Cum mă droghez cu iarbă de fiecare Crăciun
Ați auzit de turtă cu julfă? Cel mai probabil, nu. E un desert, tradițional în Moldova de Crăciun. Rețeta e simplă: se coc turte (subțiri, pe plită) și între ele se adaugă o pastă din nuci și semințe de cînepă (printre altele – pentru rețeta completă, aici). Ați reținut, da? Deci, conține semințe de cînepă. În Moldova (de partea asta a Prutului, dar poate și de cealaltă), cînepa se cultivă mai în fiecare gospodărie. E adevărat, nu e indiană, ci o rudă europeană, cu mult mai puțin THC. Regional, bețelor de cînepă (crește destul de înaltă, între doi și trei metri) li se spune „haldani”. Haldanii se folosesc (mai ales verzi) pentru a lega snopii de porumb, toamna, dar și pentru foc (cînd sînt uscați).
Nu v-am scris cele de mai sus pentru că sîntem aproape de Crăciun, ci pentru că, dacă bunica mea ar fi citit, în timpul vieții ei, știrea asta, ar fi rîs (însă i-o trimit eu cumva și cred că o să rîdă și acolo de unde e), dar ar fi cultivat în continuare „haldani” și ar fi făcut o turtă cu julfă al dracului de bună (cu turtele puțin arse pe plită) în continuare.
Altfel, dacă vreți să încercați, cică acum se găsește și prin patiserii. Dar aveți grijă, DIICOT veghează, dacă nu aveți autorizație.
14 Comments
Pe vremea când eram copil (în urmă cu o seamă de decenii), familia mea cultiva cânepă. Una dintre marile plăceri (ale mele) de atunci era să mănânc seminţe de cânepă, eventual – dar nu obligatoriu – puţin prăjite. Regula, impusă de bunica, era să nu consum mai mult decât pot ţine într-o mână făcută căuş. Ce vremuri!
Păi acuma spui? cînd am mers noi să facem materialul despre droguri vîndute în Herăstrău, am cerut ca fraierii numai prafuri. N-am zis nimic de julfă, deși, la final, am întrebat ceva de niște șulfe:-)
În Moldova se mai dădea pe vremuri bebelușilor, ca să-i calmeze, ceai de semințe de mac. Specia aia de mac negru, mare, din care se extrage opium.
eu cu mac. mult. crestea in lanurile de grau. bun.
canepa era la discretie pe camp, dar din pacate eram cu 20 de ani prea tanara ca sa stiu ce trendy e.
sa trag concluzia ca suntem o generatie de drogati?
am uitat complet de turta cu julfă (jolfă, la mine la țară). mi-ai făcut o poftă de m-a luat cu amețeală. te urăsc. huă.
Asta-i varianta soft pentru babe si copii. Adevaratii barbati din timpul lui Decebal organizau cite un party la coliba si aruncau peste pietre incinse cite o poala de seminte de cinepa. De fiecare data, fix dupa o juma’ de ora, aparea si Zamolxe p-acolo, vorbea cu baietii de una-alta, pina cadeau lati, dupa care disparea pin-la urmatoarea sedinta. Unii cica il cauta si-acu’. Oricum, daca mai baga astia accize la tutun, trecem pe marijana, ca iese mai ieftin.
Se papa in Ajun fiind post. Traditional se fac numai cu spuma-crema obtinuta din semintele din canepa. Nuca si semintele de dovleac sunt „nouveau cousine” imprumutat din mediul orasenesc socialist multilateral dezvoltat unde canepa nu creste in beton nici de-al dracu’.
http://www.adevarul.ro/actualitate/Chirieac_catre_Cocos-_Banditule-mic_si_frumos-ce_faci-mai_borfasule_simpatic-_Cocos-_Ce_ai_zis-mai_porcule_0_352765117.html
bai maestre tua ia vazut cum se gratuleaza astia? aia de la rahova sunt niste elitisti
[…] Il vedeam pe dl. Marica scremându-se pe la televiziuni să va conştientizeze,să va scoată in strada! Singura foamea v-a scos in strada şi sper să va tina! Atunci se vor alătura şi alţii vouă şi poate , poate. Mi-aduc aminte cum râdeau de pensionari,in mai! Cum au ras de profesori uni ce stăteau pe margine şi priveau ca la urs!V-a venit si voua randul si sper sa nu ramaneti singuri! Eu ca individ nu am cum sa ma alatur voua decat in cazul in care veti intra intr-o forma organizata de protest. Ca mine vor fi alte sute si poate mii de romani,care vor veni din solidaritate ,dar şi in speranţa unei schimbări! […]
UITE TURTA
500g – seminte de canepa, 3 linguri zahar, foi de placinta;
Mod de preparare:
Samanta de canepa se imparte in patru parti si se pune in robot pe rand, cu cate o cana cu apa. Cand samanta e bine zdrobita si in rorbot e ca o smantana, se scurge bine printr-un tifon cat mai des. Zeama colectata se pune la fiert la foc mediu.
Dupa aproximativ zece minute pe foc incepe sa se formeze o spuma, aceasta spuma se colecteaza incet cu o lingura si se pune intr-un castron separat. Aceasta este umplutura in care se adauga, dupa gust, aproximativ trei linguri de zahar.
Apoi se iau foile de placinta si se insiropeaza (pot fi inmuiate si in zeama ramasa dupa ce s-a luat spuma). Se intinde pe rand, intr-o tava, cate o foaie de placinta, un strat de umplutura, si tot asa pana se termina amandoua. Se lasa de preferinta cateva ore la rece inainte de a se consuma.
Craciun fericit domnu’, cand vrei tu! 🙂
ALTA RETETA: se ia foaia de hirtie si se umple cu frunze de cinepa si se ruleaza. Se serveste flambata la un capat. Merge mai repede si se evita deranju’ in bucatarie.
Hi! Hi! Esti cel mai bun bucatar!!!
Semintele de canepa, indiferent de soi NU contin elemente psihoactive -THC – Puteti sa mancati orice cantitate, nu va avea alt efect decat ca veti fi satuli. Pentru HIGH se consuma florile ( de preferinta nepolenizate ) ale plantei – femela. E cam greu si cu droagele astea… Cu frunzele de canepa de asemenea nu prea ai ce face, decat sa le dai la iepuri…
da am auzit de turte cu julfa sau scutecele domnului pt k bunica mea din jud neamt facea in fiecare an,acum nu mai face pt ca nu prea se mai cultiva canepa si daca le faci cu nuca nu e la fel de buna cum ar fi cu canepa;totusi are idee cineva unde se mai gasesc seminte ? vreau sa fac dar nu gasesc ce trebuie…e super delicioasa