Domnule președinte Iohannis, iată cum să nu aruncați în aer 6,2 milioane de voturi

De două zile încoace, sociologi, analiști, politologi, înțelepți, păreriști, politicieni, cetățeni și mulți alții se chinuie să explice sau măcar să înțeleagă miracolul celor 6,2 milioane de voturi primite de un candidat parașutat dintre casele patriarhal-săsești din Sibiu direct pe asfaltul tumultuos și alunecos al Bucureștiului.
Pentru pesedistul Liviu Dragnea, de miracol e vinovat Dumnezeu. Și nu, nu cred că Liviu Dragnea blufează, în capul lui nu era de închipuit un asemenea scenariu și e clar că, dacă scenariul totuși s-a dovedit real, numai divinitatea poate să fie responsabilă, pentru că aici pe pămînt Dragnea are și viii, și morții de partea lui.

Cînd vine vorba de politicienii defunctei ACL, acolo nici măcar Dumnezeu nu e invocat. În noul PNL se spune, doar, cu stupefacție, că Ponta i-a cîștigat alegerile lui Iohannis, de parcă neamțul din Sibiu ar fi scaunul gol din studioul lui Gâdea la care se rățoia prostește Victor Viorel cu trei zile înainte de turul al doilea.
Peneliștii încă se chinuie, săracii, să priceapă ce pleașcă le-a picat pe cap (cum zicea Toader Paleologu acum o vreme despre Băsescu; diferența e că Paleologu pricepea exact ce pleașcă era Băsescu, liberalii habar nu au ce pleașcă reprezintă Iohannis). Noii liberali (vechi liberali cu pedeliști, dimpreună) bălmăjesc prostii în timp ce încă digeră vestea că Iohannis e președintele României cu niște milioane de voturi pe care nu le-a strîns nici Traian Băsescu în zilele lui bune.
Dar ce e, totuși, de priceput din aceste prezidențiale? Că:
– deși are iluștri înaintași în porcării, Victor Ponta tocmai și-a adjudecat poziția de cel mai urît și toxic pesedist după ce împotriva lui s-au dat mai multe voturi și decît împotriva lui Iliescu, și împotriva lui Năstase;
– neocomuniștii din PSD au încă de partea lor peste cinci milioane de voturi, dar măcar cu un milion de români în plus vor ca neocomuniștii să nu mai ia puterea;
– guvernarea neocomunistă a lui Ponta este falimentară: cu pomeni grețoase, fără investiții în infrastructură care să genereze stabilitate și bunăstare, coruptă, ahtiată după controlul asupra Justiției, rapace, arogantă;
– un candidat care vorbește puțin, dă impresia solidă că poate administra serios o țară (deși are lacune de cunoștințe parlamentare și guvernamentale), nu e arogant, nu face glumițe ieftine și nu e corupt poate bate orice mașinărie de partid, chiar de partid aflat la guvernare, deși nu are experiență în politica bucureșteană;
– există o necesitate, o nevoie publică acută de resetare totală a sistemului care a guvernat România în ultimii 25 de ani;
– românii din străinătate au ajuns în punctul critic în care conștientizează că exilul lor trebuie să ia sfîrșit și își vor țara înapoi, o țară în care să se întoarcă și în care să trăiască precum în țările lor adoptive;
– românii care votează în 2014 sînt, din ce în ce mai evident, cei născuți în anii ’80 și ’90, generațiile netarate de ceaușism.
Din toate acestea, domnule președinte Iohannis, trebuie să înțelegeți că, pentru a arunca în aer peste 6,2 milioane de voturi, e suficient să nu faceți nimic și să prestați aceeași politică pe care o vedem din ’90 încoace. E simplu, e chiar comod. Ba chiar, cu cîteva piruete scenic-retorice, ar putea părea că vreți schimbarea, deși n-ați face nimic pentru ea, ba chiar ați putea încuraja noul PNL să ducă mai departe sistemul ultimului sfert de secol. Asta ar fi cel mai simplu și, dacă jucați teatru cu talent, ați mai putea cîștiga un nou mandat în 2019.
Ce e aproape imposibil de făcut este ruperea de ritmul împămîntenit al blaturilor ultimilor 25 de ani. Blaturi între partide, blaturi între partide și corupție, blaturi între partide și o birocrație anchilozată și nereformată, blaturi partide și minciună.
Dar aveți datoria, domnule președinte Iohannis, să rupeți acest ritm. Să nu lăsați noul PNL să se cocoațe pe niște funcții guvernamentale doar pentru a mai fura niște contracte, doar pentru a mai numi niște incompetenți pe posturi la stat, doar pentru a ne minți în continuare.
Aveți obligația, domnule președinte Iohannis, să nu permiteți noului PNL alianțe toxice doar pentru o majoritate parlamentară murdară.
Aveți responsabilitatea, domnule președinte Iohannis, să luptați pentru Justiție, pentru transparență, pentru eficiența cheltuirii bugetului, pentru creșterea nivelului de trai.
Dacă, domnule președinte Iohannis, nu vă veți achita de datoriile, obligațiile și responsabilitățile pomenite, nimeni nu vă va ierta. Și nimeni nu va uita. Nici unul, cu siguranță, din cei peste 6,2 milioane de români care v-au votat. Și pe care-i veți arunca în aer. Iar cînd vor exploda, s-ar putea să nu fiți la distanța potrivită.
i

You May also Like...

Băse a terminat zece ani. Felix abia i-a început
20 decembrie 2014
Valizaleaks: Dragnea și Cătălina Ștefănescu, vacanțe împreună în Brazilia
16 aprilie 2019
Pentru cei care nu înțeleg: Dragnea a fost condamnat pentru campanie electorală în ziua votului
15 mai 2015
11 Comments
  • Reply
    vivi
    18 noiembrie 2014 at 18:06

    Excelent articol si plin de bun simt.

  • Reply
    meme
    19 noiembrie 2014 at 9:01

    acum asteptam….

  • Reply
    2DU
    19 noiembrie 2014 at 9:06

    deci cum ar veni, un presedinte jucator..

  • Reply
    Cockwork Orange
    19 noiembrie 2014 at 9:39

    Biserica out de la buget, educatie sanatate antifrauda antievaziune etc.

  • Reply
    Ginake
    19 noiembrie 2014 at 10:21

    Respect pt. articol !

  • Reply
    Cristian
    19 noiembrie 2014 at 14:34

    Adevarat ce ai zis in ultima parte,daca nu va respecta tot ce a spus,nici romanii nu il va mai respecta

  • Reply
    Lupulescu Cristian
    19 noiembrie 2014 at 15:49

    Ar fi toate bune si frumoase , s-ar putea face ceva pentru tara asta , dar daca DNA – ul va da verdict defavorabil noului presente tot Ponta va ajunge la putere .

  • Reply
    Roadrunner
    19 noiembrie 2014 at 18:58

    Doar o singura observatie: care „noul PNL” ? 😀

    • Reply
      2pareri
      20 noiembrie 2014 at 10:26

      noul PNL, adica cel care e format din vechiul PNL (mai putin cei care s-au dus dupa Tariceanu in PRL) si din PDL.

  • Reply
    prisacariu | Klaus Iohannis, un sas cu ceas
    27 noiembrie 2014 at 12:17

    […] nu faceți nimic și să prestați aceeași politică pe care o vedem din ’90 încoace” (sursa). Iar Dan Mihalache face aceeași politică pe care o vedem din ’90 încoace, aproape […]

  • Reply
    PRISACARIU | Unde s-a ascuns “bărbatul” Iohannis? În spatele lui Mickey Mouse? - Stiri Presa Online
    24 aprilie 2015 at 17:50

    […] În noaptea de 16 spre 17 noiembrie 2014, scriam că Iohannis e președinte, dar “Nu e suficient. Ponta trebuie să plece. PSD trebuie să plătească” (aici). Iohannis, însă, nu a înțeles. Pe 18 noiembrie, scriam că Iohannis poate pierde cele 6,2 milioane de voturi primite: “Dacă, domnule președinte Iohannis, nu vă veți achita de datoriile, obligațiile și responsabilitățile pomenite, nimeni nu vă va ierta. Și nimeni nu va uita. Nici unul, cu siguranță, din cei peste 6,2 milioane de români care v-au votat. Și pe care-i veți arunca în aer. Iar cînd vor exploda, s-ar putea să nu fiți la distanța potrivită.” (sursa) […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *