Vîntu, un biet oengist hărțuit politic (apud Transparency International)

Citeam despre despre limbăii (deci nu lingăii, da?;;) de serviciu ai lui SOV, care au rămas fără salivă explicînd inocența penală a lui Vîntu față cu reacțiunea penală. Și, printre plătiți de SOV și politicieni, am dat de farul anticorupției românești, alistarul cu față de heruvim, Victoraș de la Transparency. Ia uitați(-vă) ce zice el aici: „Cred ca suntem in fata unei perdele de fum, ca ma asteptam sa discutam despre scrisoarea de intentie catre FMI, care imi arata inghetarea pensiilor pe 2011, imi arata trimiterea salariilor din sectorul bugetar la nivelul sectorului privat, asta inseamna la sase milioane, ca este mai jos, imi arata ca pe Centrale Bucuresti nu mai este permisa subventionarea pretului, imi arata cateva lucruri. Aia era o chestiune care, probabil, facea telespectatorii sa inghete. Asta este o petarda de fum” (la Antena 3).
Și m-am întrebat de ce. Ei, pe dracu’ m-am întrebat, știam dinainte. Că, de exemplu, Victoraș este un mare fan al social-democrației amatoare de spa la Vîntu, cu accente penale. Asta o dată. Iar a doua oară, mai știam că Victoraș este, de fapt, coleg de crez cu Vîntu, doar amîndoi sînt oengiști. Da, da, ce vă mirați așa? Nu știați că SOV este tata lu’ o fundație dedicată jurnaliștilor care-și are sediul taman la Bruxelles, în inima democrației europene? Iaca are, citiți acilișa (ultimele două paragrafe). Deci, se explică: e din colegialitate.

You May also Like...

Cine și ce îi spune lui Băse în cască?
18 februarie 2012
Buble le semnează și le dă anonime
20 ianuarie 2011
Cum să scoți maximum dintr-un blat
28 aprilie 2010
27 Comments
  • Reply
    arletty
    11 septembrie 2010 at 14:21

    „Ia uite” sau „ia priviţi/auziţi”. „Uitaţi” e o exhortare la … uitare, nu la privit 🙂 . „Uite” e interjecţie şi, ca atare, nu are flexiune, e, deci, invariabilă. Altfel spus, nu are plural!!! „Ia uitaţi-vă” e cu totul altceva. OK?

    • Reply
      prisacariu
      11 septembrie 2010 at 14:46

      foarte urit vorbesti:D

      • Reply
        arletty
        11 septembrie 2010 at 15:38

        Zău că numai ţi se pare 🙂

        • Reply
          o cititoare
          12 septembrie 2010 at 13:13

          Interjecţiile pot avea flexiune, în cazuri rare („hai” – „haideţi”).
          Interjecţia „uite” vine de la imperativul „uită-te” (mai precis, dintr-o formă intermediară „uite-te”) şi poate avea o desinenţă de plural, fiind derivată dintr-un verb.
          P.S. „OK”-ul acela final zău că sună nepoliticos.

          • o cititoare
            12 septembrie 2010 at 13:19

            Revenind la subiect, cum spuneţi: „Uitaţi-vă, m-am gândit să…” sau „Uitaţi, m-am gândit să…”?

          • arletty
            12 septembrie 2010 at 15:37

            @o cititoare
            Eu aş opta pentru neutrul „Iată, m-am gândit să …”. Dacă e să folosim interjecţia ‘uite’, care este invariabilă ca orice interjecţie (vezi DOOM2) (excepţiile sînt rare, cum spuneaţi), corect e „Uite, m-am gândit să …”. Şi francezii îl au pe ‘voilà’, invariabil, care provine din acelaşi verb ‘voir’ (a vedea, a privi), „vois-là” (uită-te, priveşte acolo!) etc. etc. etc.
            Şi zău că nu era nevoie să-mi daţi lecţii de etimologie, nu de alta, dar ştiu şi eu să deschid şi să consult lexicoanele/gramaticile în materie de.
            Cît priveşte lecţia de politeţe, iarăşi zău că nu era cazul să vă sesizaţi. Dacă era cazul, o făcea Cătălin, cu siguranţă. E major şi vaccinat, ca atare, n-are nevoie de avocaţi. Vă place postura de „mamă a răniţilor închipuiţi”?

          • prisacariu
            12 septembrie 2010 at 16:05

            mi se pare mie sau de multe comentarii încoace se discută, cu argumente (mai mult sau mai puțin) academice, despre gramatică? că, dacă da, mă gîndesc serios să punem de-o olimpiadă, ceva, să mă simt iar ca-n liceu:D

  • Reply
    Nicolae
    12 septembrie 2010 at 7:21

    @arletty: Ia uite ca eu am inteles ce a vrut sa spuna dl. Catalin oricat de exorharizata a fost interjectia aia invariabila fara flexiune. In schimb, genoflexiunile facute de limbai pentru linsul gaurii curului ( am scris bine?) SOV au ajuns sa ne zgaraie materia cenusie atat de rau, incat scopul pe care-l urmaresc lingaii(cu g) nu va fi atins. Ba mai mult, cred eu, cu toate masurile de austeritate, este foarte posibil ca Basescu si pdl sa iasa mai bine decat opozitia, si asta cu marele aport al limbailor(cu b).
    Aflu acum ca limbaii deja s-au echipat in hainele de doliu: SOV-ul refuza alimentatia si medicatia. In scris.

    • Reply
      arletty
      12 septembrie 2010 at 15:06

      🙂 şi eu am înţeles ce-ai vrut să spui cu ‘genoflexiunile’ şi cu ‘zgârâie’, doar că ăstora li se spune corect ‘genuflexiuni’ şi ‘zgârie’ (a zgâria). Bag samă că eşti ardelean/transilvănean/bănăţean, că doar ‘mnealor spun ‘a zgârâia’ în loc de „a zgâria”. Asta aşa, pentru cultura ta generală 🙂 .

      • Reply
        Nicolae
        13 septembrie 2010 at 8:38

        draga mea: m-ai ghicit. am trait vreo 22 ani prin Ardeal. Sunt insa sud-estist, de pe malul garlii aia mare. Defectele constatate si necontestate se datoreaza nu zonei geografice ci carentelor lingvistice si gramaticale. Am preferat aprofundarea stiintelor exacte. In Ardeal am ajuns prin repartitie. Sar’ mana

        • Reply
          Nicolae
          13 septembrie 2010 at 8:45

          @arletty: Ca o confirmare a precaritatii cultural generale de care sufar, abia acum observ (observez/observesc e mai bine?) ca in postarea mea din 12 ora 8.50 am scris substantivul comun vantu’ cu V mare.

  • Reply
    Nicolae
    12 septembrie 2010 at 8:50

    A, mai am o problema: utilizand expresii din gandirea popular filozofica a scumpului nostru popor, cu bine recunoscuta sa viziune futurologica, ca de exemplu:
    1. a se pisa in contra Vantului = (prostia prin care iti uzi singur nadragii) a te pune rau cu sefii
    2. a fute Vantul = a lenevi ;
    3. a se da cum bate Vantu’ = a fi oportunist;
    4. dupa cum bate Vantu’ = conjunctura;
    5 si or mai fi multe expresii vantoase,
    va rog sa ma lamuriti daca:
    A. Expresiile de mai sus si alea care or mai fi au luat nastere dupa anul 2000 ca urmare a prestatiilor limboase, sau
    B. Dl. Sorin Ovidiu si-a mai luat un nume, dupa expresiile de mai sus si altele cate or mai fi.
    Va multumesc si astept o licarire de lamurire .

  • Reply
    Nicolae
    12 septembrie 2010 at 8:55

    Deoarece nu am primit nici o lamurire, fara a fute vantul, iaca ca mi-a licarit raspunsul:
    Vantu s-a pisat in contra vantului!

  • Reply
    lolita
    12 septembrie 2010 at 9:43

    tot din ultimele paragrafe apare si numele lui dumitru tzara, de la publika tv, care e acelasi cu carausul de bani pt popa, din rechizitoriul procurorilor (vezi p17 la http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2010/septembrie/10/referat_sorin_ovidiu_vantu.pdf)

  • Reply
    spik
    12 septembrie 2010 at 10:39

    cocota asta masculină a trecut dintr-o tabără într-alta arătându-i,de fapt, pe cei care sunt dispuși să-i treacă cu vederea infracțiunile.

  • Reply
    Basencu
    12 septembrie 2010 at 12:05

    ONG istii ca si ziaristii măcar mascat ar trebuii sa fie echidistanti.Ma sperie faptul ca trebuie sa adunam chiar si bani pentru ai ajuta pe miliardarii ajunsi la ananghie ca Mutu. Inspira mila publica etalandu i se handicapul de parca justiţia îl acuza de poliomielita si nu de fapte penale.Tu îl urasti. Oi avea si motive.Sper ca nu penale.Mie nu mi spune nimic.A lucrat cu particulari.Daca dispare o macara dintrun port de stat e mai grav pentru mine decât afacerile a 200 000 de papagalilor marca FNI,Catavencu,Realitatea.

    • Reply
      prisacariu
      12 septembrie 2010 at 12:08

      nu urăsc, bre, pe nimeni

      • Reply
        Basencu
        12 septembrie 2010 at 15:57

        Iubeste l pe victoras, e nostim foc. Cu asta ti pierzi timpul?

        • Reply
          prisacariu
          12 septembrie 2010 at 16:02

          uneori

  • Reply
    Nicolae
    12 septembrie 2010 at 14:59

    Oare limbaii si-au scos banii de FNI, FNA si tot d’astea d’ale lui Vantu? Aia cu multa plusvaloare? Ha? Stie cineva sa cotrobaiasca prin cotloanele cu hartii? Ce zici nea Cataline? De nu cheama la TV real.. si din aia pagubitii, ca sa analizeze procedurile de retinere ale SOV ului?

  • Reply
    Banescu
    12 septembrie 2010 at 16:52

    N-ui rea idea cu olempiada!! E okei. Misto.

  • Reply
    Banescu
    12 septembrie 2010 at 16:53

    N-ui rea idea cu olempiada. O ochei. Misto!

  • Reply
    o cititoare
    12 septembrie 2010 at 18:02

    @arletty
    No comment. 🙁

  • Reply
    John DOE
    13 septembrie 2010 at 8:53

    Io crecă Arletty este pentru blogul tău ceea ce este SOV pentru guvernare: o distragere a atenţiei de la adevăratele probleme puse în dezbatere.
    Io zic să o arestezi şi să-i împuşti câinele! (Dacă n-are, să-şi cumpere!) 😀

  • Reply
    Cetateanul din STOmer
    15 septembrie 2010 at 2:29

    Dle Prisacariu, offtopic…as vrea si eu un raspuns, da’ sincer, asa, ca pt. un cititor fidel al ACatavencu ce sunt, inca de la infiintare: e adevarat ce-mi spune mie pifometrul propriu, si anume ca dvs si cu grupul de la Kami ati plecatara de la AC tocmai din cauza asta, pt. ca nu va mai puteati scrie liber opiniile? Ca deh, daca-i asa, inseamna ca ar trebui sa renunt sa mai citesc AC si sa va citesc pe dvs/Kami. Astept raspuns, va rog mult.

  • Reply
    Cetateanul din STOmer
    15 septembrie 2010 at 3:09

    Sunt dezinformat, recunosc….:D:D:D …nu datzi in mine, nu mai fac….:D:D….
    ce sa fac si eu, marturisesc, pana sa-l prinda pe SOV ma cam uitam la RTV si citeam blogul lui ITMorar (ce vreti, educatia: 3 unchi+2 matusi+4 bunici si alte mamai care se uita NUMAI la asa ceva….i’ve been brainwashed, nu-i vina mea). Norocul meu ca m-am trezit. Chiar si asa, tot pe Base l-am votat. In fine, astea-s amanunte care sunt convins ca o sa-mi spuneti ca n-au ce cauta aici. De azi voi citi Kami, va urez succes! Si multumesc pt. raspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *