Una din marile provocări pentru Iohannis: închisorile secrete CIA din România

În 12 zile, Klaus Iohannis va prelua mandatul de președinte al României. Ca principal responsabil de politica externă a țării, Iohannis își va începe mandatul în plin scandal american al torturii în închisorile CIA (sursa). Dar nu problema americană trebuie să-l preocupe pe președintele ales al României, ci firele care duc spre țara pe care o conduce.

Conform Washington Post, „At its height, the CIA program included secret prisons in countries including Afghanistan, Thailand, Romania, Lithuania and Poland — locations that are referred to only by color-themed codes in the report, such as “COBALT,” to preserve a veneer of secrecy” (sursa). Așadar, România a găzduit închisori secrete ale CIA, cu (probabil) metodele de tortură aferente. Mai devreme sau mai tîrziu, România va trebui să răspundă public dacă dezvăluirile sînt reale.
De altfel, subiectul nu e nou în România: au existat inclusiv anchete parlamentare (neconcludente) în chestiune. Dar și dezvăluiri de presă foarte amănunțite (sursa).
cia

You May also Like...

Presa moare, dar unii jurnaliști nu se predau. Ci predau și altora ce știu
28 octombrie 2015
Guvernul nord-coreean Ponta încalcă legea: refuză să comunice care sînt instituțiile controlate de vicepremierul Gabriel Oprea
18 aprilie 2014
Alo, Ministerul Justiției? Aveți un condamnat definitiv la cinci ani, liber în SUA
9 decembrie 2014
1 Comment
  • Reply
    Nea
    10 decembrie 2014 at 20:38

    Să nu dăm în fandacsie. Ajungem ca francezii ăia de trebuie să plătească despăgubiri unor pirați somalieni (condamnați pentru piraterie) că i-a reținut cu 24 de ore prea mult la anchetă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *