Poate ar fi timpul ca și Fiscul să ia Bac-ul

Acum, Fiscul român e ca un elev la seral care vine la școală după orele de slujbă, eventual una la negru, deja obosit, fără chef și, oricum, fără prea mare convingere că îi trebuie la ceva patalamaua aia pe care o va lua, poate, peste niște ani. Și n-aș vrea să mă întrebați ce presupune slujba Fiscului (aia pentru care neglijează școala), că deja ar trebui să vorbim de slujba DNA-ului și încurcăm instituțiile.
Dar să revenim: poate ar fi vremea, zic, ca Fiscul să-și dea „examenul de maturitate” (ce sintagmă deosebită, dom’le!) și să-și ia Bac-ul. Adică să fiscalizeze, nene, că de aia e Fisc (sau, dacă preferați mai oficial, Agenție Națională de Administrare Fiscală). Adică, ce să facă? Păi, în prima fază, ar fi bine să calculeze ce venituri LEGALE (adică impozitate) are fiecare cetățean (asta e suma X). Apoi, în faza a doua, ar trebui să verifice pe ce bunuri plătește taxe și impozite cetățeanul respectiv (operațiune din care află, evident, ce bunuri deține cetățeanul și care e valoarea acestora – asta e suma Y). În al treilea rînd, Fiscul ar trebui să compare cele două sume, X și Y, obținute. Dacă Y e mai mare sensibil decît X (dacă, deci, cetățeanul verificat are bunuri clar mai valoroase decît veniturile legale), să purceadă la o confiscare a diferenței. Nu din alt motiv decît acela că reiese fără dubiu că diferența de care am vorbit e NEFISCALIZATĂ, în sensul că banii investiți în acele bunuri au provenit din venituri neimpozitate (la negru). Vi se pare suficient? Vi se pare normal? Vi se pare un abuz?
Care ar fi impedimentele? În primul rînd, Fiscul nu pare să-și propună așa ceva. Dar, chiar și dacă și-ar propune, pentru asta ar fi nevoie de o lege, iar asta e deja treaba politicienilor parlamentari. Deci, e nevoie de sprijin politic.
În al doilea rînd, e nevoie de scoaterea nenorocitei de prevederi din Constituție care prevede că averea se prezumă a fi licită. Prin urmare, asta înseamnă că orice avere care nu (se demonstrează că) provine din infracțiuni nu poate fi confiscată. Dar nefiscalizarea veniturilor nu e infracțiune? Parcă e, nu? Chiar și-n țărișoara noastră neatentă la astfel de mizilicuri.

You May also Like...

Și sursele se curentează, nu-i așa?
21 septembrie 2010
Memorialul durerii în cur: Felix la TVR
17 aprilie 2013
Și Vadim e mogul
6 aprilie 2010
11 Comments
  • Reply
    KAKA MIZE
    8 iulie 2011 at 0:59

    Simpla chestie ca statul imi ia impozite si taxe ma face sa ma urc pe pereti! Imi bag pula-n el de stat, care prin gura prezidentului declara ca sintem „asistati”, ca statul social nu mai exista si tre’ sa muncim mai mult, mai repede, mai bine, pin-la saptejda ani si sa luam muie la sicriu. Atunci, de ce pula mea sa le dau taxe si impozite?! Numai ca sa aiba ei ce fura?

    • Reply
      Cockwork Orange
      9 iulie 2011 at 7:14

      E ca in bancu ala cu statuia: Statu-ia-tot! Noi primim doar oferta electorala!

      • Reply
        KAKA MIZE
        9 iulie 2011 at 16:29

        Sa ne mutam banii in Botswana, sa-si ia d-acolo impozitele ! Cu sacii !

        • Reply
          AntiGelu
          11 iulie 2011 at 13:24

          Eu zic sa refuzi salariul si sa iei suma cuvenita cu titlul de „imprumut”, cum face motanul cu ceata lui de pitigoi.
          Si dupa cum vad, pe imprumuturi nu se ia impozit, chiar daca unele sint venite din neant, de la persoane care n-au vazut in viata lor o asemenea suma.

  • Reply
    flo
    8 iulie 2011 at 8:35

    Anarchy…yeahhhh…aaah…..aahh….what?

  • Reply
    Stefanuta
    8 iulie 2011 at 8:39

    si cine o sa faca toate aceste calcule? Pentru asta trebuie inca o licitatie ca sa se achizitioneze un soft specializat, soft care va costa cateva zeci de milioane de euro si care va crapa dupa 2 ore de fucntionare.

    • Reply
      M
      8 iulie 2011 at 18:06

      Asta ar presupune ca mai întâi să funcţioneze… ceea ce nu prea este cazul cu majoritatea „softurilor inovatoare”.

  • Reply
    el_bubui
    9 iulie 2011 at 16:39

    bravo prisacare, ai facut si tu nitel seo-spam cu BAC-ul, ia-ti o bere coae

    • Reply
      prisacariu
      9 iulie 2011 at 18:19

      iti iau si tie niste virgule cu ocazia asta

  • Reply
    AntiGelu
    11 iulie 2011 at 13:27

    Daca tot alaturam „fiscul” cu „BAC”-ul, care e situatia fiscala a sumelor adunate si manageriate de diverse „comitete de parinti”?
    Am crezut ca pic de pe scaun cand a aparut una la televizor cu titulatura: presedinta organizatiei nationale a comitetelor de parinti :)) Fuck me. Nu, fuck me sideways.

  • Reply
    Ralu
    12 iulie 2011 at 11:30

    @prisacaru
    Vorbim de fiscul din Romania, da? Sa ne-ntelegem. Adica acelasi fisc care mi-a luat mie banii o luna sau doua, nu mai tin minte, pentru somaj, desi eu sunt PFA, deci cum vine sunt self-employed, deci nu beneficiez de somaj in veci? Si dup-aia cred ca cineva si-a dat seama ca absurditatea e prea mare si au renuntat, dar eu am ramas cu banii luati? Si alte cateva mii ca mine?
    De ce oare in Romania cetatenii cinstiti (cu Bacul luat pe bune, ca-mi dadea el, mie, tata, bani de spaga, pe spinare; nu ca as fi stiut cui sa-i dau) vor sa fie nemti, iar ceilalti vor sa fie… nu stiu, romani? La faze de-astea, romanii castiga tot timpul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *