Nou: acum, evaziune fiscală și cu telefericul! Numai la Copos!

Am fost la Brașov în week end-ul trecut. Apoi în Poiana Brașov. După aia, cu telefericul lui Copos, din Poiană pînă pe Postăvaru. Am cumpărat, regulamentar, patru cartele magnetice dus-întors. Fiecare costă 30 de lei, deci am dat, în total, 120 de lei. La urcat, cînd să trecem prin porțile de acces, un nene (însoțitorul de cabină, aveam să constat) s-a proptit în mecanismul ăla cu bare care lasă doar cîte un om să treacă, l-a ținut deschis pînă am trecut toți (fără să ne folosim cartelele, evident), apoi l-a blocat și a dat drumul la măgăoaie în sus, după ce a urcat toată lumea la bord. La coborît, pe stația de pe Postăvaru, nici vorbă de vreun mecanism de acces (cu bare, stîlpi, porți sau ce vreți voi), deci iar n-am folosit cartelele magnetice. Cînd am ajuns în Poiană, cerberul ne-a făcut iar loc să ieșim prin mecanismul cu bare, ba a mai și cules cartelele magnetice de la cetățenii care beneficiaseră de minunatele servicii ale Ana Teleferic. Da, adică le-a cerut și, mai de la toată lumea, le-a și primit. Eu, din motive mai degrabă estetice (mi-a plăcut cartela aia – pe care o puteți vedea la finalul textului – , na!), nu i-am dat-o. După ce m-am dezozonizat, însă, post-călătorie, și mi s-au mai întremat și neuronii în niște sinapse cît de cît rezonabile, m-am prins că frumusețea nu va mîntui doar lumea (ăia cu lecturile la zi pot să indice și autorul acestei ziceri, eu am uitat), ci și bugetul țărișoarei. Pentru că, dacă și alți oameni de bine, amatori (și chiar profesioniști, de ce nu?) de estetica magneticelor cartele de teleferic, ar păstra dreptunghiurile de carton, atunci evaziunea s-ar reduce semnificativ. În cabina cu care am urcat eu, de exemplu, erau vreo 15 oameni. 14 din ei au lăsat cartelele acolo. Asta înseamnă că, în contabilitatea Ana Teleferic, 30 RON X 14 cartele = 420 RON nu s-au impozitat de către stat. Dacă operațiunea se repetă de cel puțin zece ori pe zi, statul pierde taxe și impozite din peste 4.000 RON. La 30 de zile, asta înseamnă venituri nefiscalizate de 120.000 RON. Numai din telefericul lui Copos, la un calcul grosier.
Bun Copos ăsta: a pornit de la un televizor color în ’89, pe care l-a vîndut ca să intre în afaceri (cum a povestit singur; ei, sanchi!), și a ajuns, acum, la un teleferic incolor, insipid și inodor pentru buget. Hai, Rapidul!

You May also Like...

Zgonea sau despre mîrlănia lăcătușului mecanic ajuns șef de uzină de legi
18 iunie 2013
alș e pe planeta bs. as.
9 aprilie 2011
Ce făceam acum un an și o zi
4 martie 2011
11 Comments
  • Reply
    gelu
    30 septembrie 2010 at 21:44

    Dar ti-ai pus problema cine e cerberul care face bani negri pentru sefu? Cat de cinstit poate fi un angajat si roman pe deasupra ca sa fure pentru a-i face plua mare lu patronu, cu niste bani depre care orice prost poa sa spuna ”azi n-a urcat nima , dom george”.Este exact ca la carciuma: banu negru il face ala care sta la servit si incasat.

    • Reply
      John DOE
      1 octombrie 2010 at 7:17

      Hm… vezi că poate fi o mică problemă aici. De la stat fură toţi, fără jenă. Dar să furi de la un mafiot… e altă mâncare de peşte. Ăla nu te lasă să scapi. Şi are metode foarte bine puse la punct de a te supraveghea şi a vedea dacă-l tragi în piept.

  • Reply
    bella
    1 octombrie 2010 at 7:56

    a mai pornit unul in ’90 cu un televizor color: catarama!! prietenii stiu de ce !!

  • Reply
    Nicolae
    1 octombrie 2010 at 9:03

    N-am mai fost de mult cu telefericul de la Brasov la Postavarul. Dar as putea presupune ca este vopsit in visiniu si are stema aia cu o roata de vagon si aripioare de-a dreapta si stanga. Ca recunostinta eterna pentru asistentza mutuala dintre fotbal si turism. Fotbalistii vandutzi trec prin vreo poarta cu mecanisme fiscale? Trebuie intretinut telefericul! Primele fotbalistilor din ce venituri vreti sa le plateasca? Din banii de la Teleferic! Zic si eu asa…

  • Reply
    Sherkan
    1 octombrie 2010 at 10:42

    Hai Rapidu si tie!

  • Reply
    spik
    1 octombrie 2010 at 11:35

    :))) copos chiar merita o gluma d-asta…
    clar e ceva necurat acolo,stiu despre ce vorbiți.dar, in varianta ”cu acordul sefului”, nu mai bine scotea mecanismul din priza?
    nasol,dar tot cu Rapid țin!

  • Reply
    ilie
    1 octombrie 2010 at 13:57

    Sint de acord cu dvs. ca poate fi ceva putred aici dar cred ca e si o lacuna in logica. Cartelele vindute trebuie sa apara in contabilitate la incasari.

    • Reply
      prisacariu
      1 octombrie 2010 at 14:31

      pai, apar, dar cele vindute sint refolosite

  • Reply
    Ionut Sauca
    2 octombrie 2010 at 14:48

    Hm, am un prieten care își trimite părinții in fiecare an la hotelul lui nea Copos de la mare, Europa, sau cum ii zice. In fiecare an imi spune supărat ca nu primește chitanta, bon, factura pe nimic, nici pe cazare nici pe tratament. Noi am mai fost pe la Cocor; acolo primesti bon fiscal si pe biscuitii de lângă cafea (pe bune).

  • Reply
    Star
    2 octombrie 2010 at 17:24

    Adevarata echipa Rapid a fost falimentata in anii 90 tot de Copos.
    Rapid 2?

  • Reply
    brasoveanu
    6 octombrie 2010 at 1:14

    Turisti noi, aceeasi poveste:)
    http://brasovnews.blogspot.com/2009/09/copos-este-furat-cu-telefericul.html#links

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *