Veni, vidi, Vințan

Extras din olimpul serviciilor și plantat pe scaunul omenesc de premier, MRU a tras cîteva gloanțe în plin. Din cele mai devastatoare, deja faimosul interviu maraton la Gâdea la Antena 3, care l-a lăsat pe micul adventist răspopit al lui Felix cu traume psihice (chiar, o fi învățat pînă acum Gâdea cum e cu „salutar” și „silogism”?). Apoi, însă, a urmat eșecul privatizării Cuprumin și, imediat după, cedarea în fața baronilor PDL care stăteau să-l răstignească pentru că MRU nu le aloca niște fonduri guvernamentale preferențial.
Iar după a urmat chinul nașterii Forței Civice, cu bîlbe și tăceri mai degrabă jenante decît misterioase, plus un final dezumflat: partid second hand cu pesediști și pedeliști cocoțați gomos tocmai la vîrful partidului. Trec peste așa-zisul scandal al parfumurilor și unghierelor, care e fabricat prost în laboratoarele de la Intact. Dar nu pot să trec peste episodul Corina Vințan – Oltchim (știți, consiliera cea mai apropiată a lui MRU, prin intermediul companiei ei de lobby și PR, a luat niște zeci – sute? – de mii de euro de la Oltchim). Care episod are multe șanse să-l transforme pe relativ tînărul politician MRU în exact opusul a ceea ce vrea să fie. Adică într-un politician care trăiește pe o plasă de relații bizaroide și alimentate cu bani de la stat, țesute între oameni cu statut incert, dar care au legături cu toată lumea, de-a valma, pe principiul clasic al banilor care nu numai că nu au miros (deși producerea lor pute), dar nu au nici culoare politică sau nuanțe morale.
Este MRU dispus să-și asume plasa asta de relații? Înțelege MRU cît PR prost îi face, de fapt, Vințan cu oficina ei de lobby transpartinic? Diferența între „da” și „nu” este exact cea dintre un politician diferit de ceilalți de pînă acum și unul care doar știe cum să folosească „salutar” în conversație și ce definiție are „silogism”. Dar sînt dubii că, deși știe cum se folosește „salutar” în conversație, MRU pricepe și ce e salutar acum în politică pentru el. Desigur, aștept ca MRU să-mi arate că am construit un silogism falacios (știe el ce înseamnă „falacios”, nu mă îndoiesc).

You May also Like...

Ponta e transparent de ipocrit cînd vine vorba de banii funcționarilor de la Guvern
29 aprilie 2013
S-a penibilizat și Vîntu
23 septembrie 2010
Rețeta EvZ în cazul Apostu: răbdare să treacă și Tabacu fumat
17 noiembrie 2011
20 Comments
  • Reply
    Alexandra
    10 octombrie 2012 at 15:07

    Doar ca sa nu ma repet: nu stiu cum sa fac atunci cand va trebui sa votez, vreau ceva de care sa fiu multumita chiar si dupa ce iau, sau ia altcineva pentru mine, „la puricat” 🙂 -nu ceva cu treaca- mearga!
    E o forma de oboseala, de saturatie, care produce insa reactii pe care mi le consider sanitare

    • Reply
      John DOE
      11 octombrie 2012 at 12:03

      Alexandra, nu stiu daca se poate gasi un politician in zilele de azi – nu vorbesc doar de Romania – care sa nu fie corupt / coruptibil. Nu poti ajunge acolo sus daca esti altfel. Nu esti lasat. Pentru mine mai degraba alegerea in prezent se axeaza pe alte criterii. Iti dau mai jos doua exemple:
      1. din ceea ce fura / acumuleaza, mai lasa sa treaca ceva si spre niste lucruri folositoare pentru alegatori in general? (atentie, nu vorbesc de masuri populiste, ci folositoare)
      2. in ce masura este dispus sa acorde libertate de exprimare?
      Desigur, as putea enumera si altele, dar ar fi mai bine daca ti-ai forma un set de valori proprii gandind cam ca in exemplele de mai sus. Astfel vei putea fi ulterior impacata cu alegerea facuta. Lasa afara ceea ce e ne-realizabil acum, si axeaza-te pe ceea ce se poate. Pasii mici nu sunt de ignorat intr-o astfel de alegere. Parerea mea.

      • Reply
        Alexandra
        11 octombrie 2012 at 21:30

        1. adica sa primeasca si tara ce le scapa unora printre degete
        2. libertatea castigata acum 22 de ani sa fie „data” de cineva? cam cum ? asa cum Ion Iliescu si PDSR au facut posibila viata parlamentara in Romania?
        stiu ca acum plecam practic de la situatia in care tara e deja impartita, repartizata, dar avem datoria sa ne incapatanam macar

        • Reply
          John DOE
          11 octombrie 2012 at 22:47

          Nu am de gand sa dezvolt prea mult punctele de mai sus. In principiu punctul 1 l-ai inteles. La punctul 2 ideea era sa testezi daca cineva accepta polemica si critica, INAINTE de a ajunge in pozitia din care sa le sugrume. Daca le accepta, nu o sa-ti fure un drept pe care il ai deja. Daca nu… viţăvercea.
          Insa nu criteriile MELE doream sa ti le aduc in atentie. Ele au fost doar un exemplu pentru a demonstra ca am facut deja ceea ce iti propun si tie sa faci. Doream sa iti propun sa iti construiesti tu niste criterii proprii, realizabile. Si in opinia mea e bine sa nu incepi cu o stacheta pusa prea sus – ceva ideal – ci sa te axezi pe ceva mai apropiat de imperfectiunea realitatii. Procedand asa, ai putea ajunge la niste rezultate cu plus-valoare. Pentru ca orice plus, cat de mic, este un plus. Iar asta te energizeaza.
          Sigur ca poti si sa te retragi cu pesimism din procesul de sortare, si sa lasi pe altii sa aleaga efectiv pentru tine, sau sa alegi ce iti sugereaza altii. Dar asta nu o sa te multumeasca, daca impacarea cu o alegere a ta este ceea ce cauti.

          • Alexandra
            12 octombrie 2012 at 20:23

            Nu, nu ti le fura, dar isi aroga niste merite pe care nu le are, comentariul meu de la punctul 2 fiind ironic….
            Nu sunt prin constructie nici pesimista, nici optimista fara „baza”,deci fac analize mai lungi, in principiu fara deliberare nu putem nici macar sa mergem la vot, cel putin cei care se mai ostenesc sa gandeasca!

  • Reply
    mint_rubber
    10 octombrie 2012 at 15:26

    falacios adica asa ca pe falus, nu?

  • Reply
    Nicolae
    11 octombrie 2012 at 20:33

    Parerea mea este ca MRU a incercat sa faca totul in mare viteza. E ca si cum ai privi drumul, de la volan cu viteza foarte mare: dispar detalii, se ingusteaza vizibilitatea si latimea drumului si mergi pe axul drumului, creste exponential cu cresterea vitezei probabilitatea accidentelor. Si totul pentru atingerea scopului. Ar putea fi o scuza onorabila, pe care as accepta-o. Nu vi se pare ca USL a patit-o cu demiterea si referendumul tot din cauza vitezei?

    • Reply
      Nicolae
      11 octombrie 2012 at 20:55

      Imi pun intrebarea daca MRU a avut la dispozitie timp pentru a se pregati. Stia inca de la SIE care ii va fi viitorul apropiat? Putea actiona in calitate de sef al SIE pentru ce-i pregatea Basescu? A avut un sprijin loial din partea PDL? Nu cumva s-a trezit singur sau aproape singur intr-o pozitie favorabila din care putea merge mai departe dar numai pe o singura cale? Ar fi o alta scuza acceptabila, cu conditia remedierilor in parcurs.

  • Reply
    Constantin
    11 octombrie 2012 at 21:30

    Mi-e teama ca aceasta campanie de denigrare a lui MRU conceputa la A3 incepe sa dea roade.D-ule Prisacariu,eu cred ca daca il intrebati in fata pe MRU veti avea un raspuns cat se poate de deschis si de sincer.Eu intuiesc ca acea Vintan a profitat de pozitia ei si si-a creat oarece avantaje financiare asa cum fac multi „catei” cand stapanii lor ajung la putere.Eu unul il prefer pe MRU lui Ponta sau lui Antonescu.

    • Reply
      prisacariu
      11 octombrie 2012 at 21:33

      mai mulți îl preferă pe mru lui ponta & antonescu și nu fără motiv:)

      • Reply
        Dan Olteanu
        11 octombrie 2012 at 21:58

        Eu o prefer pe Vintan. Goala, bineinteles.

    • Reply
      John DOE
      11 octombrie 2012 at 22:59

      Mie mi se pare ca Prise e cat de cat corect fata de cititorii lui. Din cate am observat eu pana acum, Prise ii ia la puricat si pe unii si pe altii. Nu ma astept la un echilibru perfect intre taberele puricate, fiindca si Prise e doar om. Insa mi se pare important sa stiu ca o persoana care a fost acuzata nu demult de partinire fata de tabara din care a fost propulsat MRU-ul, ii descopera bube. (Si bube nu au fost gasite numai acum, si nu numai in acest articol, daca tin eu bine minte.)

  • Reply
    pensionara
    11 octombrie 2012 at 23:25

    Dle Prisacariu imi place sa va citesc si sa sa va vad la tv. Dar am o intrebare pentru dvs. nu ca sa va verific ci pentru ca nu stiu. Cand a fost dna Vintan in slujba pe langa MRU si cand a incheiat respectivul contract cu Oltchim ? Daca exista decalaj intre cele doua momente lucrurile se pot judeca si altfel. Dar astept un raspuns.

  • Reply
    Cerasela
    12 octombrie 2012 at 13:57

    Domnule Prisacariu, am constatat cu placere ca postul B1Tv a inceput sa promoveze profesionisti ai jurnalismului precum dumneavoastra si domnul Tapalaga si va urez succes in noua emisiune de sambata seara.
    MRU nu este ceea ce pare a fi. El este un produs creat cu un scop precis si anume acela de a ajunge Presedintele Romaniei. Eu personal as fi mers cu el pana in panzele albe atunci cand a format ICCD-ul, dupa care, cand a inceput sa-si dezvaluie treptat adevarata fata, dorinta acerba de a ajunge cu orice scop in Parlament (vezi „creatura” ARD), chiar prin asociere cu PDL-ul, (oameni curati, trecuti prin filtrul „comisiei de integritate” etc, etc) mi-a produs o imensa lehamite. Am sperat pana in ultima clipa ca poate MRU va fi tipul nou de politician asa cum se autodefinea cu mare tam-tam si ca va reusi sa adune pe langa el intelectuali de nivelul lui, oameni cu un minim de decenta si moralitate…numai ca s-a intamplat exact contrariul. Oricum cei care inca mai cred in bunele lui intentii pot sa stea linistiti pentru ca MRU va fi probabil iar Prim Ministru dupa 9 decembrie si viitor Presedinte al Romaniei poate chiar mai devreme de 2014 pentru ca si-a aranjat demult ploile prin blatul facut de USL cu PDL-ul prin care USL va ceda puterea PDL-ului pentru viitoarea guvernare.

  • Reply
    Alexandra
    12 octombrie 2012 at 19:40

    @Prisacariu
    am intrebat ceva la Despre ….

    • Reply
      Alexandra
      12 octombrie 2012 at 20:37

      multumiri, sa traim…
      am mai scris ceva care nu asteapta raspuns decat daca va fi cazul, si e mai bine sa nu fie! 🙂

  • Reply
    Alexandra
    13 octombrie 2012 at 18:45

    vedem un promo suprapus pe direct, cu poza frumoasa ” decupaj ”
    asteptam, uram succes…

  • Reply
    Basencu
    13 octombrie 2012 at 22:02

    Pentru niste fani ai dreptei romanesti sa-l votati chiar pe ultimul utecist e absurd.
    Tema: Exista nevasta lui mru si daca da cine a vazut-o.

  • Reply
    Alexandra
    13 octombrie 2012 at 23:07

    telespectatorul multumit:
    lista de obiective probabil atinsa, destula tensiune, timpi morti deloc…
    asteptam cu interes editia urmatoare!

  • Reply
    ioana horvat
    14 octombrie 2012 at 14:35

    ma bucur sa te vad iar pe tv, iti duceam dorul dupa tvr info. stiu ca ai mai aparut pe la alte emisiuni, invitat fiind, dar asa e mai bine ca stiu sigur ora si locul unde apari. am avut un soc vazandu-te la costum dar l-am depasit repede. la mai multe emisiuni si tot mai multe intrebari incomode!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *