Găbiță Oprea crede că a dat o lovitură de stat militară în Turcia. Sau Egipt

Cu fiecare secundă care trece de la numirea lui Gabriel Oprea ca interimar îmi spun, din ce în ce mai apăsat, că președintele Iohannis a  pierdut o enormă șansă să depășească nivelul ardelenismelor de primărie. Mă deprimă Iohannis, dar Oprea mă îngrijorează și va începe să mă înspăimînte dacă mai stă mult nu doar la Guvern, ci și în politică.

Dincolo de bolovănismele (nu numai fonetice dar, mai ales, logice) pe care le emite, Oprea repetă obsesiv că el e militar, că e general, că va conduce guvernul manu militari (nu, nu știe el expresia asta, am folosit-o doar ca Găbiță să o întrebe pe Adela – se știe ea cine e – ce înseamnă), că nu se simte bine între civili.
În contextul ăsta cazon, trebuie să-i dau cîteva știri lui Oprea:
1. în Europa și America de Nord, teritorii în care, în genere, democrațiile s-au impus ca regimuri de guvernare, Executivul este civil; un guvern, adică, este constituit din politicieni, care sînt eminamente civili;
2. pînă și Ministerul Apărării din România este, de ani de zile, condus de un ministru civil, tocmai pentru că un ministru (fie acesta și al Apărării) face parte dintr-un guvern de politicieni, deci trebuie să fie politician sau măcar civil care să facă politica guvernului căruia îi aparține;
3. în România, militarilor le este interzis să facă politică sub orice formă, mai puțin la vot, care este un drept fundamental într-o democrație;
4. legea privind organizarea și funcționarea Guvernului (90/2001) prevede (la articolul 27, alineatul 1) că „Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenta majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte primul-ministru„; așadar, premierul nu dă ordine ca un ofițer în Armată, ci caută consensul și, dacă nu-l obține, decide singur; însă esența funcționării unui guvern este tocmai consensul, dialogul, lucrul în echipă, nu ierarhia seacă, militară.
Din toate cele de mai sus, Gabriel Oprea trebuie să priceapă că, atîta vreme cît are o funcție civilă în statul român, trebuie să uite de sechelele militare cu care se laudă. Nu e doar sănătos să uite de ele, dar e și un imperativ democratic.
În momentul în care a declarat public că va conduce militar Guvernul României, Oprea ne-a lăsat să înțelegem că se visează autorul unei lovituri de stat militare de tip turc, egiptean sau chilian. Cînd a spus, la TV, că nu poate gîndi decît cazon, Oprea – ca premier interimar – s-a plasat în afara democrației și în afara Constituției României.
oprea

You May also Like...

Cîteva sugestii pentru comisia lui Tăriceanu de evaluare a democrației
15 iunie 2015
Ponta îl transformă pe șeful Poliției în politruc. Șefia Poliției devine funcție politică
25 martie 2014
Dovada că Orlando de la discoteca de Finanțe este E(xtra)T(erestru)
27 iulie 2015
11 Comments
  • Reply
    dana
    24 iunie 2015 at 15:08

    de data asta sint de accord cu tine, nu ca ar conta! oprea e o parodie, o caricatura, fake, gluma proasta, orice…..numai premier nu! E deprimant ca iohannis tocmai cu asta si-a gast sa-si faca jocurile

  • Reply
    FRANK ZAPA(KING)
    24 iunie 2015 at 18:02

    ,STRIGATE DE DISPERARE’
    ION CRISTOIU a sunat la 112,ia raspuns BOGDAN CHIRIAC ,care a pus imediat diagnosticul,impreuna cu ,FELCERA DRAGOSTESCU-RAZBOI CIVIL BAI NENE…….
    N-am nici un motiv sa-mi ascund satisfactia-SEBASTIAN GHITA ESTE TURTIT,sau cum ar spune un amic de-al meu din nord estul Romaniei sa tuflit de tot……
    .PS.-Despre INTERESUL NATIONAL cu alta ocazie.Dar satisfactia de a-i vedea disperati pe sobolanii astia rozalii,ma face sa nu-l bag in seama pe clovnul OPREA…………..
    Au trecut 3 ani,de cind PONTA GHITA,DRAGNEA CRIN calcau Romania in picioare cu ajutorul lui MILITARULUI OPREA AJUNS ULTERIOR VICEPREMIER SI?????????
    CATALINE,imi permit sa te intreb asa:
    N-ti da o stare de bine faptul cu un individ gen GHITA SEBASTIAN din tinara generatie de ticalosi AI NEAMULUI ESTE INGENUNCHIAT…..
    Chiar astept un raspuns,da si tacerea e buna,si stiu cum sa o traduc………….

    • Reply
      prisacariu
      24 iunie 2015 at 18:22

      era previzibil sa se ajunga si la ghita

  • Reply
    lmihai
    24 iunie 2015 at 18:12

    D-le Prisacariu „generalul” in cauza, in armata , numara izmene, ciorapi, bocanci etc. , el a facut inx\structie doar cand a fost soldat, in rest …nimic, zero. El vorbeste in dodii „Dincolo de bolovănismele….”, aici ati spus tot despre”general”!
    La atitudinea presedintelui aveti dreptate „dar de unde nu-i …nici Dumnezeu nu cere.”

    • Reply
      Cănuță om sucit
      24 iunie 2015 at 18:41

      Si ce izmenele nu sunt de Interes Național ?

      • Reply
        bunica sabela
        24 iunie 2015 at 19:53

        Pai cum sa nu fie izmanutele de interes national, credeti ca degeaba i se spune lui Oprea „stapanul izmenelor” ?!?

        • Reply
          Cănuță om sucit
          24 iunie 2015 at 20:34

          MY PRECIOUS IZMENE

  • Reply
    JULES VERNE
    24 iunie 2015 at 18:30

    nu cred ca e cazul sa ne facem probleme prea multe cu aceasta paiata . cred ca noaptea sub plapumioara se viseaza Napoleon , devine maresal , e speranta tarisoarei etc .
    interesanta devine „scena „politica ! cad sobolanii ca popicele , degringolada din psd e fara precedent . interesante subiecte

  • Reply
    PRISACARIU | Găbiță Oprea crede că a dat o lovitură de stat militară în Turcia. Sau Egipt | Nasul.tv
    24 iunie 2015 at 18:59

    […] Citiți articolul integral pe prisacariu.ro […]

  • Reply
    Prisăcariu, 4 sfaturi pentru Oprea. „Premierul nu dă ordine ca în Armată” | Reporter Virtual | Portal
    25 iunie 2015 at 15:05

    […] 4. legea privind organizarea și funcționarea Guvernului (90/2001) prevede (la articolul 27, alineatul 1) că “Guvernul adoptă hotărâri şi ordonanţe în prezenta majorităţii membrilor săi. Hotărârile şi ordonanţele se adoptă prin consens. Dacă nu se realizează consensul, hotărăşte primul-ministru“; așadar, premierul nu dă ordine ca un ofițer în Armată, ci caută consensul și, dacă nu-l obține, decide singur; însă esența funcționării unui guvern este tocmai consensul, dialogul, lucrul în echipă, nu ierarhia seacă, militară, a spus Prisăcariu pe blog. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *