Biriș hăituiește săracii cu taxe dar are off shore în Cipru ca să evite taxele în România

Fusilier Limited, deținută în proporție de 25% de Gabriel Biriș, este o societate off shore cipriotă. Adică o societate comercială folosită de băieții deștepți nu ca să facă evaziune fiscală, firește, ci doar ca să evite impozitele statului în care firma face afaceri. În cazul de față, Fusilier Limited era (în 2008) co-proprietar al unei firme românești (Trinoro Achiziții SRL). În cazul în care o firmă românească deținută de un off shore are profit, acest profit se repartizeazăoff shore-ului, adică acționarului/proprietarului firmei. Numai căoff shore-ul nu plătește impozit pe profit în conformitate cu legea română (adică mult), ci foarte puțin, în conformitate cu legea statului în care a fost înființat (Cipru, în cazul nostru). Practic, statul român nu primește nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero.

Taman invers decât la evazioniștii ăia rupți în cur pe care-i omoară Biriș: ăia cică nu plătesc impozite pentru că nu și-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Birișdeclară venituri (din profit), însă nu plătește nimic statului român. Legal. Ei, vedeți? Asta se cheamă optimizare fiscală, nu evaziune.
Continuarea, aici.
biris fusilier

You May also Like...

DOCUMENTE Ponta: "nu am lipsit nici o zi de la serviciu". Adevărul e, însă, că și-a delegat de OPT ori atribuțiile și a lipsit 38 de zile
22 iunie 2015
Viermii politici din spitale și-au pus viceprimar UNPR la Sectorul 1. Care o fi reacția PMP?
15 iulie 2016
Cum minte MRU: prostește, penibil și interesat. Pentru Ponta
25 iunie 2014
29 Comments
  • Reply
    Cosmin
    4 ianuarie 2016 at 17:07

    In afara de impositul pe profit 16% plateste toate taxele daca lucreaza legal.
    In timp ce saracii haituiti nu platesc nicio taxa.
    Adica in viziunea ta e normal sa nu platesti nicio taxa, iar daca legea iti permite sa platesti mai putin esti un monstru.
    Buna logica asta. Proletar 100%

    • Reply
      prisacariu
      4 ianuarie 2016 at 17:47

      daca te dai interesat de soarta bugetului, plateste toate taxele in romania. daca nu o faci, esti ipocrit. simplu.

      • Reply
        Cosmin
        4 ianuarie 2016 at 20:13

        Tot la ipocrizie intra si incasarea salariului pe drepturi de autor. Asta ca sa numesc doar una din pacatele ziaristilor.

        • Reply
          prisacariu
          4 ianuarie 2016 at 22:25

          aici ai nimerit-o, e fix același lucru, ba eu chiar aș zice că ziariștii sunt și mai nenorociți decât demnitarii:D

    • Reply
      Laurentiu
      29 ianuarie 2016 at 15:12

      Toata treaba asta cu impozitele exorbitante este ilegala (daca sa vorbim dpdv democratic, freedom, free market, etc. ). Facand abstractie ca nu suntem in feudalism si/sau sclavagism, in care sa fim obligati sa dam birul stapanului, intr-o democratie adevarata (care nu stiu daca inca exista), singurul om care ar trebui sa decida ce se intampla cu banii lui ( si viata lui ) este cetateanul. Cand ti se impune ceva, se numeste dictatura ( in cazul asta dictatura economica daca doriti ). Fiecare om trebuie sa decida el singur ( liber ) ce se intampla cu banii lui (nu doar cu vorbitul). Daca considera ca asigurarea medicala merita, s-o plateasca … daca nu, se adreseaza la privat, mai pe scurt, acolo unde banii lui, munciti cu greu, sunt cheltuiti util. Este corect, sa nu cheltui banii pe lucruri proaste/inutile.

  • Reply
    Biris
    4 ianuarie 2016 at 19:53

    Omu e as la off shore-uri, a dat si interviuri in Romania Libera

  • Reply
    Cris
    4 ianuarie 2016 at 21:56

    E abuz clar la drepturile omului ce fac astia – si nu inteleg de ce Avocatul Poporului si/sau Curtea constitutionala nu se sesizeaza din oficiu, pentru ca e ABUZ cu legea in mana.
    E normal ca fiecare beneficiar de asigurari de sanatate sa plateasca contributia dar e o IMBECILITATE TOTALA sa obligi un om care nu are bani nici de mancare sa plateasca servicii medicale, de care nu are nevoie.
    In toate tarile normale la cap, omul fara venituri nu beneficiaza decat de servicii medicale de urgenta asigurate de stat, in rest de nimic, dar nimeni nu-l obliga sa plateasca o taxa din venituri pe care nu le are.
    In vremea iobagilor (evul mediu) era o taxa pe aer, pe care iobagul o datora grofului prin simpla sa existenta pe Pamant. Exact asa e si acum.

    • Reply
      Cosmin
      5 ianuarie 2016 at 11:49

      Dar nu e tot abuz si pentru mine ca platitor de taxe sa-l tin in viata pe cel care nu plateste taxe?
      De ce doar e abuz pentru ala care fenteaza legea iar pentru mine e o taxa in toata regula.
      Hai sa o gandim cat de cat omeneste.
      Oamenii astia cand intra in spital toaca de zeci sau sute de ori mai mult decat cei 40 de lei.
      Alternativa e ca in america. Cine nu are asigurare crapa in mijlocul strazii.

      • Reply
        prisacariu
        5 ianuarie 2016 at 11:51

        alternativa e, din punctul meu de vedere, să scoatem niște venituri la lumină și să le creștem, astfel încât toată lumea să-și permită să plătească taxe. dar fiecare are propria alternativă.

        • Reply
          Cosmin
          5 ianuarie 2016 at 15:34

          @prisacariu „sa fie bine sa nu fie rau”, usor de zis greu de facut.
          pana una alta deficitul de anul asta intra iar in groapa iar datoria publica va creste pana la nivelul anului 2012 (cel putin)
          40 de lei inseamna 2-3 pachete de tigari, 1-2 sticle de vodca. sunt convins ca „amaratii” isi vor permite
          @Cris, treazule! gratuitatile de orice natura vin din taxele platite de cei ca mine. nu vin pe cale divina de la dumnezeu sau vreun pitic cu vreun sac fara fund.
          asa ca atunci cand vorbim de gratuitati si abuzuri – e de porc sa ii injuram pe cei care ne dau pomana ca nu vor s-o mai faca.
          cum am zis mai sus, 40 de lei e nesemnificativ comparativ cu cat cheltuie statul cu fiecare cetatea.
          dar eu zic sa va rasculati si sa acuzati statul de abuz. cine stie poate reusim si facem sistemul de asa natura incat sa nu mai platesc nici eu cas-ul (oricum n-am mai calcat prin spitale de stat de mai bine de 10 ani).
          ps. aia cu salvarea moca e de tot rasul, pentru ca in afara de a te aduna de pe strada. daca nu ai asigurare tot iti trage un sut in fund sa te arunce in strada.

        • Reply
          Cris
          5 ianuarie 2016 at 18:11

          @Cosmin
          Cosmine, trezeste-te, tata! E normal ca gratuitatile sa fie sustinute de la buget ca de aia platim niste taxe. Guvernul Romaniei ar trebui sa-si asume responsabilitatea principala pentru aia 3 milioane de romani care freaca duda, negasind de munca, in timp ce tara, cik, duduie de crestere economica.
          E la fel de normal ca statul sa asigure servicii de urgenta din buget (scrie in Constitutie). Deci nu e discutia ca unii platesc si altii beneficiaza, asta e valabila si la pensii si la multe altele… nu despre asta e discutia.
          Apoi, nu e vorba de 40 de lei ci de 60 de lei (Biris habar n-are pe ce lume traieste). Pentru ala care nu are ce manca e o suma, te asigur.
          Apoi, nu toti oamenii lipsiti de job sunt fumatori, betivi si frecatori de duda prin baruri. Sunt si multi tineri care locuiesc cu familia si toata ziua editeaza si trimit CV-uri… E multa lume normala… care n-ar job, nene (nu trebuie sa te inchini, mai discuta si tu cu lumea sa vezi cat de multi oameni nu au job).
          Iti repet ca sa intelegi, e normal sa platesti DACA VREI SA BENEFICIEZI de celelalte servicii medicale (am scris cu litere mari ca nu pot sa desenez). Nu e insa normal sa obligi un om fara venit sa se asigure si sa plateasca daca el stie ca nu are bani pentru asta… E la logica gainii, mai, nu inteleg de ce nu te prinzi.

          • Cosmin
            6 ianuarie 2016 at 16:15

            stai linistit. bolsevismul a invins.
            sanatatea ramane moca in continuare pentru toti
            si atata timp cat va fi moca va fi de cea mai proasta calitate

      • Reply
        Cris
        5 ianuarie 2016 at 13:56

        @Cosmin
        Cosmine, dormi pe tine, tata. Serviciul de urgenta este asigurat GRATUIT in orice stat din lume – de asta contribuie iobagul la buget cu taxele sale – e un serviciu minimal. E normal ca pentru celelalte servicii, in afara celor de urgenta sa te asiguri la Santate si sa platesti, dar nemernicii au anulat baza voluntara a acestei asigurari (care era in Codul Fiscal 2015). Cu alte cuvinte, un om sarac chiar daca nu are din ce plati, ca o duce greu, este obligat sa declare si sa plateasca – asta e escrocheria.
        Daca aveam un Avocat al Poporului mai de Doamne Ajuta el trebuia sa sara de mult in sus, la o asemenea aberatie fiscala.

  • Reply
    faceroll
    4 ianuarie 2016 at 22:23

    Reteta nemernicilor astora este simpla. Mai ales a acelora care fac afaceri cu statul. Se straduiesc sa nu plateasca nimic, materiale, chirii, salarii, nimici pentru ca la sfarsitul anului retrag toti banii din conturi pe motiv de dividente si incep anul pe minus. Acum si-au mai votat si impozit de 5% pe dividente.

  • Reply
    Cris
    5 ianuarie 2016 at 8:39

    Presa tabloida se concentreaza pe off-shore-ul lui Biris. Nu asta e important ci ca avem de-a face cu o ESCROCHERIE FISCALA, o cale de tzepuire rapida a oamenilor saraci de banii de mancare ca in Evul Mediu, cand iobagii erau biciuiti daca nu prestau niste ore obligatorii pe mosia grofului. Este exact acelasi lucru – taxa pe respirat.

  • Reply
    ziaristiilu'peste
    5 ianuarie 2016 at 9:59

    Nea Cataline,
    Când nu ai habar de ce vorbesti, mai bine întreabă.În felul acesta eviți să scrii aberații, ca in cazul de față.
    Dacă firmă din Ro are profit, impozitul se plătește în România, nu în țară asociaților. În Cipru se transfera doar dividendele, după ce se plătește impozitul aferent. Cu alte cuvinte,ca să ducă profitul în Cipru trebuie să plătească impozit pe profit și pe dividende în România.
    Scopul unui off shore este altul,pune mânasși te documentează.

    • Reply
      prisacariu
      5 ianuarie 2016 at 10:07

      nea anonimule, ia zi matale cât plătește un off shore impozit pe dividende și cât plătește impozit pe aceleași dividende o persoană fizică

      • Reply
        ziaristiilu'peste
        6 ianuarie 2016 at 15:42

        nEA cataline,
        Eu stiu cat plateste o firma/persoana fizica impozit pe dividende, dar tu stii? Daca stii, te invit sa ne spui si apoi sa ne arati unde avantajul de a incasa profit pe o firma off shore vs. o firma din Ro sau o persoana fizica.
        Dar eu iti garantez ca nu ai habar, altfel nu ai fi scris aberatiile de mai sus. Asa cum spuneam, scopul off shore-ului este altul, dar tu nu il cunosti si nici nu ai avut inspiratia sa te documentezi.

        • Reply
          prisacariu
          6 ianuarie 2016 at 16:06

          biriș, tu ești? te înțeleg, te și compătimesc, dar mă lasă rece sofismele tale.
          P.S. de dragul discuției, admit că sunt un incompetent și te rog să-mi explici tu la ce bun să-și fi făcut biriș off shore-ul ăla, dacă nu folosește la nimic?! serios, aștept explicația ta argumentată.

    • Reply
      faceroll
      5 ianuarie 2016 at 12:09

      Tocmai aici e smecheria. Firma nu declara profit. Retrage banii ca dividende si intra pe minus pentru ca are de platit furnizori, servicii, etc.

      • Reply
        ziaristiilu'peste
        6 ianuarie 2016 at 15:51

        @ Faceroll,
        Esti complet pe langa subiect. Ca sa retragi banii ca dividende trebuie sa „declare” profit si pe aceasta poate sa-l repartizeze pentru dividende. Firma din Cipru ca sa „retraga” dividende trebuie sa plateasca 16 % impozit pe dividende, la care se adauga cei 16% impozit pe profit platit anterior. Total 32%. A naibii optimizare fiscal:))
        este greseala lui, trebuia sa se faca jurnalist si sa incaseze banii pe drepturi de autor, scapa mai ieftin. Daca nu stia cum, putea sa-l intrebe pe autorul acestui asa zis articol. Sau pe Tolontan, un alt mare deontolog cu schelete fiscal in dulap.

    • Reply
      Cris
      5 ianuarie 2016 at 13:51

      @ZIARISTIILU’PESTE
      Habar n-ai ce vorbesti… Pai tocmai asta e miscarea, sa nu iasa profitul pe firma din RO, respectiv aia din Cipru factureaza catre firma din RO niste facturi babane de prestarii servicii. Aia din RO le trece pe cheltuieli, deci profit cat mai mic, aia din Cipru le trece pe venituri si plateste 3% la profitul realizat in Cipru, sau nici atat.
      Spalarea asta de bani se petrece IN TOATE FIRMELE MARI DIN RO, inclusiv in alea din care iti faci tu cumparaturile – Auchan, Carrefour, care nici nu au sediu – sunt casute postale in Luxemburg.
      Anual, din RO, se scurg prin spalare de bani, cca. 2 miliarde de euro catre firme si conturi dubioase din afara, apoi se intorc curate, ca si „investitii straine” cum spune Biris, in noile mall-uri sau blocuri rezidentiale care tot rasar prin Bucuresti. Hotzul cinstit, cu acte in regula, negustor se numeste.
      In privinta contributiei la Sanatate pentru persoanele fara venituri am spus – ESCROCHERIE FISCALA IN FORMA PURA. Nu mai comentez.
      Repect ptr dl. Prisacariu ca a abordat aceasta tema si ii sugerez sa nu o abandoneze prea curand, pentru ca e vorba de un ABUZ FISCAL NATIONAL, cu impact la vreo 3 milioane de persoane.

      • Reply
        ziaristiilu'peste
        6 ianuarie 2016 at 16:07

        @ Cris,
        Eu am habar despre ce scriu, dar nu -i vina mea ca tu nu stii sa citesti. Sau nu ai inteles ce citesti.
        Unde vezi tu in cuprinsul articolului mecanismul descris de tine?
        Uite ce scrie prisacariu:
        ” În cazul în care o firmă românească deținută de un off shore are profit, acest profit se repartizeazăoff shore-ului,…” Cum pare ca tu ai ceva idee de fiscaliatte, ia explica-i atoatestiutorului prisacariu ce taxe trebuie sa plateasca firma din Ro ca off shore-ul sa-si primeasca acest profit?
        Apoi vine si ne spune ca in Cipru off shore-ul nu plateste aceleasi taxe ca in Ro. Corect, dar de ce ar trebui sa mai plateasca off shore-ul taxe pentru profitul deja impozitat in Romania?
        Repet, scopul (sunt mai multe in realitate) firmelor din paradisul fiscal este altul, nu cel descris de prisacariu. Unii le folosesc pentru a factura servicii catre entitati din tarile de origine, dar si in acest caz se platesc taxe (conform conventiei de evitare a dublei impunere) pe aceste venituri, la care se adauga cele datoarate in tara de domiciliu.
        Daca prisacariu are dovezi in acest sens, sa le prezinte si atunci va avea motiv sa-l acuze de „optimizare fiscala” (mai citeste ce inseamna spalare de bani, nu are legatura cu acest mecanism) pe Biris. Iar eu voi fi primul care sa-l felicite, mai ales ca Biris este un personaj care nu-mi este simpatic deloc de cand cu taxa unica aplicata retroactiv.

        • Reply
          Cris
          7 ianuarie 2016 at 16:10

          @ZIARISTIILU’PESTE
          In primul rand, nu am incercat sa te ofensez. In al doilea rand o sa incerc sa-ti explic din nou. In practica nu se fac „transferuri de profit” intre entitatea din RO si off-shore ci se fac facturari de prestari servicii de catre off-shore. Asa se transfera profitul. Deci in RO nu se inregistreaza grosul profitului. El este drenat prin prestatii externe care se trec pe cheltuieli in RO (asta e reteta spalarii de bani pe care o stie si un copil de clasa a 4-a si care se practica MASIV in RO atat de catre marile corporatii cat si de marii spalatori de bani din mediul politic, pe care chiar Biris ii consiliaza).
          Scopul off-shore-ului este chiar spalarea de bani, pentru ca, surpriza, banii aia din coruptie se intorc in Romania ca investitii direct in mall-uri si betoane si ne strica statisticile, care daca n-ar tine cont de aceste intrari ar fi JALEEE in RO, ar iesi lumea in strada instant. Dar faptul ca hotii din RO repatriaza banii e un aspect pozitiv – se construiesc mall-uri si turnuri de birouri de care ne bucuram cu totii.
          N-o sa intru in amanunt, eu cred ca ai inteles despre ce e vorba si ca 80% din economia RO, aia raportata oficial inseamna spalare de bani.

        • Reply
          Cris
          7 ianuarie 2016 at 16:12

          PS: Biris este un escroc, care a ratat sansa istorica de a fi un escroc sub acoperire. L-a luat gura pe dinainte. Putea sa faca mai multe pentru cadrul fiscal incalcit in Romania, dar nu cu impozite la iobagi ci mult mai creativ, pe partea de deductibilitati, unde e JALE.

  • Reply
    prisacariu | Biriș nu e doar arogant, e și mincinos
    5 ianuarie 2016 at 17:00

    […] după ce am scris că Biriș co-deține un off shore în Cipru, secretarul de stat de la Finanțe a dat o replică pe […]

  • Reply
    Cris
    5 ianuarie 2016 at 18:16

    Bai nene, explicati-i lu’ Biris (ca habar n-are pe ce lume traieste) ca Romania are, in momentul de fata, o cifra cronica de somaj tanar pe termen lung, respectiv o carutza de absolventi de studii superioare care nu-si gasesc de munca. Nu e vorba de oameni cu bani care freaca duda prin baruri in Centrul istoric sau in alte zone… e vorba de lume chinuita… Din aia care au iesit in strada, la Universitate, impotriva escrocilor care conduc, prin rotatie aceasta tara, peste 80% erau tineri fara job si fara niciun fel de perspective. Sunt peste 300.000 de astfel de tineri numai in Bucuresti si pana la 1,5 milioane in restul tarii – tineri pana in 35 de ani, nene….
    Explicati-i lu’ Biris ca nu pricepe. Ce sa faca tinerii aia? Sa se duca la mama si la tata sa ceara 60 de lei pe luna, nu e penibil ??? Mai bine ii asigurau prin efectul legii pe asigurarea parintilor.
    Biris nu-si da seama ca si el, ca specialist in taxe, si Ministerul de Finante pica in ridicol, nene, se fac de cacao… Nu stiu daca mai exista vreo tara in lumea asta, cu un astfel de taxa la iobagii moderni.

  • Reply
    Cris
    5 ianuarie 2016 at 20:36

    Din pacate si Moise Guran a luat-o pe aceeasi linie cu Biris. Ori este prost informat, ori e ipocrit, naiba stie. Ideea e ca oamenii astia nu inteleg ca exista o mare masa de tineri (peste 1 milion de oameni pana in 35 de ani) care nu au job datorita deciziilor politice profund gresite din ultimii ani si datorita crizei economice… Oamenii au ramas fara job din motive obiective. Nu sunt oameni care isi beau mintile in baruri, sunt oameni care nu au niciun fel de solutii si trimit CV-uri. Unii din ei s-au angajat casieri pe la LIDL desi au lucrat ca specialisti cu studii superioare anterior crizei. Nu e o rusine sa muncesti, dar vreau sa va explic in ce situatie sunt acesti tineri.
    E inuman si porcesc sa-i taxezi cu 60 lei pe luna doar pentru faptul ca inca nu au murit si respira.
    Guvernul Romaniei e principalul responsabil pentru situatia grava in care se afla acesti tineri. In loc sa-si asume raspunderea pentru aceasta situatie, Guvernul a mai inventat o taxa.
    De asta, scandalul trebuie sa fie maxim… toti acesti oameni trebuie sa iasa in strada.

  • Reply
    bunica sabela
    6 ianuarie 2016 at 14:24

    Io chiar nu stiu ce va tot minunati atat.
    Musiu Biris tocmai a fost, cica, descoperit ca dadea „consultatii financiare” nu stiu carui ministru despre cum sa eludeze taxele din Romania (a se citi „fenteze”)…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *