Șeful Consiliului Fiscal, datornic în franci elvețieni. Ce sfat îi va da Guvernului?
Peste 75.000 de debitori în franci elvețieni se uită spre Guvern și BNR zilele astea: va interveni statul în plafonarea/rescadențarea etc ratelor după ce francul elvețian a sărit în aer? Vom vedea, semnalele publice spun că da, statul va interveni într-un fel sau altul.
Iar cînd va interveni, statul va fi sfătuit inclusiv de Consiliul Fiscal, instituție care nu a fost prea amabilă cu Ponta (un exemplu, al doilea exemplu). De data asta, însă, chiar șeful Consiliului Fiscal se află în conflict de interese: Ionuț Dumitru are de returnat 370.000 de franci elvețieni unei bănci (cu tot cu dobîndă, evident). O grămadă de bani chiar și pentru un jucător pe bursă cum e Ionuț Dumitru. Ce sfat îi va da, deci, șeful Consiliului Fiscal lui Victor Ponta?
În chestiune s-ar putea implica și șeful Tineretului Social-Democrat, Mihai Sturzu, și el datornic cu 100.000 de franci elvețieni.
Există și un social-democrat inteligent: ministrul Nicolae Bănicioiu are economii în franci elvețieni, deci nu are decît de cîștigat. E vorba de un depozit de 50.000 de franci elvețieni. Depozit la saltea, probabil, pentru că declarația de avere nu precizează banca unde sînt depuși și nici tipul de economisire.
10 Comments
”statul” să intervină și la Euro !
Cum să îți amanetezi viitorul financiar al familiei pentru 20-30 de ani lăsându-te la mâna hazardului și a speculațiilor internaționale fără ca autoritățile din țara ta să nu aibă niciun control asupra monedei unei alte țări? Când francul era jos, ți-ai asumat sau nu un risc contractând un astfel de împrumut? Dar de ce ai făcut un astfel de împrumut? Era o problemă de viață și de moarte, sau era doar o dorință (normală de altfel) de mai bine? Dar de ce ar urma să beneficieze de un ajutor din partea statului doar acești datornici? De ce să nu beneficieze și cei cu dredite în euro, dolari, lire sterline sau alte monede? Care e criteriul în temeiul căruia se ia o astfel de măsură? Al oportunității? Dar care ar fi urmarea neimplicării statului în această problemă contractuală? Datornicii nu și-ar mai putea plăti ratele și bunurile respective ar urma să fie executate silit. Așa, și? Cu ce sunt eu (noi toți-Statul român) dator să îi plătesc unui gagiu doza de adrenalină de a-și amaneta viitorul pentru 30 de ani? Să fie scoase la licitație, pentru că nu e musai ca acel bun să rămână neapărat al tău până apuci tu să îți achiți împrumutul. Aaaaaa, vrea BANCA să te păsuiască, să renunțe la profit, să te rescadențeze, să îți acorde perioade peste perioade de grație în virtutea câștigului oricum garantat de pe urma ta, atunci da, sunt de acord. Îmi place mentalitatea asta: în loc ca Statul să biciuiască băncile cu toate mijloacele aflate la îndemână pentru a renunța la o anumită marjă de profit în virtutea unei stabilități sociale și financiare atât de necesară, el, Statul, vrea să transfere riscul și pierderea de pe urmele debitorului sau al creditorului pe umerii noștri, ai tuturor, care, din păcate, sau din fericire, suntem doar terți în raportul dintre bancă și client, așadar este imperios necesar ca ceea ce se întâmplă între ei să nu ne afecteze în niciun fel. Concluzie: deși BANCA și STATUL sunt noțiuni oarecum asemănătoare din punct de vedere al confortului pe care îl produc, trebuie mai întâi să mergi la BANCĂ ca să poți apoi să zici că ai STAT.
Așadar, problema sunt băncile și acolo este și rezolvarea. Și să nu uitați niciodată un lucru: CASA câștigă întotdeauna.
[…] Sursa: prisacariu.ro […]
N-ai subiect deschis, așa că postez aici:
•Stiti care a fost greseala? In Romania alegerile sunt organizate de Autoritatea Electorala Permanenta, si nu a fost nicio problema. In diaspora, alegerile au fost organizate de Ministerul de Externe. – Ponta la emisiunea lu nenea Andronic din seara asta – text de pe Hotnews. Hopa henț! Așadar acum recunoaște Viorel că alegerile din diaspora erau organizate și se aflau sub stricta responsabilitate a Ministerului de Externe! Iaca declarație de adăugat la dosar de către PÎCCJ
•In continuare va spun si orice jurist va poate spune ca schimbarea legilor jocului nu se poate face in timpul jocului – același Viorel: FALS! Așa cum a cerut și Președintele (i-am trmis un mail pe adresa personală, a făcut solicitarea public apoi mi-a răspuns personal la mail) în care i-am indicat acest lucru – singura autoritate care putea modifica legea privind alegerea Președintelui în cuprinsul căreia este stabilit programul de vot între orele 7-21 era Guvernul prin OUG. Atât și nimeni altcineva. O dispoziție dintr-o lege nu poate fi modificată de către nicio altă autoritate în afară de Guvern prin OUG sau, evident, de către Parlament. Așadar un jucător s-a autofavorizat.
Să nu uităm referendumul de la lovitura de stat din 2012. Ca să-l poată demite pe Băsescu, văzând că nu se atinge cvorumul, au amânat din mers ora de închidere a urnelor, chiar în ziua votării. Pentru asta, ar fi trebuit să înfunde pușcăria.
Sa nu te apuce plansu’ ca, pe de o parte tragi cu ANI in multime si declari incompatibili pe motiv de conflicte de interese si pe de alta parte te pui si intrebi de politica fiscala si pomeni taman pe aia cu musca pe caciula (credite in franci).
Oare nu ar fi momentul sa vedem clar cine si cat are datorii in franci si tot aceleasi persoane sa se abtina de la actiuni?
Cum sa te astepti la „impartialitate” cand legea pe care o propui, sfatuiesti, votezi te ajuta sa nu ajungi la faliment?
Si in plus, cine v-a pus sa luati credite in valuta lu’ peste?
Macar sa limiteze sumele, adica unul ca Ionut Dumitru care s-a aruncat la 370.000 e clar ca ori e prost ori facea specula si si-a asumat riscul.
Ii trebuiau ceva garantii la suma asta, nu? In afara de mosteniri sau loto daca avea garantiile inseamna ca nu era retardat, deci sa-si asume ce-a facut.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-19137947-polonia-moral-statul-ajute-cei-imprumutati-franci-cand-riscam-castigam-dar-cand-riscam-pierdem-vina-altii-plateasca-pentru-noi-vezi-cum-reactioneaza-guvernele-din-jur-problema-chf.htm
ba ce e circu asta cu francu? stati draqu linistiti pina pe 22 ian cind draghii tipareste niste euroi si cad toate, euro o sa fie 1:1 cu $. o sa cada si francu si lira si toate…daia au dezlegat francu de la gard…