"DA" pentru act de identitate la cumpărarea cartelelor preplătite, "NU" pentru monitorizarea comunicațiilor pe internet

Sebastian Ghiță, deputat PSD, vrea o lege care are două ținte: 1. obligația celor care cumpără cartele preplătite cu număr să prezinte un act de identitate; 2. monitorizarea tuturor comunicațiilor pe internet tot timpul și stocarea datelor pentru a putea fi accesate ulterior.
Conform declarațiilor lui Ghiță, informațiile obținute prin monitorizarea comunicațiilor online nu pot fi accesate decît cu mandat de la judecător. La fel, interceptarea convorbirilor telefonice efectuate de pe cartele preplătite nu poate fi făcută decît tot cu mandat de la judecător (cum se întîmplă și acum cu orice interceptare telefonică, indiferent că apelul e efectuat de pe un număr de abonament sau de pe o cartelă preplătită).
Și acum, cîteva observații:

– mare parte din presă e într-o eroare: discută NUMAI despre interceptarea convorbirilor telefonice, cînd partea asta din legea propusă de Ghiță e aproape inofensivă; de ce e inofensivă? pentru că legea lui Ghiță vrea doar identificarea numerelor de mobil de pe cartele preplătite, NU interceptarea convorbirilor; practic, și în acest moment convorbirile telefonice între numere de cartele preplătite pot și chiar sînt interceptate, problema este că NU POT FI IDENTIFICATE identitățile celor care dețin acele numere de pe cartele preplătite; așadar, eu, ca deținător de abonament telefonic, nu am nici un fel de problemă ca cei care cumpără cartele preplătite să prezinte un act de identitate, ba chiar dimpotrivă: vreau să știu ca cei care mă sună de pe tot felul de numere și mă hărțuiesc să poată fi identificați; nu-mi spuneți că nici unul din voi nu s-a întîmplat să fie sunat de pe un număr oarecare de mobil și să fie înjurat, agresat etc; ei bine, în astfel de cazuri, o plîngere la poliție nu vă ajută cu absolut nimic: vi se va spune că e un număr de cartelă și că utilizatorul nu poate fi identificat;
– ceea ce uită sau se face că uită mare parte din presă este că Sebastian Ghiță are în vedere, prin legea pe care intenționează să o propună, și monitorizarea constantă a tuturor comunicațiilor pe internet și stocarea datelor într-o uriașă bază de date; ei, și aici apar foarte multe întrebări: cine adună datele? cine le stochează? cine oferă garanții că instituția care monitorizează și stochează datele online nu le va accesa abuziv? Toate aceste întrebări nu au răspuns, deocamdată, dar aici e marele pericol, riscul imens la care e posibil să fim supuși în viitorul apropiat. Așa că zic să ne mai gîndim.

You May also Like...

Apel către wikileakele
28 martie 2011
"Grețos" Stanca ștergea
14 iulie 2010
Cum se spune corect: "Vîntu a furat" sau "Vîntu a delapidat"?"
13 iulie 2010
5 Comments
  • Reply
    Turnoftheglory
    18 iulie 2013 at 14:25

    Vreau sa vad dispozitivele alea de stocare care inregistreaza internetul. Si daca pui keywords, imensitatea sarcinii te tampeste de-a dreptul. Megaprocesoare pentru analiza, mii de oameni preocupati de traficul de porn, ei si, vor opri un atentat astfel? Din parti. Insa vor intra cu picioarele in viata oamenilor doar ca Asesoft sa vanda un rahat statului.
    Atata timp cat exista proxy si zeci de metode de anonimizare, cloud si remote, nu avem de a face decat cu o lege cu dedicatie si diversi tampiti care cereau CNA-ul netului.

  • Reply
    sed lex
    18 iulie 2013 at 17:51

    Oare crede d-l Ponta, că un terorist, va cumpăra o cartelă preplătită, cu o carte de identitate proprie? Îl suspectam de mai multă inteligenţă. Pe d-l Ponta, binenţeles. Dar nu ar fi prima dată când greşesc.
    Pe de altă parte, avem deja o întreagă industrie de falsificat documente- cărţi de identitate, paşapoarte, diplome. De cărţi de credit nu mai vorbesc. Aşa că, istoria(şi isteria!) cumpărăturilor cu buletinul, va atinge noi culmi.Ale ridicolului.

  • Reply
    ionut
    18 iulie 2013 at 19:33

    @ Catalin Prisacariu: sa presupunem ca sunt un terorist si vreau sa te arunc in aer pe tine. ca sa te arunc in aer fac planul impreuna cu un prieten.
    – nu pot sa fac planul la telefon, pentru ca ala e deja monitorizat si interceptat.
    – nu pot sa fac planul in aer liber, ca, stim doar, se mai fac si interceptari ambientale.
    – POT SA FAC PLANUL vorbind pe chat, pe Facebook, pentru ca chatul nu e monitorizat.
    nu sisizezi o mica problema aici? 🙂 chiar nu-ti suna a ceva de genul „teroristi, va invitam pe internet, e aproape gratis si legal, ia, gata, ma, toti teroristii sa se mute pe internet!”.

  • Reply
    gabriela prodea
    18 iulie 2013 at 20:25

    Ideea este ca toate cartelele au numere de telefon aferente. Este foarte simplu ca producatorul sa ofere numerele de telefon institutiei care solicita acest lucru (ca si in cazul facturilor, documentelor cu regim special, ex. Imprimeria Nationala etc.), iar din urma sa poata localiza, monitoriza convorbirile. Eu nu agreez ideea ascultarii, sincer. Pentru aceasta exista institutii platite de mine, ca de altfel muuulte altele. Inca o noapte a (n)ratiunii care naste monstri.

  • Reply
    Camelian Propinatiu
    18 iulie 2013 at 21:47

    Nimeni nu-l consiliaza pe cetatean cum sa se apere civic de functionarul corupt. Teama ca orice convorbire se asculta si orice eMail se stocheaza e o intimidare eficienta pâna si pentru sesizarea anonima, paradoxal inca eficienta sub bolsevism. Odata cu interceptarea cartelelor telefonice preplatite dispare ultimul canal anticoruptie necontrolat. Altminteri, românii s-au obisnuit cu gândul ca pot fi ascultati pâna si de particulari superdotati, asa ca se converseaza mai mult de placere decât ca sa comunice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *