Uniunea Salvați Parlamentul

Acum un an de zile, pe 14 decembrie 2016, imediat după alegerile parlamentare, scriam, într-un editorial, ce așteptări aveam de la USR. A trebuit să treacă două sesiuni parlamentare semestriale și un congres peste USR pentru ca acest partid să facă ce era necesar de la bun început. Bine ai venit, USR!

Mai jos, integral, editorialul meu de acum un an, cu același titlu ca postul de față:
Multe dintre figurile care au făcut din legislatura aflată acum pe final de mandat un circ al ororilor au primit de la popor câte un nou mandat.
Excepțiile se regăsesc, în majoritate, la USR. Dar dacă Uniunea Salvați România nu va face opoziție la baionetă, agresiv și inteligent, va sfârși măcinată de pietrele de moară ale partidelor vechi.
În malaxorul mai degrabă bizantin de la Palatul Parlamentului, regula de bază este că majoritatea zdrobește minoritatea, chiar dacă cea din urmă lucrează după reguli. Am văzut de multe ori acest film la lucrările Legislativului: ședințe fără cvorum (dar și fără consecințe asupra absenților), voturi la care se numără mai mulți deputați sau senatori decât cei prezenți (iarăși, fără efecte), documente ale comisiilor de specialitate neasumate de posesorii semnăturilor depuse pe respectivele acte (din nou, fără ca cineva să răspundă pentru acest fals în acte) și multe altele.
Când totuși aceste încălcări de lege au fost observate, au fost reclamate fie de către actori politici necredibili (mai precis, au țipat partide mari, experte ele însele în a călca exact pe aceleași becuri), fie de către parlamentari izolați (precum Remus Cernea, de exemplu).
USR, însă, este un partid înființat în această primăvară, cu figuri proaspete și chiar, pe alocuri, competente în câte un domeniu. În orice caz, nu avem motive, până acum, să nu credem în buna-credință a adepților lui Nicușor Dan & Co. Bonus, USR nu are un pasiv parlamentar toxic, nici o istorie înveninată de alianțe politice contorsionate.
Se află, așadar, în cea mai bună poziție să monitorizeze și sancționeze derapajele devenite deja cutumă într-un Parlament prea înrăit în a nu-și respecta propriile proceduri.
Încă aștept ziua în care un parlamentar să depună plângere penală pentru că la o ședință de comisie permanentă au participat trei parlamentari, dar în final, pe procesul-verbal, se regăsesc opt voturi.
Sper că, totuși, în Legislativul care se coace zilele acestea nu se vor mai număra mâinile ridicate ca în Caragiale, din ochi. Și mai vreau să cred că nu vom mai vedea veterinari în Comisia juridică sau ingineri în cea de politică externă.
În opoziție, Uniunea lui Nicușor Dan nu va avea nici o șansă să impună proiecte de lege, mai ales cu PSD majoritar. Singura opțiune a USR este să se profileze ca un păzitor al corectitudinii și legalității acțiunilor forului care chiar cu producerea de legi se ocupă.” (sursa)
usr parlament
(sursa foto)

You May also Like...

În România, țara cu patru milioane de săraci, Ponta voia să sponsorizeze din bani publici echipa de Formula 1 a lui Bazac
24 noiembrie 2014
Încă un motiv pentru care Ponta îi urăște pe românii din străinătate: nu sînt proști
4 noiembrie 2014
Deputata PSD Dumitrache: 35 de ani, al treilea mandat, 400.000 de euro în artă, ceasuri, bijuterii și mobilier
14 octombrie 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *