De ce sînt nevoit să iau distanță față de iepurele din joben

Acum niște ani, în presa din România se purta jurnalistul agent de vînzări. Într-o singură persoană se întîlneau două profesii: cea de colector de informații și aceea de colector de bani din distribuția de reclamă în ziar. Prozaic, era cam așa: printre întîlnirile firești, profesionale, de documentare a unui subiect, jurnalistul își găsea timp și pentru întîlniri la care negocia contracte de publicitate. Uneori, ba chiar de cele mai multe ori (dacă nu chiar de fiecare dată), cele două tipuri de întîlniri se suprapuneau. Firesc, în astfel de situații, nu puteau să cîștige simultan și jurnalistul, și vînzătorul de publicitate. Așa că, dacă nu își impunea punctul de vedere agentul de vînzări (deci dacă nu se semna contractul de publicitate), jurnalistul intra în scenă și trîntea o anchetă usturătoare și imparțială. Dacă, însă, contractul se semna, în pagină apărea o reclamă frumoasă și inocentă, exact pe locul din care fusese expulzată ancheta despre subiectul în discuție.
Azi, acest tip de schizofrenie a dispărut aproape complet. Sigur, acum au apărut mogulii, care fac astfel de înțelegeri la scară mare: nu se mai oferă protecție pe cazuri punctuale, pe anumite subiecte, contra bani din publicitate (transparent sau nu). Nu, acum, mogulii negociază en gros, cu trustul, nu doar cu un articol sau o știre la TV. Beneficiile, evident, sînt ceva mai mari, profitul se maximizează. Jurnalismul pierde, firește, dar mogulul își vede afacerea crescînd.
Totuși, azi, o altă specie de jurnalist, înrudită cu ziaristul agent de vînzări, se afirmă plenar. Este vorba de jurnalistul agent de influență. Spre deosebire de jurnalistul agent de vînzări, jurnalistul agent de influență nu semnează contracte de publicitate, ci încheie înțelegeri ideologice. El, deci, nu vinde reclamă comercială în loc de informații și anchete, ci doctrină. Dar, la fel ca în cazul jurnalistului agent de vînzări, cele două nu sînt posibile simultan. Cu alte cuvinte, un subiect nu poate fi tratat decît pe principiul terțului exclus: ori toată informația disponibilă pe acel subiect e expusă complet și transparent, ori ignorată/trunchiată de dragul argumentelor ideologice care-i iau locul pe spații generoase. A treia posibilitate nu există. E logică clasică, bună, sănătoasă.
De ce am făcut introducerea asta lungă și didactic-plicticoasă? Pentru că mă văd nevoit să explic de ce iau distanță față un jurnalist cu care am lucrat împreună în ultimul an. Un jurnalist cu care am împărtășit aceleași principii ale meseriei, așa cum le înțeleg eu, cel puțin. Un jurnalist bun. Eficient. Onest. De aproape o săptămînă, însă, tot ce știam despre acest jurnalist s-a dus dracului.
Mă refer, desigur, la deja sleita poveste a cablogramelor americane obținute de WikiLeaks. Pe care Dan Tăpălagă, căci despre el este vorba, a început să le publice pe HotNews.ro începînd de duminică seara. Trec peste ce ați crede că e doar un motiv de frustrare și invidie profesionale (Tăpălagă a avut o exclusivitate pe care o urmăream și eu) din același motiv ca al lui Liviu Avram: „O asemenea invidie nu se strigă, ci se inventariază discret la experienţe de viaţă” (de aici). Trec chiar și peste lipsa totală de transparență a sursei cablogramelor asumate de HotNews.ro. Pînă la urmă (și aici Tăpălagă are dreptate în ce a afirmat dumincă seară, prin telefon, la B1 TV: „sursele sînt confidențiale”), importantă e informația livrată publicului, relevanța ei pentru public, nu sursa, oricît de interesată ar fi aceasta.
Dar nu trec (TOCMAI pentru că importantă e informația livrată către public) peste felul în care HotNews.ro a ales să selecteze această informație:
1. nu numai că site-ul menționat a livrat doar traduceri ale cablogramelor originale, scrise în engleză, dar
2. acele traduceri sînt parțiale. O să spuneți că, dacă e adevărat (și e adevărat) că sînt peste o mie de cablograme, o selecție era inevitabilă în cazul în care nu se alegea publicarea lor în bloc. E corect, dar eu nu la tipul acesta de trunchiere mă refer, ci la una mai „rafinată”: din cablograma X era scos doar un pasaj, tradus și aruncat pe site. Cititorul, deci, nu avea acces la telegrama completă, la contextul informației livrate de HotNews.ro, la nuanțe;
3. încă și mai grav este că selecția pasajelor publicate nu nu pare să fi fost inocentă. Referiri la trocul politic vize americane contra adopții internaționale românești, la condiționarea unei vizite oficiale în SUA a premierului Tăriceanu din același motiv (adopțiile internaționale), la susținerea, de către Ambasada SUA, lui Patriciu în procesul penal cu Parchetul General, la presiunile făcute de Ambasadă pentru derularea contractului Bechtel nu apar în pasajele selectate de HotNews.ro. Și acestea sînt doar o parte dintre exemple. O mică parte;
4. imediat ce toate informațiile relevante, conform grilei HotNews.ro, au fost servite, timp de 72 de ore, la foc automat, a apărut și explicit grila de lectură. Nici mai mult, nici mai puțin. Vasăzică, pentru HotNews.ro au fost suficiente trei zile, în care au fost publicate doar cîteva zeci de pasaje din peste o mie de cablograme, pentru ca subiectul să fie închis și morala să fie livrată. Iar în acest punct a intervenit mecanismul de care vă povesteam mai sus: cînd informația este scoasă de pe suportul ei, îi ia locul ideologia. Interpretarea. Opinia. Aproape propaganda. Ca orice propagandă, însă, aceasta are nevoie de cît mai puțină informație. Sau, dacă vreți, de cît mai puțină informație care să contrazică ideologia din spatele propagandei. Ceea ce s-a și întîmplat, după o rețetă clasică a manipulării, executată ireproșabil: cît mai multă informație „relevantă” în cît mai puțin timp probabil. Efectul? Clasic: saturație, lehamite, silă. Firește, în sensul dorit de furnizorul de informație. De data asta, sensul e clar: eu (român) sînt mic, tu (America, care ești uriașă) fă-mă mare, indiferent de costuri (că-s avioane F 16, că-s adopții internaționale, că e Bechtel sau altceva; a propos de Bechtel: haios e că Tăpălagă nu a publicat nimic din cablograme despre presiunile americane asupra autorităților românești pentru plata companiei Bechtel, dar se referă la presiunile astea – firești, în opinia lui – într-un text de opinie postat aseară pe HotNews.ro).
Recunosc că n-aș fi vrut să scriu acest text. Îmi lasă o senzație bizară descoperirea asta recentă, că un jurnalist cu care rezonam în foarte multe chestiuni s-a dovedit a fi un iluzionist de geniu: purta un joben cu stele și dungi, îndesat bine pe cap, colorat și țipător, de care e foarte mîndru, pe care eu nu-l văzusem. De unde se poate trage concluzia ori că eu trebuie să mă duc urgent la oftalmolog, ori că purtătorii unor astfel de acoperăminte de cap sînt mult mai discreți, în situații cotidiene, decît purtătorii de bască cu stea roșie-n frunte.
Am ales, însă, să scriu, în cele din urmă, pentru că m-a obligat chiar Tăpălagă. Sau colaborarea cu el din ultimul an, tot aia. Pentru că, dacă n-aș fi scris nimic din ce ați citit mai sus, aș fi devenit complice cu metodele lui, cu ideologia lui. Din nefericire pentru mine, sînt suficient de rudimentar încît să nu înțeleg rafinamentul unei astfel de transmutări, de la jurnalism la propagandă, deci nu pot lăsa nici măcar impresia că m-am raliat, fie și tacit, unui astfel de demers. Nici nu mai pomenesc de interpretările absolut penibile care s-au dat întîmplării, pe care mă văd nevoit să le neg încă o dată.
Așadar, cam asta a fost. Tăpălagă va rămîne în continuare, pe subiecte mai puțin americane, un jurnalist excelent. Din păcate, de data asta nu a fost. Sau a fost mai puțin, doar cît să-i iasă niște texte de opinie direcționate propagandistic. Îi mulțumesc, oricum, pentru colaborarea din ultimul an și pentru că mi-a dat ocazia să înțeleg ce n-aș fi putut în altfel de condiții.
P.S. Reiau aici un PS de la un post mai vechi: „Sigur că e preferabil să faci presă într-o țară americanizată, nu într-una rusificată, nu e nici o îndoială. Singura problemă e că trebuie să te ferești, dacă te pretinzi jurnalist, de macdonaldizarea meseriei tale, oricît de mult îți place America”.

You May also Like...

USL: game over
10 septembrie 2012
Emminescu (sau era Eminesscu?) să ne mîntuie!
2 decembrie 2010
Cîinii traficanți de droguri ai lui Ivanciuc se întoarce
8 iulie 2010
28 Comments
  • Reply
    postacu scelerat
    1 aprilie 2011 at 14:51

    NOI VREM RESPECT!

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 15:14

      treaba voastră:D

  • Reply
    postacu scelerat
    1 aprilie 2011 at 15:27

    tovarasa, tovarasa, tapalaga misca banca!

  • Reply
    KAKA MIZE
    1 aprilie 2011 at 16:06

    Itzic facuse pungaseli si e chemat la fisc sa dea socoteala. Avocatul ii spune sa-si traga tzoale de om bogat, ceas Patek Philippe si sa se duca cu Rolls si trei badigarji la intrevedere ca sa-i dea pe aia pe spate, Strul ii spune sa-si puna haine de om sarac si sa mearga cu autobuzu’, poate li se face alora mila de el, iar rabinul ii spune ca poate sa faca cum i-a zis avocatul sau cum i-a zis Strul. Itzic nu pricepe cum se poate una ca asta si rabinul ii spune. „Poti sa te imbraci cum vrei, oricum o sa te futa”. Cu jurnalismul impartial si deontologic e la fel. Pina la urma, ori pui botu’, ori iesi din sistem, e la fel ca in politica. Dup-aia, in timp ce-ti numeri banii, iti gasesti scuze.

  • Reply
    Ego
    1 aprilie 2011 at 17:12

    Ăsta e răspunsul pe care-l aşteptam la comentariile de ieri. Acum înţeleg. Cel mai important lucru aici, după cum a remarcat şi Liviu Avram, este faptul că piaţa a fost inundată cu fragmente suculente, fapt ce a ridicat mingea la fileu celor care susţin că sunt irelevante telegramele. Păcat. Şi e păcatul lui Tăpălagă.

  • Reply
    Dan
    1 aprilie 2011 at 17:18

    Pai Liviu Mihaiu il tot facea pe tapalaga agent acoperit si eu credeam ca – s elucubratii. Uite ca, cine stie, poate o fi adevarat..

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 17:30

      habar n-am ce spune liviu, dar presupun că-și asumă

  • Reply
    baby jane
    1 aprilie 2011 at 17:35

    a, si poate n-ati avut timp sa observati, dar dl. tapalaga a si scris un editorial in 2 parti despre modul in care au fost relatate uichilicsurile. pe principiul paiul din ochii altora vs. barna din ochii lui.
    cred ca din punct de vedere jurnalistic povestea wiki era un subiect aproape imposibil de ocolit/ignorat. pentru mine, ca om de rand, sincer n-au insemnat mai nimic. nu m-am obosit sa citesc pe nicaieri. mi se par prea lungi si cancanistice.

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 19:39

      sînt „cancanistice” pentru că asta ți s-a servit. sau aproape numai alea

  • Reply
    calin
    1 aprilie 2011 at 17:54

    bai frate, da va transferati si voi la antena3 in grup sau numai prisacaru?
    prisacarule tu esti agentul lui buscu?
    adevarul e ca va cred ca va pare rau ca va fugit presul de sub picioare cand ati crezut ca numai voi si jurnalul aveti exclusivitatea, stai, mai era si celalalt ziar de mogul, adevarul

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 18:04

      ești bun, foarte bun, o inteligență ascuțită

  • Reply
    cantul_de_jale
    1 aprilie 2011 at 20:22

    Mai bine coordonati Avram+Prisacariu la batut obrazul decat la publicat uichilicsuri. Dincolo de asta, ceva scartzaie in reprosurile lor: ba Tapalaga n-a publicat tot si a facut selectii care sa-i serveasca ideologia, ba a publicat in vrac, prea mult deodata, si nu i-a lasat bietului cititor timp sa-si opereze propriile selectii. Mie-mi suna a scancetele unor copii carora li s-a luat jucaria. Oricat ar pretinde ei ca stiu sa piarda cu fair play. Nu reiese.
    I se mai reproseaza lui Tapalaga ca da lectii, ca intepreteaza, ca a scris un editorial in doua parti care arata ca un curs ex cathedra. Dar cititorii lui Tapalaga stiu ca omul asteapta ca un fenomen, un eveniment semnificativ sa-si incheie evolutia si abia dupa aia isi publica propria lui analiza asupra lui. E, probabil, singurul jurnalist roman care se exprima numai cand i se pare necesar si relevant. El cerceteaza, gandeste, decanteaza, sintetizeaza. Ceilalti doar vorbesc sau scriu.
    N-am actiuni la HN, nu sunt frate de sange cu DT. Sunt simplu cititor de KMKZ, dar si de HN. Si ma bucuram, pana acum, ca jurnalistii buni pot convietui si chiar colabora. Se pare ca teaca e prea stramta pentru atatea sabii. Nici nu e o mare nenorocire: eu, cititor simplu, am numai de castigat dintr-o concurenta cainoasa.

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 20:38

      mi-e foarte greu să simt că mi s-a luat jucăria, cînd văd cît de distrusă a ajuns jucăria asta după ce s-a jucat hotnews cu ea

  • Reply
    cantul_de_jale
    1 aprilie 2011 at 20:26

    Inca ceva: si Avram, si Prisacariu, lasa senzatia ca stiu mai multe despre Tapalaga si despre toata povestea asta, dar se abtin. Asta nu mai e in avantajul cititorului si numai transparenta nu se cheama. Deci, daca va sta ceva pe limba, oameni buni, scuipati tot. Daca pastrati niste informatii doar pentru voi, ca arme cu potential de „pac la Rasboiul”, va faceti vinovati de exact acelasi tip de fatarnicie pe care i-l reprosati lui DT.

  • Reply
    basencu
    1 aprilie 2011 at 21:33

    Tapalaba iubeste justitia.Tu o critici.
    El lucrat la justitie.Tu nu.

    • Reply
      prisacariu
      1 aprilie 2011 at 21:54

      ești răutăcios și vorbești urît

  • Reply
    alphabeto
    1 aprilie 2011 at 23:13

    o fi ceva mai mult decat ne zici, dar daca nu ne zici, noi n-avem de unde sa stim. nici nu te credem, nici te credem. ne uitam ca la uichilics, si ne scarpinam indelung, cu gura cat canceul..ce zisasi, ba?

  • Reply
    samka
    2 aprilie 2011 at 11:29

    gata, m-am decis: chiar NU imi place de tine. succese in activitatea pseudo-jurnalistica

    • Reply
      prisacariu
      2 aprilie 2011 at 12:19

      bine că am lămurit-o, mă tortura îndoiala!

  • Reply
    Intriga WikiLeaks – Palatul Sutu
    2 aprilie 2011 at 11:30

    […] poate fi dedusă de aici, de aici şi de aici. Lectură […]

  • Reply
    kilroy
    2 aprilie 2011 at 18:15

    Nu am vazut nici o schimbare de atitudine la Dan Tapalaga in ultimii 3-4 ani: aceeasi lupa aplicata paiului din ochiul celuilalt.

  • Reply
    Flavia
    2 aprilie 2011 at 19:57

    Intr-o economie de piata invingatorul ia totul. Dan Tapalaga a fost primul taind calea RealitatiiTV. Ceilalti puteau transmite alte pasaje din cablograme. Nu au facut-o. Dovada ca asta e adevarul. De data asta va transmit regretele mele. Dan Tapalaga primeste felicitarile.

    • Reply
      prisacariu
      2 aprilie 2011 at 21:38

      nu numai felicitările, ci și masa și dansul, știe el unde

  • Reply
    f_et_v
    2 aprilie 2011 at 22:26

    De la propaganda, inapoi la jurnalism: no way back. E ca virginitatea. Sau ca auzul.
    Felicitari pentru acest articol !
    Am aceeasi interpretare ca si dvs. L-am apreciat pe Dan Tapalaga, chiar si cind am avut alte opinii decit el. Acum nu sint deloc convins ca il mai pot lua in serios. La cei care au facut pasul spre propaganda, atunci cind ii citesti, trebuie sa iti dezvolti un simt special, ca sa desparti apele – lucru foarte obositor.
    Intr-o lume decenta, ar fi fost mult mai multi care sa protesteze impotriva fragmentarii (interesate politic a) cablogramelor si impotriva neprezentarii textului englezesc. Desolidarizarea dvs. este destul de izolata, din pacate. Cunosc multi „jurnalisti” care ar fi facut la fel ca Tapalaga. Sau chiar mai rau. Asta este …

  • Reply
    lecampeur
    3 aprilie 2011 at 9:01

    Atat timp cat 2 televiziuni si vreo 5 ziare arunca cu rahat in putere si Basescu nu e rau ca Tapalaga a aruncat cu rahat in PSD si PNL chiar daca pt asta a ales fragmentele care trebuiau. Propaganda se face in ambele sensuri si trebuie oprita totcu propaganda. Cand comunistii faceau propaganda in Romania capitalistii combateau tot cu propaganda la Radio Romania Libera sau Vocea Americii.

    • Reply
      prisacariu
      3 aprilie 2011 at 10:51

      adevăr grăiești!

  • Reply
    Sorin
    3 aprilie 2011 at 21:05

    Hotnews este inchinat acestui regim unic in istoria tarii intr-un mod absolut dezgustator. Nu mai stiu saracii cum sa acopere mizeriile semnate basescu, boc, udrea si restul animalelor din acest grup. Pentru ca inaintea lor ii condamn pe cei care i-au votat, pe toti manelistii care au vandut tara pe un litru de ulei, doresc din tot sufletul ca regimul PDL sa ramana la putere cat mai mult timp.

  • Reply
    Gata? A murit Wikileaks de România? | George Damian
    5 aprilie 2011 at 9:37

    […] integral, restul organelor de presă au mers pe varianta “mestecată” pentru cititor. După cum spunea Cătălin Prisăcariu aici, fiecare a tras spuza Wikileaks pe turta lui. În funcţie de patron, am aflat anumite chestii. Ca […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *