Cine-i plătește milionul de euro confiscat lui Năstase?

În mai puțin de un an și jumătate (iulie 2012 – ianuarie 2014), Năstase a fost condamnat de instanțe de judecată să plătească peste 1,1 milioane de euro (700.000 și ceva de mii de euro daune Inspectoratului de Stat în Construcții în dosarul „Trofeul calității”, cam 400.000 de euro în dosarul „Zambaccian” – echivalentul a 1,8 milioane lei).
Înainte să intre în închisoare în închisoare în 2012 (și să și piardă, drept consecință, mandatul de deputat), Adrian Năstase nota în declarația de avere (din iulie 2012 – sursa) un singur imobil deținut în București (apartamentul din blocul din Zambaccian) și un singur teren (arabil, la Cornu, de 1,72 hectare).

În conturile bancare ale familiei Năstase existau, la acea dată, aproximativ 500.000 euro (din vînzarea unor cote de apartamente ale Danei Năstase și a unei suprafețe de pădure la Corbeanca), bijuterii și obiecte de artă de cam 250.000 de euro, casa de la Cornu (deținută de Dana Năstase), jumătate dintr-o casă de locuit în Brașov (deținută tot de Dana Năstase) și cîteva parcele mici de teren – sub 3.000 de metri pătrați fiecare (de asemenea ale Danei Năstase), la Cornu și Voluntari.
Adunînd ce deținea în conturi bancare și valoarea bijuteriilor și obiectelor de artă (dacă le-ar fi vîndut la valoarea declarată), familia Năstase ar fi putut plăti datoria de peste 700.000 euro către Inspectoratul de Stat în Construcții.
Acum, însă, familia Năstase mai are de plătit 400.000 euro. Posibile surse de cash ar fi (prin vînzare, desigur):  apartamentul din Zambaccian, casa de la Cornu, jumătatea de casă din Brașov și parcelele de teren ale Danei Năstase. Teoretic, apartamentul din Zambaccian ar valora peste 400.000 euro. Poate și casa de la Cornu, cu tot cu teren, ar ajunge la o sumă asemănătoare. Puțin probabil, însă, ca familia Năstase să vrea să vîndă vreunul din cele două imobile. Rămîn jumătatea de casă de vacanță din Brașov (dar e vorba de numai 30 de metri pătrați de locuință) și parcelele de teren. E improbabil, însă, ca acestea să valoreze 400.000 euro.
Așadar, rămîne întrebarea: de unde va scoate familia Năstase 400.000 euro pentru stat? Sigur, în caz că nu va avea banii, instanța va decide executarea silită a familiei Năstase.
De fapt, însă, întrebarea e cu totul alta: cine i-a împrumutat pe soții Năstase cu bani? Și din ce surse vor returna aceștia împrumuturile? Pentru B1 TV, Ion Cazacu, unul din avocații lui Adrian Năstase, a declarat că suma de peste 700.000 euro, daune pentru ISC, a fost strînsă de Năstase din împrumuturi făcute la notar. Cazacu nu a precizat nici de la cine au venit împrumuturile, nici suma acestora.
Desigur, ar mai fi veniturile anuale ale Danei Năstase, din producția agricolă de la Cornu, de aproape 200.000 lei anual (sub 50.000 euro). Care, evident, nu pot acoperi decît în 22 de ani peste 1,1 milioane euro.
Pe scurt: fără să vîndă nimic din propriile bunuri, familia Năstase nu putea plăti nici jumătate din suma de  1,1 milioane euro datorată statului pentru „Trofeul calității” și „Zambaccian”. Chiar și cu vînzarea bijuteriilor sau obiectelor de artă, abia s-ar fi strîns puțin peste 200.000 euro. Deci, tot ar fi rămas o gaură de 400.000 euro (nu, apartamentul din Zambaccian și casa de la Cornu nu au fost vîndute). Bani din împrumuturi, zice avocatul Cazacu. Așadar, întrebarea e: de la cine? Iar dacă nu e vorba de împrumuturi, să fie bani la ciorap nedeclarați?

You May also Like...

Popa, relaxat la plecarea de pe aeroportul din Jakarta (FOTO)
22 aprilie 2011
Victoria Nuland în NU-land-ul lui Victor Viorel
13 ianuarie 2014
Mafia rusă, infiltrată în Guvernul României. Premierul nu are nimic împotrivă
2 decembrie 2013
26 Comments
  • Reply
    blog de caine rau
    7 ianuarie 2014 at 12:37

    Matusa Tamara, of course!

  • Reply
    flea
    7 ianuarie 2014 at 15:48

    Cine i-a platit si studiile lui Andrei in strainatate ca tata nu avea bani atunci, era sarac ca si acum. Remember? (au fost bani aruncati in vant, dupa cum vorbeste nu prea s-a lipit nimic de el).

  • Reply
    danali
    7 ianuarie 2014 at 18:45

    Sa fim seriosi nascase sta cu curu’ pe cel putin 700-800 mil de euro ,asa ca astea cu imprumuturi la notariat e doar asa la oha.

  • Reply
    Ioan URSU
    7 ianuarie 2014 at 18:47

    Pe cei interesați și de alte amănunte din viața acestui tâlhar,le recomand lectura romanului ”Năstase șapte case,Năstase Scatiu” de Aurel Sergiu Marinescu (unchiul acestuia)!

  • Reply
    Basencu
    7 ianuarie 2014 at 18:57

    Barosane
    Va trebui sa i fie popriti marafetii si vandute bunurile pana la concurenta celor 400 000 de euro.
    Altfel, il ajuta chioru cu o pila pentru un credit de la cec.
    In tot raul e si un pic de bine. Avem jurisprudenta.
    La anu vreau la teatru : in rolul lui AN – TB, in rolul consulului -consilieru, in rolul sotiei-fiica, in rolul ghivetelor din lut chinezesc-lutul romanesc arabil.
    Nastase va ramane avocat – nu a savarsit fapta in calitate de avocat.
    Poti deveni avocat daca ai cazier, dar nu ai fost condamnat ptr o infractiune, savarsita cu intentie, care aduce atingere prestigiului profesiei. In consiliul baroului nu sunt ziaristi de c c t gen antena 3 sau b1tv. Ex.Huidu condamnat din culpa poate fi avocat.
    Pufi cu ochelari de la ong basist minte, av bostina e avocat. S ar putea sa fi fost auzit si sa dea explicatii in instanta si e posibil sa l coste ca pe nastase.faci emisiuni de si cu urechisti.
    Dupa ce a fost condamnat prima oara am luat 70%.
    Acum luam mai mult.
    Vedeti ca stand cu ochi pe romania tv va incaleca realitatea tv.
    Succesuri.

  • Reply
    Nicolae
    7 ianuarie 2014 at 19:14

    Dacă statul vrea bani de la Năstase, să-l graţieze, să-l repună în toate drepturile cetăţeneşti ca să poată merge până-n Elveţia. Ce atâtea întrebări? De unde? Când? Cum? Întrebarea cu adevărat dificilă ar fi: ce dobândă va negocia cu Isărescu sau, după caz, acceptă Chiţoiu. Nu cred că ar putea ajunge până la FMI sau BM. Ăia au bani destui tot de la unii ca el.

  • Reply
    Artan
    7 ianuarie 2014 at 19:16

    Rautaciosule!

  • Reply
    rzv
    7 ianuarie 2014 at 19:22

    bitner, fiu lu petrache, baiatu lu opris. astia sunt creditorii. e parandaratu de prin 2003. asa facea si magureanu al batrin, cind avea nevoie de 500 000 venea nicusor vox maris si ii punea pe masa. sau ii platea in elvetita unde facea scoala marian fisu lu sarpele cu ochelari

  • Reply
    AntiGelu
    7 ianuarie 2014 at 22:22

    Cum cine? Basescu!

  • Reply
    KAKA MIZE
    7 ianuarie 2014 at 22:39

    Sint niste baieti la SRI pa partea economica si aia se ocupa cu caratul de valize cu bani unde trebuie inca de pe vremea lui Ceasca. Le-au carat p-ale lui Nastase, Mitrea, Hrebenciuc, Berceanu, Udrea, Basescu si famiglia, au sa le care si pe-ale lui Ponta&Co, ca asta le e meseria. De acolo se fac plati, rambursari si se platesc credite si dobinzi. Parte din ele sint provizioane,adica sunt cheltuieli care apar pentru anumite cazuri (vezi aici http://www.conta.ro/dictionar_online_Provizioane.html). Restul sint bani de futut pentru dixtractii, inceput de noi afaceri sau stat cu pula-n sus si facut shopping la Dubai. Deci, raspunsul corect e „din provizioane, mon cher!”, pa cum zice si Isarescu.

  • Reply
    vali
    8 ianuarie 2014 at 1:36

    dupa ce a fost premier intr-o perioada … sa o numim potrivita, Nastase nici macar nu trebuie sa ceara sa ii fie platiti cei 1 mil de Eur.
    Sunt absolut sigur ca s-au grabit destul de multi sa il ajute cu acest mic inconevnient.
    De banii de la ciorap, pe langa care cei un mil de eur sunt cantitate neglijabila, nu e nevoie sa se atinga. O va face fi’su peste cativa ani.

  • Reply
    alex
    8 ianuarie 2014 at 8:12

    oare asa naivi suntem?….de aia il plangi ???…sa fim seriosi, cata spaga a luat din vanzarile dubioase de combinate,fabrici,Petrom..etc…dumnealui are conturi grase prin Elvetia si offshore-uri,alea nu sunt trecute in declaratia de avere…

  • Reply
    Acru
    8 ianuarie 2014 at 11:24

    Din drepturi de autor pentru cărţi, ca orice profesoraş harnic şi cinstit, nu?! Doar aşa a făcut întreaga avere, ca bugetar plătit pt. munca intelectuală.
    Năstase e un fel de Dan Brown al Europei de Est, doar că-i umil şi nu se laudă cu vânzările de carte. 🙂

  • Reply
    L
    8 ianuarie 2014 at 17:12

    Oricata simpatie ti-as purta Cataline, nu ai absolut nici o justificare pentru invitarea periodica in emisiunile tale a unui turnator, securist, santajist si diversionist notoriu, asa cum este SR Stanescu. In emisiunile tc ar trebui sa promovati si sa invitati oameni onesti, curati, profesionisti, care chiar ce spune, nu niste jigodii. Toate televiziunile, din nu-mi dau seama exact ce ratiuni, incurajeaza prezenta in studiouri a tuturor nulitatilor cu iz de trecut communist si realizarea unor emisiuni in care se vorbeste inutil de mult despre personajele toxice ale acestei tari, de nepromovat in orice tara civilizata. Eu unul m-am saturat de acest gen de televiziune.

  • Reply
    L
    8 ianuarie 2014 at 17:18

    Si apropos… De ce NIMENI nu face o investigatie privind provenienta banilor platiti de beizadeaua lui Adelu. De ce nu se urmareste un traseu al banilor. Banii vin de undeva. Punct. De unde vin banii? Ceva nu e deloc in regula. Este vorba de o mare suma de bani a carei provenienta trebuie urmarita de Oficiul pentru prevenirea si combaterea Terorismului si Spalarii Banilor. Beneficiaza Adelu (inca) de protectie din partea anumitor structuri specializate, protective care ii tin sub secret tranzactiile bancare? 700.000 de euro imprumutati si apoi platiti de beizadea ISC? Cine imprumuta pe cineva care nu este solvabil? Sa inteleg ca beizadeaua are de unde sa plateasca cei 700.000 de euro… E mai mult decat ciudat. Institutiile statului trebuie sa faca lumina. Rapid.

  • Reply
    Silviu
    8 ianuarie 2014 at 18:12

    candva citeam un articol ca ferma lui nastase produce 300.000 de euro pe an fara sa vanda nici un ou.
    aici un articol asemanator:
    http://m.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investigatii/ouale-lui-nastase-nu-ies-la-socoteala-lipsa-150-de-mii-de-euro-256291.html

  • Reply
    L
    8 ianuarie 2014 at 18:53

    Deci Cataline, mergi inainte cu SR Stanescu? Sau faci un pas catre emisiuni neimapanate cu prezenta a tot felul de dubiosi? Cum ne desprindem noi de trecutul comunisto-securist? Cu parerile enervant de mediatizate ale unui securist dovedit, turnator dovedit, santajist, diversionist, si ce-o mai fi el? Cui apartine acest diversionist si oare ale cui jocuri le face? Si de este atat de present la B1tv, alaturi de Paula Iacob, de Florin Condurateanu, de Marius Marinescu, de Miron Cozma si de alte cozi de topor care nu au absolut nimic a spune. Televiziunile si-au propus sa ne tina in obscurantism si ignoranta, agatati mediatic de mondenii infractori Gigi Becalii si Adrian Nastase?
    P.S. Apropo, „liberalii” cand il mai dau afara din PNL pe securistul asta? Si ANI ce face? A adormit? Parca era vorba ca SRS sa fie trimis in fata justitie pentru niste problem de incompatibilitate si niste falsuri in declaratia de avere…

  • Reply
    L
    8 ianuarie 2014 at 19:14

    Tov Cumpanasu democratia a cui vrea s-o implementeze? „Democratia” USL? Tare alunecos acest „implementator”… Si penibil. Este extrem de delicat cu sponsorii lui de la USL… Periindu-l generos pe Victor Ponta. Ca si p-asta il tot vad perindandu-se pe la emisiunile B1tv… Alaturi de alta catastrofa: Alex Macoveiciuc.

  • Reply
    Flavius Calin Tofan
    9 ianuarie 2014 at 3:42

    Basescu ii plateste din banii de pe flota!

  • Reply
    sed lex
    9 ianuarie 2014 at 7:00

    Poate vinde una din cele 4 case, pe care presa, ani de zile era sigură că le are. Dacă nu le are, înseamnă că am avut o presă science fiction, dacă le are, bugetul nu va plânge!

  • Reply
    GAVRILACHE
    9 ianuarie 2014 at 11:37

    Numai cine nu munceste, nu plateste! Daca muncesti ca Nastase, faci, intr-un an, si 2 milioane de euroi! Poate sa-i ia Basescu lui Nastase tot : nevasta, copiii, averea, libertatea, viata, da, viata, numai puterea de munca nu i-o poate lua!

  • Reply
    morris
    9 ianuarie 2014 at 13:29

    Prise…ne cunoastem de ani multi. Aici, pe pagina ta. Ma uit in fiecare zi la emisiunea ta.
    Am o mare rugaminte. Lasa chestia aia, de prezentator impartial, cu intrebari si comentarii politic corect. Da, stiu, mai te iei de invitati, dar prea putin. Poate producatorul e de vina, ca vad prea multe javre ipocrite invitate in emisiune si poate nu esti tu cel ce decide cine vine si cine nu…dar iti cer sa fi mai incisiv, mai musca si tu din ei. Asa cum o faci aici. Si inca ceva. Stie toata lumea ca esti de dreapta. Asuma-ti in cadrul emisiunii acest aspect si cand ai invitati oameni politici din usl, da-le replica, nu ii lasa sa divagheze. Te apreciez mult si de asta imi doresc sa te vad la tv asa cum scrii.

    • Reply
      prisacariu
      9 ianuarie 2014 at 13:34

      ce-i drept, nu mă omor cu socialismul:)), ai dreptate. și mai ai dreptate cînd te referi la javre invitate, dar nu e vina producătorului, pur și simplu nu ai de unde să aduci suficienți oameni decenți la tv! cu regret o spun, dar așa stau lucrurile.
      cît despre mușcat din ei și dat replică, aveam vaga impresie că nu-s chiar mort în direct:D. dar, uite, o să mă monitorizez mai atent, poate mi-a scăpat mie ceva:)

      • Reply
        L
        9 ianuarie 2014 at 14:37

        „…pur si simplu nu ai de unde sa aduci suficienti oameni decenti la tv!” Nu pot sa cred in explicatia asta Cataline. Si punct. Inteleg ca SR Stanescu e pe lista invitatilor indecenti, asa-i? Dar de ce el si nu unul care e mai putin indecent? Eu unul ti-o spun raspicat, si n-o fac numai in nume propriu, iti pierzi telespectatorii. Oamenii nu mai vor sa vada gunoaie in emisiuni. Vor sa vada cetateni care au ce spune, al caror cuvant are valoare si importanta. Nu diversionisti siniitri care mesteca intruna aceleasi lozinci stridente, avand un puternic iz infractional. Cred ca diferenta intre o televiziune de stiri care incearca sa fie cu totul altceva decat ceea ce este si reprezinta Antena3 si RTV, trebuie sa fie in aceea a calitatii invitatilor prezenti in platoul emisiunilor. Daca vedeme mereu si mereu aceiasi indivizi macabre care se vantura si pe la Antena3 si RTV, leper care miros a infractori, atunci o sa ni se faca lehamite si de B1tv. Daca nu cumva deja ni s-a facut… S-o aud si s-o vad zilnic pe turnatoarea Paula Iacob, pe Marius Marinescu aka Bideu, pe Florin Condurateanu care ne tot „pupa pe suflet” desi noi nu ne dorim asta, pe „minerul” Miron Cozma, pe avocatii aia sinistri care ii cauta in coarne lui Becali si lui Nastase, pe alunecosii aia de Macoveiciuc si de Cumpanasu, care se dau „independenti”, dar care nu sunt nimic altceva decat niste uselisti sub acoperire, e chiar o prea nedorita senzatie de greata pe care B1tv ne-o ofera din ce in ce mai des. B1tv se sinucide editorial daca merge in directia asta! Orientati-va catre oamenii onesti, de dreapta, catre profesionisti, catre societatea civila care apara cu adevarat statul de drept, nu catre indivizi care miros urat a trecut comunisto-securist, sau a present neocomunist infractional, la fel de urat mirositor. Curatam societatea asta de rau, sau ce facem?

        • Reply
          prisacariu
          9 ianuarie 2014 at 14:51

          ok, fa si niste recomandari

  • Reply
    prisacariu | Năstase, corupt și pentru CEDO. De unde a plătit Năstase statului 1.100.000 EURO?
    11 decembrie 2014 at 14:23

    […] trebuit să-i plătească statului 1.100.000 EURO după cele două condamnări. Așa cum am arătat aici, Năstase nu avea, oficial, atîția bani și nici nu și-a vîndut casele, ci ar luat bani cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *