Europa lui Marga e din cărți. Scrise tot de el

Zilele acestea, guvernul Victor Ponta și-a luat niște bobîrnace (că așa e în diplomație, nu se dau scatoalce din prima) de prin Europa și de prin SUA. Nemții au fost destul de tranșanți (preluarea și sursa), americanii „doar” fermi. Că o fi mîna lungă a agenturilor malefice ale lui Băsescu, că a fost cîntecul de sirenă al Monicăi Macovei, nici nu mai contează. Ce e relevant acum e cum va face cabinetul Ponta să înlăture suspiciunile cancelariilor occidentale și transatlantice în legătură cu România. Și cum, deci, vor calma potențialii investitori străini, eventual îngrijorați de țara în care și-ar băga banii.
Pînă acum, însă, ministrul român de Externe, Andrei Marga, nu a făcut nici o declarație publică în legătură cu reacțiile germană, respectiv americană. Comunicarea diplomatică românească a fost lăsată pe mîna unor amatori care au acuzat comploturi străine, pe model Ceaușescu, sau au povestit cum diplomații străini sînt niște naivi care își iau informațiile despre ce se întîmplă în România de pe wikipedia.
Dar nu vă îngrijorați, ministrul Marga chiar face ceva. Își face reclamă. Lui însuși. Chiar pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. După ce s-a întors de la Consiliul European, de exemplu, ministrul român de Externe a trîntit un discurs pe www.mae.ro, intitulat inteligent „Poziții ale României în Uniunea Europeană”. Generalitățile abundă, informațiile vagi sînt regula cînd vine vorba de ce s-a discutat practic la Consiliul European (da, consiliul ăla la care s-a dus Ponta în ciuda Curții Constituționale care a hotărît că era treaba lui Băsescu să conducă delegația României). Atunci, însă, cînd vine vorba de teorie, nimeni nu-l întrece pe Marga. Iată pasajul relevant: „În mod evident, documentul repune în dezbatere tema organizării lăuntrice a Uniunii Europene (sau tema „modelării noii Europe”, cum am numit-o în două cărţi pe care le-am publicat – „Filosofia Unificării Europene„, EFES, Cluj, 2005, 489p., şi „The Destiny of Europe„, Editura Academiei, Bucureşti, 2012, 496p. –  ale căror descrieri detaliate nu le mai reiau aici) şi promovează soluţia „mai multă integrare europeană, economică şi politică””.
Așadar, cînd vine vorba de ce ne afectează pe toți pălmașii contributori la bugetul UE, e treaba lui Ponta să ne zică (tot din discurs: „Recent încheiatul Consiliu European (28-29 iunie 2012) a luat decizii în privința unor puncte majore de pe agendă și a lansat dezbaterea asupra „ideii europene” pentru lunile ce vin. Primul Ministru al României urmează să prezinte în mod detaliat deciziile adoptate, în Parlamentul țării”). Dar, cînd vine vorba de nemurirea academică a sufletului european, ministrul de Externe Andrei Marga  îl citează pe finul intelectual si profesor Andrei Marga de la Cluj. Ceea ce pînă și premierul care a pontat un doctorat prin metoda copy & paste știe că e la fel de eficient ca un glonț care trece pe lîngă gît cînd vrei să te sinucizi.
P.S. Să sperăm că Marga a scris o carte și despre cum să răspunzi la așa o palmă de la Merkel.

You May also Like...

Lecția Andreei Mitu: 100 înseamnă doar 1 urmat de două zerouri
30 mai 2015
FOTO Relatare despre vizita lui Crin la Madrid: patru zile, o singură întîlnire oficială
30 octombrie 2012
De ce Rușanu nu trebuie să primească nici o funcție publică. Cum m-a dat în judecată și a pierdut
23 aprilie 2013
2 Comments
  • Reply
    doamna Nina
    9 iulie 2012 at 18:48

    Curiozitate: de ce nu e tovarasul Iliescu mai activ? Chiar daca meseria lui e de papusar il stiam mai in prim plan. A imbatranit sau are alte planuri?

  • Reply
    John DOE
    10 iulie 2012 at 0:14

    Prostul daca nu-i fudul, parca nu e prost destul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *