Sindromul "Nelu Ploieșteanu"

SINDRÓM, sindroame, s. n. Totalitatea semnelor și a simptomelor care apar împreună în cursul unei boli, dându-i nota caracteristică. [Pl.și: sindromuri] – Din fr. syndrome. (sursa)
În cazul sindromului „Nelu Ploieșteanu”, este vorba de o boală, de o stare patologică ce răspunde la numele de „maleabilitate”. Maleabilitatea, de exemplu, de a o întoarce ca la Ploiești, atunci cînd situația o cere. O maleabilitate extremă, a adevărat, demnă de marii artiști de circ. De aici, deci, și numele simptomului: „Nelu Ploieșteanu”, bolnavul care o poate întoarce ca la Ploiești.
Dar de ce „Nelu”? „Nelu” e numele bolnavului, al pacientului, dar e un nume generic și nu ține cont de identitatea din buletin a celui afectat de starea patologică. E un nume comun, care se referă la gradul de apropiere de sistem, o familiaritate vecină cu intimitatea. La numele generic „Nelu” răspund toți cei cu sindrom „Nelu Ploieșteanu”, pe care sistemul îi folosește ca să arate că nimic nu se schimbă, că există o realitate imuabilă și indestructibilă dincolo de politică, de așteptările cetățenilor, de legi.
Deloc întîmplător, Tiberiu Nițu (propus de Ponta ca procuror general) este din Ploiești (sursa). Deloc surprinzător, și Robert Cazanciuc (propus tot de Ponta ministru al Justiției) este tot din Ploiești (sursa). Și, deja complet previzibil, există un deputat PSD de asemenea din Ploiești, bun prieten cu Victor Ponta.

You May also Like...

Pudibonzii forumiști și pudibondele forumiste
26 august 2010
Minimum 600.000 de români au fost scoși de pe listele electorale permanente
3 august 2012
Ce știe Crin Antonescu de la Elwis Săftoiu, fost șef al SIE, și nu ne spune?
25 septembrie 2013
5 Comments
  • Reply
    Amărăşteanul
    12 aprilie 2013 at 18:19

    Cazanciuc o fi el din Ploieşti, dar are nume de moldovean. Câh!

    • Reply
      prisacariu
      12 aprilie 2013 at 20:32

      de ucrainean

  • Reply
    sed lex
    12 aprilie 2013 at 21:06

    Anomalia coloanei vertebrale este o boală. Ea face posibilă existenţa contorsioniştilor. A celor care îşi pun capul la nivelul tălpilor, continuând să zâmbească.În lumea lor, cu susu-n jos, totul este posibil Înjurătura este sinonimă cu argumentul, minciuna cu adevarul, compromisul cu compromiterea. Şi, ei, Neii, ajunşi nedemni demnitari prin votul nostru, nici măcar nu se mai ascund sub metaforica „”întoarcere ca la Ploieşti””, fiindcă nu se mai simt datori, nici măcar cu o justificare. O întorc, pur şi simplu, pentru că vor, pentru că le serveşte, pentru că pot.Nici nu contează cine sunt marionetele-azi din Ploieşti, mai ieri din Sibiu( Botoş, Kovesi, Scutea)- contează că păpuşarii stau mereu la palat, Cotroceni sau Victoria,iar sforile sunt multe şi împărţite pe regiuni şi partide.

    • Reply
      Nicolae
      13 aprilie 2013 at 7:44

      Păpuşarii sunt la Kremlin, Casa Albă, Londra si Berlin.

      • Reply
        sed lex
        13 aprilie 2013 at 13:37

        Nicolae, acolo stau regizorii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *