Începutul sfârșitului: baronii locali încep să-l trădeze pe Dragnea

Slăbiciunea se pedepsește în PSD exact ca în sălbăticie: masculul alfa care-și pierde dinții și ghearele este lăsat să moară sau, mai adesea, abandonat în fălcile dușmanilor. Azi, a venit rândul lui Dragnea.

Primul baron local care îl părăsește pe Dragnea este cel de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu: „Probabil ca am deranjat pe anumiti colegi, foarte multi sau unii dintre ei care aveau putere de decizie, inclusiv presedintele partidului. Probabil ca a avut anumite nemultumiri fata de faptul ca eram foarte vizibil, apreciat si de cei cu care lucram in minister, dar si de presa nationala, unde n-ati auzit critici la adresa mea legate de minister.” (sursa)
Veți spune, poate, că nu este suficient. Și, da, ați avea dreptate, nu este suficient. Dar este doar semnalul haitei, restul vor urma. Iar dacă nu știți cum se întâmplă la PSD, vă amintesc.
Mai întâi, dacă nu-i anihilezi, baronii preiau controlul partidului. Ultima dată a încercat să-i anihileze Ponta. Și a eșuat, în octombrie 2013: „Pe scurt, după o tentativă logică de a-și consolida puterea politică și executivă prin lichidarea baronilor locali, Ponta s-a predat și se supune voinței lor de putere: baronii locali/județeni primesc de la statul condus de USL (adică de PSD) mai mulți bani, mai multe instituții, mai multe oportunități de afaceri în interes de partid (cum și cu ce efecte, vedeți aici). Diferența este că Năstase avea o înțelegere de la bun început cu baronii locali, care-l sprijineau. Ponta, însă, a vrut să-i domine, să-i controleze, să-i aducă la ordin. A eșuat. Iar unii din baroneții din teritoriu nu vor uita asta.” (sursa)
Apoi, cine are baronii este cel care decide ce se întâmplă în partid. Pe vremea lui Ponta, baronii locali erau în siajul lui Dragnea. Asta scriam în mai 2015, când Ponta era premier încă: „În acest moment, boierii PSD din țară știu că banii de la Dezvoltare Regională vin tot de la Dragnea, de fapt, și-i vor fi loiali lui Dragnea. Care, deocamdată, le cere să-i fie loiali și lui Ponta. La primele semne de slăbiciune ale lui Victor Viorel, însă, Dragnea va face ce e de făcut: va trăda. Și-și va impune un om la șefia PSD.” (sursa) Într-adevăr, nu mult după ce am scris asta, Dragnea și-a impus un om la conducerea PSD: pe el însuși.
Acum, însă, baronii trec sub controlul altui pesedist, cel mai puternic din punct de vedere executiv, guvernamental. Este vorba, evident, de Tudose: „dacă guvernul nu ar fi doar remaniat (niște miniștri schimbați cu alții), ci restructurat (unele ministere să dispară, altele să apară ori orice alte combinații posibile în interiorul Executivului), mișcarea ar avea nevoie de un vot în Parlament. Iar asta înseamnă un singur lucru: dacă parlamentarii dau un vot favorabil, premierul Tudose primește un semnal de încredere care-l întărește în lupta cu Dragnea. Dacă nu, Tudose pleacă acasă, guvernul pică și Dragnea se vede pus în fața unui dezastru politic – Iohannis vine la mutare cu propunere de premier, posibil urmată de dizolvarea Legislativului” (sursa).
Urmează, firesc, căderea lui Dragnea. Fără îndoială.
Adrian Țuțuianu versus Liviu Dragnea

You May also Like...

Dragnea și ruleta rusească a votului parlamentar pentru restructurarea guvernamentală
23 aprilie 2019
Tovarășe Vulpescu de la Cultură, nu-l sechestra pe Enescu în sala de congrese a PCR!
11 septembrie 2015
Când nu merge la DNA, Teodorovici finanțează PSD sub alt nume
11 octombrie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *