Cum mă droghez cu iarbă de fiecare Crăciun

Ați auzit de turtă cu julfă? Cel mai probabil, nu. E un desert, tradițional în Moldova de Crăciun. Rețeta e simplă: se coc turte (subțiri, pe plită) și între ele se adaugă o pastă din nuci și semințe de cînepă (printre altele – pentru rețeta completă, aici). Ați reținut, da? Deci, conține semințe de cînepă. În Moldova (de partea asta a Prutului, dar poate și de cealaltă), cînepa se cultivă mai în fiecare gospodărie. E adevărat, nu e indiană, ci o rudă europeană, cu mult mai puțin THC. Regional, bețelor de cînepă (crește destul de înaltă, între doi și trei metri) li se spune „haldani”. Haldanii se folosesc (mai ales verzi) pentru a lega snopii de porumb, toamna, dar și pentru foc (cînd sînt uscați).
Nu v-am scris cele de mai sus pentru că sîntem aproape de Crăciun, ci pentru că, dacă bunica mea ar fi citit, în timpul vieții ei, știrea asta, ar fi rîs (însă i-o trimit eu cumva și cred că o să rîdă și acolo de unde e), dar ar fi cultivat în continuare „haldani” și ar fi făcut o turtă cu julfă al dracului de bună (cu turtele puțin arse pe plită) în continuare.
Altfel, dacă vreți să încercați, cică acum se găsește și prin patiserii. Dar aveți grijă, DIICOT veghează, dacă nu aveți autorizație.

You May also Like...

EXCLUSIV. STS: coordonatele pe care ROMATSA şi ISU nu le-au putut interpreta "nu provin de la STS"
5 februarie 2014
AC poate să scrie orice. În EvZ
18 martie 2010
Agenția imobiliară "Crinuța lu' Oltean"
5 octombrie 2011
14 Comments
  • Reply
    Rottendame
    12 octombrie 2010 at 16:59

    Pe vremea când eram copil (în urmă cu o seamă de decenii), familia mea cultiva cânepă. Una dintre marile plăceri (ale mele) de atunci era să mănânc seminţe de cânepă, eventual – dar nu obligatoriu – puţin prăjite. Regula, impusă de bunica, era să nu consum mai mult decât pot ţine într-o mână făcută căuş. Ce vremuri!

  • Reply
    Alex Cautis
    12 octombrie 2010 at 17:04

    Păi acuma spui? cînd am mers noi să facem materialul despre droguri vîndute în Herăstrău, am cerut ca fraierii numai prafuri. N-am zis nimic de julfă, deși, la final, am întrebat ceva de niște șulfe:-)

  • Reply
    Alex Cautis
    12 octombrie 2010 at 17:07

    În Moldova se mai dădea pe vremuri bebelușilor, ca să-i calmeze, ceai de semințe de mac. Specia aia de mac negru, mare, din care se extrage opium.

  • Reply
    baby jane
    12 octombrie 2010 at 18:38

    eu cu mac. mult. crestea in lanurile de grau. bun.
    canepa era la discretie pe camp, dar din pacate eram cu 20 de ani prea tanara ca sa stiu ce trendy e.
    sa trag concluzia ca suntem o generatie de drogati?

  • Reply
    heblu
    12 octombrie 2010 at 19:09

    am uitat complet de turta cu julfă (jolfă, la mine la țară). mi-ai făcut o poftă de m-a luat cu amețeală. te urăsc. huă.

  • Reply
    KAKA MIZE
    12 octombrie 2010 at 19:46

    Asta-i varianta soft pentru babe si copii. Adevaratii barbati din timpul lui Decebal organizau cite un party la coliba si aruncau peste pietre incinse cite o poala de seminte de cinepa. De fiecare data, fix dupa o juma’ de ora, aparea si Zamolxe p-acolo, vorbea cu baietii de una-alta, pina cadeau lati, dupa care disparea pin-la urmatoarea sedinta. Unii cica il cauta si-acu’. Oricum, daca mai baga astia accize la tutun, trecem pe marijana, ca iese mai ieftin.

  • Reply
    Cockwork Orange
    13 octombrie 2010 at 14:37

    Se papa in Ajun fiind post. Traditional se fac numai cu spuma-crema obtinuta din semintele din canepa. Nuca si semintele de dovleac sunt „nouveau cousine” imprumutat din mediul orasenesc socialist multilateral dezvoltat unde canepa nu creste in beton nici de-al dracu’.

  • Reply
    rzv
    13 octombrie 2010 at 18:06

    http://www.adevarul.ro/actualitate/Chirieac_catre_Cocos-_Banditule-mic_si_frumos-ce_faci-mai_borfasule_simpatic-_Cocos-_Ce_ai_zis-mai_porcule_0_352765117.html
    bai maestre tua ia vazut cum se gratuleaza astia? aia de la rahova sunt niste elitisti

  • Reply
    Ruşine domnilor şi doamnelor de la finanţe si ministerul muncii!!! « Popateapa's Blog
    13 octombrie 2010 at 22:00

    […] Il vedeam pe dl. Marica scremându-se pe la televiziuni să va conştientizeze,să va scoată in strada! Singura foamea v-a scos in strada şi sper să va tina! Atunci se vor alătura şi alţii vouă şi poate , poate. Mi-aduc aminte cum râdeau de pensionari,in mai! Cum au ras de profesori uni ce stăteau pe margine şi priveau ca la urs!V-a venit si voua randul si sper sa nu ramaneti singuri! Eu ca individ nu am cum sa ma alatur voua decat in cazul in care veti intra intr-o forma organizata de protest. Ca mine vor fi alte sute si poate mii de romani,care vor veni din solidaritate ,dar şi in speranţa unei schimbări! […]

  • Reply
    Mihaeladragosteamea
    14 octombrie 2010 at 11:30

    UITE TURTA
    500g – seminte de canepa, 3 linguri zahar, foi de placinta;
    Mod de preparare:
    Samanta de canepa se imparte in patru parti si se pune in robot pe rand, cu cate o cana cu apa. Cand samanta e bine zdrobita si in rorbot e ca o smantana, se scurge bine printr-un tifon cat mai des. Zeama colectata se pune la fiert la foc mediu.
    Dupa aproximativ zece minute pe foc incepe sa se formeze o spuma, aceasta spuma se colecteaza incet cu o lingura si se pune intr-un castron separat. Aceasta este umplutura in care se adauga, dupa gust, aproximativ trei linguri de zahar.
    Apoi se iau foile de placinta si se insiropeaza (pot fi inmuiate si in zeama ramasa dupa ce s-a luat spuma). Se intinde pe rand, intr-o tava, cate o foaie de placinta, un strat de umplutura, si tot asa pana se termina amandoua. Se lasa de preferinta cateva ore la rece inainte de a se consuma.
    Craciun fericit domnu’, cand vrei tu! 🙂

  • Reply
    KAKA MIZE
    14 octombrie 2010 at 13:07

    ALTA RETETA: se ia foaia de hirtie si se umple cu frunze de cinepa si se ruleaza. Se serveste flambata la un capat. Merge mai repede si se evita deranju’ in bucatarie.

    • Reply
      Cockwork Orange
      15 octombrie 2010 at 12:05

      Hi! Hi! Esti cel mai bun bucatar!!!

  • Reply
    aurea in tramvai
    18 octombrie 2010 at 12:53

    Semintele de canepa, indiferent de soi NU contin elemente psihoactive -THC – Puteti sa mancati orice cantitate, nu va avea alt efect decat ca veti fi satuli. Pentru HIGH se consuma florile ( de preferinta nepolenizate ) ale plantei – femela. E cam greu si cu droagele astea… Cu frunzele de canepa de asemenea nu prea ai ce face, decat sa le dai la iepuri…

  • Reply
    ella
    21 decembrie 2010 at 21:46

    da am auzit de turte cu julfa sau scutecele domnului pt k bunica mea din jud neamt facea in fiecare an,acum nu mai face pt ca nu prea se mai cultiva canepa si daca le faci cu nuca nu e la fel de buna cum ar fi cu canepa;totusi are idee cineva unde se mai gasesc seminte ? vreau sa fac dar nu gasesc ce trebuie…e super delicioasa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *