EXCLUSIV. Cele două hărţi întocmite de STS pentru localizarea medicului Radu Zamfir, care se vor afla pe masa CSAŢ

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale a pus la dispoziţia autorităţilor de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni două hărţi de localizare a apelurilor telefonice efectuate de medicul Radu Zamfir. Ambele localizări au fost întocmite de către STS pe baza informaţiilor primite de la operatorii de telefonie mobilă. Nici una dintre localizări, însă, nu a fost suficient de exactă pentru ca supravieţuitorii accidentului să fie găsiţi la timp. Consiliul Superior de Apărare a Ţării trebuie să decidă dacă lipsa de acurateţe a localizării a fost cauzată de limitele tehnice ale operatorilor de telefonie mobilă, cum susţine STS, sau de procedurile STS, cum susţine premierul Victor Ponta.

Continuarea, aici.

You May also Like...

Boc, un anumit premier dintr-o anumită țară
15 noiembrie 2011
Hrebenciuc l-a încurajat pe Becali să dea mită la U Cluj
28 mai 2013
EXCLUSIV PENTRU CEI CARE ȘTIU SĂ CITEASCĂ: motivul OFICIAL pentru care a venit Victoria Nuland la București
15 ianuarie 2014
9 Comments
  • Reply
    adib
    1 februarie 2014 at 17:46

    cuvantul cheie din decizia ANCOM e aici:
    ” f) raza ESTIMATIVA de acoperire”
    A transmis STS catre IGSU ca datele pe care le are sunt aproximative si pot fi eronate?

  • Reply
    Vlad
    1 februarie 2014 at 19:44

    Deci e clar, informatiile transmise de la operatorii de telefonie sunt insuficiente.
    Se trimite doar ID-ul de celula sau sector de celula, in loc sa se trimita si distanta estimata intre telefon si statia de baza (timing advance-ul):
    http://en.wikipedia.org/wiki/Timing_advance
    Din http://en.wikipedia.org/wiki/GSM_localization :
    The accuracy of network-based techniques varies, with cell identification as the least accurate (adica situatia de fata) and triangulation as moderately accurate (asta ar fi mers daca erau mai multe celule in zona), and newer „Forward Link” timing methods as the most accurate (asta e varianta in care se tine cont de timing, si care la noi pare sa nu fie implementata).
    In cazul de fata, daca erau disponibile si informatiile de timing advance, s-ar fi obtinut o banda cu lungimea de vreo 20 km si latimea de 1 km pentru cautare, pentru fiecare dintre cele doua celule.
    Daca te apucai pe urma sa intersectezi cele doua benzi, poate reuseai sa limitezi zona de cautare la un cerc cu raza de 2km.
    Cu datele din cele doua harti, nici-o sansa. Cel putin harta de la Orange mai mult a dezinformat, pentru ca a subestimat aria in care poate fi folosita celula.
    O alta metoda care sa restranga cat de cat aria ar fi fost prin excluderea ariilor acoperite mai bine de alte celule, dar astea deja sunt lucruri de finete.
    Oricum, apelul Orange a fost facut tarziu, si nu stiu cat ar mai fi ajutat. Daca era facut mai devreme s-ar fi putut intersecta ariile de acoperire pentru cele doua celule, si se obtinea o arie de cautare de aproximativ 5km x 20km.
    Ceva de genul asta: http://d.pr/i/Da4M
    Deci ar fi restrans la jumatate aria de cautare.

  • Reply
    adib
    1 februarie 2014 at 22:22

    Foarte bun comentariul lui Vlad.
    Eroarea STS facuta acum cativa ani este ca a vrut sa gestioneze un serviciu care presupune relatii cu publicul, precum 112. Iar in caz de rateuri-inevitabile in activitatea asta- serviciul este expus la critici. Unde ati mai vazut serviciu militarizat sa se bage in asa ceva?
    Ei trebuiau sa fie discreti si sa se ocupe doar de partea tehnica, routere, switchuri, fibra optica, cabluri, calculatoare – pentru ca sunt specialisti in telecomunicatii si IT. Dar pesemne tentatia de a-si angaja nevestele operatoare la 112 a fost mai mare.

  • Reply
    adib
    1 februarie 2014 at 22:29

    Iar 112 cu operatoarele se poate muta foarte bine in subordinea ISGU sau direct a ministerului de interne, STS ramanand sa asigure doar tehnica de telecomunicatii, asa cum asigura si pentru alte institutii.
    Lacomia de a gestiona bugete mari si a avea posturi multe in subordine nu face bine la un serviciu secret.

  • Reply
    Vlad
    2 februarie 2014 at 1:36

    In fine, trecand peste partea cu telefoanele mobile, avionul ala a emis dupa prabusire semnal de localizare pe 121.5 Mhz ore intregi, inclusiv dupa gasirea avionului, pana cand i-a disperat pe aia de la Romatsa.
    Ca sa localizezi un emitator pe frecventa aia, iti trebuie un aparat micut, care are 1 kg si costa vreo 750$:
    http://www.ltronics.com/
    Jucaria aia iti spune puterea semnalului, mergi la stanga, mergi la dreapta, chestii de genul asta. Daca ar fi sa se cumpere cate unul pentru fiecare judet ar costa vreo 30,000$ in total, probabil mai putin decat un Logan cu radar pe el.
    E drept frecventa asta nu se mai foloseste de cativa ani pentru localizare prin satelit, fiind inlocuita cu frecventa 406 MHz, digitala, care asigura localizare precisa si imediata prin GPS, dar chiar si emitatoarele noi emit in continuare si pe 121.5 MHz.
    Deci si ce aveam nu s-a folosit. Pe 406 MHz am inteles ca emitatorul avionului s-a stricat. Desi la cat de vechi era avionul am o banuiala ca de fapt nu avea deloc emitator pe 406 MHz, desi costa doar cateva sute de euro. Dar poate sunt eu paranoic.

  • Reply
    Basencu
    2 februarie 2014 at 13:22

    Barosane
    Sper ca astazi sa fie finalul unui jeg , arogant si agresiv cu cei mai mici si sluga cu licuriciul.
    De mai multe ori colegi de ai mei mi se plangea de jignirile pe care le adresa acest individ pentru simplu fapt ca l intrebau cine e ?

    • Reply
      prisacariu
      2 februarie 2014 at 14:53

      cine-s colegii tăi? ce slujbă au, adică

  • Reply
    ion ionescu
    3 februarie 2014 at 16:15

    mai, eu nu m-am documentat, dar poate sa ne spuna cineva, cu legea in mana, cine era responsabil de coordonarea activitatilor de cautare? daca-l asculti pe viorel, singurul responsabil cu stabilirea pozitiei telefonului este STS (poate sa minta cu asemenea tupeu, chiar daca legea ar spune altfel?). daca te uiti la b1tv sau chiar aici, pe kamikaze, ministerul transporturilor, prin ministrul sau, ar fi trebuit sa coordoneze cautarea. traian zicea ieri, dupa csat, ca la ministerul de interne trebuia sa fie capul limpede. cum naiba e legea?

  • Reply
    maria
    3 februarie 2014 at 22:40

    Ptr Ion Ionescu: HG 228/2013 responsabil e CIAS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *