Andrei Marga, calorilucifericul guvernului Ponta*

Mi se pare că Marga, după tonele de miștouri pe care și le-a luat pentru dorința de a promova caloriferul ca act de cultură și tradiție transilvană, a ieșit chiar simpatic. Ușor prost, poate senil, ba poate chiar idiot sadea, însă simpatic, benign. Nici vorbă: omul e toxic de-a dreptul. Și, dacă ne îndepărtăm puțin de calorifer, ne iau fiori reci pe șira spinării.
Ce vreau să zic? Că, de exemplu, nu se poate să fie întîmplător că tocmai caloriferul a fost găselnița mondială cu care Marga a decis să ne lase cu gurile căscate de admirație pentru geniul lui carpatic. Dar de ce caloriferul? De ce nu avionul cu reacție? De ce nu podul de la Cernavodă? Sau chiar ața de tăiat mămăliga? Că, uite, acum ne deosebește, în reclame comerciale, de mari nații asiatice specialiste în meditație și arte marțiale. Deci, de ce caloriferul? N-am de unde ști, dar am o vagă bănuială că e vorba de o nostalgie a studentului utecist, comunist, cel care se băga în față la funcții de conducere în structurile studențești ca să apuce să țină o cuvîntare despre tovarășul Nicolae Ceaușescu. Și, astfel, să-și asigure un post, o sinecură, o locuință. Poate chiar la una cu sobă. Care să-l diferențieze de restul nimenilor care nu se pricepeau la discursuri adulatorii pentru marele cîrmaci și care umpleau căminele totdeauna oricum prea pline, în care apa caldă era pe sponci și caloriferele întotdeauna călduțe și prea aproape de geamul rece. Nu? Păi, dacă îți era frig, mai puneai o pătură pe tine, nu? Da, dar dacă erai membru de partid cu funcție, mai puneai un calorifer în casă. Iar dacă erai și turnător, aveai chiar acces la calorifere de-a dreptul fierbinți atunci cînd călătoreai în străinătate. Nu? De cînd aștepta el, Marga, revanșa caloriferului transilvan în fața tuturor caloriferelor fierbinți ale lumii! Hehe, încă din studenție. Da, bă, străinilor, capitaliștilor veroși, ăți avea voi calorifere fierbinți, dar v-ați fi încălzit la foc din balegă uscată dacă nu inventam noi, în Transilvania, caloriferul!
Iar dacă ar fi doar asta aproape că aș putea să înțeleg. Dar să vorbești de calorifer ca invenție românească atunci cînd propriul tău guvern a condamnat orașul care trăiește din mila Oltchim la calorifere glaciale în iarna asta, atunci cînd prețul la energie electrică stă să crească în prag de iarnă (ca și cel la gaze) și cînd subvențiile pentru căldură nu se știe dacă se aplică și iarna asta e o dovadă de cinism vecin cu debilitatea.
Așa că, poate mă repet: Marga nu merită miștouri, ci o pensionare de la Oltchim într-un apartament din orașul Oltchim, fără subvenții la încălzire.
* text scris pentru revista „Kamikaze”

You May also Like...

Să numărăm firele de păr din nasurile protestatarilor
30 august 2012
În atenția fanilor lui Anders Behring Breivik
9 august 2011
Vom avea tătuc: MRU
20 aprilie 2010
4 Comments
  • Reply
    Alexandra
    16 octombrie 2012 at 22:40

    Da, pentru ca legarea vesnica de baza piramidei nevoilor e cea mai mare mizerie care i se poate intampla fiintei rationale

  • Reply
    Constantin
    17 octombrie 2012 at 3:38

    Chiar daca va parea ca bat campii stiu ca este o teorie care spune ca „exista suflete pereche” si extrapoland vad o foarte mare asemanare fizica intre Ponta si Marga si de aici se poate deduce sustinerea acestuia din urma in functii la varf.Pare o gluma dar cine stie?

  • Reply
    anette
    17 octombrie 2012 at 10:38

    Se zice ca,atunci cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva,mai intai ii ia mintile,asa si cu politrucul Marga.De dragul de-a mai prinde un oscior de rost(asta a facut toata viata lui ilustrul filozof,Ar fi interesant de vazut daca nu cumva jumatate din lucrarile lui nu sunt cumva plagiate,de aici si parinteasca intelegere a pacatului comis cu buna stiinta de imperbul ponta).Sa te mai mire coaptarea unui’telectual”ça jiji?Pe adevaratii intelectuali ai acestei tari ii arunca in derizoriu(nu poate recunoaste ca un Patapievici,Liiceanu,Serban,sunt cu 7 capete deasupra lui).Ar trebui sa-si ia caloriferul si sa se interneze la un azil,acolo-i locul unuia ca el,nu sa ne faca de rasul lumii,afundandu-ne in cel mai grotesc ridicol.

  • Reply
    misu
    21 octombrie 2012 at 20:09

    Bre, nu ma-nspaimanta cu caldura in orasu lu Oltchim!
    N-am pus chior deoparte si mai am si amintiri neplacute, din tinerete, cu rezistenta din boltar legata la bec intr-o camera de camin din ……. cluj-napoca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *