Gabriel Biriș, mai întâi numără pe bune săracii României. Apoi mai vezi pe cine impozitezi

Mai multe declarații (de aici) ale lui Gabriel Biriș, secretarul de stat de la Finanțe, m-au pus pe gânduri. Cel mai mult, admit, mi-a displăcut tonul de Jupuitu’ din „Moromeții”. Dar să trecem de la chestiuni psihanalizabile la unele de-a dreptul cuantificabile.

Zice Biriș la un moment dat: „Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de <<fantome>>. Pentru că dacă stai să te uiți în toate cifrele statistice, câți angajați, pensionari, elevi, români emigrați în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, și scazi din numărul total de cetățeni români, oricum ar fi nu îți ies vreo trei milioane de adulți. Nu îți ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva.”
Sunt tare curios ce fel de metodologie de numărat nefiscalizații a folosit Biriș și cum anume a ajuns la alea trei milioane de „fantome”. (În treacăt fie spus, văd că, brusc, statul știe exact câți cetățeni români sunt în străinătate, fie că au domiciliul acolo au ba, deși la alegerile din noiembrie 2014 același stat român credea că în străinătate sunt câteva zeci de mii în diaspora care meritau o mână de secții de vot.)
Dar să spunem că Biriș are dreptate și că, cu o marjă de eroare infimă, datele lui sunt corecte: trei milioane de adulți sunt total nefiscalizați. Întrebarea, însă, nu e dacă să-i impozitezi pe toți ăștia cu trei lei lunar. Ci, mai întâi, trebuie să afli cine sunt acești trei milioane de adulți români nefiscalizați. Sunt infractori? Sunt săraci? Sunt întreținuți? În mod sigur, printre nefiscalizați vei găsi pițipoance în mașini scumpe ale iubiților cocalari infractori, vei găsi și infractorii cocalari care furnizează mașinile pițipoancelor (dar și vile, distracții și altele), însă vei găsi și săraci lipiți care nu au nici măcar acte de identitate și trăiesc, uitați de lume în câte un bordei, din mila vecinilor.
Sunt, astfel, două categorii de nefiscalizați: cei care nu vor să plătească taxe și cei care nu pot să plătească taxe. Impozitul de câteva zeci de lei lunar, egal, pe care Biriș vrea să-l impună și celor care nu vor și celor care nu pot e profund inechitabil, imoral și, în cele din urmă, ineficient. E evident că nefiscalizații de rea-credință vor plăti impozitul, echivalentul unui bacșiș la restaurant. La fel de evident este că nefiscalizații săraci nu-și vor permite nici măcar acel impozit de câteva zeci de lei lună, deci nu-l vor plăti. Ce se va întâmpla cu ei atunci? Li se vor refuza serviciile medicale de către stat? Vreau să-l aud pe demnitarul care spune asta, direct.
Nu e cu totul banal de logic că impozitarea trebuie, totuși, să se facă în funcție de veniturile celor impozitați? A, Biriș ne spune că statul nu e în stare să afle ce venituri au românii? Păi, asta e problema statului. Și e una ușor de rezolvat, dacă statul chiar vrea: e suficient să se inventarieze proprietarii imobilelor, autovehiculelor și conturilor de peste o anumită valoare și lista asta suprapusă peste cea a plătitorilor de taxe. Dacă, după suprapunere, rămân proprietari fie neplătitori de taxe, fie fără venituri care să justifice bunurile din posesie, atunci statul se îndreaptă împotriva lor și le ia banii.
Sau, și mai simplu: să verifice Biriș, direct, care sunt ăia trei milioane de români nefiscalizați, comparând CNP-urile tuturor românilor, datele de la primării, pe cele de la Inspectoratele Teritoriale de Muncă și pe cele de la ANAF. În final, va fi de-a dreptul elementar să afli cine nu plătește taxe și de ce: din rea-voință sau din neputință?
Dar lui Biriș îi e mai simplu să se poarte ca Jupuitu’. Iar argumentul lui imbatabil constă în niște statistici. În cele din urmă, acolo va ajunge și el: în statistici. În cele impersonale cu demnitari aroganți, inutili și ipocriți.
biris

You May also Like...

Șeful SRI știa de pe 5 noiembrie că Ponta e perdant. Cum s-a sucit Maior
26 ianuarie 2015
Registrulelectoral.ro: Dragnea trebuie să voteze la Turnu Măgurele, secția nr. 66
25 mai 2019
O să înjur și eu decizia CCR de a scoate SRI din interceptările penale atunci când:
11 martie 2016
14 Comments
  • Reply
    faceroll
    5 ianuarie 2016 at 0:48

    Cum a ajuns Adrian Davidoiu ditamai ambasadorul Romaniei in Norvegia, dintr-un profesor de limba engleza trecand prin „academia lu’ Oprea”? Pe cand nevasta-sa era ambasador la Viena el era insarcinat, acum s-a schimbat foaia.

  • Reply
    faceroll
    5 ianuarie 2016 at 0:52

    De pe site-ul MAE nu se poate „downloada” nici un CV. In dreptul fiecarui ambasador la rubrica CV-uri scrie CV dar nu are link de descarcare.

    • Reply
      prisacariu
      5 ianuarie 2016 at 0:57

      sa cercetam

  • Reply
    felix lalache
    5 ianuarie 2016 at 6:10

    PRESUPUN CA ATUNCI CAND PONTA MODIFICA CODUL FISCAL EXACT CU PREVEDEREA ASTA, DORMEAI, ASA-I ?

    • Reply
      prisacariu
      5 ianuarie 2016 at 6:30

      dar se stie ca eu am fost cel mai mare fan al lui ponta!

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    5 ianuarie 2016 at 10:05

    Ei hai PRISACARIULE,LA MULTI ANI FERICITI,putere de munca dragule ca subiecte pe 2016 ,CACALAU’ si odata urarile facute sa trecem la lupta.

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    5 ianuarie 2016 at 10:35

    ,LA MINE’N GORJ’
    Ehe he dragii mosului,nu sariti,nuuuuuuuuuu,nu-i vorba de imbecilul PONTA,nuuuuuuuuuuuu,pt ca ,LA MINE’N GORJ’ e mare si musteste Gorjul de imbecili care se cred smecheri.
    Pe acest BIRIS GABRIEL,il urmaresc de multa vreme pt ca este CAMELEONUL PERFECT DIN NOUA GENERATIE DE PARAZITI,gata de orice pt a-si atinge scopurile.
    Prima lui isprava mai acatarii,cu care a intrat in lumina reflectoarelor si in atentia televiziunilor a fost prin 2005 cind dl GABRIEL BIRIS,NICI MAI MULT NICI MAI PUTIN SA DAT PARINTELE COTEI UNICE IN ROMANIA.
    Olteanul g.biris,ORGOLIOS NEVOIE MARE ,intra in conflict cu min. de finante de atunci,iar acesta ii administreaza un sut in fund si-l scoate din min. de urechi.
    Biris contraataca si varsa vrute si nevrute,devenind un fel de COZMIN GUSE ,pe subiecte de finante.
    Ulterior cocheteaza indeaproape cu multi politicieni,chiar pesedisti,insa pe domeniul fiscal,are opinii si pareri cel putin cretine de foarte multe ori.
    Obsesia colectarii la singe a taxelor si impozitelor au avut-o multi si multi o vor avea,dar nu poti pretinde unui popor sa fie feer cu statul si sa plateasca daca statul este unul ticalos,hot si mafiot,si taxele ii impovareaza in asa hal incit ajungi sa muncesti doar pt a PLATII STATULUI PT CA ACESTA SA TINA IN RINDURILE SALE MILIOANE DE TRINTORI PADUCHI,LACUSTE ETC.
    Cum de nimeni nu si-a pus intrebarea de ce ACEST OLTENAS,BIRIS NU A IESIT CA UN BUN CUNOSCATOR IN ALE FINANTELOR SI SA SPUNA ASA:
    ,INCEPUTUL TREBUIE SA FIE ACESTA,REDUCEM NUMARUL DE BUGETARI,DESFINTAM PENSIILE SPECIALE IN TOTALITATE,FACEM ORDINE IN INVATAMINT ,SANATATE FUCTIONARI PUBLICI,JUSTITIE ETC.
    Adunam miliardele de euro datoriile companiilor de stat,facem ordine in companiile statului,si dupa ce ne-am facut curatenie si demonstram ca noi guvernantii nu ne batem joc de banuii romanilor trecem si la masuri de forta.
    Cautati in arhive,sa vedeti cum acest BIRIS DIN GORJ APLAUDA ASALTUL A.N.A.F ASUPRA PIGMEILOR BUTICARI………………..Asata-i marele G,BIRIS……………

  • Reply
    Gabriel Biriș, mai întâi numără pe bune săracii... - Pe Bloguri
    5 ianuarie 2016 at 12:15

    […] Sursa: Catalin Prisacariu […]

  • Reply
    CIPRIOT
    5 ianuarie 2016 at 19:05

    oare pe cei din puscarii i-a luat in calcul , ca nici astia nu au venit declarat?

  • Reply
    Cris
    5 ianuarie 2016 at 23:46

    Gabriel Biris e un cretin si un ipocrit in acelasi timp si o sa ma explic.
    E cretin pentru ca nu intelege ca, in Romania, chiar sunt vreo 1,5 milioane de tineri fara niciun fel de venit. Ei nu sunt evazionisti, chiar nu au niciun fel de job si nu realizeaza venituri, fiind in intretinerea familiei sau a rudelor plecate prin tari straine. Despre acesti oameni nu se poate spune ca au o viata, ei mai mult supravietuiesc, la fel cum o fac si aia care sunt la limita saraciei desi muncesc, au salar si platesc taxe (toti cei aflati sub 1500 lei net lunar). Acesti oameni isi cauta loc de munca, trimit CV-uri, se informeaza, participa la cursuri, au un comportament activ pe piata muncii (care e vai de mama ei, in Romania)..
    Biris e ipocrit pentru ca, prevederea cu CASS la persoanele fara venituri a preluat-o de la Guvernul Ponta, fara sa aiba nici el, nici purcica de 100 de kg care conduce Ministerul de Finante niciun fel de obiectie, fata de faptul ca e o ABERATIE si un ABUZ FISCAL grav sa taxezi persoane fara venituri.
    Ipocrizia maxima este insa din partea Guvernului Romaniei in solidar pentru ca e principalul responsabil pentru faptul ca avem o multime de tineri fara loc de munca si fara niciun fel de speranta in aceasta tara, cu cel mai corupt mediu politic din UE.

  • Reply
    Cris
    5 ianuarie 2016 at 23:55

    Orice politica ar avea Guvernul Romanie este sortita esecului in conditiile in care niciun Guvern de pana acum, nu a putut raspunde la intrebarea cu ce puii mei traiesc romanii care chiar nu au job. Adica stie toata lumea, ca peste 3 milioane de romani nu au job si o taraie in subzistenta sau pe langa familia de origine, dar… din punct de vedere fiscal (zice Biris) ei sunt evazionisti.
    Nu sunt evazionisti, Biris, tata, traiesc pe langa familii, abia o taraie,… iar aia care primesc bani din Italia, primesc bani din sume care au fost odata impozitate acolo. Nu e cazul sa ii taxati voi, inca o data si aici…dintr-un motiv simplu, nu e dispus nimeni sa va plateasca nicio taxa, pentru ca nu da doi bani pe serviciile voastre medicale.
    Faceti calitate in serviciile medicale si lumea va plati benevol o taxa ca sa beneficieze.
    Razboi total acestor tzepari cu Biris in frunte.

  • Reply
    Cris
    6 ianuarie 2016 at 14:25

    Gata, a aparut purtatorul de cuvant al Guvernului – Dan Suciu, care a anuntat ca se va modifica articolul din Codul Fiscal care prevede impozitul pe iobagie.
    Motivatia? Si-au dat si ei seama ca e UN ARTICOL CRETIN, ABUZIV, care incalca Constitutia. E bine ca, macar in ceasul al 12-lea si-au dat seama cat sunt de penibili, obligand oamenii care abia o taraie de pe o zi pe alta, sa le plateasca obligatoriu sume la sanatate.

  • Reply
    bunica sabela
    6 ianuarie 2016 at 14:54

    Firma aia cipri-hoatza, „Fusilier etc.” nu e cumva sucursala/filiala exotica a firmei mama britanice care se ocupa, printre altele, de „design” in arhitectura/constructii si de chestii „dashtepte” care tin de „baetzii dashteptzi” din energie pe plan european??
    Intreb si io, nu dau cu paru’!
    http://fusilier-design.com/
    http://www.fusilierelectrical.co.uk/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *