Piramida lui Măslui
DISCLAIMER: Atenție, acesta este un post pentru snobi intelectualiști, conține urme de lecturi din facultate și nu e generator de comentarii cu plua-n gură. Nu continuați lectura dacă nu vă recunoașteți în aceste rînduri.
Păi, cum tot beleam eu ochii la declarațiile de interese (astea pe stil nou, care conțin contractele cu statul ale titularilor și rudelor lor de gradul întîi), am avut o revelație de doi lei. Am trăit o iluminare banală: că, dacă am strînge toate declarațiile astea de interese într-un tablou uriaș, am constata că sistemul relațional bazat pe banii de stat poate fi configurat în mod asemănător piramidei lui Maslow, aia cu nevoile (ăia de ați trecut de disclaimer știți despre ce vorbesc). Atîta că, așa cum spun și în titlu, piramida asta cu bani de la buget nu ar fi a lui Maslow, ci a lui Măslui (cu accent pe i). Adică ar fi, ați înțeles și fără să fiu eu editura didactică și pedagogică, o piramidă falsificată. Cel puțin la vîrf. E sigur că, la bază, acolo unde stau nevoile rudimentare, ar fi cetățenii, fraierii care se grăbesc să-și plătească taxele în avans, ca să prindă discount-urile. Ăia, deci, care nici nu completează declarații de interese, pentru simplul motiv că ei nu au interese, ei sînt doar o masă de amoebe, niște licheni verzui în care ți se afundă picioarele. La vîrf, însă, așa cum s-a prins și Maslow, nu ar mai sta nici măcar ăia cu aspirații estetice sau cognitive, ci de-a dreptul unii a căror singură aspirație ar fi să se bată cu cei, puțini, de felul lor. Nu e vorba nici măcar de imorali sau de inconștienți. Ci de amorali, de aconștienți. Ziceți-le parlamentari. Sau miniștri. Ăia-s. Între arhanghelii ăștia uitați în norișorii de la vîrful piramidei și tîrîtoarele de la baza ei, toate celelalte specii intermediare și interesele lor mai mult sau mai puțin declarate. Iar deasupra de tot, liniște. Liniște de-ți țiuie urechile.
11 Comments
Păi şi atunci unde e mai bine să fii prin piramida asta?
frate, da’ pui niste intrebari prea grele prea dimineata:)))
@prise: 😀 😀 Haolio mâncaţaş! M-ai făcut! 😀 Io credeam că o să fie p-acilea numa’ telectuali cu adâncimi dui puţ…urile gândirii! Şam zâs să nu mă fac dă râs mâncaţaş! 😛
asteptam cu interes reprezentarea grafica a piramidei MASLUI in numarul urmator 😀
pai numarul urmator ar fi… 3,14etc… de la piramida sau de la piramidon
Sa ne scrii ceva intelectual despre Elena Udrea si numaru’ de aur al lu’ Base sau Boc si briciul lui Occam, ala cu care taie el salarii.
moamăăă, da’ ce pervers ești!!! cu numere fără număr, cu brice, cu sado-maso!!!:)))
Nici io nu stiu ce sa mai aleg, sint dilematic ca magaru’ lu’ Buridan 🙂
Noa ca mai e si de aia snobi, doar putin ‘telectuali, care din cauza de birou, sedinte si alte nimicuri comenteaza mai tarziu.
– ce e misto in no man’s landul ala, dintre varfuri si pluime, e miscarea de indivizi. Uneori o poti asemana cu ceva brownian in aleatorica, da’ care apoi capata viteza, masa si traiectorii perfecte, de neutroni habauci, cand piramida intra in febra electorala sau a misculatiilor politico-economice.
Uneori, cand pe aia din varf ii doare in varf si se plictisesc, scuipa in jos, sa faca valuri in pluime, sa o agite si apoi sa rada ca spartii. Vezi actiunile de genul „anvelope de iarna” sau „termoizolarea blocurilor”.
– pluimea sta cu ochii in sus si spune „saru-mina” pt masa ori de cate ori are ocazia.
– mai sus de varf e liniste pt ca pe Zeus nu-l mai deranjeaza nimeni. Si nimic.
– varful e mai straveziu ashea si spre deosebire de alte piramide, la noi e format exclusiv din carturari. Oameni cu 2-3 facultati, cel putin, profesori universitari si oameni de afaceri in acelasi timp, rate de profit ce sfideaza teoria, doctorate si doctori peste tot. Deci oamenii „poate”.
Ce „put” ei, reiese din beletristica duios cunoscuta sub numele de „declaratie de avere si interese”, un fel de monolog plictisitor dar deosebit de original. Biblioteca din Alexandria e vax albina pe langa ce tomuri de literatura au produs astia in ultimii ani.
Daca e sa te iei dupa ce au scris astia, avem una dintre cele mai sarace clase politice din Europa si cu siguranta sintem ultimii in Balcani. Dar sintem pe primul loc la rude bogate si bunici miliardare si „afaceriste” active. „Matusa Tamara” cred ca intra in DEX in cativa ani.
ca am uitat,…
Sintem o tara de bugetari? Ca vad ca ceea ce preocupa guvernul de luni bune e fixatul cuantumului salariilor!
Parca eram o tara cu economie de piata, bla bla…sau revenim incet incet la planificari, cincinale, plenare de partid si salarii dicate de la centru?
[…] piramida […]