Noua conducere a CSM trebuie să se decidă: apără sau îngroapă Justiția?

Că Victor Viorel Ponta (fost procuror mediocru, acum premier și mai mediocru – deși, s-ar zice, mediocru nu are grad de comparație) își dorește o Justiție pe care să o controleze politic e deja o certitudine. Dar Victor Viorel Ponta, ca mulți dintre mediocri, s-a făcut politician, deci e de înțeles că nivelul lui de înțelegere a funcționării unei democrații este limitat la nevoile primare: furtul și protecția celor care fură.
Mai trist este cînd chiar magistrații se transformă în lingăi supuși.

Primul pe listă e Tiberiu Nițu, procuror general al României, care a spus recent că nu se simte afectat în nici un fel de declarațiile lui Ponta cum că dosarul Năstase ar fi politic (sursa). Declarația lui Nițu e perfect explicabilă: lui Nițu nu are cum să-i fie afectată munca de procuror pentru că Nițu nu muncește nimic, el este un alt exemplu de mediocritate plată și anostă, de frecangiu în funcții pe care nu le merită.
Dar și mai nasol este că ditamai Consiliul Superior al Magistraturii dă semnele unei maleabilități vecine cu slugărnicia în fața PSD. După aceleași declarații impardonabile ale lui Ponta, CSM a anunțat că ia în calcul controale la DNA și ÎCCJ, să vadă dacă nu cumva procurorii și judecătorii au agendă politică (sursa). Mai mult, noul președinte al CSM, Aron Bordea, spune că este în căutarea unei „soluții” pentru completele de cinci judecători de la ÎCCJ, după ce dublul condamnat la închisoare Adrian Năstase s-a plîns de acele complete (sursa).
Acum, însă, noua conducere a CSM are ocazia să se decidă: îi linge mîna lui Ponta și se supune presiunilor grobiene ale PSD sau dă un semnal clar că Justiția nu trebuie să mai depindă de hoții din politică? Acum, mai exact, CSM trebuie să se hotărască dacă va confirma concluziile Inspecției Judiciare  (care afirmă răspicat că declarațiile lui Ponta despre dosarul Năstase afectează independența Justiției – sursa) sau le va infirma.
Dacă plenul CSM va susține răspicat raportul Inspecției Judiciare, Ponta trebuie să-și ceară scuze public (nu că l-am crede, dar așa ar fi demn din partea unui premier; nu vorbesc de demisie, ar fi o glumă, desigur, să credem în atîta discernămînt din partea premierului) și CSM trebuie să folosească momentul pentru a cere respect pentru magistrați. Dacă, însă, CSM va infirma concluziile raportului Inspecției Judiciare, Consiliul ar trebui să se desființeze. Din simplul motiv că, într-o astfel de situație, nu ar mai funcționa ca un garant al independenței Justiției ci, dimpotrivă, ca o bîtă politică pentru dat la gioale magistraților.
P.S. Declarațiile incredibile, de ieri, ale lui Nicușor Constantinescu și Radu Mazăre nu au fost criticate de la vîrful PSD și văd că nici CSM nu pare foarte afectat de formule ca „bă, nenorociților” adresate procurorilor. Asta ca să știm exact cum stăm.

You May also Like...

Să fie clar: se recensăminte de îngheață apele pe canicula asta
1 august 2012
Iliescu arestat
16 iunie 2011
La ce e bun premierul independent? Bonus: blat Blaga – Băsescu?
14 februarie 2011
15 Comments
  • Reply
    lmihai
    16 ianuarie 2014 at 14:14

    Perfecta dreptate d=le Prisecariu, actualul sef CSM este o relicva a politrucilor din anii 80.
    Vigilenta unor ziaristi f.bine informati dar si determinati puteti aduce la cunostinta ignorantilor adevarata fata a mafiei politice USL.
    Mult succes d-le ziarist!

  • Reply
    moshu49
    16 ianuarie 2014 at 18:14

    hei, calmo: Aron este unchiul, nu tatăl, lui Adrian Bordea ot CSM.
    Adrian, pt care şi preşedenţia Tribunalului Dâmboviţa a fost o pălărie cam mare.
    ps: decît să-mi strici seara cu SRS am preferat, ca şi-n alte dăţi, acest „blog cu texte” 🙁

    • Reply
      prisacariu
      16 ianuarie 2014 at 21:38

      scuze, greseala mea cu aron

  • Reply
    Maximus
    16 ianuarie 2014 at 20:46

    Cand era Haineala sefa peste CSM, o procuroare deloc mediocra, ba din contra facand la viata ei atat de multe dosare incat i-a condamnat si pe nevinovati( care daca o da Domnul sa mai traiasca si isi castiga procesele la CEDO vin cu sentintele in tarisoara si tot de la prostime iau despagubirile, din buget, nu doar de la basisti) era bine, CSM-ul era independent si apara justitia. Acum cand s-a schimbat conducerea, dupa nenumarate scremeri, exista pericolul ca CSM sa nu mai fie „independent”. Sa gandim totusi pozitiv, poate are maine-poimaine-poimarti o revelatie dom’ Nitu ca-i basist si redevine jucaria independenta!

  • Reply
    L
    16 ianuarie 2014 at 20:58

    @Catalin Prisacariu
    Sunt total de acord cu textul de mai sus. Insa ti-as intoarce o intrebare care, cumva, ar suna cam in aceasi mod… Trebuie sa te decizi Cataline, il mai inviti in emisiunea ta pe securistul, turnatorul si santajistul SRS? Ca sa stiu si eu daca ai de gand sa-ti ingropi, sau nu, emisiunea „Butonul de panica”? Ce are de transmis un astfel de individ?
    In ceea ce priveste subiectul propus spre dezbatere.. Nitu, Bordea si Cazanciuc sunt niste catastrofe pentru Justitia din Romania. Nici o indoiala in asta. Toti trei, adaugandu-l si pe Muscalu, sunt slugile lui Ponta. Prin urmare eu cred ca CSM, avand in vedere ca exista o minoritate reformista acolo, e pus pe ingroparea Justitiei. Declaratiile lui Nitu si ale lui Cazanciuc sunt relevante. Bordea fiind preocupat, asa cum a primit ordin, sa ingroape completul de 5 judecatori de la ICCJ… Chiar nu ne e limpede ce se petrece in CSM?

    • Reply
      pensionara
      16 ianuarie 2014 at 23:55

      Dlui L: Catalin Prisacariu trebuie sa invite la emisiuni oameni din totae partidele pentru ca altfel il amendeaza CNA, dar lui SRS trebuie sa i se acorde „credibilitatea” pe care-o merita. Mie imi este suficient ca toti mincinosii sunt tratati de autorul emisiunii asa cum trebuie. Fiti atent la tonul lui la cuvintele lui si veti sesiza ca-i sictireste numai cand se uita la ei. Astazi (16 Ian) la incheierea emisiunii a recomandat tuturor o carte „care se poate citi si in puscarie”.

  • Reply
    L
    16 ianuarie 2014 at 21:16

    Cataline, iti propun sa realizezi o emisiune in care sa-i ai ca invitati pe urmatorii: SR Stanescu, Liviu Pop, Alex Macoveiciuc (pesedistul ala sub acoperire care rade isteric prin emisiunile B1tv, deturnand sistematic subiectele in discutie; chiar ma mir ce mai cauta pe-acolo un individ cu un astfel de comportament), Alex Cumpanasu, implementatorul de democratie si poate chiar pe Florin Condurateanu, ala care pupa pe sufl;et pe toata lumea… Cataline, trezeste-te!

    • Reply
      ion adrian
      16 ianuarie 2014 at 22:03

      Nu asa se pune problema. E bine ca-i invita, sa-i vada si lumea cate parale fac , dar trebuie sa le puna in fata un adversar de marca(recunosc ca este greu de gasit, m-as incumeta eu dar nu am fonctie si nici notorietate de presa)si bine documentat caci doar Catalin Prisacaru singur este greu sa le faca fata si oricum este totusi moderator.. De ex un Malin Bot si mai sunt cativa din cei care vin pe la B1.
      Nu Pora de ex care se enerveaza si se disipeaza in chestii colaterale sau cancanuri .

      • Reply
        prisacariu
        16 ianuarie 2014 at 22:50

        :))

        • Reply
          L
          17 ianuarie 2014 at 17:33

          @Catalin Prisacariu
          Asteptam un raspuns, nu un zambet.

      • Reply
        L
        17 ianuarie 2014 at 17:58

        Lumea stie mult prea bine „cate parale fac” dle adrian fara majuscule. Deci cam de cata vreme am mai avea nevoie ca sa intelegem „cate parale fac” niste nulitati. Sau cam de cate ori am avea nevoie sa-i vedem pe Sorin Iliesiu, SR Stanescu, Liviu Pop, Alex Macoveiciuc, Alex Cumpanasu, Ecaterina Andronescu, s.a. ca sa descoperim cam „cate parale fac” acestia? Chiar trebuie sa-i suportam la nesfarsit insultandu-ne inteligenta? Societatea romaneasca si media trebuie curatata definitiv de gunoaie, de reminiscentele trecutului. Nu exista absolut nici un motiv serios ca media, la 25 de ani de la marea inghesuiala din decembrie 1989, sa promoveze in continuare elemente ale trecutului comunisto-securist si propagandisti cu sau fara carnet de partid. E asa de greu sa pricepi lucrurile astea tov adrian? Ar mai fi ceva… As avea rugamintea sa incerci sa ai o coerenta ceva mai mare in ceea ce vrei sa exprimi. Se poate?

    • Reply
      moshu49
      17 ianuarie 2014 at 4:13

      a propos: pupat pe suflet = pupat pe ţiţe? :D)))))

      • Reply
        L
        17 ianuarie 2014 at 17:59

        Probabil ca asta isi si doreste tov Condurateanu in ascunsul sufletului lui… Sa mai pupe si el niste tzatze…

  • Reply
    Gigica
    18 ianuarie 2014 at 15:50

    Mare tambalau la voi basistii cu alegerile de la CSM, ce se intampla, se strange latul in jurul gatului basistilor…? 🙂

    • Reply
      L
      18 ianuarie 2014 at 22:02

      Ponta &co ti-au pus latul de mult. Fara sa-ti dai seama macar… Esti idioata (sau idiotul) lor utila. Mi-e mila de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *