Circul nostru guvernamental vă prezintă "Măscăricii tricolori din secuime"

Acum vreo zece ani, cînd eram reporter pentru Evenimentul zilei, a trebuit să documentez un subiect în secuime. Cu ocazia asta, am stat vreo două zile la Tîrgu Secuiesc, în Covasna. În prima zi, la un restaurant din oraș, a fost nevoie de trei ospătari locali care să înțeleagă aproximativ cam ce voiam să mănînc (din nefericire, menu-ul nu avea poze, eu nu înțelegeam ungurește iar ei o rupeau vag pe românește).

A doua zi, a trebuit să ajung la Miercurea Ciuc. Am luat un autobuz din autogara orașului. După puțini kilometri, autobuzul a sucombat. Am așteptat cîteva minute în cîmp, împreună cu ceilalți pasageri. Nici unul nu vorbea românește. M-am urcat în primul autobuz care a venit și care, credeam eu, era rezerva celui defect. Ceva lămuriri a dat șoferul noului autobuz, dar eu nu am avut acces la ele, pentru că erau în maghiară. După vreo oră, m-am trezit între niște dealuri, pe un drum noroios: era capăt de linie. Toată lumea a coborît. Evident, nu era Miercurea Ciuc, ci un sat, nici acum nu știu cum se cheamă. Vreo jumătate de oră, pînă a venit un nou autobuz să mă culeagă, nu am reușit să schimb nici un singur cuvînr cu localnicii, niște săteni ca oricare alți săteni din orice sat din lume, dar care vorbeau ungurește. Am urcat în al treilea autobuz al zilei nu pentru că aș fi știut unde merge, ci pentru că voiam să ies dintre dealuri și să ajung măcar la o șosea asfaltată. După încă vreo oră, timp în care autobuzul al treilea a răsunat de un karaoke asigurat de pasagerii din sat care dublau o muzică veselă din bordul șoferului, am revenit în Tîrgu Secuiesc. Recunosc, am avut noroc, aș fi putut ajunge în alt sat căruia nu i-aș fi știut numele.
Am înțeles că oamenii ăia nu vorbesc română pentru că, în cele mai multe cazuri, nu o cunosc. Teoretic, ar trebui să învețe română la școală, în regim de limbă străină. Practic, din tot felul de motive (părinților nu li se pare util, copiii nu au unde folosi limba etc.) secuii din România învață română la școală cam cum învață învață românii la școală finlandeză. Nu-i condamn prea tare pentru asta, cred că și autoritățile române au o responsabilitate pe care nu prea și-o exercită. În orice caz, discuția e mai lungă și mai complicată și, pentru mine, nu se reduce la a-i acuza pe etnicii maghiari de aroganță, șovinism, antiromânism etc.
De ce v-am povestit toate astea? Ca să vă spun că îmi e silă de bravii Oprea și Dușa care, azi, au arborat cel mai mare tricolor din Miercurea Ciuc, de vreo 30 de metri pătrați. I-ați auzit pe cei doi ținîndu-și discursurile? Ambii sînt antiromâni în vorbire, de fapt, și antirațiune în cap. Singura diferență între Oprea și Dușa e că primul e bolovănos și al doilea fonfăit, dar punctele comune sînt mult mai multe: ambii stîlcesc gramatica, siluiesc vocabularul, terorizează spiritul limbii și te fac să-ți fie rușine că reprezintă România.
Pe scurt: decît să facă Oprea și Dușa paradă de românism în secuime în timp ce violează cu perversiuni limba română, mai bine îmi iau translator de maghiară în caz că-mi arde să fac turism în HarCov. Ca să nu mai spun că-i înțeleg total pe etnicii maghiari de acolo: cum dracu’ să învețe o limbă așa urîtă cum e cea vorbită de rebuturi naționale ca vajnicii miniștri menționați?
P.S. Asta e cartea pe care o joacă Oprea, naționalismul ieftin și butaforic în curtea Poliției din secuime? Asta ne propune marele patriot în ceea ce va fi cunoscut drept cel mai ridicol mandat de premier din toată istoria României? Poate că abia acum ar trebui să ne luăm țara înapoi. De data asta, de la măscăricii vadimiști ajunși prin impostură în fruntea țării.
oprea drapel

You May also Like...

Homer, Platon și Aristotel nu au votat la referendum. Sînt morți
6 iulie 2015
Să ne îngrozim cu mafia din PSD
28 noiembrie 2014
Ponta admite, oficial: Arafat e principalul vinovat pentru moartea celor patru de pe Siutghiol
23 decembrie 2014
18 Comments
  • Reply
    virgilius
    27 iunie 2015 at 0:40

    1.Mult a fost, puțin mai este 🙂
    2. Veniră în sfârșit americanii, tată! Duamne și cât i-au mai așteptat bunicii și străbunicii noștri!
    3. Tot ceea ce a fost până acum se termină cu ”ș-am încălecat pe-o șa (…)”.
    4. Numai mâine nu-i poimâine 🙂

  • Reply
    Nea
    27 iunie 2015 at 11:08

    De acord cu finalul. Însă am experiența din facultate și armată, ungurii erau printre cei (puțini) care vorbeau corect românește.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    27 iunie 2015 at 12:27

    Am in ranita mea de ardelean,sau daca unii nu sunt incintati de termenul ranita,poftim,desaga,desi din datele ce le detin stramosii mei se intind pe parcursul a cel putin 6 generatii ca tirgoveti si oraseni in cel mai important oras transilvanean-CLUJ-
    Tot in desaga mea de ardelean mai am vre-o 13 ani,din 1990-2013 petrecuti neintrupti in USA SI CANADA,din postura de emigrant,dar mai ales de ,MINORITAR’
    Si ca o gluma buna,mai am desaga plina cu teoriile ,DISCRIMINARII’ pozitive.
    Si cu toate astea,cu toata literatura de specialitate parcursa,cu toata experienta acumulata de mult am constatat ca:
    ,CE TIE NU-TI PLACE,ALTUIA NU-I FACE’
    E atita bun simt ,atita ratiune si discernamint in propozitia aia,incit tomuri de carte nu reusesc sa te faca mai bun si mai intelept.
    Sigur ca baietii aia doi,TRACTORISTUL DUSA,un taranoi gretos din DEDA,si chelnerul OPREA,se folosesc de cel mai toxic si jegos patriotism cazut din ,MUNCA DE PARTID’ prezentat la lectiile politice de dinainte de 89 si ulterior aprofundat la STEFAN GHEORGHIU,si spun ca se folosesc in mod parsiv nu pt ca ei ar fi patrioti,nici vorba ci pt a acumula capital electoral pt a ramine la putere.
    Da patriotismul asta jegos acompaniat de-o limba de lemn,saracacios ambalata,daca ar pleca din suflet,inca ar putea fi acceptat,asa insa cum se prezinta este respingator,revoltator si ANTINATIONAL……..
    Sunt un bun vorbitor de limba maghiara,vizitez relativ des Ungaria,am prieteni acolo,am discutii cu ei in contradictoriu cu ei,dar niciodata nu am intrerupt legaturile si relatiile cu ei,pt ca -NE RESPECTAM SI NE APRECIEM CA OAMENI,NU URMARIM FUNCTII ORI POZITII POLITICE.
    Faptul ca secuii nu vorbesc limba romana,pe ei ii transforma in niste persoane cu un vizibil handicap,problema lor insa merge mult mai departe,in afara de o maghiara stilcita,nu invata nici o limba de circulatie internationala,ceea ce ii face captivi,frustrati si usor de manipulat.
    Cataline cind ai fost in Tg Secuiec de ce n-ai incercat cu engleza,ori franceza????????
    Inchei,spunind asa,in Ungaria RAPORTAT LA NUMARUL DE LOCUITORI SUNT CEI MAI PUTIN VORBITORI DE O LIMBA STRAINA,asadar iata,ce ne arata stasticile……….un popor care nu-si poate depasi conditia de ,POPOR MIC CU PRETENTII SI AMBITII MULT PREA MARI’…………….

    • Reply
      KERTESZ MARTON
      28 iunie 2015 at 13:26

      AM CURAJ SA FAC PARIU CU VOI DESTEPTILOR
      PE SALARIUL MEU CA NU GASITI IN ORASUL COVASNA DOI OAMENI CARE SA NU VORBEASCA ROMANESTE NICI DACA CAUTI NU INTELEG CE CASTIGATI VOI DIN TOATA MIZERIE ASTA PE CARE O POSTATI PE ACESTE PAGINI ORI SANTETI RAU VOITORI ORI NU ATI FOST IN VIATA VOASTRA AICI DAR VA PLACE SA VA DATI MARI ROMANI SANT MULTI UNGURI CARE AU FACUT MULT MAI MULT PENTRU TARA ASTA DECAT O SA FACETI VOI DESTEPTILOR IN TREI VIETI

      • Reply
        Virgil Ștefan Nițulescu
        28 iunie 2015 at 14:58

        Domnule Kertesz,
        Nu îmi place să judec oamenii la modul general: ungurii, românii, femeile, bărbații, orășenii sătenii etc. Suntem, cu totții, individualități. Între altele, dumneavoastră faceți greșeli de limbă română, chiar în mesajul postat. Personal, nu vă fac o vină din asta: Sunt o mulțime de etnici români care vorbesc cu greșeli. Așa cum sunt, probabil, și unguri care vorbesc greșit ungurește. Pe scurt, un singur lucru vreau să spun: nu trebuie absolutizată nici o judecată.

      • Reply
        Viking
        28 iunie 2015 at 19:40

        Da, în satele românești vorbesc o limbă engleză ca în London
        lasă-mă cu prostiile astea…în toată România se vorbește o limbă română greșită, mai ales în tembelizor

      • Reply
        Viking
        28 iunie 2015 at 19:42

        „Am in ranita mea de ardelean,sau daca unii nu sunt incintati de termenul ranita,poftim,desaga,desi din datele ce le detin stramosii mei se intind pe parcursul a cel putin 6 generatii ca tirgoveti si oraseni in cel mai important oras transilvanean” – nu mai spune…și în ce limbă se vorbea acolo?
        „Sunt un bun vorbitor de limba maghiara,vizitez relativ des Ungaria,am prieteni acolo,am discutii cu ei in contradictoriu cu ei,dar niciodata nu am intrerupt legaturile si relatiile cu ei” – după părerea mea ești un șovinist notoriu

  • Reply
    JULES VERNE
    27 iunie 2015 at 13:00

    pacat ca nu a fost si nicolicea ! ar fi fost perfect !
    cat despre faptul ca nu vorbesc romaneste , ce sa mai vorbim , este tot vina guvernelor de la bucuresti ; sunt si ei niste amarati ca si romanii dar cazuti si captivi in plasa udmr .

  • Reply
    PRISACARIU | Circul nostru guvernamental vă prezintă “Măscăricii tricolori din secuime” | Nasul.tv
    27 iunie 2015 at 14:04

    […] Citiți articolul integral pe prisacariu.ro […]

  • Reply
    iri
    27 iunie 2015 at 14:42

    Articol ieftin in prima parte. Politica nu ma intereseaza, deci nici politicienii prezenti la aceasta manifestare. Nu s-a intamplat nimic, doar sa arborat un steag romanesc in Romania!

  • Reply
    ioana
    27 iunie 2015 at 18:22

    mare dreptate ai, ipocrizia e la locul ei, fetele lor vorbesc de la sine . Clar, cînd deshid gura, stîlcesc si nenorocesc limba, urechile noastre – valabil doar pentru cei care o vorbesc si scriu corect-, nu ma refer la alti agramati aidoma celor doi !

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    27 iunie 2015 at 19:36

    Pe lantul trofic genul asta de mascarici deschid ciclul vietii.
    Ce putem noi romanii constata este ca suntem invadati de mascarici.
    Sorina MATEI a analizat si ia facut radiografia unuia din cei mai toxici mascarici.
    Trebuie sa recunosc ca a fost magistrala in analiza ei,articolul scris de ea ,ESTE DE MANUA.
    Mi-am dat seama ca atunci cind scrii din suflet si pui sentimente in ce scrii,ca ,OM CU CONSTIINTA LIBERA’ iese o treaba buna.
    Si acum sa-i arunc manusa la CATALIN:
    Nu ai mult de asteptat,ii vine rindul si lui OANCEA…………….ei atunci sa vad ,TALENT FRATE CATALINE,CE ZICI???????????

  • Reply
    L
    27 iunie 2015 at 21:15

    Din nefericire tara nu ne-o vom putea niciodata lua inapoi. Asta e o lozinca de doi bani care l-a adus pe impostorul de Iohannis la Cotroceni. Cu personaje ca Oprea si Dusa, doua nulitati promovate de Sistem doar pe criteriul ca sunt executanti fara carcnire de ordine. Iata cam care sunt personajele care conduca tara asta. Siu ne mai miram ca o ducem rau? Seful celor doi tovarasi clovni se ascunde ca un las mizerabil printre cearceafurile clinicii lui Erdogan. Ortodoxul Gunoimonta, cel mai rroman dintre romanii. Ce umilinta si rusine de nedescris traim in tara asta. Ne meritam soarta? Eu zic ca da.

  • Reply
    Stefan Horea Petru
    28 iunie 2015 at 10:06

    Apreciez și articolul și unele comentarii. Părerea mea este că aceste manifestații ar trebui făcute la fel cu ocazia tuturor sărbătorilor importante pentru ca cetățenii indiferent de etnie să-și aducă aminte că sunt în primul rând români , că trebuie să vorbească româna , public , că trebuie să respecte legile acestei țări începând cu constituția. Atunci când aceștia „uită” cele de mai sus trebuie să le reamintim aplicând lege urgent și în limitele gravității faptei.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    28 iunie 2015 at 12:40

    , MASCARICII SI VAGINOPLASTIA’
    Pai daca tot e sa ridem cu macaricii natiei,fiind duminica va propun o pastila vesela,cu un mascarici de la ANTENA3.
    Va mai amintiti stenogramele dintr-un dosar de luare de mita cu niste medicii de la spitalul de arsi????
    Ei in acele stenograme ,CAZUTA PE TEHNICA’ in timp ce-si negocia o interventie chirurgicala,estetica de micsorare a labiilor,a fost si sotia mascariciului national,RAZVAN DUMITRESCU,care isi dorea un cencediu romantic,cu labii mai mici.
    Ce ma mira pe mine,este ca administratia americana in analiza facuta pt anul 2014 nu prinde acest MOMENT DE CIRC NATIONAL,care moment E O PALMA GREA SI INSUPORTABILA,pe obrazul unui mascarici,care a facut mari deservicii Romaniei.
    N-E-AM SUPARAT SI INDIGNAT PE DAN VOICULESCU CA OMU’ VREA PAMINT,dar ca RAZVAN DUMITRESCU VREA PE BANII ASIGURATILOR O PERECHE DE LABII MAI MICI PT NEVASTA-SA ,OARE NU AR TREBUI SA NE INDIGNAM??????????
    P.S.-Dragul meu CATALIN PRISACARIU,daca nu primesc un punct de vedere din partea ta pe acest subiect,DE INTERES NATIONAL’ si de securitate nationala,nu mai scriu un rind acilea.
    Astept nerabdator…………………

    • Reply
      faceroll
      29 iunie 2015 at 20:53

      fii si tu mai intelegator, probabil ii acopereau fatza!

  • Reply
    Pe Net 30.06.2015 |
    30 iunie 2015 at 19:00

    […] de Romania Tricolorul in secuime http://prisacariu.ro/2015/06/27/circul-nostru-guvernamental-va-prezinta-mascaricii-tricolori-din-sec… Care este mesajul si cui ii este adresat? UDMR, Ungaria, Rusia? […]

  • Reply
    Evaluare, nu e valoare, capacitatea trece. Dar nu cumva e photoshop? | Revista Kamikaze
    2 iulie 2015 at 11:39

    […] Dar să nu uităm că se întâmplă în Harghita, unde limba română e o limbă străină. Asta e realitatea. ISJ-ul spune (AICI) că a dat comanda corect, dar producătorul a bulit-o și n-a mai fost timp […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *