Licența de exploatare de la Roșia Montană a împlinit 14 ani. Și are buletin. De identitate "protestatar"

10 iunie 1999. Guvernul României decidea, prin HG 458, să acorde licență de exploatare a aurului și argintului la Roșia Montană companiei de stat Minvest. Semnau: Radu Vasile (atunci premier, actualmente decedat), Mihail Ianăș (atunci șeful Agenției pentru Resurse Minerale, acum grangur în privat), Radu Berceanu (atunci ministrul Industriilor, în prezent pensionar la Craiova) și Decebal Traian Remeș (pe atunci ministrul Finanțelor, acum la închisoare pentru corupție). Iaca mai jos HG 458/1999:
hg 458 1999
Un an și patru luni mai tîrziu, pe 9 octombrie 2000, licența de exploatare ajungea de la stat, adică de la Minvest, la RMGC, adică la privat. Simplu, printr-un ordin al lui Mihail Ianăș, directorul de atunci al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale. Simplu și sec. Era vorba de ordinul 310/2000 al președintelui ANRM, cu aprobarea ministrului Industriilor, același Radu Berceanu. Iată ordinul:
ordin anrm 2000
Azi, 8 septembrie 2013, licența de exploatare de la Roșia Montană împlinește 14 ani și trei luni (fără două zile). Poate, deci, primi carte de identitate. Și o tot primește, de o săptămînă, de la cîteva mii de oameni care în București, Cluj și prin alte părți protestează față de mizeria denumită generic RMGC. De ce mizerie? Pentru că, pe scurt: 1. nu a existat nici măcar un simulacru de licitație pentru acea licență de exploatare, care a ajuns la o companie privată dubioasă pur și simplu pe sub masă, mafiot; 2. nici unul din premierii de la Radu Vasile încoace (Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc, Mihai Răzvan Ungureanu, Victor Ponta) nu a îndreptat actul de evidentă corupție; 3. toți politicienii care au avut drept de decizie s-au folosit, electoral (și financiar), de RMGC.
Despre asta e vorba la protestele împotriva exploatării de aur de la Roșia Montană: despre aroganța unor politicieni care și-au pasat furtul de la unii la alții, timp de 14 ani. Ca să ia taxă de protecție, nu ca să ne protejeze pe noi, cetățenii.

You May also Like...

De ce nu pleacă Boc. Bonus: despre soarta penibilă a activistului cu tasta
19 mai 2011
Știți pe cineva în Coasta de Fildeș?
13 ianuarie 2011
Hai să explore și Constanța ruins, nu numa' Carpathian garden
1 august 2010
8 Comments
  • Reply
    Statul român a dat Roşia Montana moca. Oamenii frumoşi au ieşit în stradă
    9 septembrie 2013 at 10:48

    […] RMGC a fost oferită de către statul român în anul 2000. Treaba asta a descoperit-o amicul Cătălin Prisăcariu. Spun că a fost oferită pentru că guvernul nu a organizat nicio licitaţie, aşa cum se spunea […]

  • Reply
    mihai
    9 septembrie 2013 at 13:12

    D=le Prisecariu aceste informatii extrem de grave ar trebui facute publice si poate atunci DNA-ul DIICot-ul se pot autosesiza si sa ia la purificat aceste acorduri incheiate cu incalcarea legii.
    Acei oameni care fac o treba minunatat in locul multora dintre noi, trebuiesc ajutati si mult mai bine informati.
    La emisiunea d-stra de la B1TV, dezbateti teme serioase, grave, cu implicatii dezastruoase pe termen lung. Lasati-i in pace pe toti borfasii care se numesc pompos”oameni de afaceri”si mai ales nu invitati personaje execrabile gen nicolicea, analfabetul functional de la giurgiu si lista ar fi ffflunga, fiti mai selectiv!

  • Reply
    MMM
    9 septembrie 2013 at 23:43

    Pușcăriași și pușcăriabili în articolul ăsta…
    LA BRUTĂRIE!!!!!

  • Reply
    Paulensson
    10 septembrie 2013 at 13:14

    As fi mai interesat de situatia exploatarii aurului la Baia Mare, cu cianuri, de catre rusi. Informatiile de pe net sunt vechi si incomplete, nu exista o ancheta jurnalistica actualizata.
    Ceva nu se leaga in povestea asta, cu Rosia Montana.
    D-asta sunt atat de rezervat.
    Imi pare ca detalii importante lipsesc din spatiul public.
    PS: cateodata toti avem vize imposibile, dar atat de placute; azi, dupa crizele de dementa ale „iubitorilor de caini” din fata Parlamentului, am un vis (aproape erotic) de a ma angaja ca hinghier; nu m-ar interesa salariul, nici daca programul de munca ar fi abuziv, fara plata orelor suplimentare, pentru ca as dormi atat de bine, cu constiinta impacata.

  • Reply
    Constantin
    10 septembrie 2013 at 15:49

    Cu toate ca este foarte dureros ca tot noi,boborul,ducem greul,eu unul ma bucur sa constat ca am previzionat corect ca in iarna 2011-2012 s-a deschis cutia Pandoreifolosindu-se oameni ca Mircea Dogaru,Dragnea,s.a.Romanii nu mai pot sa fie pacaliti si in curand vom asista si la mania populara.

  • Reply
    ion adrian
    10 septembrie 2013 at 22:16

    Dle Prisacariu,
    Probabil ca ref RM, adevarul este cel pe care-l descriu in continuare:
    Ca si la CFR Marfa (acolo insa s-a ratat ocazia caci a stopat-o Presedintele) si aici este vorba de daune interese pe care le vom plati eventual noi si si le vor impartii toti smecherii partasi la aceasta excrocherie, ca daca chiar sunt 2 miliarde cum in mod foarte ciudat, dar normal daca am eu dreptate, a anuntat Ponta ca riscam sa platim.

  • Reply
    ion adrian
    11 septembrie 2013 at 16:11

    Ce tara este aceea in care se incheie acte in care se prevede ca daca nu se face ceva anume tara va plati sume exorbitante sau poate va fi stearsa ea si poporul ei de pe harta.
    Nu cumva ar trebui reintrodusa temporar pedeapsa capitala entru a fi aplicata celor care ar fi vinovati de creerea unei astfel de situatii?

  • Reply
    sed lex
    11 septembrie 2013 at 20:02

    D-le Prisăcariu, aţi arătat simplu, că pentru cianurile transfrontaliere, au existat acorduri transpartinice, că, deşi aurul este curat, banii pentru exploatarea lui, au fost şi sunt murdari.
    Mă întreb ( şi poate, domnia voastră află şi ne spune şi nouă), de ce nu s-a dat DOAR o licenţă de explorare, ci s-a dat direct o licenţă de exploatare? Nu cred ca Gabriel Resources a negociat „”în orb”” un contract.. Cred că avea deja rezultatele explorării, făcute de Statul Român, anterior. Oare de unde?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *