Țucălarii lui Ponta din CCR: Dorneanu și Toader

Acum doi ani, Valer Dorneanu devenea judecător al Curții Constituționale. Ocazie cu care scriam așa: „Victor Ponta vrea în Europa, nu în URSS. Victor Ponta critică UTC-iștii și stîngiștii care vor să reconstruiască dreapta și o ia la mișto pe procuroarea comunistă Monica Macovei. Victor Ponta vrea depolitizarea Curții Constituționale. Victor Ponta, premier al României, clamează că vrea toate lucrurile astea. Dar îl trimite la Curtea Constituțională a României pe politrucul legilor comuniste Valer Dorneanu. Un om școlit în comunism și care a lucrat cu sîrg pentru PCR din postura de creier al legilor comuniste. Un om care, imediat după 2000, era unul din vîrfurile PSD. Cu acest nomenclaturist pînă-n măduvă vrea Victor Ponta și să depolitizeze CCR, și să o facă europeană, modernă” (sursa).

Azi, știm de ce a fost trimis Dorneanu la Curtea Constituțională: alături de alt judecător al CCR, Tudorel Toader, Valer Dorneanu a făcut opinie separată și a considerat că OUG pentru traseismul aleșilor locali este constituțională! Argumentele nu sînt doar aiuritoare, ci de-a dreptul nesimțite. Două dintre argumentele prezentate de Dorneanu și Toader sînt relevante.
Primul argument: „se pune întrebarea dacă Curtea Constituţională putea exercita un control de constituţionalitate, a priori, a unui act normativ care nu mai este în vigoare, având în vedere caracterul temporar al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală. Curtea Constituţională, în prealabil, ar fi trebuit să verifice dacă este competentă să soluţioneze atât pe formă, cât şi pe fond această obiecţie de neconstituţionalitate. Este adevărat că, potrivit jurisprudenţei instanţei de contencios constitutional, ordonanţa face corp comun cu legea, însă, aceasta în situaţia în care această ordonanţă există, este învigoare. În situaţia de faţă, sesizarea cu obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru reglementarea unor măsuri privind administraţia publică locală, în ceea ce priveşte o eventuală neconstituţionalitate a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014, este lipsită de conţinut, întrucât acest act normativ nu mai este în vigoare, în virtutea caracterului său temporar”.
Practic, Valer Dorneanu și Tudorel Toader au cerut un lucru simplu, dar foarte grav: Curtea Constituțională nici măcar să nu fi analizat OUG pentru traseism. Argumentul: OUG a fost în vigoare doar 45 de zile și, dacă CCR a fost sesizată după expirarea celor 45 de zile, nu mai are ce analiza! Să sparie gîndu’, nu alta: Dorneanu și Toader au cerut, nici mai mult, nici mai puțin, decît ca CCR să fie exclusă din jocul democratic al constituționalității. E inutil să mai arăt ce abuzuri poate provoca această gîndire: de mîine (sau chiar de azi!), Ponta poate emite OUG-uri valabile o zi fără să răspundă în nici un fel pentru asta. De exemplu, poate decide azi, prin OUG, să-l elibereze pe Felix din pîrnaie. Și, cum OUG se aplică imediat, Felix iese azi de la pîrnaie, mîine OUG nu mai e valabilă și Curtea Constituțională nu mai are nici o pîrghie de a sancționa acea OUG neconstituțională.
Al doile argument: „Concluzia că nu ar fi existat o situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată și că nu s-a demonstrat necesitatea adoptării unei ordonanțe de urgență, constituie mai degrabă o preluare a susținerilor partizane ale autorilor sesizării decât rezultatul unei analize aprofundate și obiective a realităților politice existente înainte de promovarea ordonanței. Susținerile că în realitate s-ar fi dorit emiterea acestei ordonanțe de urgență doar pentru coagularea unor majorități politice în cadrul autorităților publice locale, altele decât cele reflectate din alegeri şi pentru crearea unui avantaj politic la adoptarea anumitor decizii, constituie în fapt doar răstălmăciri a motivelor invocate de Guvern pentru demonstrarea stării excepționale şi a urgenței, putând fi apreciate şi procese de intenție. Prin măsurile temporare prevăzute în ordonanța de urgență nu s-a urmărit constituirea altor majorități decât cele rezultate din alegeri ci dimpotrivă respectarea programului politic asumat de aleșii locali în alegeri”.
Ce ne spun aici Dorneanu și Toader? Că ceilalți judecători ai CCR (cei care au decis, majoritar, că OUG a traseismului este neconstituțională) au analizat partizan, fără să analizeze în profunzime. Cu alte cuvinte, Dorneanu și Toader îi acuză pe ceilalți judecători CCR că au dat o decizie politică! Apoi, culmea ironiei, țucălarii politici Dorneanu și Toader preiau întocmai argumentele lui Ponta: premierul a urmărit doar „respectarea programului politic asumat de aleșii locali în alegeri”.
Pseudo-argumentele lui Dorneanu nu mă surprind. Deloc. Ce mă șochează este că acestei opinii separate i s-a alăturat Tudorel Toader, propus în 2006 pentru un loc la Curtea Constituțională de către Partidul Național Liberal.
P.S. Decizia CCR din care am citat mai sus.
dorneanu

You May also Like...

Stupefiant și degradant: în lupta cu DNA, Ponta și-a făcut scut copilul de 12 ani
7 iunie 2015
Sociologul Bruno Ștefan: "Pentru prima oară din '90 încoace, PSD începe să piardă în Oltenia"
12 aprilie 2019
Ar cam fi momentul ca Iohannis să-i ceară demisia lui Ponta
19 februarie 2015
12 Comments
 • Reply
  L
  21 ianuarie 2015 at 13:32

  Da’ ce, PNL e cumva vreun izvor de oameni profesionisti, integri si onesti? Nici vorba. PNL a emanat in spatiul public unele dintre cele mai mizerabile personaje Si acolo activeaza niste impostori penali care se folosesc de denumirea generica a unui partid istoric exclusiv pentru scopuri la fel de detestabile si condamnabile ca si acelea pentru care detestam profund si PSD-ul, de mai bine de 25 de ani. Vrei sa ne reamintim cati ani la rand PNL-ul a fost in cardasie cu PSD-ul? Vrei sa reamintim cata vreme PNL-ul a mimat opozitia, colaborand perfect (pe sub masa si la vedere) cu PSD-ul? PNL-ul este doar fata cealalta a aceleiasi monede pe care se afla si PSD. Deci, de ce ne-am mira de atitudinea tovarasului Tudorel Toader?

 • Reply
  virgilius
  21 ianuarie 2015 at 21:52

  Cătălin, te rog frumos pune tu, cu steluță, la începutul sau sfârșitul articolului, definiția cuvintelor țucal – țucălar. Este tot ceea ce lipsește. Cu considerație,

 • Reply
  moshu49
  22 ianuarie 2015 at 6:09

  păi nu ne-a învăţat şi Mărgineanu că „Jeana nu e moartă, Jeana să transformă”?
  a plecat Predescu – hîc! – a venit Dorneanu care şi ca Avocat al Poporului interimar a motivat aiuritor Comisiei de la Veneţia, după puciul eşuat din 2012, despre ce trebuie să atace la CCR, nimic altceva în afara drepturilor omului!
  Toader Tudorel nu „cînta” la unison cu Ion Predescu în justificarea puciului eşuat din 2012? deci tot un recidivist în malversaţiuni.
  să tragem apa, zic! 😉

 • Reply
  ioana dobrescu
  22 ianuarie 2015 at 7:36

  îndraznesc sa dau o explicatie cuvîntului „tzucalar”, cred ca vine de „tzucala”, oala de noapte,de aici încolo, descifrati singuri, e foarte simplu ! Felicitari, catalin,bun rau articolul !

 • Reply
  Nicolae
  22 ianuarie 2015 at 9:28

  Ai fost foarte inspirat să publici acum postarea cu țucălarii. Nea Tony Greblă a luat-o și el azi.

  • Reply
   L
   22 ianuarie 2015 at 13:53

   Mda… Si totusi trebuie subliniat ca Toni Grebla a votat corect in ceea ce priveste OUG-ul traseistilor… In sensul neconstitutionalitatii acestei ordonante. Decizia sa e de laudat, e o decizie normala. Faptul ca Toni Grebla are probleme penale grave, asta e o cu totul alta poveste. Pentru care va raspunde in fata Justitiei. Oricum, nu Toni Grebla era problema in CCR. Ci Toader si Dorneanu…. In acest moment, Grebla e mersi, pa.

 • Reply
  JULES VERNE
  22 ianuarie 2015 at 13:13

  maestre , ce spui de tucalarul-sef Tiberiu Nitu care sta in fruntea Parchetului General fara sa fac nimic-nimicuta ? poate ar trebui pus pe liber si adus cineva mai de soi in locul lui !

  • Reply
   L
   22 ianuarie 2015 at 19:01

   Dar ce spui de tucalarii de care s-a inconjurat Gunoimonta la palatal Victoria…. Gunoimonta a creat in jurul lui un fel de cimitir al elefantilor… Azi si i-a adus pe langa el pe „onorificii” Corlatean zis si Fatalaul si tovarasul Costoiu, alt ratat… Pe langa Stanoevici Diasporeanu’, Melescanu Acoperitu’ si alte gunoaie… Iar Iohannis doarme si tace complice… Intalnindu-se saptamanal, conspirativ cu Gunoimonta zis si plagiatorul mitoman.

 • Reply
  Jhon
  22 ianuarie 2015 at 18:01

  Sa murim toti pentru pisoi si daciana, tremura chilotii pe mine pentru o asa onoare…Unde dracu gasim leprele astea sa ne reprezinte?

 • Reply
  PETRE
  22 ianuarie 2015 at 20:21

  Ca Buscu este un jeg ,ne-am lamurit.Da` ce hram sau grad are Prelipceanu ? Nu am adresa lui Teszari ,ca i-as scrie sa-l detaseze la A3,pe manipulator. Strica munca atator oameni care chiar vor sa fie onesti.

  • Reply
   prisacariu
   22 ianuarie 2015 at 20:53

   ce face prelipceanu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *