Vanghelie avea dreptate: două minute pe Goagăl ar fi salvat viața Aurei Ioan și pe cea a lui Adrian Iovan

Stupefiant și revoltător la nepăsarea ignorantă a angajaților de la ISU și ROMATSA nu e doar că nu au cunoștințe nici măcar de gimnaziu (știți deja povestea: aveau datele de localizare, de pe smartphone, dar nu înțelegeau… formatul!!! – sursa). Ci că nu au avut nici o clipă curiozitatea să deschidă un goagăl, vorba lui Marian Vanghelie. În nici două minute, angajații ISU, sau poate cei ai ROMATSA, sau poate și unii, și alții, ar fi transformat coordonatele primite de la medicul Radu Zamfir în orice ar fi avut nevoie.
Am făcut un test. Iată-l, pas cu pas.

Pasul 1: se caută un convertor de date referitoare la latitudine și longitudine (pentru rezultate mai serioase, se folosește limba engleză).
latitude longitude converter
Așadar, în doar 0,14 secunde, Google mi-a dat 122 de milioane (!) de rezultate. M-am oprit chiar la primul. Nu de alta, dar e site-ul Comisiei Federale de Comunicații a SUA (ce face FCC, vezi aici).
Pasul 2: am convertit coordonatele medicului Zamfir în formatul dorit de ISU și ROMATSA.
fcc1
fcc2
Pasul 3: am încărcat coordonatele convertite în grade, minute și secunde în Google Maps.
google maps 1
google maps 2
Asta a fost tot. Într-un minut, ba nu, hai să nu zic un minut, hai să nu zic două, hai să zic CINCI minute, am aflat coordonatele necesare ca să găsesc locul accidentului aviatic. Atît mi-a trebuit. Atît.
Ei bine, ISU și ROMATSA nu au fost în stare. Nu, oamenii ăia nu sînt proști. Sînt criminali. Din inconștiență, din ignoranță, din nepăsare. Dar asta nu-i scuză, tot criminali rămîn. Și ei, și șefii lor.

You May also Like...

Turcescu, purtătorul de cuvînt al Realitatea TV în dosarul lui SOV
9 septembrie 2010
Un chel dă la un ziar dă București care nu citează
1 iunie 2010
Elena Udrea chiar iubește B. Pe bani. Nu ca Elena Ceaușescu (la mulți ani, nea Nicule!)
26 ianuarie 2011
34 Comments
  • Reply
    daniela
    5 februarie 2014 at 0:57

    Trebuiesc condamnati pentru ucidere cu premeditare. TOTI!Iar medicii, copilotul și urmasii victimelor ar trebui sa le ceara, fiecare dintre ei, minimum 1 mil euro despagubiri.

    • Reply
      Dana
      5 februarie 2014 at 12:17

      Si ce sa faca cu banii? Viata Aurei si a lui Iovan n-o mai aduce nimeni inapoi. Trebuie sa plateasca toti incompetentii, care in loc sa se duca pe la carciumi sau sa joace Solitaire, isi puneau capul la contributie si coordonau cum trebuie actiunea aceasta. Si nu trebuie sa plateasca cu bani, ci cu ani!!! Oare cum pot pune capul pe perna ministrii Apararii, al transporturilor si, nu in ultimul rand, marele conducator Ponta!

    • Reply
      alexvalean
      5 februarie 2014 at 18:43

      daca un om e mai putin inteligent il bagi in inchisoare??? e criminal unul care nu stie sa foloseasca ,sau pur si simplu unul care nu stie ca exista convertoare de date??? atunci si u esti criminal pentru ca ai lasat atatia oameni sa moara de cancer, Criminali sunt aia care au facut avionul sa se prabuseasca, daca avionul nu se prabusea nu murea nimeni. dc nu ziceti nimic de mecanici care au lasat avionul ala sa iasa pe pista , dc nu ziceti nimic de pilot care nu a efectuat zborul asa cu romatsa l-a sfatuit s-o faca???

      • Reply
        misi
        5 februarie 2014 at 21:27

        Se numeste ucidere din culpa si apare in codul penal. Se intampla cand din greseala sau ignoaranta cuiva moare cineva.

      • Reply
        Gallenus
        18 februarie 2014 at 8:38

        Daca un om e „mai putin inteligent” atunci sa presteze o munca potrivita nivelului sau de inteligenta si pregatirii profesionale. Faptul ca toti retarzii au ajuns sa ocupe locuri de munca definite prin RESPONSABILITATE e notoriu in Romania sec. XXI. Consecinta? S-a vazut si ceea ce este mai grav, continua sa se vada si nimeni nu face nimic. In continuare valorile profesionale pleaca spre alte zari, iar nulitatile cu carnete de partid colorate in varii culori continua sa hotarasca in inconstienta lor cine moare si cine traieste in tara asta. Daca pentru Adrian Iovan sansele erau relativ mici, in schim fata aceea a murit din nepasarea nesimtita a unuia cu o diploma cumparata de la o „Sorbonica” particulara. Avem profesori analfabeti, avem medici care habar nu au ce este policele, avem economisti care nu fac diferenta intre inflatie si deflatie, farmacisti care hidrateaza unguentele cu vaselina si ingineri care nu gasesc pompa de apa sub capota unei masini. Toti cu diplome obtinute la facultatile particulare care au inflorit in Romania ca brandusele primavara. De ce va mirati, domnule Prisacariu, de ce va mirati de incompetenta oamenilor?

    • Reply
      alexvalean
      5 februarie 2014 at 18:47

      inca ceva , cand trimiti ora in loc de coordonate cum pola mea sa te gasesc???

  • Reply
    Maimuta
    5 februarie 2014 at 1:33

    Nu-ti trebuie nici un soft de transformare, google maps recunoaste formatul. E suficient sa introduci in cimpul de cautare 46.6023 22.98421 si te duce exact acolo. Niste idioti!

    • Reply
      prisacariu
      5 februarie 2014 at 1:52

      corect de asemenea

    • Reply
      Ciprian
      5 februarie 2014 at 13:08

      Exceptand cazul in care trimiti ora pe post de coordonate. Atunci e ceva mai greu.
      O sa-mi sariti in cap, dar cumva se trece in plan secund vina pilotului, principalul responsabil pentru producerea accidentului, in the first place. Cat despre recuperare…cu siguranta putea fi facute lucrurile mai bine, dar aspectele gen munte, noapte, ceata, lipsa localizarii si avion de 11 pe 15 sunt de luat in calcul.
      Cat despre GMaps…GPS-urile de pe telefon au o limitare esentiala, in masura in care nu sunt un modul GPS clasic ci sunt aGPS (assiste GPS), altfel spus se bazeaza pe localizarea pe baza de celula telefonica, „legandu-se” la sateliti dupa o localizare „provizorie” facuta via celula telefonica. Din experienta, este FOARTE posibil sa nu obtii o localizare pe munte, cu un smartphone, daca ai un semnal telefonic slab (in special daca nu ai trafic de date)

      • Reply
        Costi
        5 februarie 2014 at 23:04

        La munte, unde nu ești ecranat de blocuri și alte alea, un telefon vechi, gen nokia 5800 poate calcula poziția în 2 minute pornit „la rece”.

  • Reply
    wgs 84
    5 februarie 2014 at 2:24

    de unde stii ca la ROMATSA nu se stie sa se faca transformarea? Nu, nu se deschide link-ul unde scrie ‘sursa’. La cati ‘specialisti’ in aviatie am vazut zilele astea , vreau sa ma conving singur ca asa e. Mai ales la B1. Unul si unul. De fapt au fost invitati nu ca se lamureasca misterul si sa se afle adevarul , ci doar chemati la ordin sa loveasca intr-o directie sau alta. Asa jurnalism…

    • Reply
      prisacariu
      5 februarie 2014 at 2:28

      se deschide link-ul

      • Reply
        wgs 84
        5 februarie 2014 at 2:42

        Da, am reusit. Interesant, ce sa zic. Astept finalul.

    • Reply
      rugio
      5 februarie 2014 at 10:01

      wgs 84 prin vorbele tale îți demonstrezi apartenența la grupul celor care mai mult au chiulit de la (decât au frecventat) cursurile școlilor prin care doar ai trecut…

  • Reply
    tavi
    5 februarie 2014 at 9:52

    46 sunt gradele
    46,6023 – 46 = 0,6023 minute
    60 x 0,6023 = 36,138 minute
    36 sunt minutele
    36,138 – 36 = 0,138 secunde
    60 x 0,138 = 8,28 secunde
    Si gata!
    Da-l dracu’ de converter, daca stii doar doua operatii (x si -) rezolvi… Da’ oare aia din sala stiau?

    • Reply
      Nicolae
      5 februarie 2014 at 12:02

      Domnule Tavi comentariul meu l-am făcut fără să-l văd pe al d.stră, fiind în moderare. Ultimul pe care-l vedeam era al lui vgs84. Încă o dată, se aseamănă dar fără plagiat.

    • Reply
      cretu
      5 februarie 2014 at 16:34

      Bravo!!! In sfirsit, unul care a invatat ceva in scoala…ori esti profesor de matematica, ori ai peste 50 de ani si ai facut scoala pe vremea cind era o mindrie sa stii carte…felicitari…aceste calcule se faceau de catre oricare elev de a cincea, fara PC si softuri…

  • Reply
    KAKA MIZE
    5 februarie 2014 at 10:18

    Nici o vorba despre comunicatul STS care ne explica cum fraierii de medici citeau cit e ceasul pa aifon in loc sa dea si ei niste coordonate? Pacat, comunicatul ala imbina perfect jmekeria cu prostia fudula a securistilor din „servicii”. Din telegrama STS se-ntelege ca „noi ne-am prins care-i treaba, erau niste prosti p-acolo care citeau cifre aiurea, analistii nostri de marca au bunghit imediat ca era ora exacta in secvente de doo minute, da’ nu ne bagam ca nu-i de competenta STS.Inca un mister dezlegat de noi (ca in codu’lui Davinciu, pentru aia care au citit filmu’)”

  • Reply
    Dragos
    5 februarie 2014 at 10:54

    stiti cazu de la ISU Dobrogea cu angajarile pe spagi, cu manarirea concursurilor, cu coloneii la bulau si concedierea a 150 de potentiali criminali ? ei, io gandesc ca situatia este copy-pastata si la ISU Alba, Cluj….

  • Reply
    Nicolae
    5 februarie 2014 at 11:24

    Domnu Goagăl a fost la şcoală în clasele 5 – 8. Prin clasele 1 -4 a învăţat regula de trei simplă şi prin clasele 5 – 8 a învăţat elementele de trigonometrie. A aflat astfel că 1 grad are 60 minute şi 1 minut are 60 secunde. Astfel a putut să-i zică d.lui Cătălin că dacă 1,000 grad face 60 minute atunci 0,6023 grade face ( = ) (0,6023 x 60): 1,0000 = 36,138 adică 36 minute şi 0,138 minute. La fel, (0,138 x 60) : 1,000 = 8,128 secunde.
    Deci latitudinea de 46,6023 = 46 grade, 36 minute şi 8,128 secunde.
    Pentru ca racheta să-ţi cadă exact în cap ar trebui ca şi 0,128 secunde să fie transformate şi vântul să nu bată. Ai auzit, Duşa?
    Cu longitudinea la fel.
    Dacă investigaţi un pic d.le Cătălin, poate veţi afla
    că cel care întreba cum se transformă coordonatele exprimate în grade centesimale în grade sexagesimale, are vreun doctorat în domeniu. Luat la Spiru Haret.

    • Reply
      Nicolae
      5 februarie 2014 at 11:38

      Pentru cunoscători fac precizarea că exprimarea de grade centesimale, aici, nu are legătură cu coordonatele topometrice ci a vrut să facă comparaţie între exprimarea în valori zecimale şi valori trigonometrice elementare.

  • Reply
    m23
    5 februarie 2014 at 12:59

    Daca datele initiale nu era bune la ce ii ajuta aceasta conversie ?

  • Reply
    dan
    5 februarie 2014 at 12:59

    Daca chiar au avut coordonatele digitale nu aveau nevoie de cei 3 pasi descrisi aici.
    Poti dintr-o singura cautare.
    Dati paste brut in wikimapia.org si va duce direct dupa o simpla confirmare.

  • Reply
    Sam
    5 februarie 2014 at 13:09

    Localizarea se putea face foarte simplu doar cu aplicația Maps de la Google! Tii apăsat cu degetul unde esti pe harta si trimiti coordonatele exacte prin SMS! Coordonate care pot fi deschise de destinatar tot cu Google Maps! Bine ca un pusti de 12 ani știe asta dar un „profesionist” nu…

  • Reply
    Unul
    5 februarie 2014 at 13:16

    Ce e simplu si elementar matematic pentru foarte multi este inaccesibi!
    Chiar si pentru cei cu doctorate… mai ales plagiate!
    Ponta stie de ce…

  • Reply
    Huitzilopochtli
    5 februarie 2014 at 13:17

    Imi place ca ati pus virgule la arcsecunde pana-ti vine sa vomiti. O arcsecunda subintinde la suprafata Pamantului 30 de metri.
    In rest sunt convins ca 99% din angajatii ISU cu harta in fata nu stiu sa iti arate un cerc meridian sau unul paralel.

  • Reply
    Dani Corban
    5 februarie 2014 at 13:32

    Aia de la ROMATSA cu asa ceva lucreaza. Convertirea a n,xxx grade in grade, minute, secunde ar trebui sa fie ceva de baza pentru ei. Cum sa caute asa ceva pe Google? E la fel cum ar cauta un medic pe Google cum sa faca o injectie sau sa puna un pansament pe rana.

    • Reply
      sos
      6 februarie 2014 at 9:17

      Exact asta gandeam si eu in timp ce citeam toate comentariile anterioare…

  • Reply
    Beatrice
    5 februarie 2014 at 14:13

    Nu vreau sa iau apararea nimanui. Oamenii aia ar fi trebuit sa fie gasiti muuuult mai rapid oricare ar fi fost impedimentele, dar localizarea aratata de dvs aici difera de localizarea pe care am vazut-o aseara la o emisiune conform indiciilor unui alt medic care era in direct si fata de alte imagini cu localizarea accidentului. Mai exact locul era sub acea curbura a liniei de delimitare de judet. La voi e deasupra…nu e o distanta foarte mare, dar e diferita.

  • Reply
    Ionut
    5 februarie 2014 at 14:18

    Las’ ca ieri ziceau ca medicii sunt de vina, au dat coordonate false! Pai daca ar fi fost toti inconstienti inseamna ca nici nu se mai oboseau sa-i caute…
    Nush’ pe care l-au bunghit zilele trecute sa-l aresteze, se facea ca nu-i acasa dar i-au localizat telefonul!
    Era bun bancul ala cu aplicatia de smartphone lansata de sts – salveaza in agenda numarul unui padurar! Doar ca e prea tragic ce s-a intamplat ca sa ne amuzam.
    Si stati linistiti, corb la corb nu-si scoate ochii, n-o sa fie condamnat nimeni, pilotul va fi gasit vinovat si gata.

  • Reply
    flea
    5 februarie 2014 at 14:56

    numai din comentariile de mai sus iti poti da seama cati oameni competenti sunt in tara asta dar nu au loc de nepotii, sotiile, cumnatele si amantele incompetentilor ce formeaza clasa politica romaneasca. la puscarie cu ramona manescu si subalternii ei care nu stiu sa foloseasca nici macar google maps, daramite echipamentele de zeci de milioane de euro cumparate de la ghita.

  • Reply
    ion adrian
    5 februarie 2014 at 15:16

    Out of topic:
    Dle Prisacariu,
    Va propun sa faceti o analiza la B1 sau cum doriti a procentului de actiuni usliste declarate neconstitutionale in raport cu cele ale guvernului Boc desigur pentru relevanta raportate la perioade similare (peste un an jumate de conducere USLista) si deasemeni domeniul fiind convins ca cele respinse usl-ului acopera nu o zona economica sau de normare mai banala ci zona de scut pentru coruptie, infractionalitate abuzarea statului de drept.
    Merita o asemenea analiza caci concluzia poate fi interesanta similara cu una in care te-ai referi cati la suta din ministrii actualei puteri au fost declarati sau sunt acuzati de a fi infractori sau plagiatori etc.

  • Reply
    malice
    5 februarie 2014 at 22:52

    am si eu o intrebare: rezultatele obtinute si aria marcata corespund locului unde a fost gasit in final avionul?

  • Reply
    Dani
    6 februarie 2014 at 8:12

    Si când te gândeşti ce salarii au si cum stau ei la birouri, la căldură, cu cafeluţa în mână, nestingheriţi….iar când are cineva urgentă nevoie de ei….mai bine lipsă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *