Se reîncălzește planul cu Maior premier?

Înainte cu cîteva luni de prezidențialele din 2014, George Maior a pornit o ofensivă de imagine demnă de un politician în campanie. Deși era încă șef al SRI în acel moment, Maior chiar juca politic: se pregătea să fie nominalizat premier de către președintele României, Victor Ponta, după 16 noiembrie 2014. Premierul Maior avea și cîțiva miniștri pentru guvernul său.
Ponta, însă, nu a mai ajuns președinte și Maior a clacat: atac la Curtea Constituțională, urmat de o demisie care a cam fost demitere.

Două știri recente, însă, pare că refac planul lui Ponta din 2014, dar fără Ponta. Vineri, 12 iunie a.c., președintele Iohannis a semnat decrete de acreditare pentru zece ambasadori români. Dar, surpriză, George Maior nu a primit un astfel de decret (sursa). O zi mai tîrziu, sîmbătă, 13 iunie a.c., Maior se întîlnea cu Liviu Dragnea tocmai la Belfast. Pretextul: meciul de fotbal Irlanda de Nord – România (sursa).
În ciuda condamnării (nedefinitive) la un an cu suspendare pentru fraude la referendumul din 2012, în ciuda demisiei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și în ciuda demisiei din fruntea de președinte executiv al PSD, Dragnea este, în acest moment, cel mai influent om din PSD, cel care ține filiale și baroni grei sub control. Ponta, chiar dacă încă se agață de scaunul de premier, este deja istorie. Iar Gabriel Oprea are ambiții belicoase: vrea preluarea PSD, chiar dacă asta ar însemna să se lupte cu Dragnea.
În acest context, e foarte posibil următorul scenariu: Ponta pleacă de bună voie de la Palatul Victoria, Dragnea și Oprea colaborează pentru menținerea majorității parlamentare și aceasta susține nominalizarea lui George Maior ca nou premier. Iohannis ar fi obligat să-l nominalizeze pe Maior premier și majoritatea PSD – UNPR ar vota în consecință.
Este singurul scenariu în care PSD are o șansă să scoată un scor bun și la localele de anul viitor, dar și la parlamentare. Singura necunoscută este referitoare la Ponta: ce cîștigă Viorel din această înțelegere, astfel încît să fie convins să renunțe la mandatul de premier?
ponta maior

You May also Like...

Curaj, domnule ministru Curaj, cereți-i premierului Cioloș anularea OUG care-l poate scăpa pe Ponta de plagiat!
19 noiembrie 2015
Iohannis: fără oameni politici la șefia SRI și SIE
27 ianuarie 2015
Și ea candidează la europarlamentare pe lista lui Vanghelie
24 aprilie 2019
8 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *