Nu am câștigat încă nimic. Războiul continuă

Cel mai probabil, PSD nu va atinge nici măcar pragul de 25% și se află pe poziția a doua, cu USR-PLUS suflându-i în ceafă. Cum și referendumul pentru Justiție a fost validat, victoria anti-PSD este cu atât mai zdrobitoare: social-democrații pierd nu una, ci două bătălii.
Și, totuși, noi nu am câștigat încă nimic.
Tehnic vorbind, cu un sfert din voturi în dreptul lor, social-democrații vor avea vreo opt mandate de europarlamentari. Dacă ar fi avut 33% din voturi și astfel ar fi ieșit pe primul loc, PSD ar fi avut o treime dintre mandatele României în PE, deci 11. Așadar, între victorie și dezastrul de azi, pentru PSD e o pagubă de doar trei mandate de europarlamentari. În tabloul general, asta nu înseamnă nimic.
Azi, guvernul PSD – ALDE e încă la guvernare. Deși pare să nu fi făcut pragul de 5% pentru Parlamentul European, ALDE-le lui Tăriceanu este bine mersi în Parlamentul României. Iar PSD la fel. Se va schimba, în urma alegerilor de ieri, configurația parlamentară națională astfel încât Dăncilă să fie trimisă iar să predea lucru manual la Videle?
Și, dacă asta chiar se va întâmpla, cu voturile parlamentare ale cui va fi susținută o eventuală guvernare a PNL & USR – PLUS? Cu voturile trădătorilor PSD? Cu cele ale impostorilor lui Ponta de la PRO România? Cu alte șulfe parlamentare? Ce majoritate ar fi aceea?
Evident, dacă PNL și USR – PLUS ar vrea acum să guverneze, ar avea nevoie de anticipate, ar avea nevoie de o majoritate proprie, solidă, nu din oaste de strânsură care ar trăda pentru un contract în plus pentru firma unui văr.
Sunt posibile anticipatele acum? Șansele sunt foarte mici, Dragnea va trage ca un posedat de guvernare (dacă, sigur, azi nu intră la pușcărie).
Vom fi câștigat cu adevărat ceva (we, the people, vorba poetului) când vom fi bifat așa:
1. guvernare non-PSD cu majoritate proprie, câștigată la vot popular;
2. primării și consilii locale multe non-PSD, de asemenea câștigate prin vot popular;
3. președinte non-PSD fără ambiții politice proprii prea mari, dar care să știe bine Constituția;
4. performanță politică și administrativă (despre care am scris ceva mai mult aici).
PNL și USR-PLUS au, în acest moment, o responsabilitate uriașă: să nu se pișe pe el de vot, după ce românii și-au învățat lecția și au stat la cozi.
h
(sursa foto: Hotnews)

You May also Like...

Aurescu pleacă ambasador. Guvernul Ponta pică
5 decembrie 2014
VIDEO Premierul Dăncilă și-a expus bijuteriile personale pe site-ul Guvernului
1 iunie 2019
Drama lui Dragnea: e înconjurat de idioți loiali și nu prea
13 octombrie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *