Emil Cioran din Rășinari, marele cîștigător al concursului de eseuri despre gaze de la Mediaș!

Am pus mîna, în exclusivitate, pe documentul întocmit de juriul concursului de eseuri „Gazele naturale în România”, organizat de Centrul de Documentare și Informare Gaze Naturale din Mediaș, județul Sibiu. Mare cîștigător al concursului este un tînăr promițător, tot din județ, din comuna Rășinari: Emil Cioran. Iată, deci, în premieră și în exclusivitate pentru ce a primit junele rășinărean premiul cel mare la Mediaș, conform motivației juriului (din care vă ofer cîteva fragmente): „Juriul a remarcat, în primul rînd, adaptarea extraordinară a textelor lui Emil Cioran la tema propusă. Astfel, sub titlul Pe culmile disperării, rășinăreanul a surprins exact starea de spirit a beneficiarilor serviciului de furnizare de gaze naturale – mici, medii și mari consumatori – în 2011, al 21-lea an de guvernare democratică a țării. Mai mult, Cioran a înțeles perfect ce mesaje sînt cuprinse în condica de reclamații și sugestii de la Romgaz, deși nu a văzut-o niciodată, și a sintetizat aceste mesaje în Cartea amăgirilor. De asemenea, talentatul rășinărean a intuit și cum ar proceda consumatorii de gaze naturale din țară dacă i-ar interesa Schimbarea la față a României: ar lăsa gazele deschise la Guvern, Parlament și președinție iar după un timp ar aprinde un chibrit. Juriul a apreciat în mod deosebit și remarcabilul efort al lui Cioran de a scrie și în franceză pe această temă, la subtema eseistică referitoare la procesul de producere a gazelor naturale. Ce e drept, slabele cunoștințe de specialitate l-au făcut pe Cioran să confunde gazele cu cărbunii, dar intenția merită apreciată, juriul recomandă călduros lucrarea Précis de décomposition (Tratat de descompunere). Sibianul nu i-a uitat nici pe pensionari față cu gazele naturale, cărora le-a dedicat Syllogismes de l’amertume (Silogismele amărăciunii). Juriul se declară absolut încîntat că, pentru final, Cioran a ales să ilustreze relația consumatorilor de gaze naturale din România cu furnizorul în lucrarea De l’inconvénient d’être né (Despre neajunsul de a te fi născut), un excelent exemplu de analiză fină și corectă. Pentru toate acestea, dar nu numai, juriul a decis să-i înmîneze lui Emil Cioran din Rășinari, județul Sibiu, marele premiul al concursului de eseuri Gazele naturale în România, constînd într-un branșament la gaz al casei părintești din Rășinari (dacă Transgaz face investiții în următorii ani în zonă), un abonament pe un an la revista de specialitate și pamflet Gaz de necaz și bilete la tribuna oficială a echipei Gaz Metan Mediaș, mai ales că acum a semnat și Bratu cu echipa antrenată de Cristi Pustai. Felicitări!”.

You May also Like...

Tolo, dragă, să mă ierți (a doua oară), da-i vorba de-obedienți
27 octombrie 2010
Dan Diaconescu va merge mîine la Cotroceni ca expert/consilier politic
16 decembrie 2012
Rușanu trebuia să se dea singur afară: a încălcat angajamentul de confidențialitate pe care l-a impus angajaților ASF
28 februarie 2014
9 Comments
  • Reply
    KAKA MIZE
    14 ianuarie 2011 at 10:08

    „A quoi bon avoir quitte Coasta Boacii?”, adica „De ce pula mea l-am impuscat pa Ceausescu?”. Pai,bey Ciorane, daca nu-l impuscam, mai scriai tu acu’ eseie d-astea despre cum am facut noi metru’ cub de gaze sa coste cit pensia lu’ tac-tu ? Zi merci si sinucide-te !

    • Reply
      AntiGelu
      15 ianuarie 2011 at 0:00

      Subscriu si adaug francofonic traditionala urare: notre poule dans votre cour! (adica in cour a lu’ aia de la gaze…)

  • Reply
    frumusica de la iasi
    14 ianuarie 2011 at 10:17

    Auzi, tu esti sigur ca baiatul asta e ”marele cistigator”? Dupa cum suna premiul, ”bransament la gaz”, pare mai degraba o mare pedeapsa…la cat costa gazele astazi..

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2011 at 10:23

      dacă așa a decis juriul, eu ce vină am?!

  • Reply
    marcian
    14 ianuarie 2011 at 16:23

    Offtopic: felicitari echipei Kamikaze care a castigat concursul organizat de TVR 2 pentru o emisiune de umor/parodie. Abia astept sa va vad si pe sticla.

  • Reply
    marcian
    14 ianuarie 2011 at 16:23

    Am uitat sa pun link, sa vaza tot boboru’:
    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitate-8208891-dobrovolschi-trofin-kamikaze-printre-castigatorii-concursului-emisiuni-tvr.htm

  • Reply
    zulu
    14 ianuarie 2011 at 16:49

    stimatul juriu sa nu-si uite vecina de judet, Otilia Cazimir, pt sectiunea „Gâze naturale”

    • Reply
      prisacariu
      14 ianuarie 2011 at 20:10

      good point, cum ar zice cioroianu

  • Reply
    aura
    14 ianuarie 2011 at 18:59

    Chiar ca e talentat. 😀
    „Schimbarea la față a României: ar lăsa gazele deschise la Guvern, Parlament și președinție iar după un timp ar aprinde un chibrit.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *