Băsescu, în fața primei umilințe în războiul cu Ponta

Traian Băsescu, 3 decembrie 2012: „Am văzut că se grăbesc să împartă posturi. Să nu vândă pielea ursului din pădure, măcar să nu ia banii înainte, pentru că voi fi extrem de exigent cu privire la cei care au dosare penale. Să nu-şi imagineze că un om, un ministru cu dosar penal, fie el trecut şi prin Parlament, va avea ocazia să depună jurământul în faţa mea” (sursa).
Victor Ponta, premier desemnat de către Traian Băsescu, 17 decembrie 2012: „Da, vom avea miniştri impotriva cărora s-a declanşat procesul de urmărire penală” (sursa).
În cîteva zile, vom vedea cine s-a aruncat și cine a jucat cu cărți în mînă. Mă aștept ca Băsescu să joace, dar știe că nu va putea respinge un ministru decît o dată, a doua oară (conform unei decizii a Curții Constituționale din 2007, parcă, cînd Tăriceanu l-a propus pe Cioroianu la MAE) este obligat să-l accepte. Or, în acest caz, dacă Ponta insistă cu propunerea unui penal, președintele va pierde pe mîna lui. Sigur, va fi demonstrat, în scenariul ăsta, că a încercat să împiedice o numire nepotrivită, dar cîștigător va fi Ponta.
Pentru cine va cîntări mai greu o astfel de numire? Va părea Ponta mai protector de corupți decît pînă acum? Sau, dimpotrivă, va părea Băsescu din ce în ce mai slab, umilit?

You May also Like...

Fracturatul la cap domn Ponta
29 martie 2013
Scuzați deranjul: știe cineva care e programul politic al lui Vasile Blaga?
29 noiembrie 2010
De ce vor americanii datele biometrice ale liderilor români
3 decembrie 2010
18 Comments
  • Reply
    mc25
    18 decembrie 2012 at 14:08

    Presedintele a si spus intr-un interviu (parca la Robert Turcescu) ca nu poate refuza un ministru trecut prin parlament. Problema e daca il va suspenda apoi.

    • Reply
      prisacariu
      18 decembrie 2012 at 14:10

      nu-l poate suspenda dacă e și parlamentar

  • Reply
    Iulian
    18 decembrie 2012 at 14:58

    decizia ccr e valabila in cazul remanierii sau vacantarii postului. nu in cazul instalarii guvernului.

  • Reply
    mint_rubber
    18 decembrie 2012 at 17:10

    Eu as astepta pana la vara sa vad cine va iesi umilit din toata treaba asta. Cu toate procentele lui daca ma uit la situatia economica si la cerintele FMI pozitia lui Ponta nu mi-se pare foate stabila.

  • Reply
    Basencu
    18 decembrie 2012 at 18:30

    Sa mai punem si mana pa carte ca de gargara.
    Voi ca eoropeni poate cititi conventia cedo art. 6 paragraful 2
    Apoi va imaginati cum sile camataru cere sa nu mai intre in contact cu persoane cu urmarirea penala inceputa.
    Eu nu spun ca chioru are apucaturi de parnaias, cert e ca cei din boxa au mari abilitati de presedinte.

    • Reply
      Paul
      18 decembrie 2012 at 22:34

      ….si cand te-ai izbit cu capul de usa, ai vazut clanta, sau ai continuat sa dai din cap, sperand sa-ti deschida cineva?

      • Reply
        Alexandra
        20 decembrie 2012 at 12:21

        unde cel care da in continuare cu capul e romanul care i-a votat stiind cum sunt
        🙁

  • Reply
    John DOE
    18 decembrie 2012 at 19:49

    Tot ma intreb de ce nu intoarce Base spatele tutuor, din cauza acelei parti din alegatori care s-au dus la vot si au facut ce au facut. De ce nu ne zice la televizor: „Ba, va bag undeva, daca m-ati lasat singur cu astia pe cap. Daca pe voi v-a durut la basca, ma va durea si pe mine. Luati-i acuma si spalati-va cu ei pe cap.”
    Pornind de la „Being John Malkovich” pot doar sa zic ca eu nu am descoperit nici un portal in capul Presedintelui, ca sa pot sti ce gandeste. Asa ca pot doar sa imi imaginez motive si motivatii facand apoi exercitii logoreice demne de Antena 3.
    Din domeniul vast de motivatii posibil, hai sa ramanem la formularea ta „va parea”, care mie imi vorbeste despre imagini. Ai ales doua dintre cele care pentru unii si pentru tine sunt relevante in cazul de fata: „protector de corupti” si respectiv „slab, umilit [de un bluf nereusit]”.
    Ma axez in continuare doar pe Basescu, dar cred ca daca vorbim despre imagini, trebuie sa vorbim si despre unghiuri sau puncte de vedere. La ce ma refer? Pai O imagine are despre Basescu Barosso, de ex., si ALTA are despre el Putin. O imagine are un alegator PPDD, si ALTA are un intelectual de-al lui Basescu.
    In unele planuri de imagine, Basescu va parea slab, in altele va parea puternic. In unele – un terminat, in altele – un supravietuitor. In unele – un corupt, in altele – un incoruptibil. In unele – un protector al unei pipitze, in altele – unul care a trimis la bulau „o fetitza”. Calau / salvator, tiran / protector al democratiei… Cred ca putem insira imagini la nesfarsit.
    Daca totusi Basescu nu isi da demisia de la Cotroceni, respectiv ramane implicat activ in fata unui electorat spalat pe creier si manifastandu-se ostil prin reprezentantii alesi, pentru mine aceasta inseamna ca inca are interes ca in anumite planuri sa isi proiecteze imagini pozitive, puternice.
    Ramane de vazut care ar putea fi acele planuri, si care ar putea fi „de ce”-ul din spatele dorintei de a se vedea pozitiv in acele imagini.
    Un plan pe care il banuiesc (din manifestari si discursuri ale sale anterioare) este planul respectului de sine. Acest plan a fost pentru mine mereu urmarit vizibil in rolurile sale de capitan, ministru, presedinte, tata de familie etc. Bine, moralitatea pe care o are in spatele propriului respect de sine poate fi supusa dezbaterii. Dar el pe el insusi doreste sa se vada ca un om integru, care isi duce pana la capat o sarcina pe care si-a asumat-o. Nu comentez cat de moral il vad altii sau eu. Doar observ ca el doreste, pentru sine insusi, sa-si proiecteze o imagine pozitiva in acest plan.
    Mai as putea sa amintesc aici si alte planuri pe care eu presupun ca el doreste sa le imprime cu imagini ale sale pozitive sau de superioritate. Dar poate mai au si altii supozitii. Nu vreau sa monopolizez discutia 🙂

  • Reply
    Paul
    18 decembrie 2012 at 22:21

    Putin imi pasa mie de umilintele lui Basescu…. Mie imi pasa ca traiesc intr-o tara condusa de un golan mincinos si escroc, pe care tot mai multi lingai il vad deja un „redutabil” om politic, de viitor. Pai ca sa fii om politic trebuie mai intai sa fii om, ori asta-i biped doar din intamplare, nu vad nicio legatura intre specia din care fac parte eu si specia (?) din care face parte Ponta.
    Ponta o sa puna ce ministrii vrea el, ca l-au votat peste 4 milioane de cretini, pe care, cica, n-ai voie sa-i injuri, ca ei reprezinta poporul roman. In vara idiotii au fost prea putini, acum, in iarna, tampitii au fost suficienti ca sa rastoarne caruta de-a curmezisul drumului. Asta-i neamul. Brucan a facut o ironie cu aia „20 de ani” ai lui, el stia ca nici in 2.000 de ani nu se va schimba ceva cu neamul asta. Cred ca s-a amuzat teribil cand a aflat ca „astia din bantustan” s-au suparat pe el, acuzandu-l ca e pesimist…….

  • Reply
    capcaunu'
    18 decembrie 2012 at 23:27

    Toata lumea stie ca Basescu e legat la maini, iar Ponta este la comanda lui Nastase, Dragnea si Voiculescu. Masa si lautarii sunt platite de Merkel asa ca tot ce fac ai nostrii e gargara si joc de glezne.

    • Reply
      Nicolae
      20 decembrie 2012 at 8:07

      Crezi ca Anghela va pune biciul pe fritzii ei sa traga si mai tare? Vezi ca s-ar putea ca fritzii sa se vrea afara ca si johnyii de pe Tamisa. Nu-i asa ca UE se va transforma in MUE far’ de astia? La ce sa mai traga bre?

  • Reply
    John DOE
    22 decembrie 2012 at 11:36

    Salut Prise, am citit un articol interesant in Adevarul despre acordul presedinte – prim-ministru. linkul: http://adevarul.ro/news/politica/pacea-cotroceni-ponta-zice-nu-mai-fac-basescu-devine-nesuspendat-1_50d3b43a596d7200911f5d78/index.html
    Sunt curios daca ai apucat si tu sa scrii pe undeva ceva pe tema acestui acord sau daca ai de gand sa o faci.

    • Reply
      prisacariu
      23 decembrie 2012 at 23:05

      armonie, pace, înțelegere:). deocamdată. să așteptăm 2013, însă

      • Reply
        Alexandra
        30 decembrie 2012 at 23:23

        🙂

  • Reply
    Constantin
    28 decembrie 2012 at 20:30

    Băi nemernicilor!Băi ticăloşilor!Eu sunt primul ministru al republicii monarhalo-constituţionale,sau ceva de genul!Cine şi-a permis să mă plagieze pe mine,bă?Cine l-a pus pe scârnăvia(citat din bengalezul de mădălin voicu) de Morar să-i verdicteze,scuzaţi limbajul gorjean care este,pe procurorii ăia,aşa cum şi eu,acelaşi primul ministru,l-am numit pe liviu pop,care să numească comisia care să mă verdicteze în ceea ce priveşte acea înscenare ordinară cum că aş fi ppp,,,,,,,plagiat,na că am spus-o!Bă hahalerelor!Bă,să nu uitaţi că şi eu ţin cu steaua care steaua sus răsare,ca o taină mare……….!Ho Ho Ho!Na că l-am plagiat si pe moşul!Să nu uitaţi ce drum este pavat cu intenţii bune,d-le Prisăcariu!

  • Reply
    Nea
    30 decembrie 2012 at 9:06

    Ştii care e cea mai mare umilinţă pentru un om ca Băsescu? Să-şi vadă nava scufundată aiurea de nişte ofiţeri beţi sau puşi pe jaf.
    Ar face orice ca să o menţină pe linia de plutire.

  • Reply
    Paulensson
    31 decembrie 2012 at 21:31

    Un An Nou Fericit Catalin!
    (B1 TV difuzeaza Vanghelionul??? Iar pe antena3 vad ca e VUNK, in direct din Piata Constitutiei!!! Bine asa… Daca se duce de-a dura si B1 TV nu mai ramane decat Europa Libera. Sper sa nu apuc seara in care sa-l aud pe Prisacariu spunand din studioul Europa Libera „Toate cele bune!”)

  • Reply
    pensionara
    17 ianuarie 2013 at 0:44

    Ce se intampla gle Prisacariu, nu mai scrieti la Kamikaze? Va urmaream in fiecare saptamana. Vad ca v-a acaparat total televiziunea. E bine si-asa. Aveti un stil de-a modera emisiunile foarte placut. Imi place ca nu va lasati intimidat de invitati. Va urez succes !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *