asta, trebuie să se distanțeze de Dragnea. Care Dragnea, și dacă va învinge în Parlament împotriva Justiției, nu va avea viață lungă în politică decât dacă instaurează o dictatură militară în România. Așadar, acum, Firea își joacă mâna de cărți pentru viitorul nu foarte apropiat. Cărți din care Dragnea a ieșit complet.
P.S. Spuneam, într-un alt text, că „ce spune Firea este că influența cuplului Gabriel Oprea – Florentin Pandele (cunoscut pentru același anturaj și pentru afaceri comune ilegale) a scăzut considerabil în SRI, până aproape de zero.”
Și mulți mi-au transmis nedumeririle lor: dar parcă Pandele și Dragnea erau dușmani? cum adică Oprea nu mai are influență în SRI? etc.
Să sistematizăm:
1. cuplul Coldea – Maior a stimulat și întreținut cuplul Pandele – Oprea cu tot ce a fost nevoie, de la informații privilegiate până la influență și protecție, contra influenței politice;
2. Dragnea a beneficiat și el de serviciile lui Coldea, dar la o anvergură mult mai mică și, mai ales, în special după debarcarea fostului prim-adjunct din funcție;
3. deși reci unul cu celălalt, Pandele și Dragnea au fost aliați de conjunctură după avântul luat de cariera politică a Gabrielei Firea, dar și datorită consilierii comune oferite de Coldea;
4. Hellvig e în plin proces de curățare a SRI de oamenii și influențele lui Coldea din serviciu; lucrurile se fac lent, dar se fac, scopul fiind lupta pentru putere, nu neapărat vreun deziderat moral; așa se explică și succesul politic al lui Tudose.
Mai vorbim.
tudose firea (sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea)

You May also Like...

Tăriceanu l-a plătit pe lobby-istul lui Deripaska, omul lui Putin, ca să ajungă la vicepreședintele american
10 aprilie 2019
România a pierdut printr-un abandon al lui Iohannis echivalent cu o trădare
30 ianuarie 2018
Lista completă a parlamentarilor care au votat PENTRU modificările la Codurile penale în favoarea corupților
24 aprilie 2019

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *